С акушерка вкъщи

Гейл Тъли разказва своята история

© Йоанна Станчева

Гейл Тъли разказва своята история"Все повече жени в България избират да родят в дома си, но българското законодателство не им позволява да се възползват от наличното акушерско знание. У нас медицинските лица трудно могат да си представят в какво се състои работата на акушерките, асистиращи домашни раждания. Те са висококвалифицирани специалисти, които вярват в естествения процес и могат да се справят с редица отклонения от него. В България акушерската професия предстои да възвърне своята автономност, за да могат жените, които предпочитат акушерския модел на грижа пред технократичния, да се възползват от неговите предимства при бременност с нисък риск", ни разказа Йоана Станчева, която ни изпрати историята на Гейл Тъли. Материалът беше планиран предварително, но съвпада със започналата от няколко дни медийна дискусия за раждането в домашни условия:


Майка ми е на възрастта на Гейл Тъли, но няма нейната мекост нито в гласа, нито в чертите. Вече 30 години Тъли е акушерка на семейства, които раждат децата си у дома в района на Минеаполис. Бременни жени от цял свят използват нейния сайт Spinning Babies, за да обърнат бебетата си в оптимална стартова позиция за естествено раждане. Това древно знание не може да се измери с пари, защото се складира и предава само в определени ръце. Гейл го описва за всички безплатно, тъй като всяко бебе има право на малко или повече помощ да се завърти в най-добрата позиция, за да излезе на бял свят.


Тя е една от 160-те акушерки и родилни активисти от цял свят, които тази година се събраха на традиционната за Европа конференция по акушерство, организирана от списанието-институция Midwifery Today. Сред баварския провинциализъм на Бад Вилдбад с извираща термална вода, възрастни и млади жени – самостоятелно-практикуващи акушерки; акушерки, които работят в болници и родилни центрове; дули; хора, работещи с жените, които носят живот, представиха стандартите за най-добра акушерска грижа. Лекторите - акушерки от САЩ, Мексико и Европа,
някои със стаж от над 6500 раждания


С акушерка вкъщи

© Йоанна Станчева


- споделят изследвания и личен опит, отговарящи на най-високите критерии за професионалнализъм при работата с бременни и асистиране на естествено раждане. Между тези цифри са и случаи, които малцина лекари имат знания да посрещнат с голи ръце. Всевъзможни видове седалищно разположени бебета, близнаци, естествени раждания след шест пъти секцио - за тези акушерки почти няма бебе, което да не може да се роди естествено и с високи жизнени показатели, когато майка му се радва на здравето си и избере опитна акушерка за следене на бременността и подкрепа при раждане.


Подробната статистика показва, че уменията им позволяват да приложат най-адекватните и щадящи решения дори в случаи, при които бебето би било родено травматично, със секцио или с инструменти. Тези акушерки работят чисто, със сърце, ръце и вяра.


През 1980 г. в Минеаполис Гейл, вече започнала стандартното си образование за медицински сестри и акушерки, посещава лекция на автора на една от настолните книги в акушерството Immaculate Deception. На лекцията се запознава с акушерките, които обгрижват местните бременни, и с организация от семейства, за които раждането у дома е най-доброто за здравите майка и бебе. Гейл вижда начина, по който тези акушерки докосват бременните, усеща дълбочината на грижата им, чува как минава работният им ден. Тогава решава, че иска това да бъде и нейният път. Включва се в организацията, за да е близо до семействата, които търсят акушерския модел на грижа.


Близо шест години Гейл набира опит с домашните раждания, на които присъства като помощник на опитни акушерки. След като те я оценяват готова да поеме работата си самостоятелно, Гейл продължава да


работи с партньор по време на раждане


С акушерка вкъщи

© Йоанна Станчева


"Такъв ми е стилът, обичам нещата да се случват бавно и да съм сигурна", казва тя. Дори сега, след толкова години акушерска практика в домашни условия, тя винаги ходи на раждания с още една акушерка или много опитен помощник. "Винаги е добре да съм с някого, ако се уморя, бебето има нужда от помощ, или имаме по-сложен случай на раменна дистокия например. Най-вече защото така се вдига нивото на окситоцина в цялото място." Окситоцинът е хормонът на споделената близост, любовта и успешното раждане.


Гейл казва, че е трудно да развиеш доверена връзка с друга акушерка, с която да се получи интимност на работа. Не само на бременните, но и на акушерките може да е трудно да допускат някого в близост. "Това е връзка, която може да ти се струва непосилна, ако не си готов да се откриеш. Това се научава с времето, когато жената узрее във взаимоотношенията си, може да приеме партньор в работата си. Наградата на това ниво е огромна."


Гейл и акушерките, с които асистира домашни раждания, работят тихо: "Такъв е стилът ни. Ние не водим. Затова избирам да работя с партньор, който е тих и не иска да учи или дирижира майката." Акушерките за домашни раждания знаят, че физиологията на жената работи най-добре при тишина и невмешателство. Тогава усложненията са най-малко и акушерката няма нужда да прави много, освен да съблюдава ненатрапчиво естествения ход на процеса. "Понякога правя няколко снимки. Понякога се отдалечавам, измивам чиниите. Не знам да плета, щях да съм по-добра акушерка, ако можех да плета. Така ръцете правят нещо, създава се ритъм, а майката знае, че през това време внимаваш за нея, без да налагаш присъствието си." В дома на раждащата Гейл е хамакът, който ще заеме всяка форма, за да се отпусне и отвори тялото на майката.


Според Гейл


ролята на акушерката не е да дирижира раждането


С акушерка вкъщи

© Йоанна Станчева


"Имах късмета да се уча от акушерки, които работеха много тихо. Те наблюдаваха жените и не ми казваха какво искат от мен, нито какво се случва в момента. Ако искаха да съм тиха, просто ме поглеждаха. Ако искаха да направя нещо, пак ме поглеждаха. Не говорехме по време на раждането. Чак след раждането, в кухнята или в колата по пътя, можех да задавам въпроси и да се уча."


Има жени, които предпочитат друг стил на работа, но клиентите на Гейл оценяват нейната тиха концентрация. Тя обича да чувства тялото си като калта, през която минава потокът на майката. "Не искам да съм камъкът или посоката на този поток. Само ако се оставя на нейното течение, мога да разбера дали този поток тече както трябва, дали бебето или майката не са се запънали някъде."


Гейл обича да наблюдава раждащите жени дискретно, но в детайли. Тя гледа къде кожата им е стегната, как движат устата си, дали са жадни. Седейки безшумно и без да дава видим знак за дейността си, тя забелязва дали майката яде и пие достатъчно, какви са характеристиките на контракциите с напредването на процеса. Гейл се усмихва постоянно.


Акушерката въвежда жената в майчинството, защото бъдещата майка е избрала да бъде въведена от нея. Майчинството не е категория - собственост на акушерката, тъй като много жени предпочитат да бъдат въвеждани от лекари, дори от мъже. Да влезеш в ролята си на майка, водена от мъдра и опитна жена акушерка, е просто още един начин, който


раждащите жени трябва да могат да избират


Гейл винаги пита майките, които идват при нея, защо са избрали да следят бременността си и да родят с акушерка. "Те вече имат идея какво представлява акушерката. Всяка една я избира, защото нещо от акушерството има голямо значение за майката." Някои казват, че искат акушерка, защото не желаят да бъдат срязани безпричинно или имат нужда от търпеливо медицинско лице; други - защото искат да са с жена; трети - защото знаят, че раждането е нормално събитие, а акушерките вярват безрезервно във физиологията, въпреки че могат да посрещнат умело усложнения. Гейл иска да чуе какво точно привлича жената в грижата на акушерките.


По време на следенето на бременността Гейл използва срещите за женска консултация, за да задава въпроси и да слуша майката. Не обича да дава наставления какво да прави или да яде. Избягва да показва на майката колко много знае и какво сочат последните изследвания: "Информацията не кара хората да се чувстват по-силни. Овластяваме ги, като ги изслушаме и като се интересуваме от тях." Докато слуша жената, Гейл може да забележи много за намеренията й и да я насочи сама да открие знанието, от което има нужда, за да бъде отговорна майка.


В този подход е същността на холистичната акушерска грижа, която води бременната към устойчиво желание да бъде творяща жена и майка. "Само когато усети, че се отнасям с уважение към нея и откритията й по време на бременността, майката вече е една идея по-заинтригувана от това, което можем да предложим. Винаги започваме с нейните въпроси и й помагаме сама да стигне една крачка по-напред."


Жените избират да родят с акушерка, защото тя е специалист по естественото раждане и може да реагира най-адекватно при нужда. "Като акушерка майката знае, че мога да изляза от незабележимостта си, да се намеся и да се погрижа за каквото е нужно и отново да седна тихо, за да може майката да се наслаждава на раждането и бебето си след моята намеса."


Понякога Гейл се изправя пред


много етични казуси


Такъв е случаят със семейството, което има седалищно бебе и не иска да се подложи на секцио, защото в болницата им предлагат само този вариант. Гейл няма право да поеме раждането, защото не е следила бременността на жената, а тя е на термин. Оставено без избор, семейството решава да роди детето си у дома без медицинска помощ. Тогава Гейл признава, че е престъпила закона и своите принципи на работа и е асистирала раждането на семейството. "Добре, че бях там. Тялото се роди, но главата се заклещи. За щастие приложих много лесна маневра, за да я освободя. Но ако не бях там, семейството нямаше да знае тази лесна маневра и щеше да чака, докато бебето се задуши. Затова всяка жена трябва да има достъп до акушерка и акушерско знание."


За Гейл е недопустимо правителствата да не позволяват акушерките да бъдат до раждащите жени в болницата или извън нея. "Оставени без избор,


някои семейства ще си останат да родят у дома с риска


от липсата на опитна акушерка. Повечето раждания ще минат прекрасно, но понякога ще се случи да умре бебе ненужно. Или да умре майка ненужно. И вината ще е на правителството, което забранява пълните компетенции на акушерството. Кой има полза от това?"


За колегите акушерки на Гейл, които се събират всяка година на срещите на Midwifery Today, достъпът до компетентно акушерство е право на майката и на бебето, както и право на самите акушерки да упражняват пълния спектър услуги, да надграждат знанията си от различни традиции и да запазят човешкото в професия, която е съществувала хилядолетия преди технологиите да навлязат. "Акушерството е волята на хората, казва Гейл Тъли, и именно акушерките трябва да се обединят и да поставят регламента за безопасността от упражняването на професията си извън болницата." Акушерското знание все още се пази в сърцата и ръцете на много ментори, които практикуват и пътуват по света, за да напомнят, че грижата за жената, която носи живот, е грижа за цялото човечество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  На един колега, докторята му взеха 1700 лева, за раждането на дъщеря му.

 3. 3 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Раждането извън специализирано заведение е пълна глупост и безотговорност към живота на бебето и майката.

 4. 4 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тия където раждат вкъщи са тотални хахалюги. Съветвам ги да започнат да играят и на руска рулетка, много интересна игра.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Не разбирам нуждата от раждането вкъщи.

  Напомня ми на истерията на някои майки по задължителните ваксини.

  Без сериозни доводи (ама сериозни, а не от сорта "вкъщи ми е по добре" и без употребата на думата "холистика" по възможност научни, не мога да рационализирам желанието на някои да раждат вкъщи.

  Надявам се някой да може логично и рационално да аргументира домашното раждане, дотогава за мен това си остават ирационалните прищевки на хормонално дисбалансирани бъдещи родилки.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Добре се, все ще се намери тук някой лекар, който да каже дали при раждане се налага използването на необичайни за едно домакинство инструменти, апарати или консумативи. Най-елементарното - кислород, например. Имаше не толкова отдавна смъртен случай в частна клиника именно поради липса на кислород. Колко често се налага има значение ако си страничен наблюдател - за потърпевшите едва ли ще е успокоително, че са "един случай на милион". И всичко това да се угоди на някакви безотговорни кифли, които бъркат здравословния начин живот с художествената самодейност.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1159 Весело

  Заглавието ви е двусмислено....
  Питайте женените за акушерки...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Извънболничното раждане е безотговорна постъпка, по този начин се излага на риск живота на бебето и майката. Все едно се връщаме в първобитнообщинния строй. Нелепо е.

 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1252 Весело

  Най-добре с баба на къра

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Изходът от ситуацията е не да се ражда вкъщи, а да се подобрят условията в болниците, така че раждането да бъде максимално естествено.
  Другото е пълна дивотия. Ако ставаше дума само за майката - нейна си работа, тленното тяло си е нейно.
  Но тук става дума за друг живот, който няма никакъв шанс за избор и самозащита.
  Така че, колегите да се вземат в ръце и да оправят нещата по болниците.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Не мога да повярвам, че такъв вид статии се пускат само дни след като се видя колко опасно може да е свободното и "изпуснато" раждане.

  Да, тези акушерки може и да са майстори, но питам- на кого точно му трябва това майсторство? Целта в крайна сметка нали е безопасно раждане, а не виртуозно, естествено, интимно или каквото там казва пропагандата. Лекарите също си имат методи, с които доста от нещата също са възможни, само че стават с по-малко болка, време, потене и риск.

  И аз си вярвам във физиологията, че за има-няма 12 часа контракции мога и да родя, но друго си е да имаш нетърпелив лекар, който с механичната си и безчовечна философия да свие това време до...два часа. Който не е усещал контракции да не се обажда, че сме глезени. На книга продължават по една минута, феноменологично- по около цяла вечност, а за да се роди бебе, има 150 бройки.

 12. 12
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1451 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 13. 13 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Ако говорим за демокрация, то правото на избор къде да раждаш е едно от нещата, които е добре да се случват в демократичното общество.
  "...достъпът до компетентно акушерство е право на майката и на бебето" Да не говорим, че в нашенските болници компетенциите много често са съмнителни. Затова има толкова травмирани жени, и нерядко смъртни случаи.
  Не мисля, че домашното раждане трябва да се идеализира, просто е добре да има избор.
  П.С. Очаквам минусите, имайки предвид общото мнение на коментарите тук и под предишната статия по въпроса

 14. 14 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Е как защо ни е домашно раждане, не прочетохте ли?

  От една страна са топлота, млади жени, баварски провинциализъм, минерална вода- от другата конвейер и лизол...

  Препи ми се домашна бира...

 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 598 Неутрално

  "Най-вече защото така се вдига нивото на окситоцина в цялото място."

  За пръв път чувам, че локацията на хормоните от жлезите с вътрешна секреция е не организмът, а апартаментът.

 16. 16 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Живота не бебето е по - важен от изживяванията на майка му.
  Дали ще я боли в болницата, под наблюдение, близо до апаратите и спецциалситите,които могат да реагират за минути при опасност, или у дома, няма кой знае какво значение за нея, но за детето може да е въпрос на живот и смърт.
  Човечеството се е борило с хилядолетия за тоя прогрес в медицината, те на нивата ще ми раждат.
  Бас ловя, че това е тръгнало от оня форум бг-мама.

  На 12 май с 27 номер
 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До коментар [#5] от "NPaine":


  [quote#5:"NPaine"]Не разбирам нуждата от раждането вкъщи.

  Напомня ми на истерията на някои майки по задължителните ваксини. [/quote] Ами днешния лесен достъп до информация е нож с две остриета.Много нямащи какво да правят бъдещи майки по цял ден висят във форуми от типа на БГ-Мама и четат какви ли не глупости,написани от хора,които на свой ред си нямат и идея за това,което пишат.Забелязваш ли,че най-активните агитаторки почти винаги не са медицински лица,а любители,които за чели и гледали филмчета в интернет?И когато се съчетае "просветната глупост" със феминизъм и се начеше женското его,че видите ли жената имала право да решава всичко по време на бременността,без значение здравето и живота на бебето.А това се съчетава с интересите на разни "дули" ,които имат интерес от рекламата на дейността си,която разбира се също не е безплатна,но пък за сметка на това не правят нищо и не носят отговорност за делата си.Повечето защитнички на такова раждане са всъщност адвокатки и дули.Помислете защо сред тях няма медицински лица!И резултатът е плачевен като в Бургас-една семейна трагедия,която най-вероятно е могла да бъде избегната,ако е имало адекватни медицински грижи за родилката.

 18. 18 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  за хората убедени в невероятните способности и грижовността на лекарите по болниците - я отворете бг мама на тая тема, или на темата за умрелите бебета по лекарска грешка или без лекарска грешка - утешителните думи тип: "стига плака, друго ще имаш" за безценни. Пълна корупция и свинска история. Имахме си едно раждане в семейството, да ни е живо и здраво детето, ама нямаше такива мижитурки - как се отнасяха с майката, как я лъжеха, как се чудеха как да я накарат да им даде нещо под масата. Не че съм за раждането вкъщи, но някои са си спиритуално извисени или там те си знаят. Но положението в родилните домове ОПРЕДЕЛЕНО трябва да се подобри

 19. 19 Профил на Лиляна Терзиева
  Лиляна Терзиева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Никога не бих родила вкъщи .... това е някаква лудост според мен .

 20. 20 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ауу какви мъжкарски изказвания тука се пласират.

  Ей, мъжленца, вас ви се втрисат топчетата от страх, като трябва да идете на зъболекар или преглед за хемороиди.

  Айде вдигнете го това на стотна степен и ще видите какво е на една жена в предродилно състояние в българска болница.

  И да, в нормалния свят повече от една трета от жените предпочитат раждането вкъщи. Но при раждането вкъщи май го няма потокът парици, дето сега се лее ли, лее, по родилните ни отделения.

  Като нападате по подобен грозен начин правото на жените да избират къде да раждат, просто защитавате отчайво уродливото статукво в момента.

 21. 21 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 598 Неутрално

  За авторката, изповедално:

  http://sofialive.bg/heroes/sugrajdanin/218-joana-stancheva.html

  Голяма е сладурана...ми айде, без изследвания, като се роди с две глави, пак ще си го обичаме...

 22. 22 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Социопатите в Дневник продължават да рекламират глупостите си. Раждане вкъщи, обучение на децата вкъщи. Заравяне на умрелите в мазето кога ще рекламирате?

  Romanes eunt domus!
 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Що бе, със сигурност магистратура по филмова теория те прави подготвена за биологията на раждането, или поне за драмата около него...

 24. 24 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#23] от "lil_alex":

  Страшно става ей! Народа изпростя тотално и се дава гласност на всякакви шамани и джуджумени.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 25. 25 Профил на dreomax
  dreomax
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Иоанче, при смъртен случай при раждане вкъщи каква отговорност носи дулата?

 26. 26 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "studentka":
  [quote#18:"studentka"]я отворете бг мама[/quote]
  Госпожице студентка, аз от своя страна горещо бих препоръчал на уважаемите читатели на този сайт да не отварят "бг мама", ако им трябва сериозна информация по която и да е тема...

 27. 27 Профил на dreomax
  dreomax
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Предложение към БХК: Направете 1/4 от циганките дули, които да израждат останалите 3/4 при домашни условия.

 28. 28 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 1216 Весело

  До коментар [#20] от "Станишко":

  Станишко, като ти чета писанията са убеждавам че си си избрал най-подходящата снимка (имам предвид тази до ник нейма).

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 29. 29 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Добре де, дори лекарите да искат пари за избор на екип- ми това са пари колкото за един таблет. Що не псувате Епъл, че иска много пари, ами не си раздава таблетите?

  Аз платих колкото за Айфон. Доволна съм, така избрах, искала съм не галене с перо, а малко по-стабилно усещане за сигурност.

  А сега и обективната причина да се иска максимално естествено раждане. В болницата няма скатавка- има си една графика за колко часа трябва да родиш, за да е оптимален изхода. Тая графика не е правена наизуст, а е съставена след десетилетия наблюдения на стотици хиляди раждания. Знае се, че ако нещата излязат от времевия диапазон на графиката, то това е сигнал за проблем, който да се хване отдалеч, а не като отиде коня у ряката.

  За да не скатаваш, пускат ти синтетичен окситоцин, от който няма да лъжа, контракциите са силни. Силни в смисъл, че натуралното раждане може да е 24 часа "скатавка" с по-леки контракции, макар че накрая и естествените са си бая силни, съдейки по настроението на дамата на съседното легло, без система. С изкуствената система се скъсява периодът на скатавка и макар нещата да са по-интензивни, накрая стават доста по-бързо. Ама пък е гадно. Ама пък е бързо, а ако са майстори- и безопасно, защото бебето се следи с монитор.

  Сега, някои жени предпочитат да стане бавно и да няма толкова интензивни контракции, но в крайна сметка все сме прецакани. Така че скатавката у дома е главно страх от болката.

 30. 30 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#2] от "442":

  ИМАЛ ДАЛ.

 31. 31 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 556 Любопитно

  Абе, майтапа настрана, обаче (поне) в Бенелюкса май се оказва, че раждането в болница е такъв лукс, че жените масово раждали точно по този, според мен архаичен начин - у дома, и то с акушерка, а не гинеколог. Излизало "само" 2 000 -3 000 евра, иначе в болницата - двойно. Няма осигуровки, няма гявол - бецален и следващия, моля. Беше ми трудно да повярвам, но разказващият само дето не се кръстеше с двете ръце, че било точно така... Някой с непосредствен опит от Обединеното кралство ако може да сподели...?

 32. 32 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 598 Неутрално

  За холандската родилна утопия вижте книгата "Помощ, забремених жена си", в която жив холандец се оплаква от бабуването по домовете и се чуди за какво им е в 21 век.

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До коментар [#6] от "bravo":


  [quote#6:"bravo"]Добре се, все ще се намери тук някой лекар, който да каже дали при раждане се налага използването на необичайни за едно домакинство инструменти, апарати или консумативи.[/quote]Ами сред агитаторите на такова раждане извън болнични условия няма лекари-не е случайно!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Представям си новия моден лапсус в БГ-Мама:

  "Раждане с Луда"

  Трябва да съставя диаграма на Вен за припокиването на Горичка, БГ-Мама, Родилница и разните организации в подкрепа на кърменето. Ще се получи интересна картинка.

 36. 36 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дайте да се върнем още няколко века назад и да раждат направо на нивата, то бива бива видиотяване ма чак пък толкова.

 37. 37 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#29:"lil_alex"]За да не скатаваш, пускат ти синтетичен окситоцин, от който няма да лъжа, контракциите са силни.[/quote]

  Понеже сте пуснали пари под масата (или над масата) да ви гледа доктор Х., пък на него смяната му свършва, затова са ви пуснали окситоцина, драга. Или защото не сте знаели, че да се роди бързо и без скатаване, както вие го наричате, не е трябвало да лежите, а да се разхождате до последния възможен момент.
  На вас ви се е разминало явно, но мнозина след тази дребна манипулация ги вкарват за секцио, понеже на бебето са му разказали играта преди още да се е родило.

  Щом живеем в свободна държава, всеки трябва да има право да избира как да ражда. Бременността и раждането не са болест, не се умира от тях, а от некомпетентността и непукизмът на лекари и сие.

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 38. 38 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "Станишко":

  Баце имам подагра та тая работа с болките на мен ми се случва по няколко пъти на годината и кво от това. Какво общо има това с раждането в къщи. Ми то ако беше толково хубаво, как въобще е възникнала АГ медицината. Айде стига тъпотии. Пък това с едната трета жени в нормалния свят само ти си го знаеш, хем съм живял тук таме ама такава тъпотия да си раждаш в къщи никъде не съм чувал.

 39. 39 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1437 Гневно

  [quote#22:"|"]Социопатите в Дневник продължават да рекламират глупостите си. Раждане вкъщи, обучение на децата вкъщи. [/quote]

  Пич стига си ръсил глупости под всяка статия !!!
  В англосаксонския свят, където и ти претендираш, че живееш е нормално да се ражда в къщи, но си има определени правила за това:
  Първо на родилката, това не трябва да и е първото дете и първото задължително си се ражда в болница.
  Второ израждането се прави от същите акушерки, които биха го правили и в болницата, дома и мястото на раждане се проверяват предварително дали са подходящи и съответно се осигурява всичко необходимо.
  Трето раждането в къщи се позволява само на майки без никакви усложнения, но такива и в болницата не са под наблюдение от лекар а раждането се извършва само от акушерка.
  И най-важното четвърто раждането в дома се прави заради познатата обстановка и за да не се стресира допълнително майката и детето при раждането. С тази цел във всяко нормално АГ отделение има обзаведени подобно на дом стаи и също по избор на родилката раждането вместо на легло може да стане на нещо, като фитнес уред или във вана.
  Добре е и журналистите да започнат да пишат по-компетентно по въпроса, а не да създават обществен негативизъм към нещо положително по своята същност.

 40. 40 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  [quote#31:"iron_cross"]Някой с непосредствен опит от Обединеното кралство ако може да сподели...?[/quote]

  Да описах личния си опит в горния пост ...

 41. 41 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#0:"статия"]Все повече жени в България избират да родят в дома си, но българското законодателство не им позволява да се възползват от наличното акушерско знание.[/quote]

  Дневник, моля да предоставите статистическа информация за горното твърдение. Тоест социологическо проучване проведено днес и преди да кажем две години, което показва, че примерно 1/3 от родилките искат да раждат в домовете си.
  Ако не предоставите такова нещо, явно че лъжете и то безочливо....!

  Цензуриран от "Икономедиа"
 42. 42 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#41] от "1951":

  Ясно е, че лъжат. Имат една (или още по-зле няколко) изкукали девойки в редакцията и пускат постоянно тези малоумни статии.

  Romanes eunt domus!
 43. 43 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#10] от "rapidfire":

  Не става въпрос само за това - става въпрос и за ресурси, финансови и човешки, а в България и двата са кът. Особено вторият - само виж статистиката за напускащите страната лекари и сестри. Спомни си само топ новината от вчера, за това как всички работещи във варненския център за даряване на кръв напуснаха. Само че матрияла живее с убеждението, че държавата е за това да дава и вместо да се бори за по-добро обучение на медицинските лица, по-добро заплащане и по-добри условия в болниците се бори за това, че на Мара и се раждала у сеното. И това го разправям не от вчера!

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/10/21/1929996_za_lekarska_pomosht_hvanete_sledvashtiia_polet/?ref=miniurl#comment-47

  http://www.dnevnik.bg/zdrave/2012/09/21/1910950_kude_e_moiata_akusherka/?ref=miniurl#comment-18

  Veritas odium parit obsequim amicos
 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 598 Неутрално

  @fallon_fallon, лекарят, който избрах, не беше на смяна, а беше изцяло на мое разположение, ако ще и 24 часа. Освен това ме чака толкова часове, колкото позволяваше графиката на феталния монитор и чак след това, след съвет с акушерка и друг лекар, ми пуснаха система- защото нещата не се случваха въобще, ни с ходене, ни с баене.

  И разходки имаше, не се безпокой. И всичко това не беше достатъчно, защото бебе с увита два пъти пъпна връв се вади с акъл и финес, ако изобщо ще се извади живо. За щастие го хванаха в оптималния времеви прозорец, а бебето го следят с монитор и разпечатка и знаят кога е добре и кога му се "разказва играта". Всъщност именно забавеното секцио разказва играта и уморява бебето. Не го правят нарочно, за спорта.

  Бай дъ уей окситоцин на финала пускат почти винаги, за да не спрат контракциите точно когато трябват, а и за да намалят кървенето след раждане.

 45. 45 Профил на it
  it
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Здравеопазването е безплатно, но за сметка на това не е задължително!

 46. 46 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "staphylococ":

  това разбира се, е съвсем във връзка със статията.  До коментар [#38] от "skrita_sila_m":
  Да, в Холандия домашното раждане се практикува изключително много. Да не говорим за родилните домове в Германия, които обикновено са разположени до болници, и където болничната обстановка при раждане е сведена до минимум.


  Аз лично не подкрепям раждането непременно да се бъде домашно, но жената трябва да има избор. Тогава и медицинските центрове ще се стремят да бъдат по-конкуретни и да предлагат по-нормална обстановка, защото бизнесът ще намалее.

  И разберете най-накрая, че в България в момента се извърша престъплението 40% от ражданията да са със секцио. И по-лошо от това да си мълчим, е това да си играем на мъжкарски остроумия и обиди във форумите. Дреме ми за минусите или за плюсовете върху обидите към мен.

 47. 47 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  какви глупости. всичко в домашното раждане е прекрасно, докато не се появят проблеми. а проблемите се появяват толкова бързо и могат да бъдат такива, че само в болница да им намерят решението. и защо да рискуваме?

 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  В момента прокуратура и следствие нищят случай, при който студентка е родила в къщи по собствено желание . Три -четири часа след раждането уведомили службите че детето е мъртво . Ако случая беше станал в болница , на лекарите щяха да им разкатаят фамилиите . Сега същото трябва да стане и със семейството , позволило си да прекрати един живот. Студентката писмено е отказала кръвопреливане и ваксинации . Това ме навежда на мисълта за разни секти , които проповядват именно това . Засилва се мнението сред редица жени за отказ от раждане в болници , но с претенции при раждане в къщи да има линейка , апаратура и всички необходими инструменти . Нищо против . Но да извадят пари и да си платят . Ако не - в болницата . При отказ и евентуално злополучно раждане - да се третират като хора ,престъпили закона . Новостите , които се представят в статията са добре забравени стари практики . Аз самиятсъм раждан в къщи с помощтта на акушерка . Баба Райна . Изродила сигурно половината град . На тава беше във време когато болничните заведения бяха кът. А сега призивите за възраждане на акушерството като домашна практика ми изглежда повече като проява на снобизъм. Нищо лошо , но не и за сметка на осигуряването .

 49. 49 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  За информация на ехидстващите по -горе, каква отговорност носела дулата? Моя позната рози преди година в Холандия.
  В къщи. Имало е лекар, акушерка и дула. Линейката е била отвън пред къщата по време на раждането, за всеки случай.

 50. 50 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#48] от "papyre":

  Много правилно го пишеш. За въпросната студентка и семейството и, което е присъствало на раждането и като пълни кукувици, като са видели, че нещата отиват на зле, пак нищо не са направили, стана вече ясно, че са върли последователни на Свидетели на Йехова. Тази забранена в цивилизования европейски свят секта, заради проповядването на отказ от кръвопреливане, операции и въобще всякакъв вид здравеопазване, в България се шири и продължава да мъти главите на по-слабите психически, които явно лесно се поддават. Започвам много сериозно да се замислям, че така афишираните в статията умножаващи се бройки жени, които отказват раждане в болница, са също с добре промити мозъци, достатъчно податливи и нестабилни, за да им се вкарват подобни идеи в главата.

 51. 51 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#49] от "Петър Иванов":

  Супер, да си плащат тогава за всичко нали? Защото аз не искам да плащам на всяка кукувица, която иска дула. Като иска - ок, ама или да подпише декларация, че каквото и да става, няма да вика Спешна помощ или да плати цялата лигня, която е пожелала.

 52. 52 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#46] от "Станишко":

  Брей! Това за Холандия кой ти го каза, защото аз за 4 години там, не видях и не се запознах с нито една жена, дето да е родила като прапрапрабаба си. Тези разкази от сорта на : чувал съм, че на Запад.... Сещаш ли се, не ги притиквай. Не само, че не раждат вкъщи масово, ами и си плащат в болница за раждане и за секцио, така че стига. Не сме в 20 век още, за да не сме пътували никъде и да не знаем как е по света!

 53. 53
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#50] от "khaleesi":

  Лошото е че всичко се вижда , а нищо не се прави . Няма държавници . Не само сегашните - общо е нихилистичното отношение към проблеми от национално значение .

 55. 55 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#29:"lil_alex"]Добре де, дори лекарите да искат пари за избор на екип- ми това са пари колкото за един таблет. Що не псувате Епъл, че иска много пари, ами не си раздава таблетите? [/quote]
  Ти плащаш ли задължителни осигуровки на Епъл?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 56. 56 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До #49- Петър Иванов- Петьооо, Петьо!!! Ми те и сега линейките в България не стигат за да обслужат всички бе , егоист нещастен!!! Как си представяш ти , в моя град , дето има 5 линейки и петте да седят в циганската махала за да изродят 5 циганки едноврвмено барабар с акушерките и лекарите??? Кой ще обслужва останалите спешни случаи в града, ти ли???Кой ще обслужва останалите родилки в родилното??? Ти ли??? И аз знам, че на мои познати в живеещи в Германия, в двора на къщата им им кацна медицински хеликоптер, за да откара получулият инфаркт 70 годишен старец в най-близката болница. Ама ти знаеш ли колко медицински хеликоптера има в Германия и колко в България??? И на края една хубава поговорка за "умници" , като теб. Преди да глътнеш едно цяло яйце, премери го на гъ_а си!!! Седели биле в Холандия линейката с доктора пред дома на родилката, а акушерката била вътре в къщата!!! Що не се сетиш, ако това стане в България , колко лекари и акушерки ще останат в родилното , за да се грижат за останалите родилки и колко ще са из махалите??? Или егоистката ще си ражда в къщи , а останалите - кучета ги яли!!!

 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#10:"rapidfire"]Изходът от ситуацията е не да се ражда вкъщи, а да се подобрят условията в болниците, така че раждането да бъде максимално естествено.[/quote]
  Много точно мнение. Вчера най-после се зачетох в сайта на родилница, който е платформа на подкрепящите естественото раждане в България. И впечатлението ми е, че тези жени са напълно наясно за огромните рискове от раждането вкъщи. Но са преживели ужасяващи неща по време на болнично раждане, включително трайни увреждания, за които са абсолютно безсилни да потърсят отговорност на лекарите. И не, не става дума за неприятни, но безобидни коментари от типа на "лесно се мама не става." Става дума за неща, за които в цивилизованите държави на такъв лекар ще му отнемат правото да практикува. Така че "модата" домашно раждане може би не трябва да я отдаваме на изкукали маминки, а да погледнем истинската причина: не е нормално доброто отношение в болницата да се полага само на платежоспособни. Не е нормално за болнични грижи, от какъвто и да било вид, да се плаща два пъти: веднъж чрез задължителните осигуровки, втори път чрез изнудването "избор на екип," което изобщо не гарантира, че избраният екип ще изражда майката. Имаме много добри лекари, но лъжичка л**** в кацата с мед е достатъчна.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#46] от "Станишко":

  Когато говориш за избор , добре е да кажеш ,че всеки избор извън установените със закон условия , трябва да се заплащат от правещия избор. Ако можеш да си го позволиш, плати на половин частна клиника и ги строй пред къщата си , в очакване на щастливото събитие . Тогава , недай си Боже да стане сакатлък , няма да тичаш до плашиш докторите със зандан. Ще си носиш теглото . Но не може кефнало на жена да ражда в къщи и да иска всички екстри , разчитайки на осигуровки. Не става .

 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#58:"papyre"]Но не може кефнало на жена да ражда в къщи и да иска всички екстри , разчитайки на осигуровки.[/quote]
  Прав си. Но на професионализъм и човещина би трябвало да може да разчита.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#55] от "7777":

  За поддръжка на купената техника се дават пари - ДА.
  А ти, ако държиш да знаеш, къде точно отиват осигуровките ти за здраве, как мислиш? Съгласен ли си да отиват да дули, защото поредната последователка на Йехова е решила, че иска да ражда под крушата на село?

 61. 61 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#60] от "khaleesi":

  Разбирам, че темата е емоционална, но ако искаш да дискутираме, чети какво съм написала. За поддръжка на техника се дават пари, но не те таксуват двойно: веднъж задължително (както е със здравните осигуровки), втори път частно (щото на никой не му дреме, че си си плащал осигуровки). По-важното: не искам да се плаща за дули, искам лекарите да си вършат работата професионално и да носят отговорност за грешки поради немарливост. Подобри ли се болничното обслужване, няма да има кандидати за домашни акушерки, знагари и екстрасенси.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 62. 62 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#61] от "7777":

  Повярвай ми, ако искаш, но дори в болниците всичко да е перфектно, пак ще има кукувици, които да искат да раждат като в 18 век. Малко по-горе обсъждахме случая с жената ,която преди няколко дни роди в Бургас и бебето почина. Не е родила вкъщи, защото няма средства, родила е, защото йеховистите са я посъветвали така и тя като много "умна" е направила точно така. Така че обслужването в болниците далеч не е проблема, поради което се ражда вкъщи по първобитни начини.
  Другият проблем е, че жените, които раждат за първи път очакват нещата да са красиви като на филм. Да, ама не. Нищо особено прекрасно няма в раждането - боли и то много, боли с обезболяващи, боли с местна упойка, при секциото пък боли после. Няма кой да подготви тези жени, че наистина ще боли много. В резултат на това голяма част от тях си тръгват разочаровани, дори да имат здраво бебе. Вкъщи няма да е по-различно - пак ще боли, така че какво спокойствие в това има, да знаеш, че няма кой да ти помогне, не е никак ясно.
  И последно за сега, че стана много дълго - в повечето страни в ЕС и като цяло в Европа и в САЩ трябва да имащ доста стабилна застраховка, за да ти излезе раждането напълно безплатно и за това в повечето случаи някаква сума трябва да се доплати. За справка раждането според начина на протичане може да струва между 6 000 до 10 000 евро на прима виста. Е, в България Здравната каса казва - 1000 лева примерно се дават на болницата за едно раждане (не съм сигурна дали е и толкова честно, няма да се учудя ако дава и по-малко) Как да стане, кажи?

 63. 63 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#61] от "7777":

  Потърсих малко информация и вече мога да съм по-точна. Здравната каса в България дава на болницата за едно раждане 470 лв. Раждането в Европа и САЩ е оценено в зависимост от усложненията и начина на протичане между 4000 евро ( минимално) и 10000 евро.
  И тук се връщаме на извода, че дори да заплати пациентката колкото един таблет или айфон, сравнение, което полунасериозно беше направено по-горе, пак не може да се достигне минималната цена на едно раждане. От това страда естествено най-вече пациентката, страда болницата, защото не само, че не стига парите, ами всяка пациентка я вкарва в дългове ( колкото и грозно да звучи това), страдат лекарите, акушерките ( остават често с месеци без заплати и са предразположени към корупция), страда и като цяло звеното здравеопазване - не се оборудват клиниките с нова апаратура, важни консумативи и медикаменти липсват и т.н.
  Не мислех да го споменавам, но ще го кажа - Дянков за ен-ти път отклонява средства от здравни вноски към някакви нужди в бюджета, които той не може да обясни или поне до сега не е излязъл да обясни, така че той ощетява нас всички просто неописуемо много. И още един път от нашите здравни вноски един прекалено много толериран, та чак разпасан етнос ползва всичко винаги безплатно. Ако има някакъв проблем - той е в главата на дулите и кукувиците около тях. Той е и в главата на тези, които вземат от нас, за да си пълнят дупките в бюджета.Докато ние обаче позволяваме всичко това да се случва, няма да има промяна.

 64. 64 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Това , което пишеш за двойното заплащане е абсолютно вярно, но измества целта на дискусията. Не е важно , какво искаш , а какво можеш да си позволиш. Логично е , при сегашното беапаричие на държавата. при сегашния недостиг на лекари , медицински сестри и санитари, най- доброто медицинско оборудване и най-квалифицирания медицински персонал да е концентриран на едно място , в болниците!!! Не е казано , че в изключителни случаи по спешност израждания не биха могли да се извършват и на други места , но като изключения , а не като правило. Още помня една майка , която бе кръстила дъщеря си Станка. Кръстила я на танка , с който лекарския екип пробил снежните пъртини за да я изроди в бурята, но това е изключение , а не правило!!!Безумие е , когато парите на здравната каса , не стигат за изпращане на деца за лечение в чужбина и за лекарства за онкоболни, да се иска от и без това претоварените и уморени малобройни лекарски екипи , да бъдат задължавани да израждат родилки без нужните удобства , оборудване и условия по домовете им , а не родилките да отиват в оборудваните с парите на данъкоплатците родилни отделения. Но всеки има глава на раменете си и си носи последствията от решенията които взема.

 65. 65 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#62:"khaleesi"]Повярвай ми, ако искаш, но дори в болниците всичко да е перфектно, пак ще има кукувици, които да искат да раждат като в 18 век.[/quote]
  Така е. Но наличието на кукувиците не трябва да е причина да не изискваме от лекарите професионализъм и отговорност за грешки или за чист произвол.

  Относно втория ти коментар: предстои ми раждане в САЩ (макар да не живея в САЩ постоянно). Цената е между две и пет хиляди долара в зависимост от сложността на раждането. Застраховката ми--100 долара месечно, което е нищожна част от заплатата ми--покрива и нормалното, и рисковото раждане, както и цялата бременност. В същата болница жените с доход под $ 30 000 годишно получават грижи за бременността си и раждането без да плащат. Така че да не се сравняваме със САЩ и западна Европа: реалностите на доходите, на болничните грижи и на цените за тях са абсолюто несравними. Защото организацията на здравеопазването там и тук е несравнима. Грешно е да обвиняваме майките, ако ще й да са кукувици, без да погледнем нашата си, родна система.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 66. 66 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#64:"kimba3"]Логично е , при сегашното беапаричие на държавата[/quote]
  Ако нямаше толкова корупция в здравната система--в касата, както и в болниците--бих приела коментара за безпаричието. Всички страдаме от безпределната ненаказаност и ненаказуемост на всички нива в България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 67. 67 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#64] от "kimba3":

  Не разбрах коментарът ти към мен ли е насочен?
  Ако да, то прочети и останалата част от това, което съм писала, защото не на 100, ами на 1000% мислим еднакво.

 68. 68 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#65:"7777"]Грешно е да обвиняваме майките, ако ще й да са кукувици, без да погледнем нашата си, родна система. [/quote]

  Именно по тази логика, не можем да си позволим лукса да осигуряваме работа на някакви дули измислени...
  Освен това държа да подчертая, че не наричам всички майки кукувици, напротив за мен няма нищо по-свято от майката. Наричам кукувици онези бъдещи майки, за които раждането е единствено въпрос на лично себеизживяване, без да мислят за рисковете за бебето.

 69. 69 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#66] от "7777":

  Съжалявам, но ще ти го напиша отново : корупция ще продължава да има. Наречи го както желаеш, но разликата между 470 лева и 2000 лева например да го закръглим няма кой да я поеме. Нито някой ще поеме разликата между лекарската заплата от 700 лева и реалното, което той трябва да получава поне 2000 лева, при акушерките между 440 и поне 1000-1300лева. Няма как да стане! Няма безплатен обяд на този свят.
  За наказуемостта съм съгласна.Няма така. Няма такава нито когато лекар навреди на пациент, нито когато тълпа бесни пияни роми посред нощ нападат лекарски екипи, бият, чупят и трошат нещо, за което в целия си живот не са дали и 1 (една)стотинка.

 70. 70 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1437 Весело

  Всеки път под статии на тази тема дебата е уникален))
  При добра организация раждането в къщи не е проблем, защото както каза някой това не е заболяване или травма, а нещо развивано от еволюцията с милиони години...
  Разбира се, че и най-малкия риск не бива да се допуска, но пък да се превръща раждането в почти задължителна операция, както е понастоящем в България е освен противоестествено и травмиращо за майката и детето

 71. 71 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#68:"khaleesi"]Именно по тази логика, не можем да си позволим лукса да осигуряваме работа на някакви дули измислени... [/quote]
  Не, но за реформа на системата можем да настояваме. Пък който иска дули, да си плаща.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 72 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#65:"7777"]Цената е между две и пет хиляди долара в зависимост от сложността на раждането. Застраховката ми--100 долара месечно, което е нищожна част от заплатата ми--покрива [/quote]
  Ами 2 хиляди долара са си към 4000 евро, а 5 хиляди долара са си към 10000 евро. Така че аз цифрите ти ги написах и са си верни напълно.
  Относно застраховката от 100 долара на месец - в България ако се внася по 100 долара здравни, нещата ще са на не по-ниско ниво. Друг е въпросът колко месеца и години си ги внасяла. Нали ако аз отида и им дам 100 долара и на следващия месец трябва да раждам, едва ли ще ми мине безплатно, как да е, това е според управата на различните болници, да не издребняваме.

 73. 73 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#70] от "dourmana":

  Значи ако майката реши да ражда вкъщи е ок - тя била имала право на избор. Но ако избере по свое желание секцио и плати за това - не е ок, не било нормално. Та последно каква ти е идеята?

 74. 74 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#71] от "7777":

  Съсловието на медицинските специалисти, които днес здравният министър Десислава Атанасова унижаващо нарече служители, от две десетилетия настояват за реална и ефективна реформа в здравеопазването, защото настоящият модел не е удачен за никой - нито за специалистите, нито за пациента.
  Медицинските специалисти са всички - от санитар до лекар.
  Реално единственото, което се прави от 20 години в българското здравеопазване са безумни съкращения, опита за фалиране и затваряне на болници, присвояване на здравни осигуровки в размери на милиони до почти два милиарда с цел пълнене на дупки в бюджета. Имам новина - от другата година ще е още по-зле.Толкова по тази тема.

 75. 75 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#71] от "7777":

  Точно така. Но социопатите не искат реформа, те искат вкъщи, сами. А Дневник им приглася.

  Romanes eunt domus!
 76. 77 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ама какви са тези глупости като дрехи, миене на ръце със сапун и т.н. Милиони години природата ни е развивала да живеем без дрехи и без сапун, най-естествено е да спрем да ги употребяваме

  Обработка на земята, училища, демокрация... Що за идиотщини? Милиони години сме живели и без тях.

  Romanes eunt domus!
 77. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#59] от "7777":

  Разбира се . В противен случай няма професионалисти и човеци .

 78. 79 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #65- 7777- Днес курсът на щатския $ спрямо лева е 1 към 1.54.Минималните месечни здравни осигуровки в България са около 18 лева, или около 12 $-ра. Каква медицинска услуга можеш да получиш в САЩ срещу застраховка от 12 $-ра???? Т казваш , че жени с доходи под 30000$-ра получават грижи при раждането без да плащат.Сигурно получават някакъв минимален пакет от грижи , но съм сигурен , че при усложнения си плащат , като попове!!! И ние сме гледали "Спешно отделение" и не само него!!! Но минималната работна заплата в България е 290 лева!!!! А 30000$-ра са над 45000 лева годишен доход!!!И това при положение , че бензин, храна,електричество са на по-ниски цени от тези в България???Можеш ли да сравниш несравнимото???? Как можеш при това положение да не обвиняваш в безотговорност "кукувиците" решили да рискуват живота на децата си знаейки тази огромна разлика в средствата за здравеопазване давани в САЩ и тези в България, а да ги оправдаваш???

 79. 80 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#58] от "papyre":

  Като говоря за избор, имам предвид, че едно раждане с избор на екип струва 1000-1500 лв. Повечето хора си плащат тези пари.

  При всички положения една акушерка вкъщи ще струва по-малко.

 80. 81 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#60] от "khaleesi":

  примитивните ти приказки само доказват какво примитивно общество сме още, след като и един дебат не може да се проведе по темата. Кукувици, йехова, круши на село... Направо утрепа хората с аргументи...

 81. 82 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#52] от "khaleesi":

  http://www.bjog.org/details/news/182410/New_figures_from_the_Netherlands_on_the_safety_of_home_births_.html

  Явно ти трябват повечко години в Холандия и повече запознанства.

 82. 83 Профил на mastylo
  mastylo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Уви, технологиите и познанието не е задължително да вървят ръка за ръка. Тъжно е, че болничната медицинска помощ не предлага най-доброто точно на родилките; а това е така не само в България. Болничните практики на асистирано раждане носят все по-вече вреда на жените и бебета и неслучайно по цял свят има кампании, с участието и на много лекари, за връщане към забравеното в акушесрската професия. Тези, които истински се интересуват от темата ще намерят много инфо в интернет, което показва, че не болничната помощ, а по-доброто качество на живот - изчезването на недохранването и рахита при жените, по-добрите условия на труд, по-добрата хигиена, следенето на бременността и т.н. са довели до намаляването на инцидентите по време на раждане. Естественото раждане (без медикаменти и ненужна намеса, независимо дали у дома или в медицински център) далеч не е опасно и страшно, когато става с помощта на подготвени и грижовни акушерки. Всъщност далеч не е случайно, че дори и болниците гениколозите участват само в края на целия процес! Аз имах щастието да родя второто си дете естествено и това е най-прекасното преживяване в живота ми.. за разлика от кошмара на първото раждане. Мога само да пожелая на повече български жени да имат шанса да се убедят, че раждането не е нужно да е съпроводено с мъки, страх и болки. И да получат адекватна подкрепа от мъжете си! Защото естественото раждане изисква подготовка и на родилката, и партньора и. Тази американска ми помогна много с книгите си; можете да я намерите в amazon и youtube.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vpI6xcylLVU

  They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 83. 84 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #66- 7777- Сещаш ли се защо са ти нахакали минусите под пост #66???Аз ще ти кажа. Защото дори нито една стотинка от бюджета на Здравната каса да не се открадне , пак няма да има достатъчно средства за заплати и оборудване гарантиращи качествено израждане на родилки по домовете!!!Просто бюджетът за здравеопазване в бедна България е твърде малък , за да си позволим такъв разкош!!!Просто не може с вноски от по 18 лева на месец, да се осигури по-добро здравеопазване!!! При това не забравяй, че най-нуждаещите се от здравеопазване - циганите и пенсионерите, практически не плащат нищо, а те са почти половината от населението на България!!!!!! Добре, ще осъдят България да им разреши да си раждат по домовете.И как ще стане това на практика, като и сега не стига медицински персонал??? Ще съдят държавата , за това че не може да плаща по-високи заплати на медици , за да не емигригат ли??? Ето днес новината е, че напуснал целият екип на кръводарителския център във Варна. Североизточна България е заплашена от липса на кръв!!! Лесно се ръси акъл от чужбина. Като ви свършиха миналата година парите в САЩ , ФЕД ви напечата ТРИ ТРИЛИОНА $-ра. Вересиите от които ще ги плаща цял свят!!! България няма печатница нито за $-ри, нито за Евро. С други думи нямаме друг изход , освен да се простираме според чергата си, а родилките ни да не гледат какво правят родилките в Германия, Франция и САЩ, а да се съобразяват с реалните възможности на здравеопазването в България, за да не последват съдбата на 24 годишната бургазлийка.

 84. 85 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До #67-khaleesi- Не,до пост#61 на ''7777''.

 85. 86 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#26] от "bobo_bobo":

  що бе? едни приятели от НР се базикат, че като не могат да оправят нечий проблем, там търсят

 86. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#72:"khaleesi"]Относно застраховката от 100 долара на месец - в България ако се внася по 100 долара здравни, нещата ще са на не по-ниско ниво. [/quote]
  За българските заплати, $100 застраховка на месец би била много скъпа. Аз плащам само $100, защото работодателят поема останалото, но повечето работодатели и тук не поемат толкова много.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 87. 88 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#72:"khaleesi"]Ами 2 хиляди долара са си към 4000 евро[/quote]
  И не че нещо, ама 2 хиляди долара са 1575 евро: току-що проверих.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 88. 89 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#84:"kimba3"]ФЕД ви напечата ТРИ ТРИЛИОНА $-ра. Вересиите от които ще ги плаща цял свят!!! [/quote]
  И колко от тях според теб отидоха за здравеопазването на работещите? Не на пенсионерите, които, докато достигнат критериите за медикеър, са си го платили.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 89. 90 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  Да се верва, че от прочетена статия по интернет родителите (бременна майка и стресиран баща, на който в главата му има неколко хиляди години социална стигма против това да се меша в раждането) ще могат да се справят с раждане успешно, особено пък с първо раждане, е като да се надява човек, че от гледане на овчарски скок по ютюбата ще може да надскочи Бубка.

  Шансът не е нулев, но едва ли си заслужава рисковете.

  А по темата за миенето на ръцете - още от средните векове се знае, че редовното миене изтънява кожата. А през тънка кожа всекакви болести влизат много по-лесно в организЪма

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 90. 91 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  [quote#69:"khaleesi"]Съжалявам, но ще ти го напиша отново : корупция ще продължава да има. Наречи го както желаеш, но разликата между 470 лева и 2000 лева например да го закръглим няма кой да я поеме... Няма безплатен обяд на този свят.
  За наказуемостта съм съгласна.Няма така.[/quote]
  Ами именно. Аз съм съгласна да доплащам при ясно определени правила и когато лекаря, акушерката и т.н. носят ясно определени отговорности. В момента в България хем доплащането е непрозрачно, хем наказуемост за лошо лечение, дори такова, което си си платил от джоба, не следва. Жената, която почина в Шейново миналата година, не беше платила за избор на екип, защото при първото си раждане, въпреки плащане за избор на екип, я изродил дежурният лекар. При второто я бяха оставили да умре, защото не била платила за избор на екип. Ти да си чула за наказани? Точно защото нито плащанията, нито наказанията са регламентирани, родилките се хващат за дули и врачки.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 91. 92 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#79] от "kimba3":

  Именно за това писах на халиси, че е неуместно да сравнява западно-европейските цени с българските.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 92. 93 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#90] от "jubal harshaw":

  Ама как може да не вЕрваш... Раждането е нещо естествено, като бъркането в носа и ваденето на разни неща от него. Всеки го може Е, малко се поизхвърлих, 51% го могат

  Romanes eunt domus!
 93. 94 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#93] от "|":

  вeрвам по две емпирични причини.

  първо, пробал съм неколко пъти овчарски скок като бубка и всеки път си чупя по нещо.

  второ, един път виках линейка за съседка, която беше решила да ражда "естествено" и лудия й мъж дойде паникьосан в 3 среднощ да ме пита какво да прави - беше изтекла локва кръв вече, съпругът ни приемаше, ни предаваше, а майката беше ептен пред шок. добре, че сме на 300 метра от голяма болница и знам директните телефони, та отърваха и майката, и дъщерята.

  та, дежурната лекарка такова конско ми прочете, докато разбере, че съм случайно там, че още ми държи влага.

  и вервам

  / cool story, bro

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 94. 95 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#94] от "jubal harshaw":

  Това е защото не вЕрваш достатъчно силно!

  Romanes eunt domus!
 95. 96 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#95] от "|":

  Да, така е, всичко е до вяра. Като гледам Хон Гил Дон и Чаки Джен как скачат по филмите, Бубка пасти да яде.

  Не ще да е от друго.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 96. 97 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  лекар съм и на това отгоре със специалност гинеколог,отказах се да практикувам в отделение преди 13 години ,поради начина на организация на тази дейност в страната ,просто трябваше да работя за 100 долара месечно и да чакам рушвети и да ме обезкостяват пациенти при всяка най малка несполука.Като човек който реално съм водил много раждания мога да кажа ,че раждане в къщи си е чист мазохизъм ,като да скочиш с бънджи от висок мост и да не си сигурен вързал ли си въжето в единия край ,защото в другия също не е вързано.Аз десетки пъти съм виждал в процеса на раждане да се наложи лекаря или акушерката да правят неща ,които не трябва ,дори са забранени ,но когато плода страда или изведнъж жената изкърви ,време няма,бориш се със зъби и нокти за живот,виждали ли сте чешма да тече на средна струя ,понякога кървенето при раждане е такова ,точно как и точно коя акушерка ще успее у дома да спре това кръвотечение ,да се наложи инструментална манипулация ,която трябва да стане за секунди ,не за минути ,защото кръвта изтича ,примерно ,точно кой и как от всичките професорки дето пишат за естествени раждания ,спокойни раждания ,раждания без викове и натискания и стимулации -това са простотии на хора ,които никога не са участвали в реални условия ,виждали са 5-10 раждания без усложнения ,никой не им е умирал в ръцете ей така ,щото нямаш напр един инструмент или не можеш да направиш елементарна манипулация ,просто се приказват абсолутни глупости без да се дава статистиката .Да ,може домашно раждане ,но статистиката ще покаже ,че риска със смъртен изход за майката или детето е с 10 пъти 1,тоест 1000% по голям от това да родиш при лошите ,неграмотните ,алчните и мародерите доктори ,в което и да е отделение по света ,дори и в Горна оряховица ,останалото са простотии ,но ако има желаещи ,никой не може да спре никого ,сега е демокрация ,спокойно всеки може да скочи с бънджи от където си пожелае ,даже без да си върже въжето ,риска си е негов.

 97. 98 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Човешката глупост е безгранична. При все още безплатно ражадане в болница и доста добро ниво на грижите и специалистите да се рискува раждане в къщи е необяснимо безумие. За пример циганите раждат в болница а са по необразовани от нас уж.

  Too much цензура Баце.
 98. 99 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#97] от "tur671":

  ами да вземат лекарите да се обадят по-сериозно, че ще вземат да я узаконят тази глупост

 99. 100 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#32] от "lil_alex":

  как е на английски заглавието на книгата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK