България води по смъртност от злокачествени тумори в Европа

България води по смъртност от злокачествени тумори в Европа

© Анелия НиколоваБългария остава една от страните с най-високите коефициенти за смъртност по всички причини. На 100 хиляди души смъртта у нас е по-висока от средната за Европейския съюз в 17 различни категории, сред които туберкулоза, менингококова инфекция и болести на бъбрека и уретера, както и трудови злополуки.


Това показва последният доклад за здравното състояние на нацията, изготвен от Министерството на здравеопазването. Той беше представен и одобрен от ресорната парламентарна комисия. Данните са за 2011 г. събрани от Евростат, НСИ, Национален център за опазване на общественото здраве, Национален център по заразни и паразитни болести и др. 


В пет категории на причините за смърт сме на първо място - злокачествени тумори, болести на органите на кръвообращението и на сърцето, мозъчно-съдови болести, както и от някои състояния, възникнали още преди раждането. 
Най-честите причини за смърт в България все още са сърдечно-съдовата недостатъчност, мозъчносъдовата недостатъчност и исхемичната болест на сърцето. При злокачествени новообразувания водещи са заболяванията на бронхите и белия дроб, след това на дебелото черво, млечната жлеза при жените, стомаха, панкреаса и на простата при мъжете. 


Заболеваемостта от злокачествени новообразувания като цяло се повишава, отчитат експертите. Заедно с това нараства и броят на хоспитализираните случаи.


Преждевременната смърт (под 65 години) продължава да е висока, но делът й се запазва съшият спрямо последните пет години - малко над 23% от всички смъртни случаи. При мъжете преждевременната смърт е два пъти по-висока, отколкото при жените. 


Продължава да е висока и детската смъртност, въпреки тенденцията за занижаването им. През последните 4 години починалите деца в България са по-малко отвсякога, но продължават да са два пъти повече, отколкото средното ниво за ЕС. Същата е тенденцията при мъртвородените деца. През 2011 г. са умрели 601 деца на възраст до 1 г. Областите с най-висока детска смъртност са Сливен (17 на 1000) и Пазарджик (14.6‰), а с най-ниска – София град (4.2‰), Кюстендил (4.6‰) и Враца (6.9‰).


Увеличил се е броят на децата до 16 г. възраст с установена степен на увреждане. Храненето, движението и като цяло здравословното израстване на учениците са под приемливите нива. Освен това се е увеличил броят на младежите, които употребяват наркотични вещества.


Освен високата смъртност у нас, проблем е и ниската раждаемост. През 2011 г. в България са се родили 71 402 бебета, като от тях 556 са мъртвородени. Сливен е първенец и по раждаемост за страната ни с 12.5 на 1000 от всички раждания през годината. На второ място е София (10.6‰), след това са Търговище и Варна (10.4‰). Най-малко новородени през 2011 г. има в областите Смолян (6.5‰), Видин (7.5‰) и Перник (7.6‰).


Към проблема за ниската раждаемост се прибавя високото ниво на абортите по желание. Като цяло абортите са намалели наполовина спрямо 2000 г., но през 2011 г. те са над 31 хиляди или половината от броя на родените деца. На 1000 жени на възраст 15-49 години се падат 43 раждания и 19 аборти. Най-много абортите има при жените между 25 и 29 години - 7782. 


Легалният аборт продължава да се използва като контрацептивен метод въпреки риска за здравето и детеродната способност на жената, коментираха специалисти при представянето на доклада. От всички извършени аборти 2502 са по медицински показания (7.89%), 9689 са спонтанни (30.55%) и останалите близо 20 хиляди или над 61% - по желание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4111 Разстроено

  Много тъжна статистика!За пореден път сме най-зле в ЕС!

 2. 2 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Специално за мозъчно-съдовите болести въобще не ме учудва. Баба ми като получи за първи път инсулт от Пирогов ме препратиха в първа градска - нямали неврохирург. А пък там чаках повече от час да дойде лекарката. Втори път като отидох в Окръжна болница - със заваляне в говора, направо си ме върнаха в къщи - било нормално, да си пиела лекарствата. На следващия ден пак я доведох - в много по-тежко състояние.
  Така че поне в тази категория - болните са оставени почти на самотек.

 3. 3 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Сега остава да прочетем какви са причините и какво ще се предприеме, за да се подобри ситуацията (и какво ще се предприеме, ако целите не бъдат постигнати).

 4. 4 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "heliana":

  Това е по-важното! Дано първо журналистите да го разберат.

 5. 5 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "България води по смъртност от злокачествени тумори в Европа"

  Нещо изненада и новина ли е това?!

  гнусна инсинуация!! в Българско се живее много добре,даже сме отличници!! Това са завери на империалистическите агентури и шпионажи,как беше..рептили и птеродактили! Знае се че бихме Германия,и само едни шведи ни водят на 1 ръка разстояние!
  Хубав ,чист,подреден,уреден и бял живот е в Българско..нали така викаха пионер-комунягите у властта от 1944г. до днес?!

 6. 6 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  [quote#3:"heliana"]Сега остава да прочетем какви са причините и какво ще се предприеме, за да се подобри ситуацията (и какво ще се предприеме, ако целите не бъдат постигнати). [/quote]

  [quote#4:"bobop77"]Това е по-важното! Дано първо журналистите да го разберат. [/quote]

  Е журналистите ли трябва да решават какво да се предприеме?!? Що за сбъркана логика имате :/

  https://www.favtool.com
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  При такова здравеопазване и култура на хранене.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чернобил.
  Ето защо комунистите трябва да плащат скъпо и прескъпо.
  Ето защо не искаме руски ядрен самовар в страната ни.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Весело

  САЩ по средна продължителност на живота са едва на 49-то място и заемат незавидното 178-мо по детска смъртност.

  http://www.dw.de/%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%81-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/a-16532144?maca=bul-dnevnik-svet_bg-4461-xml-mrss
  Хайде , Данко Хаирсъзина заедно с Гочоолу и Дочоолу да почват плюенето.

 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  [quote#6:"Jindo"]Е журналистите ли трябва да решават какво да се предприеме?!? Що за сбъркана логика имате :/[/quote]
  Естествено, че не трябва журналистите да решават тези проблеми, за това в развитите държави се назначават комисии от най-добрите експерти в областта. Но ролята на журналистите е да питат, и цитираните по-горе въпроси се задават първо от журналистите, ако специалистите не се сещат, и ги задават дотогава, докато не се получи отговор.

 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#3:"heliana"] какви са причините [/quote]
  Чернобил. Мръсен въздух и вода с високо съдържание на тежки метали. Използване на канцерогенни материали навсякъде. Храна която не отговаря на никакви стандарти и без абсолютни никакъв анализ за вредност. Използване на пестициди на корем. Ми те в олиото което се предлага по магазините поне 1/2 е от рапица която е третирана сигурно със всичко освен с ДДТ.
  Ето това са причините.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#11] от "Десен":

  Да, прав си. Но защо се позволява това да се случва в една страна от ЕС ? Кой не си е свършил работата и как може да бъде накаран да си я свърши?

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Тази болест дето е обхванала 50% от посевите в Добруджа отива за глюкозо-фруктозен сироп и след това ще я изпием.

  Една сериозна причина са финните прахови частици, които са два пъти над нормата и съвсем скоро ще започнем да плащаме глоби. /явно населението със собствени средства не може да принуди правителството, та трябва европейците да ни помагат?/

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Околната среда - да, сериозен фактор си е, но има и нещо което се казва психично здраве - то е сериозният проблем. Колкото ти е здрава психиката - хармоничен емоционален живот и ум в равновесие - толкова ти е здраво и физическото тяло ( генетичната обремененост си е непреодолим фактор). Българите сами правим напрежението в живота си по-голямо отколкото е. Какво толкова искаме ?! И все се сравняваме, все ни е малко, все сме недоволни, а пък за злобата и завистта да не говорим. Е, как ще сме здрави!

 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#11] от "Десен":

  Чернобил, освен България облъчи и половин Европа.
  Интересно ми е какви са статистиките в Украйна, Румъния Швеция и Полша.
  За туморите на дихателната система основният виновник са праховите частици, които съдържат всякаква канцерогенна гняз. Не случайно ЕК ни изплющя заради тях.
  За туморите на храносмилателната система причината е в Е-тата.
  Но основната прична, разбира се е неимоверния стрес, на който е подложено населението.
  На всеки няколко минути, в организма на всеки човек се образува поне една туморна клетка. Ако имуннта система е в ред, тя бива унищожена на секундата. А нещото, което отслабва най-много имунитета е продължителния тежък стрес.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  [quote#15:"rapidfire"] А нещото, което отслабва най-много имунитета е продължителния тежък стрес. [/quote]
  Май изходът е всички да се научат да медитират. Казвам го абсолютно сериозно, по този въпрос има вече достатъчно научни доказателства.

 17. 17 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#15] от "rapidfire":най-важната причина за нарастване на смъртността е силното застаряване на населението= Много от болестите са свързани със стареенето Преди 40-50 г не е имало такава смъртност от сърце или рак защото средната продължителност на живота е била много по малка заради инфекциозните болести и много хора просто не са достигали до годините в които сегашните тежки болести са най-
  чести

 18. 18 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Още един успех на Правителството на ГЕРБ, още една точка изпълнена от предизборната им програма!

  apoloniy
 19. 19 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#11:"Десен"]Чернобил.[/quote]
  разбира се! Но Чернобил е само едно на ръка,немалко е..но само едно!

 20. 20 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#18:"Apolon ot Tiana"]Още един успех на Правителството на ГЕРБ, още една точка изпълнена от предизборната им програма![/quote]
  да,къпем се в проливен дъжд от изпълнени точки...подгизнах и викам само "Апчихуй!"

 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#17] от "richardnixon":

  Преди 40-45 години, бяха седемдесетте. Продължителността на живота изобщо не беше по-малка от сега, най-малкото заради антибиотиците, към които нямаше такава резистентност като в наши дни, защото бяха все още сравнително ново лекарство (само на около 20-тина години).
  Посмъртност от сърдечно-съдови заболявания винаги сме били на едно от първите места в Европа, поради особеностите на кухнята, климата и народопсихологията в България.
  А тази басня за застаряващото населени я пеят тия, които искат да прикрият истината за облъчването на което е било подлобжено населението на цялата Земя вследствие на ядрените опити провеждани в откритата атмосфера.
  За съжаление от рай се разболяват все повече млади хора и деца и застаряването на населението няма нищо общо с това. Апропо средната продължителност на живота у нас е доста по-малка, отколкото в Европа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Между другото, на мен ми е интересен един друг въпрос.
  По смъртност от рак е ясно, че сме на последно място, но ми е интересно на кое място сме по заболеваемост?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#3:"heliana"]Сега остава да прочетем какви са причините и какво ще се предприеме, за да се подобри ситуацията [/quote]

  Причината е една: радиация.

  А източниците на радиация за България са два: Чернобил и АЕЦ-Козлодуй. До преди 40 години имаше и трети източник - урановите мини в Бухово, но те сега са затворени.

  Статистика на заболяванията вероятно има, но е строго секретна.

  Проклета да е Русия!
 24. 24 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Основната причина според мен е режима на хранене. Човешкия организъм трябва да се пречиства и да отделя токсините (най-много се образуват от храната със животински произход). Затова са създадени постите. И за да е сигурен нашия създател, че ще се спазват ги е обвързал с религията. Но като правило българина отхвърля опита трупан с векове и години (ходи на църква за показност, но не е чел светите писания). Поради това основните жизнени органи на човешкото тяло не се пречистват и в тях се натрупват баластни вещества, които водят до изменения в генетичния код и предизвикват образуването на нездрави клетки в тялото.
  Като цяло в образователната система се изучава анатомия, но не се изучава функционирането на човешкия организъм. В семейството децата рядко се учат как да управляват жизнените процеси в своя полза, а и често им се дават лоши примери с употребата на вредни храни и напитки.
  И другия фактор това е стресът.

 25. 25 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "rapidfire":Застаряването не е никаква басня както пишеш а жестока реалност и заплаха - България заедно с Русия Украйна прибалтийските ии Грузия е най-бързо застаряващата нация в света според Фонда на населението на ООН Темповете ни в побеляването са най-високите в света - провери

 26. 26 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#21] от "rapidfire":

  Много точно си го казал! Напълно те подкрепям!!!

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 27. 27 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "richardnixon":

  Е браво един да му светне Разбира се че това са болести свързани със възрастта Интересно в Европа и САЩ от какво умират сигурно от туберкулоза е и пневмония

 28. 28 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#17] от "richardnixon":

  а забравих скорбут и пелагра

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Нормално ... хората всеки ден гледат Бойко по тв, живеят в стрес а Дянков е орязал бюджетите на болниците до кокал !
  Здравната реформа е успешна средната продължителност на живота ако така върви ще падне до 45г както е в централна Африка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Две са основните причини:от социално-битов характер и като следствие от експериментите в здравеопазването. Но профилактиката е онова нещо, което вързва тези два основни фактора, а у нас те такова животно нема! Моята лекарка за последните две години ми предлага да дойда друг път, а така пропускам профилактиките. Но иначе съм здравно осигурен. Трябва да ходя и се моля (или да се карам) за нещо, което е мое право и задължение. Те това е!

  effi
 31. 31 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  [quote#22:"rapidfire"]По смъртност от рак е ясно, че сме на последно място, но ми е интересно на кое място сме по заболеваемост? [/quote]
  Не знам точно на кое сме ние, но не сме на първо. В това отношение първенци са холандците.

 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#25] от "richardnixon":

  Бъркаш две понятия. Застаряването като демографски процес и увеличента продължителност на живота.
  Застаряване на една нация означава преобладаване на хора на възраст над 50 спрямо тези под 50.
  Ако бъркам границата някой да ме поправи.
  Увеличената продължителност на живота обозначава броя на хората над 60 като процент от населението, които според статистиките уж най-често се разболяват от рак.
  Добре, ама точно поколението, което сега е на 60-70 е живяло между 45-та и 63-та година, когато са се правили въпросните ядрени опити.
  Но пък аз не знам каква е статистиката на заболеваемостта от рак като възрастова разбивка у нас. Личните ми наблюдения са че от рак се разболяват и ужасяващо количество деца и млади хора.
  Но както казах - не знам статистиката.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 33. 33 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Разстроено

  Това са само едни цитирани данни без никакъв анализ!

  Защо в област Сливен раждаемостта и детската смъртност е най-голяма и то в пъти от други области?! Сетете се сами.

  Ако тези числа се разпределят по етноси, ще стане ясен поне един от проблемите.

 34. 34 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Никой не отчита ТОТАЛНИЯ ГЕНОЦИД, който се води срещу човечеството! На всички им се набива в главата, че хората са много и земята не може да ги изхрани!!!!!!!!!!!!!!!
  Каква гнусна и перверзна лъжа! Само и единствено Тексас може да изхрани цялата Земя с производството си за цяла година!
  Използват се всякакви ужасни методи за редуциране на населението: радиация, химическо замърсяване, изтребване чрез болести и войни и въобще тотално отдалечаване от природата и естествения начин на живот! Всичко е в името на Дявола и глобализацията! Тотална власт върху цялата Земя и нейното население.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 35. 35 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#23:"КДС"]Статистика на заболяванията вероятно има, но е строго секретна.[/quote]
  +++++++++++++++
  Преди 15 години питах една лекарка от Онкологията дали се води статистика. Тя ми каза, че не само се води, а се води от доста години (което значи поне 50 години, по времето на социализма), но малцина имат достъп до нея. Това, което ме фрапира, беше нейното мнение, че всъщност повечето заболели от рак са млади хора!

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 36. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Капитализъм, какво да го правиш!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 37 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#11] от "Десен":

  Пушенето, алкохолът изаседналия начин на живот имат ли роля или единствените причини са онези, за които някой друг е виновен?

 38. 38 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#36] от "др. Иванов":

  Злокачествените тумори са наследени още от времето на Бузлуджа и трудно се лекуват.

 39. 39 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 766 Неутрално

  [quote#15:"rapidfire"]За туморите на дихателната система основният виновник са праховите частици, които съдържат всякаква канцерогенна гняз.[/quote]
  А пушенето няма ама абсолютно никаква роля.

 40. 40 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Весело

  Данкоо, Хаирсъзино, и 1000 минуса да поставиш, дупето де си раздереш , това няма да го скриеш, както и стрелбите в училищата.
  http://www.dw.de/%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%81-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/a-16532144?maca=bul-dnevnik-svet_bg-4461-xml-mrss

 41. 41 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#32] от "rapidfire":трябва доста да попрочетеш за демографията - застаряването и увеличената продължителност на живота имат съвсем пряка връзка! И тази връзка се нарича демографски преход Знаеш ли какво е това - Държавите с най-висока продължителност на живота са и най-застарелите - Япония Германия Великобритания Франция - САЩ е малко настрана заради негрите и латино България е първенец само по темпове на застаряване а не по продължителност на живота Застарели се водят страни с повече от 20 на сто от хората във възраст 65 и повече години а не 50 както пишеш

 42. 42 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Поредната тъжна статистика за България! Жалко че винаги сме в челото на всички статистики в негативен аспект! Разбира се надали това е изненада, все пак сме най-бедната страна в ЕС!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 43. 43 Профил на Grosskopf
  Grosskopf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Мче то това е част от реформата в здравеопазването. Като умре болният нито пари за лекарства, нито за трансплантации, болници, храна, процедури и прочее. Пък сакън прескочи 65-те и пенсия ще трябва да му се плаща! Не, не, не! Болните да си умират - така по-малко болни, по-малко болници, по-добър естествен подбор, по-здрава нация! А и гоним финансова стабилност, балансиран бюджет...

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  [quote#3:"heliana"]Сега остава да прочетем какви са причините и какво ще се предприеме, за да се подобри ситуацията (и какво ще се предприеме, ако целите не бъдат постигнати).[/quote]
  Причините са ясни. Това е следствие от Чернобил и обилния майски дъжд, който зароси, когато...."трудещите се поздравяваха нашите мъдри ръководители"....
  Колкото до мерките, гласувалите с "Не" на референдума за АЕЦ "БеляНе" си казаха мнението...
  Не ни трябва втора атомна бомба, която освен всичко друго е и стара, и ръждясала.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  [quote#36:"др. Иванов"]Капитализъм, какво да го правиш![/quote]
  Типично по болшевишки!
  Две и две е равно на пет.....Ама веднага!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "bat_plamen":
  В България няма такава статистика, поредната манипулация !

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 47. 47 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  Как трябва да разбираме това? Лекарите ни са калпави, здравната система ли.. ?

  Онзи ден лекарите отрязоха ръката на дядо ми заради тромб, в следствие от инфаркт. Опитах се да намеря подобен случай в гугъл - намерих само един. Нашите носят почерпки на докторите, а аз се чудя неблагодарен ли съм, или докторите за пореден път оплескват нечия човешка съдба?

  Fail with honour then succeed by fraud
 48. 48 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  П.С. Искрено се надявам, да съм неблагодарен.

  Fail with honour then succeed by fraud
 49. 49 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#8] от "Десен":

  у любимите ти Щати, пилигримите реактори нямат ли ?
  Или пилигримските реактори са катро пилигримските бомби - трепят, ама демократично трепят

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 50. 50 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#47:"issunboshi"]Как трябва да разбираме това? Лекарите ни са калпави, здравната система ли.. ? [/quote]

  абе хем си прав, хем не си...
  Аз виждам как работодатели пускат по 150 пъти една и съша обява в сайтовете, само и само да не се съгласят да ми дадат заплата, която заслужавам и ме молят на срещи да ходя и калкулации на ТРЗ правят, да ми обяснят защо трябвало да се съглася на по-ниско.

  Не мога се сърдя на лекарите, просто се махат. Ми само в СУ се плаща 1000 лв. на семестър, как да се избият тия пари с тези заплати, а и като сложиш какво вземат на Запад.... и аз мисля да се махам.

  Отделно ниската здравна култура... Съжалявам за инсулта на баба ти, ама преди това, колко пъти я води на контролен предглед? Нямаме здравна култура, нерви, цигари, лоша храна... Има едно страхотно интервю на проф. Черногорски в интернет, в което обяснява, че храната е също толкова причинител на тумори, колкото и цигарите....

  Не са само лекарите виновни пич. Общество което си плюе и бие лекарите, келепир няма да види.

  П.П. Не съм лекар.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 51. 51 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#15] от "rapidfire":Да, Чернобил засегна половин Европа, но зависи как...
  Когато стана аварията в Чернобил бях в командировка в Полша, по това време също соц държава, но това не им пречеше през 15 минути да съобщават за движението на радиоактивният облак. И не стана революция заради това, че жентралата е в СССР. Просто хората бяха претиснени и коментираха каква голяма трагедия е случилото се.
  За тяхна радост облакът, който беше тръгнал на запад смени посоката си и отиде над Балканите, където само тези които слушаха вражески радиа знаеха за аварията.
  Ние с колегите звъняхме в България да питаме как е положението, а роднините ни се чудеха за какво говорим и набиваха зелени салати и манифестира под редиоактивен дъжд.

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 52. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Всичко, което пишеш е самата истина, но тя не променя характера на облъчването.
  Освен руснаците и поляците най-много са пострадали шведите, защото при аварията вятърът първоначално е духал на север и те са помислили, че е аварирала тяхна централа. Именно там са се отложили най-много цезий и стронций, които са най-тежки, утаяват се най-бързо и за съжаление имат най-дълъг период на полуразпад - 50 - 70 години. У нас имаше предимно йод 131 с период на полуразпад 12 дни.
  Не че нямаше и от другите два, но те се отлагат в костите и предизвикват тумори на костите. В годините след Чернобил по детските клиники се нагледах на бум на саркоми, тумори на Бъркит, левкемии и други такива чудеса.
  Но оттогава има почти 20 години. Това, което ни е останало за спомен са цезият и стронцият но те са в малки количества.
  Това, което се наблюдаява в посочената статистика, няма много общо с Чернобил, въпреки, че и той е допринесъл за красотата на пейзажа. Има общо с въздуха, който дишаме СЕГА, с храната, която ядем СЕГА, със стреса, който отнасяме СЕГА и с радиацията, която сме хапнали като бебета и която са отнесли и нашите родители, по времената, когато снегът на Рила е бил радиоактивен и поради което нашето поколение има повишена "трошливост" на хромозомите.
  За тези неща скоро няма да чуем нищо, защото някои правителства (и изобщо не само руското и американското) ще трябва да се разорят от обезщетения.
  Ето ти малко информация по въпроса:

  https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=D2_V1i2iZwY

  Де да беше само Чернобил....

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 53. 53 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Весело

  До коментар [#39] от "kaka_ginka":

  Разбира се.
  Цигарите не отделят никакви прахови частици и в тях няма никаква канцерогенна гняз.
  Ма хич.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 54. 54 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#37] от "kaka_ginka":
  "Пушенето, алкохолът изаседналия начин на живот имат ли роля или единствените причини са онези, за които някой друг е виновен? "

  Имат разбира се, обаче ако излезеш да тичаш и се надишаш с пълни гърди с прекрасния въздух на София, Пловдив и Стара загора или в някоя непроветрявана от една седмица зала, не знам какъв точно ще е ефектът от спорта.

  При 20 години тренировки в зала и нито една изпушена цигара в живота ми, като ми снимаха дробовете, винаги ме питаха по колко кутии на ден пуша. Това беше преди да се изтърва сериозно по планините.

  Та.. какво да ти кажа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 55. 55 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#41] от "richardnixon":

  Застаряването на една нация има общо преди всичко с намалената раждаемост, която променя съотношението и не толкова с увеличената продължителност на живота.
  Ама като си рекъл да е стригано, стригано да бъде.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 56. 56 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 609 Неутрално

  на лекарите като съсловие не им стиска да посочат причините за тези заболявания ...по този начин бягат от отговорността за превенция на тези болести и не оправдават заплатите които данъкоплатеца им плаща!

  единствено проф. Черноземски, вече пенсионер, се осмели да говори за връзката между индустриалните замърсявания и злокачествените образования...

  ...докато Министерство на икономиката много се гордее че е прибрало десетки милиони от концесии за добив на подземни богатства, а Министерство на здравеопазването и Министерство на околната среда правят всичко възможно да покрият замърсяването от мините и металургичните предприятия - например като не финансират изследвания за здраве и околна среда в индустриалните райони!

  ето ви и още нещо което няма да чуете от тези две министерства който уж трябва да се грижат за нашето здраве и качествена околна среда:

  през юни 2012 - Агенцията за проучване на рака, подразделение на Световната здравна организация, обяви че изпаренията от дизеловите двигатели са канцерогенни с доказателства че причиняват рак на белия дроб и простатата!!!
  Дизела бе преместен от групата на потенциално канцерогенни към групата на канцерогенните вещества !!!

  http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2012/pdfs/pr213_E.pdf

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  До коментар [#46] от "BOOM":
  У нас има манипулирана статистика или няма такава реална!Що се отнася до данни от държавни институции аз винаги ги приемам се едно наум!

 58. 58 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#8:"Десен"]Чернобил.
  Ето защо комунистите трябва да плащат скъпо и прескъпо.
  Ето защо не искаме руски ядрен самовар в страната ни.[/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK