Програма за обучение на акушерки в развиващи се страни спасява новородени бебета

Програма за обучение на акушерки в развиващи се страни спасява новородени бебета


Обучението на акушерки да помагат на бебета да започнат да дишат веднага след раждането, може да предотврати много смъртни случаи на новородени в развиващия се свят, твърдят две американски изследвания, цитирани от Ройтерс.


Така наречената родилна асфикция – когато бебетата се раждат, без да дишат - е една от водещите причини за смъртност в регионите с ограничени ресурси, смятат учените, чиито трудове се появиха в научното списание Pediatrics.


Намаляването на детската смъртност в развиващия се свят е една от Целите на хилядолетието на ООН, но напредъкът в тази област е много бавен, смята Джефри Пърлман от медицинския колеж Уейл Корнел в Ню Йорк, който подпомага прилагането на програмата "Да помогнем на бебетата да дишат" в Танзания.
Програма за обучение на акушерки в развиващи се страни спасява новородени бебета


Програмата е стартирана от Американската педиатрична академия и обучава хората, присъстващи на раждането, да изсушат и стоплят бебето веднага след раждането и да му помогнат да започне да диша, ако то не започне да диша само в първата една минута, като използват обдишваща торба или маска


"Повечето от изражданията в областите с ограничени ресурси, се правят от акушерки, а те не са обучавани как е най-добре да се справят с бебето след като се роди", каза Пърлман. Според него повечето акушерки се фокусират върху майката веднага след раждането.


"Ако само ги научим, че когато бебето се роди, трябва моментално да се изсуши... това изсушаване и съвсем малко стимулация може да помогне на 90 до 94% от бебетата, които не са започнали да дишат сами, да задишат", пише той за медицинския журнал.


"Най-вълнуващата част е, че нещо толкова просто може да спаси много, много животи."


Пърлман и колегите му са сравнили около 8000 раждания в 8 болници, преди родилните асистенти да бъдат обучени в програмата за дишане, с приблизително десет пъти повече раждания след прилагането на програмата.


Програма за обучение на акушерки в развиващи се страни спасява новородени бебета


Първоначално са обучени 40 души от 8 болници на техники за обдишване в рамките на два дни. След това някои от тях са заминали за други болници и здравни центрове, за да обучат акушерките и другите здравни работници.


Учените са установили, че смъртта при новородените е спаднала от 13 на 1000 до 7 на 100 раждания след прилагането на програмата. Спад се вижда и при мъртвородените бебета от 19 на 1000 преди програмата, на малко над 14 на 1000 след прилагането й.


Второто изследване е направено в Южна Индия, но там учените не са установили промяна в смъртността на бебетата, след като програмата са обучени почти 600 родилни асистенти.


Въпреки това обаче е имало промяна при мъртвородените, които са намалели от 30 на 1000 бебета, до 23 на 1000, обясни Шивапрасад Годар от медицинския колеж "Джавахалал Неру" в Белгаум, Карнатака.


Според данните на ООН 32 бебета умират в Индия на всеки 1000 живи раждания. В Танзания статистиката е 26 на 1000 живи раждания.


"Да помогнем на бебетата да дишат" се финансира отчасти от медицинската фондация Laerdal. Laerdal Medical произвежда дихателни симулатори и други продукти, свързани с програмата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK