Присаждането на клетки веднага след инсулт помага за възстановяването при плъхове

Присаждането на клетки веднага след инсулт помага за възстановяването при плъхове

© ReutersПрисаждането на стволови клетки веднага след инсулт може да помогне за възстановяването, показва изследване, цитирано от Би Би Си.


Плъхове, инжектирани със стволови клетки 30 минути след инсулт, са имали почти нормални мозъчни функции в рамките на половин месец. Според боливийските учени този метод има потенциал и при хора.


В момента най-добрата практика е пациентите да се третират с лекарства, предотвратяващи съсиреци в "златния час" след инсулта.
Изследването, публикувано в Stem Cell Research and Therapy, не е единственото, което показва, че стволовите клетки могат да помагат подпомагат организма на пациентите да се справят с оправянето на наранената тъкан.


Стволовите клетки имат потенциала да се превърнат в различни видове клетки и на теория могат да заменят клетки, загубени в резултат от болест или нараняване. Клинични тестове върху хора са показали, че симптомите след инсулт се подобряват след вливане на стволови клетки.


Екипът от университетската болница "Ла Пас" са изтеглили определени вид стволови клетки от мастната тъкан и гръбначния мозък, след това са ги инжектирали в кръвоносните съдове на плъхове малко след като те са изкарали предизвикан инсулт.


Въпреки че новите клетки не са отишли към засегнатия район от мозъка, плъховете, които са били инжектирани с тях, са оздравели по-бързо от другите. В рамките на 24 часа те вече са показвали по-бързо възстановяване, а две седмици по-бързо са регистрирали почти нормални поведенчески тестове.


Учените смятат, че ранното инжектиране на клетките може да предотврати типичната "верижна реакция" на нараняване на тъканите при инсулт, при която увреждането се разпростира и в клетките около първоначалното нараняване.


"По-добро възстановяване се наблюдава независимо от произхода на стволовите клетки, което може да направи приложимостта им още по-голяма по време на клинични тестове при хора", смята д-р Ексуперио Диез-Тейедор, който ръководи изследването.


"Мастните клетки са много и лесни за изваждане, без да е необходима инвазивна операция."


Лекотата, с която клетките могат да се съберат, и възможността да се използват "алогенни" клетки от други плъхове, вместо да се взимат клетки от самото животно и след това да се отглеждат в лаборатория, означава, че лечението е налично не седмици след инсулта, а до няколко минути след него.


"От тази гледна точка клиничните изследвания на стволови клетки са още по-привлекателно лечение, защото могат да бъдат събрани от млади и здрави донори, отгледани и съхранени за незабавна употреба, когато това е необходимо при инсулт", обясняват изследването си учените.


Според тях е възможно да се преодолее рискът от отхвърляне на клетките от имунната система при хората.


Въпреки това експертите предупреждават, че лечението със стволови клетки е все още в начален етап и трябва да бъдат направени още изследвания, преди то да се прилага при хора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK