СЗО намали препоръчителното количество сол, което е полезно да се приема на ден

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (51)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Лукс  на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
    Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
    Рейтинг: 635 Неутрално

    Ау, солта е по-вредна от ракията и цигарите!

  2. 2 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1287 Неутрално

    Храна без сол, е по-кофти от жена без цици.

  3. 3 Профил на ostin22
    ostin22
    Рейтинг: 636 Неутрално

    Що за глупост...Хората са различни! Няма "универсално" количество..

    There is no way to happiness, happiness is the way!
  4. 4 Профил на the_flea
    the_flea
    Рейтинг: 1432 Разстроено

    Вредна е, разбира се! Вижте по улиците какви пухкавели се разхождат. Особено пък в училищата, но така ще бъде докато масово хората не си сменят хранителните навици. И не само солта, но и захарта - сандвич с картофи и газирана напитка могат да задържат в организма до 1.5-2 литра течности /а двойна доза?/

    Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
  5. 5 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1316 Любопитно

    СЗО са ми много смешни...сега ше почнат да ни внушават, че солта е невероятно вредна...и само една - единствена, извадена от някое си конкретно море само, е полезна...ей, големи тарикати и лобисти са тия...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  6. 6 Профил на ambros
    ambros
    Рейтинг: 479 Неутрално

    Солта поначало е вредна и не случайно организмът реагира на нея като на прием на отрова. За разлика от захарта. Тя също става вредна при предозиране, но по принцип всички полезни храни в природата са сладки и нищо сладко не е отровно - по това се ориентират и животните.

  7. 7 Профил на Борко
    Борко
    Рейтинг: 374 Любопитно

    Вредна е наистина, но сега само това остава, да се вманиачим и да следим в коя храна, колко сол има, да не вземем да я превишим, както има хора, които си броят и дневните калории

  8. 8 Профил на the_flea
    the_flea
    Рейтинг: 1432 Неутрално

    До тези, дето са ми сложили минусите на пост4:
    Какво от написаното не е вярно?
    Децата масово ядат боклуци с много подправки, включително и сол - чипсове, хрупани, хрусини и всякаква друга ЯРМА! И още от 2-3 клас са с наднормено тегло, високо кръвно, заболявания на очите... В моя клас имам ученик на 13 години - 95 кг с хипертония. На ден изяжда 4-5 сандвича с много СОС и някаква КОЛА...

    Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
  9. 9 Профил на Петя Сотирова
    Петя Сотирова
    Рейтинг: 479 Неутрално

    Е, какво да коментираме, когато имаме много обичан афоризъм :"Няма да живея като болен, за да умра здрав!". Може и така да се случи, гените са много голяма подкрепа, но в повечето случай съвсем не е така.

  10. 10 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1316 Любопитно

    До коментар [#8] от "the_flea":

    Какво ли яде Фидосова, при това положение...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  11. 11 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 508 Неутрално

    До коментар [#1] от "moni56":
    [quote#1:"moni56"]Ау, солта е по-вредна от ракията и цигарите![/quote]
    Не точно, имало е времена, когато хората са се разболявали от липса на сол, докато от липса на цигари не се хваща болест

  12. 12 Профил на vinetu
    vinetu
    Рейтинг: 426 Неутрално

    До коментар [#11] от "kumcho___valcho":

    Я кажи кога са били тия времена и кои хора(народи) са боледували от липса на сол, за да не си говорим наизуст.

    https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
  13. 13 Профил на felipeeee
    felipeeee
    Рейтинг: 491 Неутрално

    Всъщност не мисля, че солта е чак толкова вредна, колкото я описват. Човек сам може да си усети дозата.

    bezsmyrten
  14. 14 Профил на Андерсен
    Андерсен
    Рейтинг: 537 Любопитно

    Всичко в големи количества е вредно. Имам познати, които си солят яденето още преди да са го опитали - за това става дума - че слагат солта за един ден върху едно ядене.

  15. 15 Профил на jor
    jor
    Рейтинг: 374 Неутрално

    До коментар [#12] от "vinetu":
    Ами може и да е прав човека.Не съм сигурен но маи по време на наполеоновите воини са имали такъв проблем .Мисля че човек не може без никаква сол просто необходимото количество на организма е много малко.

  16. 16 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1536 Неутрално

    У нас традиционно слагат в българския хляб с шепа солта и по този начин там се оказват около 18-20 g NaCl на 800 g хляб. Така наречения типов хляб е още по-зле. Заради долнокачественото брашно там солта заедно с други пълнители е използвана като 'подобрител' и е убийствена. Между другото, ако имате антихипертензивна терапия от 3 медикамента, само с намаляването до 3 g дневно на натриевия хлорид с храната, ще бъде възможно след 1-2 месеца да изхвърлите 2 от 3те медикамента и да поддържате артериалното си налягане в норма. Това са здраво подценявани неща за българския пациент, който само се оплаква колко много 'хапчета' пиел, но нищо не прави иначе, а подобни съвети се приемат с гримаси на досада , като банални неща

    http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
  17. 17 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1211 Неутрално

    ''България е на второ място в света по консумация на сол, показват национални проучвания за храненето.''

    Аз изпадам в ужас, когато видя как солта се изсипва с пълни шепи по салати и манджи в България! А ако не е сол, то са майонези, кетчъпи и други 'жизнено-необходими' сосове. Явно българите имат атрофирали вкусови папили - дали не свързано с пушенето, по което сме пак начело?

  18. 18 Профил на princess_x
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  19. 19 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1211 Неутрално

    [quote#13:"Filip"]Човек сам може да си усети дозата. [/quote]

    Работата е, че у някои хора липсва способността за 'усещане' на дозата. Освен това съществува и привикване.

  20. 20 Профил на Иван Иванов
    Иван Иванов
    Рейтинг: 628 Неутрално

    До коментар [#15] от "jor":

    Не е прав. В самата храна има също сол така че такава болест не мисля че има.

  21. 21 Профил на Хипчо
    Хипчо
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    Сравнете един качествен немски колбас със скъп български и немския ще ви се види напълно безсолен.

    ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
  22. 22 Профил на Хипчо
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  23. 23 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2977 Неутрално

    Японците ядат най-много сол.Имат най-много дълголетници

  24. 24 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    Доколкото разбирам проблем е по-скоро нарушения баланс натрий - калий, отколкото солта (натрий) сама по себе си. Струва ми се, че концентрацията и на двата елемента зависи не само от количеството, но и от метаболизма на конкретния организъм, а също и от хранителните навици. Никак не ми допадат такива извадени от цялото декларации.

    Мушицата е права за децата, обаче. Действително те се тъпчат с "ярма" (браво, страхотно попадение!). Но децата се държат така, както са ги възпитали у дома. Под друга статия на здравна тема коментирахме "културата на хранене" и явно хич я няма при повечето българи.

    Аз не мога да си представя, че ще ям сандвич, ако съм на половин час път от вкъщи и домашната храна. Излишните и прекомерните дози сол (и куп други вредни съставки) идват точно от тези "бързи" и лесни за консумация храни. Изумяват ме хора, които "пазят диети", но хапват салати "Кенар" (не казвам, че са лоши, напротив). Проблемът е големият ангажимент при домашното приготвяне на храна - като почнеш от купуването на качествени продукти, минеш през готвенето, сервирането..., та стигнеш до миялната машина (която може и да си ти ). Но пък горе-долу знаеш какво ядеш, а и вкусът е съвсем друг.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  25. 25
    Ослик, суслик, паукан
    Рейтинг: 432 Неутрално

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  26. 26 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    Извода е - ако ядете солено - дарявайте кръв.
    Така ще помогнете и на себе си!

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  27. 27 Профил на angelboy8008
    angelboy8008
    Рейтинг: 583 Неутрално

    Трябва да затворят всички дюнерджийници и кебапи, там солта е с шепи.

  28. 28 Профил на Васил Дакев
    Васил Дакев
    Рейтинг: 636 Неутрално

    До коментар [#23] от "hodounski":Вярно е.Но те употребяват и най-много соя.А ние по всякакъв начин заклеймяваме соята,която се слага в колбасите и я наричаме ту химикал,ту отрови някакви.И не си задаваме въпроса от какъв зор производителя ще замества една суровина с някакъв си "химикал". На запад широко се изпозва като допълнение на месото в колбасите соята и специално произведеното за колбаси картофено пюре.И двете съставки се внасят у нас и се използват в колбасите.Какво отровно има в тях? Пуснаха кебапчетата и кюфтетата "Стара планина".Миро Найденов проглуши света какъв грижовен министър е за народа.В тази продукти нямаше соя и картофено пюре,а самзо месо.Цената им естествено скочи и хората спряха да ги купуват.Сега дори и в големите вериги магазини те трудно се намират,понеже застояват.Това е положението.

  29. 29 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 508 Неутрално

    До коментар [#12] от "vinetu":
    [quote#12:"vinetu"]Я кажи кога са били тия времена и кои хора(народи) са боледували от липса на сол, за да не си говорим наизуст.[/quote]
    Ми вземи прочети колко заболявания възникват при липса на сол (а обезводняване може да настъпи както при прекомерна употреба на сол, така и при липса). Имало е периоди, когато солта е била по-скъпа от златото. Някои животни пропътуват стотици километри, за да намерят солена почва, която да ближат. При оттеглянето на войските на Наполеон от Москва много от войниците му умират от липса на сол. И пресен пример - вуйчото на един приятел беше решил да си готви всичко само и избягваше всякаква сол - накрая го приеха в болница (е, бързо се оправи).
    Това че в днешно време се стига до другата крайност - предозиране на сол, не е критерий

  30. 30 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 639 Неутрално

    [quote#15:"jor"]Мисля че човек не може без никаква сол просто необходимото количество на организма е много малко. [/quote]
    Вероятно е така, но съвсем спокойно можеш да готвиш без сол. В хляба има сол, да не говорим за колбасите, каймата, а предполагам дори и в месата, които се продават. В консервите също - месни и зеленчукови, майонези, горчици и всякакви сосове са бъкани със сол, така че изобщо не е необходимо да добавяш. Което не пречи да се правиш на "гурме" - на масата да си слагаш солничка с морска сол от атлантика, или с розова хималайска

  31. 31 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 639 Неутрално

    Към 30
    Забравих да спомена и сирената

  32. 32 Профил на Иван Иванов
    Иван Иванов
    Рейтинг: 628 Неутрално

    До коментар [#23] от "hodounski":

    Тук не си прав. Точно обратното е . Японците почти не консумират сол.

  33. 33 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2977 Любопитно

    До коментар [#32] от "rex":

    Може би това е нещо ново

  34. 34 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 681 Неутрално

    Ако някой мисли, че ще пропусна възможността да се изкажа - греши...
    ---
    Ex cathedra!
    От Гледна Точка на Вечността Солта е изключително важна за съществуването на Човека... Абсолютна предпоставка...
    Някой ще пита защо! Ми защото нашият Живот е започнал от Световния Океан, който, разбира се, разбира се, е СОЛЕН...
    Солта е свързана с нашето Начало и ние не можем да избегнем тази наша зависимост. Без сол, независимо от формата на прием - няма здраво човешко тяло, във всичките му аспекти.
    Най-важният наш орган - Мозъкът, плува в течност, която е СОЛЕНА - т.е. ако има недостиг на Сол в организма, то се сещате за последиците!
    Затова Сол трябва да се употребява. Вярно, в продуктите (вкл. в суров вид; да не се бърка - не говоря за полуфабрикати и пр., които са натъпкани със сол поради търговски и други съображения) тя е там, но не винаги е съвсем достатъчна.
    Не трябва да се злоупотребява, разбира се, но сол трябва да се приема в разумни количества - за предпочитане морска, защото широко рекламираните търговски продукти, доколкото знам има значителни колишества пясък и стъкло (да! да!), които увреждат кръвоносните съдове!
    Затова употребявайте сол! Особено тези, които обичат (или имат навик) като хапват да пият повечко вода - те трябва да употребяват повечко сол, за да подпомогнат стомаха да преработи храната.
    Класиката за осигуряване на неоходимия баланс в организма са следните две ВЕЛИКОЛЕПНИ комбинации - винаги хапвайте:
    (1) пъпеш със сол. Това го знам от дядо си, който го е научил от своя дядо - и винаги го практикувам, като изпаднах в екстаз, когато го прочетох в някои важни книги;
    (2) банан със сол - също е чудно!
    Тези две неща са наистина ОРГАЗЪМ ЗА НЕБЦЕТО и ОРГАНИЗМА...
    Въобще продуктите, които съдържат повече калий, трябва да се комбинират със сол!
    И повечко вода, колеги... И повечко движение!

    Разтурям колоквиума!
  35. 35 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 681 Неутрално

    [quote#34:"Ганий"]И повечко движение![/quote]

    Тази сутрин малко прекалих, май, а...
    Движението започна в 7.30 и завърши в 10.30 - т.е. 3 час, средно по 6 км/ч = 18 км, от които поне 5 (пет) км тичане...*
    Това е сутрешният етап, разбира се...
    ---
    заб.* - след подобно напрежение е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обтриването със СОЛЕНА вода - т.е. вода, престояла поне един час в открит съд (за да се отстрани хлора в нея) + една лъжица морска сол на 1 литър вода... Цялото тяло! За предпочитане е водата да е студена, за лигите може и хладка!

    Разтурям колоквиума!
  36. 36 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 681 Неутрално

    И да допълня - в територии, където солта е кът - тя е на цената на златото!!!

    Разтурям колоквиума!
  37. 37 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 681 Неутрално

    [quote#32:"rex"]Тук не си прав. Точно обратното е . Японците почти не консумират сол.[/quote]

    Японците хапват невероятно много ОКЕАНСКИ/МОРСКИ продукти - т.е. получават предостатъчно сол и без да солят допълнително.
    Факт от категорията на абсолютните!

    Разтурям колоквиума!
  38. 38 Профил на Margarita Voiska
    Margarita Voiska
    Рейтинг: 426 Разстроено

    До коментар [#2] от "442":
    Ако сериозно мислиш така, едва ли ще доживееш до дълбоки старини!

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, Евангелие на завистта. Негова присъща добродетел е равно поделяне на мизерията.” Уинстън Чърчил
  39. 39 Профил на daria_vip
    daria_vip
    Рейтинг: 479 Неутрално

    До коментар [#35] от "Ганий":

    "Тази сутрин малко прекалих, май, а......
    Движението започна в 7.30 и завърши в 10.30 - т.е. 3 час, средно по 6 км/ч = 18 км, от които поне 5 (пет) км тичане...*

    Малей ,туй екстремен спорт ама не е ли множко за каждъй день ?
    Ганий чух ,че си суровоспанакоядец и суровокопривоядец друго щях аз
    Исках да те питам -за падпадъчите яйца нещо да речепш и се произнесеш.......ако имаш verdict де
    Сурови ,варени белени ,с кора без ...
    Гледах дискавъри в мохитото ги мушкаха цели с черупките Нещо имам уплах от. салмонела пък и вида им един на петна

  40. 40 Профил на Margarita Voiska
    Margarita Voiska
    Рейтинг: 426 Неутрално

    До коментар [#13] от "Filip":
    Напротив-точно толкова е вредна, че даже и повече! Неразбирането на тази азбучна истина е една от причините да сме на първите места в света по сърдечно-съдови заболявания!

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, Евангелие на завистта. Негова присъща добродетел е равно поделяне на мизерията.” Уинстън Чърчил
  41. 41 Профил на vinetu
    vinetu
    Рейтинг: 426 Неутрално

    До коментар [#29] от "kumcho___valcho":

    Не липсата на сол предизвиква болестите, а много болести могат да накарат организма да отделя прекомерни количества сол - http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia. Също липса на сол може да доведе еднообразната бедна на естествена сол храна, но солта в по-малки или по-големи количества се съдържа в естествено състояние в много храни като пресните зеленчуци рибата и месото. Вуйчо ти освен че си е готвил сам вероятно е избягал точно тези храни, ако не е имал и друг проблем. Доста е спорно дали дивите животни търсят солени почви които да ближат и вероятно биха го направили само ако заради сезона не могат да си намерят прясна трева. А войниците на Наполеон са умирали не защото им е липсвала сол в менюто (все пак са яли осолено конско месо) а защото им е свършила солта с която са си дезинфекцирали раните тогава. Въобще необходимостта от сол в миналото е пълна с толкова митове и легенди че трудно може да се каже кое е вярно и кое не.

    https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
  42. 42 Профил на vinetu
    vinetu
    Рейтинг: 426 Неутрално

    До коментар [#34] от "Ганий":

    Никой не отрича че солта е необходима за живота на човека, големия проблем е в КОЛИЧЕСТВОТО СОЛ. Всичко на тоя свят може да бъде лекарство или отрова в зависимост от количеството. Ако човек се храни здравословно и разнообразно, то няма нужда от никаква добавена сол. А ако се храни с нездравословни храни е дори още по-зле защото почти всяка преработена храна в магазина съдържа добавена сол.

    https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
  43. 43 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 681 Неутрално

    [quote#39:"Seola"](1) Малей ,туй екстремен спорт ама не е ли множко за каждъй день ? ...
    (2)Исках да те питам -за падпадъчите яйца нещо да речепш и се произнесеш...
    (3) Сурови ,варени белени ,с кора без ... Гледах дискавъри в мохитото ги мушкаха цели с черупките Нещо имам уплах от. салмонела пък и вида им един на петна[/quote]
    ---
    заб. - най-важното е накрая! Че стана дълго, може да не ти стигне времето!
    ---
    По т.1. - че е всеки ден - вярно е! Има дни, когато съм толкова мързелив, че едва ли правя повече от 20 км. Но когато имам зар си движа едно 35-40 км като момченце
    По т.2. - за пъдпъдъчите яйца. Ял съм един-два пъти, но от чисто кулинарен, а не академичен, интерес, та не мога да се произнеса компетентно за тяхната полезност (или свръхполезност)
    По т.3 -
    (3.1.) да кажем ~200/250 дни в годината Моята Аскетска Закуска се състои от: прясно мляко (студените месеци) или кисело мляко (топлите месеци) с едно СУРОВО КОКОШЕ яйце + лъжица мед + прополис. Може да ти звучи канибалско, но е полезно. Т.е. предпочитам ги сурови! Не вреди да са варени, пържени и т.н.
    (3.2.) За черупките - някои (вкл. Димков) ги препочъват за профилактика и лечение при доста болести - но добре измити е преварени, слет това стрити на прах и се добавят към други съставки. (имат много калций, който е полезен за костите и т.н.)
    (3.3.) За салмонелата - тя е свързана с животнитеу а не със самите яйца. Ако едно яйце е изцапано с птиче ако (кх-кх!), чрез което всъщност се пренася, и птицата е болна - могат да станат поразии, особено ако яйцето е счупено. Затова при замърсено яйце е хубаво да се измие добре (а след това и ръцете). При замърсено и пукнато яйце - да се измие, като се внимава да не се замърси вътрешността - може да се изхвърли, ако и ципата му е пробита, или да се обработи МНОГО ДОБРЕ ТЕРМИЧНО (сварено, пържено). Все пак да обобщим - ако яйцето е замърсено + с пукната черупка + пробита ципа - не е желателно да се рискува.
    Тук една забележка - салмонелата е като е.колито (дет се дигна страшна врява) - свързано е с животинския, а не с растителния свят. Тогаз (е.колито) в един друг форум написах около хиляда поста, но никой не повярва... Не може краставица, домат, кафе, нож или еди-кво си да `произвежда` е.коли (салмонела) - т.е. те са само преносители - т.е. болно врабче се изаква на нож, ти режеш домат с ножа и изяждаш вече заразения домата... Любимият ми пример (тогава) бе за врабче, изцвъкало се в чашката кафе и някой, без да забележи това, изпива кафето и т.н. Т.е салмонелата може да се прехвърли от яйце върху друг предмет - затова - със замърсени яйца трябва да се борави внимателно и да се спазма абсолютна хигиена на ръцете и предметите, с които се е работило - т.е. обилно измиване!
    За салмонелата (най-общо казано) - при съмнения и за избягване на всякакви рискове е желателно консумацията на яйца (даже пържени, варени) да е придруженя с лимонов сок или оцет - за евентуална неутрализация (туй съм го чувал от професионални пилчари) - затова и класиката е пържени (панагюрски) яйца с кисело мляко

    Разтурям колоквиума!
  44. 44 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 681 Неутрално

    [quote#42:"vinetu"](1) Всичко на тоя свят може да бъде лекарство или отрова в зависимост от количеството. (2) Ако човек се храни здравословно и разнообразно, то няма нужда от никаква добавена сол. (3) А ако се храни с нездравословни храни е дори още по-зле защото почти всяка преработена храна в магазина съдържа добавена сол.[/quote]
    По т.1. - вярно е - въпросът е в дозата
    По т.2.
    [quote#34:"Ганий"]Особено тези, които обичат (или имат навик) като хапват да пият повечко вода - те трябва да употребяват повечко сол, за да подпомогнат стомаха да преработи храната. [/quote]
    Относително е вредно да се пие вода по време на хранене - т.е. вода да се приема ПРЕДИ храна 10-15-20 минути и един-два часа след хранене - в зависимост от хравата. Колкото е по-тежка храната, толкова по-късно трябва да се пие вода, за да не се разреждат стомашните сокове (и солната киселина). Затова при вреден навик да се локат големи количества вода по време на самото хранене, то употребата на сол там е НЕИЗБЕЖНА и дори задължителна. Обърни внимание - солят необичайно много тези, които пит много течности с храненето - т.е. организмът им го подсказва, дори да не го разбират.
    По т.3. - така е...
    ---
    заб. за разведряване... Май е ПО ИСТИНСКИ случай по времето на соца... Един Американец бил у нас на дълго ПРИЯТЕЛСКО посещение, обикалял напред-назад... Останал много доволен... Като си тръгвал го попитали кое му е направило най-силно впечатление. Той отвърнал - `Красивите момицета, кибапцетата и сопската салата` и добавил: `и онзи ваш прекрасен обичай, когато на масата, още преди да е започнала веселбата, НАЙ-ГОЛЕМИЯТ бабаит от присъстващите грабва най-близката солница и започва да я удря по масата*!`
    заб.* - нали знаеш, солта (особено Балкатуристката!) обикновено бе влажна, та ако не блъскаш солницата по масата, наистина нищо няма да пусне!

    Разтурям колоквиума!
  45. 45 Профил на Ганий
    Ганий
    Рейтинг: 681 Неутрално

    Бях го гледал преди доста време - сетих се и го намерих (което не е толкова трудно!)

    http://www.youtube.com/watch?v=DNnSKDb8HOs

    Грубо речено - малко от забраненото - т.е. от това, което официално никой не казва... Защо не го казват - няма да ви отговоря, щото ще речете, че ви баламосвам!
    Отделете 6 минути - та дано ви светне - без сол няма НОРМАЛЕН ЖИВОТ! Без сол просто НЯМА ЖИВОТ!
    Младежът е на 84 години - просто за инфо!

    Разтурям колоквиума!
  46. 46 Профил на Иван Иванов
    Иван Иванов
    Рейтинг: 628 Неутрално

    До коментар [#37] от "Ганий":

    Вземи се гръмни .В рибата няма повече сол ,отколкото в което и да е друго месо .Ама ти сигурно си мислиш че като плува в морето се маринова от самосебе си.

  47. 47 Профил на dimko
    dimko
    Рейтинг: 531 Весело

    Който се съмнява в опасното действие на солта, да сипва всеки ден, по лъжица от нея, в кръга на котлето си за отопление. След седмица-две, ще каже какво се случва. Човешкият организъм е като парен котел, осолиш ли му водата, нагревните тръби се запушват от нещо, като... каменна сол...

  48. 48 Профил на weltenwanderer
    weltenwanderer
    Рейтинг: 8 Неутрално

    солта, която ни продават е всъщност произведена за индустриални цели. Яжте колкото ви е солено, не казвам сладко, но океанска и хималайска сол без промишлена преработка. Следете да е чиста и без примеси...не е толкова сложно...

  49. 49 Профил на Петко
    Петко
    Рейтинг: 479 Неутрално

    Няма доза, която да е подходяща за всички и в СЗО много добре знаят това, но няма как да издават индивидуални препоръки и затова правят каквото могат. А всъщност просто всеки трябва да си следи кръвното налягане. Ако ми е нормално, ще си ям колкото си искам сол. Ако ми е високо, ще се ограничавам.

    Damnant quod non intellegunt.
  50. 50 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2041 Неутрално

    Просто е.....казали са го гърците преди хиляди години...."пан метрон аристон"-всичко с мярка !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  51. 51 Профил на Приказки от Шипковия храст.
    Приказки от Шипковия храст.
    Рейтинг: 530 Весело

    Първо да попитам защо това стои вече две седмици?
    И второ - като си плати който трябва, препоръчителната доза пак ще се вдигне.
    Така направиха през 86-та в СССР, след Чернобилския взрив - вдигнаха допустимите дози радиация и всичко влезе в норма.
    Всичко е законно.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK