Изследване свърза слабата мускулатура с риск от преждевременна смърт при мъжете

Изследване свърза слабата мускулатура с риск от преждевременна смърт при мъжете

© Associated PressКолко си бил мускулест като тийнейджър може да определи колко дълго ще живееш, или поне при мъжете може да е така, съобщава Би Би Си.


Шведски експерти, които са проследили повече от милион момчета за 24 години, установили, че ниската мускулна маса – слаби крака и ръце – е свързана с по-висок риск от преждевременна смърт.


Според учените мускулната сила е свързана с цялостното физическо здраве.
Все пак те предупреждават, че повечето мускули не означават по-дълъг живот.


Ефектът от слаборазвитата мускулатура при участниците в изследването е подобна на другите рискови фактори за преждевременна смърт, като наднормено тегло и високо кръвно налягане.


Дори след като са премахнали тези рискови фактори, връзката между слабата мускулатура и ранната смърт е била статистически значима.


Без значение дали са били слаби или пълни, мъжете без мускули като цяло са имали по-кратка продължителност на живота, докато по-мускулестите мъже са имали по-добри шансове за дълголетие, дори когато са били с наднормено тегло.


По време на изследването 25 145 мъже (2.3%) са починали. Основните причини за смъртта им са били инциденти, последвани от самоубийства, рак, сърдечен удар и инсулт.


Една трета от смъртите са настъпили вследствие на други причини и учените са ги групирали в отделна група.


Тийнейджърите, които са били с над средната мускулна маса в началото на изследването, били с около 20-35% по-малко рискове от ранна смърт, възникнала вследствие на която и де да от причините, включително сърдечно-съдови заболявания.


Освен това те са били с 20-30% по-нисък риск за самоубийство и до 65% по-малко са страдали от психологически заболявания като шизофрения или депресия.


За сравнение, 16- до 19-годишните, които са имали най-слаба мускулна сила, са имали най-висок риск да умрат, пред да достигнат средата на петдесетте си години.


Тийнейджърите, всички от които са служили в редовната шведска армия, е трябвало да правят упражнения, които измерват силата на ръцете и краката им.


От Британската сърдечна асоциация коментираха, че ползите от физическата активност са добре познати в науката. "Физическите упражнения предпазват децата от развиване на заболявания по-късно в живота им, подобряват концентрацията и помагат за цялостно за умственото здраве и благоденствие", смятат експертите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK