Според доклад за здравето болничната помощ трябва да се преструктурира

Според доклад за здравето болничната помощ трябва да се преструктурира

© Анелия НиколоваБолничната помощ в България е в състояние да задоволи потребностите на хората, но въпреки че има достатъчно леглова база, медицински персонал и административни структури, е необходимо вътрешно преструктуриране на сектора.


Това са част от изводите, които съдържа Годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия през 2011 г. Документът беше в програмата на днешното заседание на Министерския съвет.


Преструктурирането на болничната помощ трябва да включва намаляване на броя на леглата за активно лечение и разкриване на повече легла за долекуване и продължително лечение, както и на легла за краткотраен престой и хосписи, препоръчват експертите, съставили отчета. "Преструктурирането трябва да стане при ясно категоризиране и териториално разпределение на болничните заведения".
Данните, на чиято база са очертани здравните тенденции за България, са компилация от изследвания и статистики на НСИ, Националния център по обществено здраве и анализи, Евростат, СЗО, научни и социологически проучвания.


Почти без положителна промяна


Анализът очертава запазване на основните тенденции от последните години както по отношение на здравно-демографските показатели, така и на рисковите за здравето поведенчески фактори и факторите на околната среда.


Регистрирано е слабо нарастване на средната продължителност на живота, но все още остава с шест години по-ниска от тази за Евросъюза.


Най-висока е смъртността вследствие на онкологични и сърдечно-съдови заболявания, както и на състояния, възникващи в перинаталния период (времето до седмия ден от раждането на детето).


Смъртността от болести на органите на кръвообращението в България остава двойно по-висока в сравнение с нивата на другите европейски държави.


Като положителната тенденция е посочено намаляването на заболеваемостта от туберкулоза.


Общият брой трудови злополуки и такива с фатален изход също прогресивно намалява, сочат данните от доклада.


Познатите недостизи 


Във финансов аспект ресурсите за функционирането на здравната система през 2011 били отбелязали ръст, който обаче остава пренебрежително малък след сравнение на процента, който България отделя от БВП за здраве и този на останалите европейски държави.


В здравната система работят достатъчно експерти, за да бъдат допрени нивата на страните от Стария континент, но ситуацията се характеризира с прогресивно влошаване на възрастовата структура на медицинските специалисти, недостатъчен брой обучаващи се студенти и увеличаване на броя на медицинските специалисти, търсещи професионална реализация извън страната.


Докладът отбелязва, че са налице проблеми, които затрудняват работата на спешната медицинска помощ. Те са свързани основно с недостиг на човешки ресурси и обременяване с неспецифични функции и дейности.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  То се вижда и без доклади. Аман от доклади и изводи.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 526 Любопитно

  Ами да я преструктурират тази болнична помощ,не може,а и няма нужда във всяка паланка да има болница,достатъчно е да има медицински център,а който има нужда от болнично лечение ще го транспортират до близката болница.Но по-големия проблем е как да намалим броя на хората които стигат до болнично лечение,чрез сериозни инвестиции в профилактика и превенция.

 3. 3 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ми нали я преструктурирахте 3-4 годин бре, що министри сменихте, що приказки изприказвахте, що пари потрошихте, що доклади изписахте.
  Ама нещо само си хортуваме и списуваме, а нищо не правиме!
  Да живее болният българин, щото то здрав май не остана!

  ура и да живей!!!
 4. 4 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  От преструктуриране някои градове останаха изцяло без болници. Няколко джипита и 2-3 -ма специалисти, които да посещават бившата болница, а като се наложи болнично лечение, болният трябва да се транспортира до най-близкия окръжен град, като не е ясно ако е спешен случай дали ще оцелее.

 5. 5 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами да я преструктурират ама на никой досега не му стиска за да не загуби изборите. Сегашните не правят изключение и са тръгнали по пътя на изкуствените фалити на болници наложени от РЗИ и НЗОК. Щото утре ще кажат: Ама ние не сме закривали болници, те сами се закриха. Само Герберски болен мозък може да измисли такава стратегия. Но е и без това вече са тръгнали с главата надолу.

 6. 6 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ясно е, че болничната помощ трябва да се преструктурира. Това беше предвидено още когато Иван Костов започна реформата на здравеопазването с доболничната помощ, но от тогава никой нищо не е направил.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 7. 7 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  След поразиите,които направи Костов,никой не смее да се намеси-кашата е толкова голяма.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Никакъв анализ ЗАЩО има 'увеличаване на броя на медицинските специалисти, търсещи професионална реализация извън страната.' Все едно това са случайни фактори извън правителството и електората. Да не говорим за кухи термини като 'вътрешно преструктуриране' и още по-абсурдния 'долекуване' , който няма превод на нито един език от цивилизования свят...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Защо си мислите че някой го е еня за болният българин?Няма такова нещо.Хората наложили сегашния модел едва ли ще се лекуват в българска болница ако им се наложи.Имат си хората достатъчно пари,и съответно достатъчно възможности да се лекуват в чужбина.Нароиха се един куп частни болници,най-вече кардиологични,ортопедични и АГ-чни.Всички те работят с обществен ресурс,но старателно си подбират пациенти които са със сравнително запазено здраве и риска от усложнения е минимален.Тежко болните се приемат в държавните болници и тук става якото набутване,защото такъв болен може да срува десетки хиляди лева, но касата плаща примерно 2000.Е и какво правим тогава?Или болницата потъва в дългове,или персонала работи за символични заплати,а може и двете заедно.

 10. 10 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 548 Неутрално

  С тази министърка само може да затънем, но не и да се оправим

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK