От болките в гърба до загубите за икономиката

От болките в гърба до загубите за икономиката

© Юлия ЛазароваУврежданията, които са следствие на мускулно-скелетните заболявания, често стават причина за загуба на работа, социална изолация, спиране на развитието. Хората с такива проблеми отсъстват от работа, което коства 27 млн. лв. загуби годишно за икономиката на страната.


Въпреки това, в България няма систематизирана информация за броя на болните, диагнозите при някои тежки мускулно-скелетните заболявания се поставят твърде късно, а работодателите проявяват скептицизъм към възможностите за наемане на такива служители.
 


Още данни за мускулно-скелетните заболявания:


-те са на трето място след респираторните заболявания, травмите и отравянията, като причина за отсъствие от работа сред осигурените лица в страната


- над 30% от работещите в България във всеки един момент имат болки в гърба или в крайниците


- 90 млн. лв. са директните разходи, свързани с мускуло-ставните заболявания


- 8,9% от първичната инвалидност сред хора на възраст над 16 години се дължи на заболявания на мускуло-скелетната система


1005.2 хоспитализации на 100 хил.души в трудоспособна възраст или 6.% се дължат на мускуло-ставните заболявания - 33.7% от българите смятат, че работата има негативно отражение върху здравето им


27% от работниците и служителите са отсъствали по здравословни причини, а други 7,7% отсъстват от работа поради необходимостта да се грижат за някой близък.

Това са част от изводите на доклад за мускулно-скелетните заболявания и трудовата заетост в България, изготвен в рамките на европейския проект "Годни за работа" от британската университетска организация "Work foundation".
Данните бяха представени от координатора на изследването Ксения Желтюкова по време на конференция, организирана от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, Българското сдружение на болните от болестта на Бехерев и Национален пациентски форум.


Към основните изводи Желтюкова допълни, че нивото на хоспитализации в България на хора с такива заболявания е твърде високо. Това издава, че има много късна диагностика на мускулно-скелетните заболявания, като при някои болести времето от първите симптоми до окончателното диагностициране е над 7 години.


Сред препоръките на доклада към правителството е да се положат повече усилия за събиране и систематизиране на първични данни по региони за заболеваемостта. Така, според доклада, ще се скъси времето за диагностика.


Доц. Божидар Ивков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН посочи, че мускулно-скелетните заболявания водят най-често до две медицински последствия – постепенна инвалидизация и хронична болка. Някои хора живеят с болката повече от 20 години, каза доц. Ивков. 


По данни от европейско изследване всеки пети европеец страда от хронична болка, като най-честите са болките в гърба (55%), врата, ставите (46%), главоболието и мигрената. За България цифрите показват, че над 30% от работещите се оплакват от постоянна болка в гърба.


Доц. Ивков цитира и британското изследване "Pain proposal survey", според което 21% от европейците губят временно или постоянно трудоспособност заради хроничната болка , 27% страдат от социална изолация, а 62 на сто от останалите хора изобщо не разбират сериозността на мускулно-скелетните проблеми.


Доц. Ивков отбеляза, че над 70 %от здравната патология в България се пада именно на хроничните заболявания. "Не знам само имат по-голям дял", каза той. Според него има криза на публичните политики в тази сфера. Липсата на систематизирана информация, на база на която да се изградят адекватни стратегии, била доказателството за това.


Председателят на Асоциацията на специалистите по физикална медицина и рехабилитация д-р Татяна Ангелова алармира, че рехабилитацията през последните години е изгубила ефективността си, защото държавата покрива разходите по нея само за 7 дни в годината на пациент.


"Това е абсолютно недостатъчно, за седем дни пациентът не може да усети ефект. Проучванията сочат, че до 12-тия ден те се приспособяват към лечението в санаториумите и едва след това започва лечебното действие на рехабилитацията. Никъде в света това време не е толкова кратко", критикува тя и призова за законодателни действия в тази посока.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Учени хора уж, пък говорят глупости. Кой им е казал, че на държавата й дреме за здравето на матряла.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 2. 2 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Рехабилитацията на такива заболявания в 90 на 100 от слуаите е в ръцете на самите пациенти и съсътоянието им може да се поддържа успешно с гимнастика, която могат да правят у дома си.

  Само засилването на мускулите и преодоляването на мускулния дисбаланс могат да забявят възрастовите промни и тези предизвикани от тежка работа без предпазни средства и неправилни стойки.
  Обаче любимата дисциплина на Ганьо е 3 по сто със салата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 3. 3 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 497 Неутрално

  д-р Татяна Ангелова алармира-"Проучванията сочат, че до 12-тия ден те се приспособяват към лечението в санаториумите и едва след това започва лечебното действие на рехабилитацият"

  Еми работодателя да раздава на бачкерите кинезио ленти вместо каски.От каските файда няма но кинезио лентите поне са евтини.Да им лепат ленти вместо да ги изтезават с разни кални бани и масажи в санаториуми.

 4. 4 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "....до 12-тия ден те се приспособяват"...
  това горе долу като въвъ вица "ьби учи ,ьби учи но ни ненаучена ни неньбана си остана...."и т.н. Та както споменах по горе вместо да ги приспособяват да им лепат лентите и на трастиката...

 5. 5 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 815 Гневно

  Как да се диагностицират навреме, след като няма талони за ЯМР и се налага пациентите да го плащат отново, независимо, че се осигуряват, още 300 лева. Дянков как ли не е обложил и това плащане при източника?

  apoloniy
 6. 6 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Проблемите на опорно двигателния апарат са засегнали много хора и те живеят с тях. Нямат избор. Самите лекари неглижират тия проблеми. Аз имам такива над 20 години. До ден днешен не ми е разрешен скенер. Най- прецизният апарат, до който съм допусната е рентген. Ясно се виждат уврежданията, но... " Това не се лекува. Не си на легло. Трябва да се научиш да живееш така" И аз живях така. Кръстът не държеше, гърбът и кръстът боляха и ми беше трудно да се изправя. Краката, коленете поемаха задачата да държат тялото изправено и относително стабилно. След толкова много години и коленете отказаха. Те вече не могат да изправят тялото от седнало, или клекнало положение. Ходенето е много болезнено, като болките обхващат всички стави на краката, а тялото стои приведено. Ако бяха приели на сериозно проблемите ми и ми бяха назначили поддържаща терапия, сега нямаше да съм неосвидетелстван инвалид, толкова далеч от пенсионна възраст. За да не си помислите, че искам нещо, да обясня: Разказвам това, защото има страшно много хора като мен. Инвалидизани хора, в трудоспособна възраст, оставени сами на себе си и на близките си. Не знам защо е такова отношението към този вид заболявания. Не знам защо е и толкова трудно да се постави вярна диагноза. Не знам защо и трябва да си поискаш преглед със скенер, ехограф, или друга техника, а не те изпраща там лекар. Дори и с твои пари, пак не е лесно. За друга своя тежка и хронифицирана болест, носена с години, също трябваше да моля преглед с ехограф. Има го във всички болници. Защо се ограничават само с палпация , разговор и лабораторни изследвания, които не са пълни, а общи? Това, че настоях, оплаквайки се от многогодишно неадекватно лечение и липса на правилна диагноза, позволи такъв преглед, при който се видяха сериозните поражения на вътрешните органи, които са можели да се лекуват, но вече са стигнали до там, че може само оперативно да се направи нещо. Така че, до колко е виновна държавата, до колко лекарите си спестяват такива прегледи и защо - не знам. Знам, че много лечими болести са сериозно хронифицирани и вече са неличими, или изискват сложно, радикално лечение. Хората страдат с години, не са работоспособни и естествено, работодателите не ги наемат. Те инвестират пари и искат възвращаемост! Не са социална служба! За мен проблемът е в държавното и лекарско отношение към болести, които на пръв поглед не са серозни. Но, само на пръв поглед. След 2-3 години са толкова сериозни, че човекът губи трудови позиции, а след 7-8 се инвалидизира.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK