Брюксел обяви план за използване на цифровите технологии в здравното обслужване

Целта е да се подобри здравното обслужване в полза на пациентите.

© Георги Кожухаров

Целта е да се подобри здравното обслужване в полза на пациентите.Европейската комисия обяви план за справяне с пречките пред пълноценното използване на цифровите технологии в европейските системи за здравно обслужване, предаде пресслужбата на институцията.


Целта е да се подобри здравното обслужване в полза на пациентите, да се предостави по-голям контрол върху грижите за здравето им и да се намалят разходите.


Планът прави опит да ускори промените и да подобри здравно обслужване, като изяснява областите на правна несигурност, подобрява оперативната съвместимост между системите, повишава на осведомеността и уменията на пациентите и здравните специалисти.
Той също така определя централна роля на пациентите с инициативи, свързани с личното управлението на здравето и подкрепящи научните изследвания в областта на персонализираната медицина и осигурява безплатни правни съвети за новосъздадени предприятия в областта на електронното здравеопазване.


"Електронното здравеопазване е по-близо до хората и подобрява ефективността на системите за здравно обслужване", каза еврокомисарят по здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг.


Според еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус "новият европейски план за електронно здравеопазване показва как цифровите технологии могат да бъдат от полза за здравеопазването и как да се премахнат пречките пред по-интелигентни, безопасни, насочени към пациента здравни услуги".

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 490 Любопитно

  "Електронното здравеопазване е по-близо до хората и подобрява ефективността на системите за здравно обслужване", каза еврокомисарят по здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг.
  ________________________________________________
  Но пък не е изгодно за тези които източват системата и затова у нас няма и намек скоро да имаме електронно здравеопазване!

 2. 2 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 443 Разстроено

  Не е хубаво да се кълне, но все пак: Да ги тръшне чумата дано тия евро-германски гадове! Бял ден да не видят!
  Докога ще продължават да ни поробват, а ние ще си мълчим??? Но най-гадното е, когато почнат да представят следващата си наглост като едва ли не манна небесна за обикновения човек... дайте да ви дигитализираме здравния картон, че по-добре да се грижим за вас... а че така дигитализираните данни ще се манипулират безпроблемно и всеки може да бъде изнудван... това си мислят, че овцете няма да го забележат... и са прави... повечето хора въобще не си дават, в какъв биг брадър ни набутват...

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  А, верно ли? Да не вземат в Брюксел да открият топлата вода, че знае ли се.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Тези които не искат навлизане на електронно здравеопазване у нас са същите ,които не искат да остойностят труда на медицинския персонал. Електронното здравеопазване борави с числа -десетични или двоични, а не с празен словоред на партийците без значение на разцветките им

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 5. 5 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#2] от "minusm":
  Успокой се малко! Ако някой наистина се интересува от твоя здравен статус (напр. застраховател, здравен фонд и т.н.) ,то той може за жълти стотинки да получи какви медицински дейности има по твоето ЕГН и в настоящия момент! Наличието на смарт карта, в която да пише от какво си боледувал, коя е кръвната ти група при критична ситуция може само да помогне!

 6. 6 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 443 Гневно

  До коментар [#5] от "Куха Лейка":

  Оправдаваш си името!
  Какво са писали медсестрите в картона ми някъде в поликлиниката е едно, а какво има на някакъв централен сървър или дори в "облак" някъде из нета е съвсем друго. Явно не си живял(а) в Германия и не знаеш, какво мощно оръжие при преговори за работа е здравословното състояние! Тук не говорим за Здравноосигурителен Фонд, него човек не бива да го лъже, защото ако има скрити заболявания, фондът може да откаже да плати. Но ако и работодателят има достъп до здравната база данни, винаги може да те шантажира да работиш за по-малко пари, защото иначе ще те изхвърли! В Германия можеш да си позволиш всичко, но не и да си болен! За високо кръвно например работодателят има право да ти откаже постоянен договор!!! Но ако не си вършиш работата не може да те изхвърли... здравните данни СА ахилесовата пета на наемния работник в Германия. Скоро и в България ще стане така.. а вие си се радвайте, че в електронната карта щяло да пише, коя кръвна група сте... то за тази цел и сега си има картончета, които се носят в портфейла.

 7. 7 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#6] от "minusm":Нещо тарикат ми се струваш ... не искаш да бачкаш, обаче работодателят да не може да те изхвърли! Я си представи, че имаш кръвно 200/120 и караш напр. автобус - ако те тресне (не дай Боже) инсулт или инфаркт на работното място! Има и друг вариант - правиш си фирма и бачкаш през нея - без работодател! Щом си добър - няма проблем.

 8. 8 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#7] от "Куха Лейка":

  Стархотна идея... ако съм шофьор на автобус просто си купувам едно рейсче на ново за някакви си смешни 300 000 евро и почвам да въртя по някоя линия на градския транспорт... а ако съм просто служителче в общината направо си отварям собствени кметство и почвам да събирам данъци и такси, нали?
  А като няма хляб просто ще проядем и пасти, само трябва да внимаваме с кръвната захар, че и диабетът е основателна причина за отказ на безсрочен договор...

 9. 9 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  всеки българин ,които е записан при личен лекар има елректронно досие ,аз съм такъв и мога да кажа ,че вече 10 години всички мои пациенти имат електронни досиета с всички прегледи ,изследвания ,рентгени ,консулти ,епикризи и резултати от тях ,слабото звено е ,че болниците и специалистите нямат е досътп до тези електронни досиета и те не могат да ползват информацията по тях ,освен това не е вярно ,че лекарите не работят сега с електронни досиета и така се източва касата ,всеки месец всеки лекар се отчита в НЗОК и отчета му се проверява по 22000 заложени засечки ,което довежда до откриване на много дублажи ,напр болния е в болница ,а някой е отчел преглед и звън болница ,грешки в рецепти и изписване на лекарства ,заболявания и т .н,но за съжаление НЗОК по никакъв начин не заплаща този труд на лекарите в извънболничната помощ ,особено на джипитата ,където 80% от персонала не се занимава с медицински дейности ,а с набиране на информацията за масивите на НЗОК,фактически създаване на гръбнака на е здравеопазването ,което е добре за пациентите .

 10. 10 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#9] от "tur671":

  Не Ви ли е срам да се наричате лекар? Как е възможно да има хора като Вас??? Вместо да се възмутите, че се нарушават принципите на лекарската тайна и Хипократовата клетва, Вие се радвате и дори настоявате, практически всяка диагноза да стане публично достояние и всяка анамнеза да попадне в ръцете на случайни хора! Толкова ли безчовечни са станали вече българските лекари??? Лошото е, че аз съм съдействал на много хора да дойдат да се лекуват в България, от което българските лекари са спечелили десетки хиляди евро, но отсега нататък ще поправя тази си грешка и всичко ще се пренасочи към Турция, където лекарите все още имат някакъв морал!

 11. 11 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#10:"minusm"]дори настоявате, практически всяка диагноза да стане публично достояние и всяка анамнеза да попадне в ръцете на случайни хора![/quote]
  Смешко. Какво публично достояние, какви случайни хора?! Да си чувал за Закона за защита на личните данни и за оператори на лични данни? Както даваш на НАП доходите си барабар с ЕГН и адрес, както даваш на Агенцията по вписванията данни за фирмата барабар с лично ЕГН - така ще ги даваш и на НЗОК. Институциите не са "случайни хора", а оператори на лични данни, които се контролират строго, и данните в тях съвсем не са публично достояние. Същото ще бъде и със здравните досиета.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#11] от "Вени Г.":


  [quote#11:"Вени Г."]Институциите не са "случайни хора", а оператори на лични данни, които се контролират строго, и данните в тях съвсем не са публично достояние. Същото ще бъде и със здравните досиета[/quote]

  По-строго ли се контролират от архивите на ФБР и правителството на САЩ, които се появиха в Уикилийкс???
  Или по-строго от архивите на швейцарските банки, които се появиха на бюрата на данъчните в Германия?
  Всяка информация в електронен вид, която се пази на едно централизирано място може също така централизирано да стане достъпна за всекиго. Една грешка в системата и уйдьЕ коньът в рЯкътъ...

 13. 13 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  напредък в системата, мисля че това върши работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK