Колкото повече шоколад, толкова повече Нобелови награди

Колкото повече шоколад, толкова повече Нобелови награди

© Associated PressОт всичките изследвания за шоколада най-безпристрастното признание за "тъмното злато" идва от ново изследване, публикувано в един от най-престижните медицински журнали в света, пише Ройтерс.


Според него колкото повече шоколад се яде в някоя страна, толкова повече Нобелови лауреати се появяват на глава от населението. Резултатите са публикувани в  New England Journal of Medicine.


В класацията неизненадващо води Швейцария, следвана от Швеция и Дания. САЩ е някъде по средата както по отношение на консумацията на шоколад, така и по количеството Нобелови лауреати на глава от населението.
За да се произведе един лауреат, цялата нация трябва да увеличи приема си на какао с завидните 125 милиона килограма на година, твърди анализът на д-р Франц Месерли.


"Необходимото количество е наистина впечатляващо", коментира Месерли. "Швейцарците ядат средно по 120 шоколада – от по 90 грама - на година, на всеки мъж, жена и дете".


Нобеловата фондация в Стокхолм започна да обявява победителите за тази година. Не е ясно дали новите лауреати ще отразяват статистиката за прием на шоколад в страните им, но старите носители на наградата приеха изследването с ентусиазъм.


"Отдавам всичкия си успех на огромните количества шоколад, които поглъщам", каза Ерик Корнел, американски физик, който е един от носителите на Нобелова награда за 2001 г.


"На мен ми се струва, че млечният шоколад ме затъпява", добави той. "В черния шоколад е истината. Ако искаш да вземеш награда за медицина или химия – може и да си позволиш да ядеш млечен. Обаче ако се целиш в Нобелова награда за физика, не можеш да си позволиш да ядеш друго освен натурален шоколад."


Естествено и двамата учени се шегуват. Д-р Месерли заяви, че цялата идея е абсурдна, но данните му са напълно истински и съдържат няколко урока за уязвимостта на науката.


Безумните връзки


Колкото повече шоколад, толкова повече Нобелови награди

© Associated Press


Месерли, който управлява програма за борба с хипертонията в болницата "Свети Лука-Рузвелт" в Ню Йорк, е измислил изследването, след като е прочел друго за връзката между флавоноидите, вид антиоксидант в какаото и виното, и подобрение на когнитивни тестове.


Лекарят започнал с индустриални данни за приема на шоколад в 23 страни и списъка във Уикипедия с Нобеловите лауреати на глава от населението.


"Замислих изследването в хотелска стая в Катманду, защото нямаше какво друго да правя и просто не можах да повярвам на очите си", каза Месерли. Всички страни с лауреатите си се подредиха идеално в графика заедно с количеството консумиран шоколад.


Връзката била толкова силна, че напълно обезсмислила инструмента, на който се базират почти всички медицински изследвания – p-стойността. Това е вероятността даден резултат да е поне толкова "екстремен" колкото и наблюдаваното явление, като се приеме, в този случай, че няма връзка между двете явления. (Колкото по-малка стойност има p, толкова по-голяма е тази вероятност – бел. ред.) Измерената от Месерли стойност на p е била 0,0001.


"Това означава, че шансът връзката да се дължи на случайност е по-малка от едно на 10 000", каза той. "Като учени в медицината ние живеем за тази p-стойност, а ето тук имаме стойност от невероятна величина и, освен ако някой не ме опровергае, тя е напълно безсмислена. И така, доколко стойностите на p са достоверни? Това е сериозен проблем."


Не за пръв път учени откриват връзки, които игнорират логиката. Броят на инсултите в Европа например е статистически свързан с раждаемостта, а луничките - със самоубийствата при мъжете.


"Учените разглеждат хиляди различни неща и от време на време намират две неща, между които има силно взаимоотношение и казват "Вижте колко силна е връзката между тези неща и колко е важна", каза Корнел, този път не на шега. "Това, което не казват, са всички други неща, които не са свързани". В резултат, смята физикът, "ще пренебрегнеш случайността на това, което имаш пред себе си."


Другият вариант е връзката да я има, но да е напълно безсмислена.


"Консумацията на шоколад е свързана с благосъстоянието на държавите, а благосъстоянието е свързано с качеството на научната дейност", каза Корнел. "Така че шоколадът ще е свързан с качеството на науката, но това не прави връзката причинно-следствена."


Няма кратки пътища


Колкото повече шоколад, толкова повече Нобелови награди

© Associated Press


Що се отнася до шоколада, няколко учени предполагат, че тъмният шоколад има връзка с подобрена функция на мозъка, сърцето и дори помага за отслабване.


В частта за конфликт на интереси Месерли, който е от швейцарски произход, "признава, че всекидневно консумира шоколад". Въпреки шеговития тон лекарят смята, че шоколадът наистина има ползи за здравето, но трябва да се избягват по-сладките вариации.


"Малко съм разочарован от честата поява на публикации, които не са толкова убедителни, но биват отразявани на широко в медиите", каза Йони Фрийдхоф, експерт по диететика.


"Непрекъснатото ни търсене на суперхрани и перфектни диети е това, което ни пречи да постигнем баланс в храненето", каза той и препоръча домашната кухня здравословен живот.


"Търсим кратки пътища към здравето, но здравословният живот изисква усилия. Просто няма такива кратки пътища", добави Фрийдхоф. "Когато става дума за удоволствия, трябва да им се наслаждаваме, защото са приятни, но не може да очакваме някакви ползи за здравето от тях."


Или пък да очакваме Нобелова награда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK