Инсултите се превръща в епидемия, организации настояват за правителствени мерки

Инсултите се превръща в епидемия, организации настояват за правителствени мерки

© Николай ДойчиновВ деня за борба с инсултите над 90 медицински и пациентски организации и повече от 100 000 души по света се обявиха в подкрепа на Световната пациентска харта за предсърдното мъждене с призив към правителства и Световната здравна организация (СЗО) за съдействие за предотвратяването на инсултите.


Предсърдното мъждене е най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм, което води до инсулти. От него са засегнати около 6 млн. души в Европа, 18 млн. в Китай и над 2,6 млн. в САЩ. В България проблемът обхваща 3,14% от населението (около 230 хиляди души). Провеждането на правилно лечение може да предотврати инсултите, но въпреки това предсърдното мъждене често остава неразпознато и нелекувано.


Затова в общо писмо до медиите организациите, инициатори на хартата отбелязват, че честота на инсултите в европейски мащаб вече се споменава като "прогресираща епидемия".
Здравните експерти прогнозират, че ако не се вземат мерки, в следващите 30 години броят на засегнатите на Стария континент може да нарасне до три пъти. "Това е много обезпокояващо, тъй като вероятността при хората с предсърдно мъждене да получат инсулт е пет пъти по-голяма, отколкото при останалите".


Здравословният проблем има и икономическо изражение, отбелязват от СЗО. През 2010-та година приблизителната оценка на публичните разходи за лечение на инсултите в Европа е 64 млрд.евро. Около 15% от тези инсулти са били вследствие предсърдно мъждене, което означава, че е можело да бъдат избегнати освен здравословните усложнения на болните и около 10 млрд. евро разходи.


Медицинските и пациентски организации се обединяват около призива, че голяма част от инсултите могат да бъдат избегнати. "От една страна, бързо и лесно решение не съществува, но от друга страна има стъпки, които могат да бъдат направени с цел подобряване усещането, откриването, диагностицирането и въздействието върху предсърдното мъждене.


"Националните правителства трябва да работят заедно с медицинските и пациентски организации, за да направят предотвратяването и лечението на инсулта национален приоритет на здравеопазването и да набележат национални планове за предотвратяване на инсултите", включва се в изпратения до медиите призив Едит Естрела, член на комисията към Европейския парламент по околна среда и обществено здраве.
 


Глобалната пациентска харта за предсърдното мъждене е разработена от представители на пациентски организации от над 20 страни. Целта й е да отправи общ призив за подобряване грижите и лечението на тези потърпевшите от проблема. Документът съдържа препоръки за решителни действия, които държавните здравни институции и националните правителства могат да предприемат като животоспасяващи, за намаляване бремето на болестта и свързаните с нея медицински разходи. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Разстроено

  ХРАНИТЕ МЕНТЕ,ЛЕКАРСТВА МЕНТЕ,ЗДРАВНА ПОМОЩ ЗАДОВОЛИТЕЛНА.КАКВО МУ ОСТАВА НА ЧОВЕКА В БГ.ДА СИ КОПАЕ САМ ГРОБА И ДА ЖИВЕЕ ДНЕС,ЗАЩОТО УТРЕ МОЖЕ ДА НЯМА.

 2. 2 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 696 Гневно

  Дневник, да не би с всеки изминал ден да се опитвате да биете някакъв рекорд по необразованост?!! Как е възможно да не правите разлика между "инфаркт", известен още като "сърдечен удар" и "инсулт", известен още като "мозъчен, апоплектичен удар". Вярно, и двете думи започват с "и", но не е оправдание!

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 3. 3 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Добре, че е публикувана подобна статия, но как никой не обясни какво означава на пациентски език "предсърдно мъждене"?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Логично е да има осигурени възможности за добра профилактика (например НЗОК да поема два контролни прегледа годишно в това направление). Другото са само декларации.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jessika":

  И аз се чудех за същото. А и дали не може да се обърка с други симптоми, които наподобяват такова, а нямат пряко отношение нито към инфаркти, нито към инсулти, нито към каквото и да е сериозно сърдечно заболяване?

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Вероятно става дума за инфаркт

 7. 7 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 516 Неутрално

  За разбирачите горе: Предсърдно мъждене (фибрилация) е състояние, при което предсърдията на сърцето (кухините, които изтласкват кръв в камерите, която оттам отияа в тялото (от лява камера) и белия дроб (от дясна камера), спират да се съкращават ефективно, а мускулната им тъкан започва да трепти, без да има ефектива контракция. Това води до застой на кръвта, а кръв, която не се движи се съсирва. Образуват се тромби (съсиреци), които преминават в лява камера, откъдето се изстрелват в мозъка. Там те запушват някоя от мозъчните артерии, и предизвикват смърт на мозъчната тъкан, захранваща се от съответната артерия. На медицински език това се нарияа исхемичен (т.е. предизвикан от липса на кръвоснабдяване) ИНСУЛТ, или удар. Анадънму?

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 8. 8 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Беднотията води до стрес. От там нататък идват всички здравословни проблеми.

 9. 9 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#3:"Jessika"]Добре, че е публикувана подобна статия, но как никой не обясни какво означава на пациентски език "предсърдно мъждене"?[/quote]

  Братчедке, това означава, че вече сърце не ти дава, да отидеш дори и до тоалетната пеша. Няма полезна храна и адекватна здравна помощ за задник, който не ще да се размърда и е свикнал вечно да има нещо под него - стол, легло, или автомобилна седалка. Ние отдавна вече не сме "хомо еректус"/във всяко едно отношение/, та се чудя как все още, сърдечните хирурзи оперират прави - след време вероятно ще го правят, полегнали - на една страна.

  /не се чете/
 10. 10 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "shrink":

  Благодаря, аз съм в грешка. Извинявам се.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 11. 11 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 472 Неутрално

  [quote#2:"zoeker"]

  Дневник, да не би с всеки изминал ден да се опитвате да биете някакъв рекорд по необразованост?!! Как е възможно да не правите разлика между "инфаркт", известен още като "сърдечен удар" и "инсулт", известен още като "мозъчен, апоплектичен удар". Вярно, и двете думи започват с "и", но не е оправдание[/quote]

  Съжалявам, но Вие показвате необразованост! Прочетете какво пише в пост № 7. За съжаление съпругата ми почина от точно такъв инсулт, а беше само на 50 г.

  Post tenebras spero lucem
 12. 12 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#1] от "mentra65":

  Кой те кара да ядеш храни менте?

  Аре стига, все "БГ" ви виновна. Работа няма - БГ е виновна. Храната ми е гадна - БГ е виновна. Жената е в цикъл - БГ е виновна. Глобалното затопляне - БГ е виновна.

 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jessika":

  Принципно: маркираш комбинацията от думи в статията, десен бутон на мишката и избираш "Търсене" (Search) в обичайната ти търсачка. За два клика и получаваш информация кое какво е.

  Най-общо "предсърдно мъждене" е свързано с аритмия, а тя от своя страна е няколко вида. Диагностицира се с ЕКГ, продължително следене (Холтер). Като чета - всеки може да го има и сигурно е много често явление.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "shrink":

  А, обяснение на такова разбираемо ниво само жив човек може да даде! Благодаря!

  Уф, имам предвид жив - в час с въпроса и аудиторията .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Стрес

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#15:"Десен"]Стрес[/quote]
  По-скоро тормоз! И ако разделят статистиката по полове, ще стане ясно кой кого.

  Winora forever
 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Братчеди и братчедки, минусите които ме цакате на пост №8, няма да ви помогнат на здравето - повярвайте ми. Няма да ви спаси и познанието по въпроса, защото там където има движение, това познание, става излишно, а при обездвижения индивид - то е безсилно.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#15] от "Десен":

  Е да де,но има добър и лош стрес (дистрес,както му казват). И трудно се различават. Като музиката на Фил Колинс и Пинк Флойд.

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Точните формулировки са миокарден инфаркт при запушване на коронарна артерия (на сърцето) и съответно мозъчен инфаркт при запушване на мозъчна артерия (изразът запушване и той е описателен за целите на разяснението.
  А изрази като 'сърдечен удар' и 'инсулт' не са медицински термини,макар,че се употребяват във всякакви среди (за съжаление, неоправдано неуместно понякога и в медицински среди)
  Сърдечен удар е просто ефекта (вибрацията) при сърдечното съкращение , което се усеща нормално в трето или четвърто междуребрие при палпация (опипване) на гръдния кош.
  Често пациентите подскачат като чуят 'Съдечен удар в трето междуребрие' затова трябва да се внимава за грешни интерпретации на чутото от устата на лекаря, акто се има предвид масовите представи. А инсулт идва просто от английски език (insult обида, но и по-старото значение- нападение). Често прекаралите такъв мозъчен инфаркт (инсулт) го описват като внезапнен физически удар отзад по главата като при неочаквано нападение.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#1] от "mentra65":

  +++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  истината е ,че в българия в момента съществува система за профилактика и диспансеризация ,която се спазва много добре от докторите ,но изобщо не интересува пациентите .В момента по моите наблюдения около 30% от населението е диспансерно по различни заболявания предимно сърдечно съдови като хипертония ,исхемична болест на сърцето ,мозъчно съдови болести и диабет ,предсърдното мъждене е болст ,която се диспансеризира също .Всички тези диспансерни са подписали съгласие да спазват определен алгоритъм за лечение на заболяването си ,като напр при инсултите това са 4 прегледа при личен лекар годишно ,изследване на ЕКГ кръв за точно определени показатели ,консулт с невролог 1 годишно и евентуално с кардиолог и очен.Разбира се българина не обича докторите и още по малко изследванията и прегледите .От регистирарните 30% от населението като диспансерни най много 10% изпълняват точно предписанията ,те и живеят най дълго ,останалите не спазват нищо ,ядат и пият като за последно и логичния изход е неприятен ,ние сме на първо място по смъртност от сърдечносъдови заболявания,разбира се всички обвиняват правителството ,герб ,докторите системата ,но истината е ,че за толкова ниско ниво на осигуреност държавата и касата са осигурили огромен ресурс за прегледи ,лечения и диагнози ,но българина не желае да се погрижи за здравето си ,накрая като се получи инцидент и ако болния стигне жив до болница започва една безкрайна разправия и обвинения към докторите ,как това не направили ,как онова ,пък как бил умрял в линейката ,щото това не му сложили или онова ,господа за да пукнеш в линейката или не си си вземал лекарствата ,или не си ходил на лекар с години или никой не го гледа този човек ,ха вече да се престане с безкрайните обвинения и по медии и от пациенти,статистиката е вече на електронни носители и отговорността трябва да се носи преди всичко от пациентите и близките ,защото по света първо проверяват електронното досие на пациента и като се окаже ,че той 10 години не е профилактиран никой не му плаща за лечението ,той се бърка сам в джоба ,а застрахователя не плаща и никой не може да търси отговорност на никого ,за лечението в тези случаи ,лекарите трябва да са виновни ,ако не са спазили протокола на заболяването ,или ако има нещо неправилно изписано и установено ,само че пациента пак трябва да се е явявал на задължителните ,поне 4 прегледа годишно ,а българина точно това не ще да прави ,въпреки ,че му е безплатно в 90% от случаите и там е парадокса ,затова е безотговорен .

 22. 22 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Защо не обясните какво е това предсърдечно мъждукане..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 23. 23 Профил на apunch
  apunch
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вместо да лаете кое как се казва се замислете за здравето си преди да е прекалено късно. Инсултите (мозъчни инфаркти) и инфарктите на миокарда са следствие на дълги години на нездравословен живот. Така че - не е късно да започнем да мислим за здравето си, преди да е станало късно. Това коварно състояние (инсултът) ми отне твърде много любими хора и повярвайте - никой не е застрахован. Тъпчем се с преработени храни, заседяваме се, изложени сме на все повече стрес... цигари, мръсен въздух и пр.

  Ежедневно, бавно и сигурно се самоубиваме!

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#7] от "shrink":

  Мерси! С това трябваше да започне статията.

 25. 25 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "mentra65":

  Ами само пред телевизора и компютъра, с кола и бърза храна, стрес - така е.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 26. 26 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Бегом в парка, бегом при личния лекар, малка почивка, бегом в клинична лаболатория, почивка при личния лекар;Разходка в парка, лека гимнастика, почивка.
  стоп на цигарите, по чàша червено или по едно малко уиски, без газирано, хайде в парка.
  Това е, с малко лична интерпретация.

  apoloniy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK