Стабилно е състоянието на 29-годишния мъж с повторна трансплантация на черен дроб

Архив

© Георги Кожухаров

АрхивСтабилно и добро е състоянието на 29-годишния пациент, който получи нов черен дроб при донорската ситуация от 9 януари. Сложната операция беше извършена от екип на Военномедицинска академия под ръководството на проф. Никола Владов.


Младият мъж е претърпял същата процедура преди около седем месеца при същия медицински екип отново във ВМА-София. Преди няколко седмици обаче състоянието му рязко се е влошило, което е наложило извършването на ретрансплантация на черен дроб. Това обясни проф. Владов пред журналисти. 


Спешната нужда от нов орган е била обявена незабавно, след което от Агенцията по трансплантации започнали да търсят донор. Така за пръв в България се създава донорска ситуация в обратен ред. 
Шанс за живот на младия човек дада 36-годишна жена, която е обявена в мозъчна смърт преди два дни в болницата "Св. Георги" в Пловдив.


От същата донорска ситуация, други двама пациенти получиха нови бъбреци, които бяха успешно трансплантирани тази нощ в Университетска болница "Лозенец". Те също са в добро състояние и се възстановяват успешно след трансплантациите. Функциите на новите им бъбреци вече се нормализират, съобщават от здравното министерство. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK