Вредна е, разбира се! Вижте по улиците какви пухкавели се разхождат. Особено пък в училищата, но така ще бъде докато масово хората не си сменят хранителните навици. И не само солта, но и захарта - сандвич с картофи и газирана напитка могат да задържат в организма до 1.5-2 литра течности /а двойна доза?/
Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
СЗО са ми много смешни...сега ше почнат да ни внушават, че солта е невероятно вредна...и само една - единствена, извадена от някое си конкретно море само, е полезна...ей, големи тарикати и лобисти са тия...
Солта поначало е вредна и не случайно организмът реагира на нея като на прием на отрова. За разлика от захарта. Тя също става вредна при предозиране, но по принцип всички полезни храни в природата са сладки и нищо сладко не е отровно - по това се ориентират и животните.
Вредна е наистина, но сега само това остава, да се вманиачим и да следим в коя храна, колко сол има, да не вземем да я превишим, както има хора, които си броят и дневните калории
До тези, дето са ми сложили минусите на пост4:
Какво от написаното не е вярно?
Децата масово ядат боклуци с много подправки, включително и сол - чипсове, хрупани, хрусини и всякаква друга ЯРМА! И още от 2-3 клас са с наднормено тегло, високо кръвно, заболявания на очите... В моя клас имам ученик на 13 години - 95 кг с хипертония. На ден изяжда 4-5 сандвича с много СОС и някаква КОЛА...
Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
Е, какво да коментираме, когато имаме много обичан афоризъм :"Няма да живея като болен, за да умра здрав!". Може и така да се случи, гените са много голяма подкрепа, но в повечето случай съвсем не е така.
До коментар [#1] от "moni56":
[quote#1:"moni56"]Ау, солта е по-вредна от ракията и цигарите![/quote]
Не точно, имало е времена, когато хората са се разболявали от липса на сол, докато от липса на цигари не се хваща болест
Всичко в големи количества е вредно. Имам познати, които си солят яденето още преди да са го опитали - за това става дума - че слагат солта за един ден върху едно ядене.
До коментар [#12] от "vinetu":
Ами може и да е прав човека.Не съм сигурен но маи по време на наполеоновите воини са имали такъв проблем .Мисля че човек не може без никаква сол просто необходимото количество на организма е много малко.
У нас традиционно слагат в българския хляб с шепа солта и по този начин там се оказват около 18-20 g NaCl на 800 g хляб. Така наречения типов хляб е още по-зле. Заради долнокачественото брашно там солта заедно с други пълнители е използвана като 'подобрител' и е убийствена. Между другото, ако имате антихипертензивна терапия от 3 медикамента, само с намаляването до 3 g дневно на натриевия хлорид с храната, ще бъде възможно след 1-2 месеца да изхвърлите 2 от 3те медикамента и да поддържате артериалното си налягане в норма. Това са здраво подценявани неща за българския пациент, който само се оплаква колко много 'хапчета' пиел, но нищо не прави иначе, а подобни съвети се приемат с гримаси на досада , като банални неща
''България е на второ място в света по консумация на сол, показват национални проучвания за храненето.''
Аз изпадам в ужас, когато видя как солта се изсипва с пълни шепи по салати и манджи в България! А ако не е сол, то са майонези, кетчъпи и други 'жизнено-необходими' сосове. Явно българите имат атрофирали вкусови папили - дали не свързано с пушенето, по което сме пак начело?
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Доколкото разбирам проблем е по-скоро нарушения баланс натрий - калий, отколкото солта (натрий) сама по себе си. Струва ми се, че концентрацията и на двата елемента зависи не само от количеството, но и от метаболизма на конкретния организъм, а също и от хранителните навици. Никак не ми допадат такива извадени от цялото декларации.
Мушицата е права за децата, обаче. Действително те се тъпчат с "ярма" (браво, страхотно попадение!). Но децата се държат така, както са ги възпитали у дома. Под друга статия на здравна тема коментирахме "културата на хранене" и явно хич я няма при повечето българи.
Аз не мога да си представя, че ще ям сандвич, ако съм на половин час път от вкъщи и домашната храна. Излишните и прекомерните дози сол (и куп други вредни съставки) идват точно от тези "бързи" и лесни за консумация храни. Изумяват ме хора, които "пазят диети", но хапват салати "Кенар" (не казвам, че са лоши, напротив). Проблемът е големият ангажимент при домашното приготвяне на храна - като почнеш от купуването на качествени продукти, минеш през готвенето, сервирането..., та стигнеш до миялната машина (която може и да си ти ). Но пък горе-долу знаеш какво ядеш, а и вкусът е съвсем друг.
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
[quote#5:"galla"]СЗО са ми много смешни...сега ше почнат да ни внушават, че солта е невероятно вредна...и само една - единствена, извадена от някое си конкретно море само, е полезна...ей, големи тарикати и лобисти са тия...
[/quote]
Смешният си ти, който за първи път в живота си узнава за всеизвестен факт за солта.
До коментар [#23] от "hodounski":Вярно е.Но те употребяват и най-много соя.А ние по всякакъв начин заклеймяваме соята,която се слага в колбасите и я наричаме ту химикал,ту отрови някакви.И не си задаваме въпроса от какъв зор производителя ще замества една суровина с някакъв си "химикал". На запад широко се изпозва като допълнение на месото в колбасите соята и специално произведеното за колбаси картофено пюре.И двете съставки се внасят у нас и се използват в колбасите.Какво отровно има в тях? Пуснаха кебапчетата и кюфтетата "Стара планина".Миро Найденов проглуши света какъв грижовен министър е за народа.В тази продукти нямаше соя и картофено пюре,а самзо месо.Цената им естествено скочи и хората спряха да ги купуват.Сега дори и в големите вериги магазини те трудно се намират,понеже застояват.Това е положението.
До коментар [#12] от "vinetu":
[quote#12:"vinetu"]Я кажи кога са били тия времена и кои хора(народи) са боледували от липса на сол, за да не си говорим наизуст.[/quote]
Ми вземи прочети колко заболявания възникват при липса на сол (а обезводняване може да настъпи както при прекомерна употреба на сол, така и при липса). Имало е периоди, когато солта е била по-скъпа от златото. Някои животни пропътуват стотици километри, за да намерят солена почва, която да ближат. При оттеглянето на войските на Наполеон от Москва много от войниците му умират от липса на сол. И пресен пример - вуйчото на един приятел беше решил да си готви всичко само и избягваше всякаква сол - накрая го приеха в болница (е, бързо се оправи).
Това че в днешно време се стига до другата крайност - предозиране на сол, не е критерий
[quote#15:"jor"]Мисля че човек не може без никаква сол просто необходимото количество на организма е много малко. [/quote]
Вероятно е така, но съвсем спокойно можеш да готвиш без сол. В хляба има сол, да не говорим за колбасите, каймата, а предполагам дори и в месата, които се продават. В консервите също - месни и зеленчукови, майонези, горчици и всякакви сосове са бъкани със сол, така че изобщо не е необходимо да добавяш. Което не пречи да се правиш на "гурме" - на масата да си слагаш солничка с морска сол от атлантика, или с розова хималайска
Ако някой мисли, че ще пропусна възможността да се изкажа - греши...
---
Ex cathedra!
От Гледна Точка на Вечността Солта е изключително важна за съществуването на Човека... Абсолютна предпоставка...
Някой ще пита защо! Ми защото нашият Живот е започнал от Световния Океан, който, разбира се, разбира се, е СОЛЕН...
Солта е свързана с нашето Начало и ние не можем да избегнем тази наша зависимост. Без сол, независимо от формата на прием - няма здраво човешко тяло, във всичките му аспекти.
Най-важният наш орган - Мозъкът, плува в течност, която е СОЛЕНА - т.е. ако има недостиг на Сол в организма, то се сещате за последиците!
Затова Сол трябва да се употребява. Вярно, в продуктите (вкл. в суров вид; да не се бърка - не говоря за полуфабрикати и пр., които са натъпкани със сол поради търговски и други съображения) тя е там, но не винаги е съвсем достатъчна.
Не трябва да се злоупотребява, разбира се, но сол трябва да се приема в разумни количества - за предпочитане морска, защото широко рекламираните търговски продукти, доколкото знам има значителни колишества пясък и стъкло (да! да!), които увреждат кръвоносните съдове!
Затова употребявайте сол! Особено тези, които обичат (или имат навик) като хапват да пият повечко вода - те трябва да употребяват повечко сол, за да подпомогнат стомаха да преработи храната.
Класиката за осигуряване на неоходимия баланс в организма са следните две ВЕЛИКОЛЕПНИ комбинации - винаги хапвайте:
(1) пъпеш със сол. Това го знам от дядо си, който го е научил от своя дядо - и винаги го практикувам, като изпаднах в екстаз, когато го прочетох в някои важни книги;
(2) банан със сол - също е чудно!
Тези две неща са наистина ОРГАЗЪМ ЗА НЕБЦЕТО и ОРГАНИЗМА...
Въобще продуктите, които съдържат повече калий, трябва да се комбинират със сол!
И повечко вода, колеги... И повечко движение!
Тази сутрин малко прекалих, май, а...
Движението започна в 7.30 и завърши в 10.30 - т.е. 3 час, средно по 6 км/ч = 18 км, от които поне 5 (пет) км тичане...*
Това е сутрешният етап, разбира се...
---
заб.* - след подобно напрежение е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обтриването със СОЛЕНА вода - т.е. вода, престояла поне един час в открит съд (за да се отстрани хлора в нея) + една лъжица морска сол на 1 литър вода... Цялото тяло! За предпочитане е водата да е студена, за лигите може и хладка!
[quote#32:"rex"]Тук не си прав. Точно обратното е . Японците почти не консумират сол.[/quote]
Японците хапват невероятно много ОКЕАНСКИ/МОРСКИ продукти - т.е. получават предостатъчно сол и без да солят допълнително.
Факт от категорията на абсолютните!
До коментар [#2] от "442":
Ако сериозно мислиш така, едва ли ще доживееш до дълбоки старини!
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, Евангелие на завистта. Негова присъща добродетел е равно поделяне на мизерията.” Уинстън Чърчил
"Тази сутрин малко прекалих, май, а......
Движението започна в 7.30 и завърши в 10.30 - т.е. 3 час, средно по 6 км/ч = 18 км, от които поне 5 (пет) км тичане...*
Малей ,туй екстремен спорт ама не е ли множко за каждъй день ?
Ганий чух ,че си суровоспанакоядец и суровокопривоядец друго щях аз
Исках да те питам -за падпадъчите яйца нещо да речепш и се произнесеш.......ако имаш verdict де
Сурови ,варени белени ,с кора без ...
Гледах дискавъри в мохитото ги мушкаха цели с черупките Нещо имам уплах от. салмонела пък и вида им един на петна
До коментар [#13] от "Filip":
Напротив-точно толкова е вредна, че даже и повече! Неразбирането на тази азбучна истина е една от причините да сме на първите места в света по сърдечно-съдови заболявания!
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, Евангелие на завистта. Негова присъща добродетел е равно поделяне на мизерията.” Уинстън Чърчил
Не липсата на сол предизвиква болестите, а много болести могат да накарат организма да отделя прекомерни количества сол - http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia. Също липса на сол може да доведе еднообразната бедна на естествена сол храна, но солта в по-малки или по-големи количества се съдържа в естествено състояние в много храни като пресните зеленчуци рибата и месото. Вуйчо ти освен че си е готвил сам вероятно е избягал точно тези храни, ако не е имал и друг проблем. Доста е спорно дали дивите животни търсят солени почви които да ближат и вероятно биха го направили само ако заради сезона не могат да си намерят прясна трева. А войниците на Наполеон са умирали не защото им е липсвала сол в менюто (все пак са яли осолено конско месо) а защото им е свършила солта с която са си дезинфекцирали раните тогава. Въобще необходимостта от сол в миналото е пълна с толкова митове и легенди че трудно може да се каже кое е вярно и кое не.
Никой не отрича че солта е необходима за живота на човека, големия проблем е в КОЛИЧЕСТВОТО СОЛ. Всичко на тоя свят може да бъде лекарство или отрова в зависимост от количеството. Ако човек се храни здравословно и разнообразно, то няма нужда от никаква добавена сол. А ако се храни с нездравословни храни е дори още по-зле защото почти всяка преработена храна в магазина съдържа добавена сол.
[quote#39:"Seola"](1) Малей ,туй екстремен спорт ама не е ли множко за каждъй день ? ...
(2)Исках да те питам -за падпадъчите яйца нещо да речепш и се произнесеш...
(3) Сурови ,варени белени ,с кора без ... Гледах дискавъри в мохитото ги мушкаха цели с черупките Нещо имам уплах от. салмонела пък и вида им един на петна[/quote]
---
заб. - най-важното е накрая! Че стана дълго, може да не ти стигне времето!
---
По т.1. - че е всеки ден - вярно е! Има дни, когато съм толкова мързелив, че едва ли правя повече от 20 км. Но когато имам зар си движа едно 35-40 км като момченце
По т.2. - за пъдпъдъчите яйца. Ял съм един-два пъти, но от чисто кулинарен, а не академичен, интерес, та не мога да се произнеса компетентно за тяхната полезност (или свръхполезност)
По т.3 -
(3.1.) да кажем ~200/250 дни в годината Моята Аскетска Закуска се състои от: прясно мляко (студените месеци) или кисело мляко (топлите месеци) с едно СУРОВО КОКОШЕ яйце + лъжица мед + прополис. Може да ти звучи канибалско, но е полезно. Т.е. предпочитам ги сурови! Не вреди да са варени, пържени и т.н.
(3.2.) За черупките - някои (вкл. Димков) ги препочъват за профилактика и лечение при доста болести - но добре измити е преварени, слет това стрити на прах и се добавят към други съставки. (имат много калций, който е полезен за костите и т.н.)
(3.3.) За салмонелата - тя е свързана с животнитеу а не със самите яйца. Ако едно яйце е изцапано с птиче ако (кх-кх!), чрез което всъщност се пренася, и птицата е болна - могат да станат поразии, особено ако яйцето е счупено. Затова при замърсено яйце е хубаво да се измие добре (а след това и ръцете). При замърсено и пукнато яйце - да се измие, като се внимава да не се замърси вътрешността - може да се изхвърли, ако и ципата му е пробита, или да се обработи МНОГО ДОБРЕ ТЕРМИЧНО (сварено, пържено). Все пак да обобщим - ако яйцето е замърсено + с пукната черупка + пробита ципа - не е желателно да се рискува.
Тук една забележка - салмонелата е като е.колито (дет се дигна страшна врява) - свързано е с животинския, а не с растителния свят. Тогаз (е.колито) в един друг форум написах около хиляда поста, но никой не повярва... Не може краставица, домат, кафе, нож или еди-кво си да `произвежда` е.коли (салмонела) - т.е. те са само преносители - т.е. болно врабче се изаква на нож, ти режеш домат с ножа и изяждаш вече заразения домата... Любимият ми пример (тогава) бе за врабче, изцвъкало се в чашката кафе и някой, без да забележи това, изпива кафето и т.н. Т.е салмонелата може да се прехвърли от яйце върху друг предмет - затова - със замърсени яйца трябва да се борави внимателно и да се спазма абсолютна хигиена на ръцете и предметите, с които се е работило - т.е. обилно измиване!
За салмонелата (най-общо казано) - при съмнения и за избягване на всякакви рискове е желателно консумацията на яйца (даже пържени, варени) да е придруженя с лимонов сок или оцет - за евентуална неутрализация (туй съм го чувал от професионални пилчари) - затова и класиката е пържени (панагюрски) яйца с кисело мляко
[quote#42:"vinetu"](1) Всичко на тоя свят може да бъде лекарство или отрова в зависимост от количеството. (2) Ако човек се храни здравословно и разнообразно, то няма нужда от никаква добавена сол. (3) А ако се храни с нездравословни храни е дори още по-зле защото почти всяка преработена храна в магазина съдържа добавена сол.[/quote]
По т.1. - вярно е - въпросът е в дозата
По т.2.
[quote#34:"Ганий"]Особено тези, които обичат (или имат навик) като хапват да пият повечко вода - те трябва да употребяват повечко сол, за да подпомогнат стомаха да преработи храната. [/quote]
Относително е вредно да се пие вода по време на хранене - т.е. вода да се приема ПРЕДИ храна 10-15-20 минути и един-два часа след хранене - в зависимост от хравата. Колкото е по-тежка храната, толкова по-късно трябва да се пие вода, за да не се разреждат стомашните сокове (и солната киселина). Затова при вреден навик да се локат големи количества вода по време на самото хранене, то употребата на сол там е НЕИЗБЕЖНА и дори задължителна. Обърни внимание - солят необичайно много тези, които пит много течности с храненето - т.е. организмът им го подсказва, дори да не го разбират.
По т.3. - така е...
---
заб. за разведряване... Май е ПО ИСТИНСКИ случай по времето на соца... Един Американец бил у нас на дълго ПРИЯТЕЛСКО посещение, обикалял напред-назад... Останал много доволен... Като си тръгвал го попитали кое му е направило най-силно впечатление. Той отвърнал - `Красивите момицета, кибапцетата и сопската салата` и добавил: `и онзи ваш прекрасен обичай, когато на масата, още преди да е започнала веселбата, НАЙ-ГОЛЕМИЯТ бабаит от присъстващите грабва най-близката солница и започва да я удря по масата*!`
заб.* - нали знаеш, солта (особено Балкатуристката!) обикновено бе влажна, та ако не блъскаш солницата по масата, наистина нищо няма да пусне!
Грубо речено - малко от забраненото - т.е. от това, което официално никой не казва... Защо не го казват - няма да ви отговоря, щото ще речете, че ви баламосвам!
Отделете 6 минути - та дано ви светне - без сол няма НОРМАЛЕН ЖИВОТ! Без сол просто НЯМА ЖИВОТ!
Младежът е на 84 години - просто за инфо!
Вземи се гръмни .В рибата няма повече сол ,отколкото в което и да е друго месо .Ама ти сигурно си мислиш че като плува в морето се маринова от самосебе си.
Който се съмнява в опасното действие на солта, да сипва всеки ден, по лъжица от нея, в кръга на котлето си за отопление. След седмица-две, ще каже какво се случва. Човешкият организъм е като парен котел, осолиш ли му водата, нагревните тръби се запушват от нещо, като... каменна сол...
солта, която ни продават е всъщност произведена за индустриални цели. Яжте колкото ви е солено, не казвам сладко, но океанска и хималайска сол без промишлена преработка. Следете да е чиста и без примеси...не е толкова сложно...
Няма доза, която да е подходяща за всички и в СЗО много добре знаят това, но няма как да издават индивидуални препоръки и затова правят каквото могат. А всъщност просто всеки трябва да си следи кръвното налягане. Ако ми е нормално, ще си ям колкото си искам сол. Ако ми е високо, ще се ограничавам.
Първо да попитам защо това стои вече две седмици?
И второ - като си плати който трябва, препоръчителната доза пак ще се вдигне.
Така направиха през 86-та в СССР, след Чернобилския взрив - вдигнаха допустимите дози радиация и всичко влезе в норма.
Всичко е законно.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
Рейтинг: 635 НеутралноАу, солта е по-вредна от ракията и цигарите!
442
Рейтинг: 1287 НеутралноХрана без сол, е по-кофти от жена без цици.
ostin22
Рейтинг: 636 НеутралноЩо за глупост...Хората са различни! Няма "универсално" количество..
There is no way to happiness, happiness is the way!the_flea
Рейтинг: 1432 РазстроеноВредна е, разбира се! Вижте по улиците какви пухкавели се разхождат. Особено пък в училищата, но така ще бъде докато масово хората не си сменят хранителните навици. И не само солта, но и захарта - сандвич с картофи и газирана напитка могат да задържат в организма до 1.5-2 литра течности /а двойна доза?/
Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!Γαλλα
Рейтинг: 1316 ЛюбопитноСЗО са ми много смешни...сега ше почнат да ни внушават, че солта е невероятно вредна...и само една - единствена, извадена от някое си конкретно море само, е полезна...ей, големи тарикати и лобисти са тия...
Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...ambros
Рейтинг: 479 НеутралноСолта поначало е вредна и не случайно организмът реагира на нея като на прием на отрова. За разлика от захарта. Тя също става вредна при предозиране, но по принцип всички полезни храни в природата са сладки и нищо сладко не е отровно - по това се ориентират и животните.
Борко
Рейтинг: 374 ЛюбопитноВредна е наистина, но сега само това остава, да се вманиачим и да следим в коя храна, колко сол има, да не вземем да я превишим, както има хора, които си броят и дневните калории
the_flea
Рейтинг: 1432 НеутралноДо тези, дето са ми сложили минусите на пост4:
Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!Какво от написаното не е вярно?
Децата масово ядат боклуци с много подправки, включително и сол - чипсове, хрупани, хрусини и всякаква друга ЯРМА! И още от 2-3 клас са с наднормено тегло, високо кръвно, заболявания на очите... В моя клас имам ученик на 13 години - 95 кг с хипертония. На ден изяжда 4-5 сандвича с много СОС и някаква КОЛА...
Петя Сотирова
Рейтинг: 479 НеутралноЕ, какво да коментираме, когато имаме много обичан афоризъм :"Няма да живея като болен, за да умра здрав!". Може и така да се случи, гените са много голяма подкрепа, но в повечето случай съвсем не е така.
Γαλλα
Рейтинг: 1316 ЛюбопитноДо коментар [#8] от "the_flea":
Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...Какво ли яде Фидосова, при това положение...
kumcho___valcho
Рейтинг: 508 НеутралноДо коментар [#1] от "moni56":
[quote#1:"moni56"]Ау, солта е по-вредна от ракията и цигарите![/quote]
Не точно, имало е времена, когато хората са се разболявали от липса на сол, докато от липса на цигари не се хваща болест
vinetu
Рейтинг: 426 НеутралноДо коментар [#11] от "kumcho___valcho":
https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/Я кажи кога са били тия времена и кои хора(народи) са боледували от липса на сол, за да не си говорим наизуст.
felipeeee
Рейтинг: 491 НеутралноВсъщност не мисля, че солта е чак толкова вредна, колкото я описват. Човек сам може да си усети дозата.
bezsmyrtenАндерсен
Рейтинг: 537 ЛюбопитноВсичко в големи количества е вредно. Имам познати, които си солят яденето още преди да са го опитали - за това става дума - че слагат солта за един ден върху едно ядене.
jor
Рейтинг: 374 НеутралноДо коментар [#12] от "vinetu":
Ами може и да е прав човека.Не съм сигурен но маи по време на наполеоновите воини са имали такъв проблем .Мисля че човек не може без никаква сол просто необходимото количество на организма е много малко.
Dr_Doolittle
Рейтинг: 1536 НеутралноУ нас традиционно слагат в българския хляб с шепа солта и по този начин там се оказват около 18-20 g NaCl на 800 g хляб. Така наречения типов хляб е още по-зле. Заради долнокачественото брашно там солта заедно с други пълнители е използвана като 'подобрител' и е убийствена. Между другото, ако имате антихипертензивна терапия от 3 медикамента, само с намаляването до 3 g дневно на натриевия хлорид с храната, ще бъде възможно след 1-2 месеца да изхвърлите 2 от 3те медикамента и да поддържате артериалното си налягане в норма. Това са здраво подценявани неща за българския пациент, който само се оплаква колко много 'хапчета' пиел, но нищо не прави иначе, а подобни съвети се приемат с гримаси на досада , като банални неща
http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/princess_x
Рейтинг: 1211 Неутрално''България е на второ място в света по консумация на сол, показват национални проучвания за храненето.''
Аз изпадам в ужас, когато видя как солта се изсипва с пълни шепи по салати и манджи в България! А ако не е сол, то са майонези, кетчъпи и други 'жизнено-необходими' сосове. Явно българите имат атрофирали вкусови папили - дали не свързано с пушенето, по което сме пак начело?
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
princess_x
Рейтинг: 1211 Неутрално[quote#13:"Filip"]Човек сам може да си усети дозата. [/quote]
Работата е, че у някои хора липсва способността за 'усещане' на дозата. Освен това съществува и привикване.
Иван Иванов
Рейтинг: 628 НеутралноДо коментар [#15] от "jor":
Не е прав. В самата храна има също сол така че такава болест не мисля че има.
Хипчо
Рейтинг: 1316 НеутралноСравнете един качествен немски колбас със скъп български и немския ще ви се види напълно безсолен.
ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
hodounski
Рейтинг: 2977 НеутралноЯпонците ядат най-много сол.Имат най-много дълголетници
Музар
Рейтинг: 1316 НеутралноДоколкото разбирам проблем е по-скоро нарушения баланс натрий - калий, отколкото солта (натрий) сама по себе си. Струва ми се, че концентрацията и на двата елемента зависи не само от количеството, но и от метаболизма на конкретния организъм, а също и от хранителните навици. Никак не ми допадат такива извадени от цялото декларации.
). Но пък горе-долу знаеш какво ядеш, а и вкусът е съвсем друг.
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдМушицата е права за децата, обаче. Действително те се тъпчат с "ярма" (браво, страхотно попадение!). Но децата се държат така, както са ги възпитали у дома. Под друга статия на здравна тема коментирахме "културата на хранене" и явно хич я няма при повечето българи.
Аз не мога да си представя, че ще ям сандвич, ако съм на половин час път от вкъщи и домашната храна. Излишните и прекомерните дози сол (и куп други вредни съставки) идват точно от тези "бързи" и лесни за консумация храни. Изумяват ме хора, които "пазят диети", но хапват салати "Кенар" (не казвам, че са лоши, напротив). Проблемът е големият ангажимент при домашното приготвяне на храна - като почнеш от купуването на качествени продукти, минеш през готвенето, сервирането..., та стигнеш до миялната машина (която може и да си ти
Ослик, суслик, паукан
Рейтинг: 432 НеутралноКоментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
[quote#5:"galla"]СЗО са ми много смешни...сега ше почнат да ни внушават, че солта е невероятно вредна...и само една - единствена, извадена от някое си конкретно море само, е полезна...ей, големи тарикати и лобисти са тия...
[/quote]
Смешният си ти, който за първи път в живота си узнава за всеизвестен факт за солта.
Десен
Рейтинг: 1316 НеутралноИзвода е - ако ядете солено - дарявайте кръв.
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.Така ще помогнете и на себе си!
angelboy8008
Рейтинг: 583 НеутралноТрябва да затворят всички дюнерджийници и кебапи, там солта е с шепи.
Васил Дакев
Рейтинг: 636 НеутралноДо коментар [#23] от "hodounski":Вярно е.Но те употребяват и най-много соя.А ние по всякакъв начин заклеймяваме соята,която се слага в колбасите и я наричаме ту химикал,ту отрови някакви.И не си задаваме въпроса от какъв зор производителя ще замества една суровина с някакъв си "химикал". На запад широко се изпозва като допълнение на месото в колбасите соята и специално произведеното за колбаси картофено пюре.И двете съставки се внасят у нас и се използват в колбасите.Какво отровно има в тях? Пуснаха кебапчетата и кюфтетата "Стара планина".Миро Найденов проглуши света какъв грижовен министър е за народа.В тази продукти нямаше соя и картофено пюре,а самзо месо.Цената им естествено скочи и хората спряха да ги купуват.Сега дори и в големите вериги магазини те трудно се намират,понеже застояват.Това е положението.
kumcho___valcho
Рейтинг: 508 НеутралноДо коментар [#12] от "vinetu":
[quote#12:"vinetu"]Я кажи кога са били тия времена и кои хора(народи) са боледували от липса на сол, за да не си говорим наизуст.[/quote]
Ми вземи прочети колко заболявания възникват при липса на сол (а обезводняване може да настъпи както при прекомерна употреба на сол, така и при липса). Имало е периоди, когато солта е била по-скъпа от златото. Някои животни пропътуват стотици километри, за да намерят солена почва, която да ближат. При оттеглянето на войските на Наполеон от Москва много от войниците му умират от липса на сол. И пресен пример - вуйчото на един приятел беше решил да си готви всичко само и избягваше всякаква сол - накрая го приеха в болница (е, бързо се оправи).
Това че в днешно време се стига до другата крайност - предозиране на сол, не е критерий
shumkar
Рейтинг: 639 Неутрално[quote#15:"jor"]Мисля че човек не може без никаква сол просто необходимото количество на организма е много малко. [/quote]
Вероятно е така, но съвсем спокойно можеш да готвиш без сол. В хляба има сол, да не говорим за колбасите, каймата, а предполагам дори и в месата, които се продават. В консервите също - месни и зеленчукови, майонези, горчици и всякакви сосове са бъкани със сол, така че изобщо не е необходимо да добавяш. Което не пречи да се правиш на "гурме" - на масата да си слагаш солничка с морска сол от атлантика, или с розова хималайска
shumkar
Рейтинг: 639 НеутралноКъм 30
Забравих да спомена и сирената
Иван Иванов
Рейтинг: 628 НеутралноДо коментар [#23] от "hodounski":
Тук не си прав. Точно обратното е . Японците почти не консумират сол.
hodounski
Рейтинг: 2977 ЛюбопитноДо коментар [#32] от "rex":
Може би това е нещо ново
Ганий
Рейтинг: 681 НеутралноАко някой мисли, че ще пропусна възможността да се изкажа - греши...
Разтурям колоквиума!---
Ex cathedra!
От Гледна Точка на Вечността Солта е изключително важна за съществуването на Човека... Абсолютна предпоставка...
Някой ще пита защо! Ми защото нашият Живот е започнал от Световния Океан, който, разбира се, разбира се, е СОЛЕН...
Солта е свързана с нашето Начало и ние не можем да избегнем тази наша зависимост. Без сол, независимо от формата на прием - няма здраво човешко тяло, във всичките му аспекти.
Най-важният наш орган - Мозъкът, плува в течност, която е СОЛЕНА - т.е. ако има недостиг на Сол в организма, то се сещате за последиците!
Затова Сол трябва да се употребява. Вярно, в продуктите (вкл. в суров вид; да не се бърка - не говоря за полуфабрикати и пр., които са натъпкани със сол поради търговски и други съображения) тя е там, но не винаги е съвсем достатъчна.
Не трябва да се злоупотребява, разбира се, но сол трябва да се приема в разумни количества - за предпочитане морска, защото широко рекламираните търговски продукти, доколкото знам има значителни колишества пясък и стъкло (да! да!), които увреждат кръвоносните съдове!
Затова употребявайте сол! Особено тези, които обичат (или имат навик) като хапват да пият повечко вода - те трябва да употребяват повечко сол, за да подпомогнат стомаха да преработи храната.
Класиката за осигуряване на неоходимия баланс в организма са следните две ВЕЛИКОЛЕПНИ комбинации - винаги хапвайте:
(1) пъпеш със сол. Това го знам от дядо си, който го е научил от своя дядо - и винаги го практикувам, като изпаднах в екстаз, когато го прочетох в някои важни книги;
(2) банан със сол - също е чудно!
Тези две неща са наистина ОРГАЗЪМ ЗА НЕБЦЕТО и ОРГАНИЗМА...
Въобще продуктите, които съдържат повече калий, трябва да се комбинират със сол!
И повечко вода, колеги... И повечко движение!
Ганий
Рейтинг: 681 Неутрално[quote#34:"Ганий"]И повечко движение![/quote]
може и хладка!
Разтурям колоквиума!Тази сутрин малко прекалих, май, а...
Движението започна в 7.30 и завърши в 10.30 - т.е. 3 час, средно по 6 км/ч = 18 км, от които поне 5 (пет) км тичане...*
Това е сутрешният етап, разбира се...
---
заб.* - след подобно напрежение е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обтриването със СОЛЕНА вода - т.е. вода, престояла поне един час в открит съд (за да се отстрани хлора в нея) + една лъжица морска сол на 1 литър вода... Цялото тяло! За предпочитане е водата да е студена, за лигите
Ганий
Рейтинг: 681 НеутралноИ да допълня - в територии, където солта е кът - тя е на цената на златото!!!
Разтурям колоквиума!Ганий
Рейтинг: 681 Неутрално[quote#32:"rex"]Тук не си прав. Точно обратното е . Японците почти не консумират сол.[/quote]
Разтурям колоквиума!Японците хапват невероятно много ОКЕАНСКИ/МОРСКИ продукти - т.е. получават предостатъчно сол и без да солят допълнително.
Факт от категорията на абсолютните!
Margarita Voiska
Рейтинг: 426 РазстроеноДо коментар [#2] от "442":
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, Евангелие на завистта. Негова присъща добродетел е равно поделяне на мизерията.” Уинстън ЧърчилАко сериозно мислиш така, едва ли ще доживееш до дълбоки старини!
daria_vip
Рейтинг: 479 НеутралноДо коментар [#35] от "Ганий":
"Тази сутрин малко прекалих, май, а......
Движението започна в 7.30 и завърши в 10.30 - т.е. 3 час, средно по 6 км/ч = 18 км, от които поне 5 (пет) км тичане...*
Малей ,туй екстремен спорт ама не е ли множко за каждъй день ?
Ганий чух ,че си суровоспанакоядец и суровокопривоядец друго щях аз
Исках да те питам -за падпадъчите яйца нещо да речепш и се произнесеш.......ако имаш verdict де
Сурови ,варени белени ,с кора без ...
Гледах дискавъри в мохитото ги мушкаха цели с черупките Нещо имам уплах от. салмонела пък и вида им един на петна
Margarita Voiska
Рейтинг: 426 НеутралноДо коментар [#13] от "Filip":
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, Евангелие на завистта. Негова присъща добродетел е равно поделяне на мизерията.” Уинстън ЧърчилНапротив-точно толкова е вредна, че даже и повече! Неразбирането на тази азбучна истина е една от причините да сме на първите места в света по сърдечно-съдови заболявания!
vinetu
Рейтинг: 426 НеутралноДо коментар [#29] от "kumcho___valcho":
https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/Не липсата на сол предизвиква болестите, а много болести могат да накарат организма да отделя прекомерни количества сол - http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia. Също липса на сол може да доведе еднообразната бедна на естествена сол храна, но солта в по-малки или по-големи количества се съдържа в естествено състояние в много храни като пресните зеленчуци рибата и месото. Вуйчо ти освен че си е готвил сам вероятно е избягал точно тези храни, ако не е имал и друг проблем. Доста е спорно дали дивите животни търсят солени почви които да ближат и вероятно биха го направили само ако заради сезона не могат да си намерят прясна трева. А войниците на Наполеон са умирали не защото им е липсвала сол в менюто (все пак са яли осолено конско месо) а защото им е свършила солта с която са си дезинфекцирали раните тогава. Въобще необходимостта от сол в миналото е пълна с толкова митове и легенди че трудно може да се каже кое е вярно и кое не.
vinetu
Рейтинг: 426 НеутралноДо коментар [#34] от "Ганий":
https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/Никой не отрича че солта е необходима за живота на човека, големия проблем е в КОЛИЧЕСТВОТО СОЛ. Всичко на тоя свят може да бъде лекарство или отрова в зависимост от количеството. Ако човек се храни здравословно и разнообразно, то няма нужда от никаква добавена сол. А ако се храни с нездравословни храни е дори още по-зле защото почти всяка преработена храна в магазина съдържа добавена сол.
Ганий
Рейтинг: 681 Неутрално[quote#39:"Seola"](1) Малей ,туй екстремен спорт ама не е ли множко за каждъй день ? ...
Че стана дълго, може да не ти стигне времето!
Но когато имам зар си движа едно 35-40 км като момченце
Разтурям колоквиума!(2)Исках да те питам -за падпадъчите яйца нещо да речепш и се произнесеш...
(3) Сурови ,варени белени ,с кора без ... Гледах дискавъри в мохитото ги мушкаха цели с черупките Нещо имам уплах от. салмонела пък и вида им един на петна[/quote]
---
заб. - най-важното е накрая!
---
По т.1. - че е всеки ден - вярно е! Има дни, когато съм толкова мързелив, че едва ли правя повече от 20 км.
По т.2. - за пъдпъдъчите яйца. Ял съм един-два пъти, но от чисто кулинарен, а не академичен, интерес, та не мога да се произнеса компетентно за тяхната полезност (или свръхполезност)
По т.3 -
(3.1.) да кажем ~200/250 дни в годината Моята Аскетска Закуска се състои от: прясно мляко (студените месеци) или кисело мляко (топлите месеци) с едно СУРОВО КОКОШЕ яйце + лъжица мед + прополис. Може да ти звучи канибалско, но е полезно. Т.е. предпочитам ги сурови! Не вреди да са варени, пържени и т.н.
(3.2.) За черупките - някои (вкл. Димков) ги препочъват за профилактика и лечение при доста болести - но добре измити е преварени, слет това стрити на прах и се добавят към други съставки. (имат много калций, който е полезен за костите и т.н.)
(3.3.) За салмонелата - тя е свързана с животнитеу а не със самите яйца. Ако едно яйце е изцапано с птиче ако (кх-кх!), чрез което всъщност се пренася, и птицата е болна - могат да станат поразии, особено ако яйцето е счупено. Затова при замърсено яйце е хубаво да се измие добре (а след това и ръцете). При замърсено и пукнато яйце - да се измие, като се внимава да не се замърси вътрешността - може да се изхвърли, ако и ципата му е пробита, или да се обработи МНОГО ДОБРЕ ТЕРМИЧНО (сварено, пържено). Все пак да обобщим - ако яйцето е замърсено + с пукната черупка + пробита ципа - не е желателно да се рискува.
Тук една забележка - салмонелата е като е.колито (дет се дигна страшна врява) - свързано е с животинския, а не с растителния свят. Тогаз (е.колито) в един друг форум написах около хиляда поста, но никой не повярва... Не може краставица, домат, кафе, нож или еди-кво си да `произвежда` е.коли (салмонела) - т.е. те са само преносители - т.е. болно врабче се изаква на нож, ти режеш домат с ножа и изяждаш вече заразения домата... Любимият ми пример (тогава) бе за врабче, изцвъкало се в чашката кафе и някой, без да забележи това, изпива кафето и т.н. Т.е салмонелата може да се прехвърли от яйце върху друг предмет - затова - със замърсени яйца трябва да се борави внимателно и да се спазма абсолютна хигиена на ръцете и предметите, с които се е работило - т.е. обилно измиване!
За салмонелата (най-общо казано) - при съмнения и за избягване на всякакви рискове е желателно консумацията на яйца (даже пържени, варени) да е придруженя с лимонов сок или оцет - за евентуална неутрализация (туй съм го чувал от професионални пилчари) - затова и класиката е пържени (панагюрски) яйца с кисело мляко
Ганий
Рейтинг: 681 Неутрално[quote#42:"vinetu"](1) Всичко на тоя свят може да бъде лекарство или отрова в зависимост от количеството. (2) Ако човек се храни здравословно и разнообразно, то няма нужда от никаква добавена сол. (3) А ако се храни с нездравословни храни е дори още по-зле защото почти всяка преработена храна в магазина съдържа добавена сол.[/quote]
Разтурям колоквиума!По т.1. - вярно е - въпросът е в дозата
По т.2.
[quote#34:"Ганий"]Особено тези, които обичат (или имат навик) като хапват да пият повечко вода - те трябва да употребяват повечко сол, за да подпомогнат стомаха да преработи храната. [/quote]
Относително е вредно да се пие вода по време на хранене - т.е. вода да се приема ПРЕДИ храна 10-15-20 минути и един-два часа след хранене - в зависимост от хравата. Колкото е по-тежка храната, толкова по-късно трябва да се пие вода, за да не се разреждат стомашните сокове (и солната киселина). Затова при вреден навик да се локат големи количества вода по време на самото хранене, то употребата на сол там е НЕИЗБЕЖНА и дори задължителна. Обърни внимание - солят необичайно много тези, които пит много течности с храненето - т.е. организмът им го подсказва, дори да не го разбират.
По т.3. - така е...
---
заб. за разведряване... Май е ПО ИСТИНСКИ случай по времето на соца... Един Американец бил у нас на дълго ПРИЯТЕЛСКО посещение, обикалял напред-назад... Останал много доволен... Като си тръгвал го попитали кое му е направило най-силно впечатление. Той отвърнал - `Красивите момицета, кибапцетата и сопската салата` и добавил: `и онзи ваш прекрасен обичай, когато на масата, още преди да е започнала веселбата, НАЙ-ГОЛЕМИЯТ бабаит от присъстващите грабва най-близката солница и започва да я удря по масата*!`
заб.* - нали знаеш, солта (особено Балкатуристката!) обикновено бе влажна, та ако не блъскаш солницата по масата, наистина нищо няма да пусне!
Ганий
Рейтинг: 681 НеутралноБях го гледал преди доста време - сетих се и го намерих (което не е толкова трудно!)
е на 84 години - просто за инфо!
Разтурям колоквиума!http://www.youtube.com/watch?v=DNnSKDb8HOs
Грубо речено - малко от забраненото - т.е. от това, което официално никой не казва... Защо не го казват - няма да ви отговоря, щото ще речете, че ви баламосвам!
Отделете 6 минути - та дано ви светне - без сол няма НОРМАЛЕН ЖИВОТ! Без сол просто НЯМА ЖИВОТ!
Младежът
Иван Иванов
Рейтинг: 628 НеутралноДо коментар [#37] от "Ганий":
Вземи се гръмни .В рибата няма повече сол ,отколкото в което и да е друго месо .Ама ти сигурно си мислиш че като плува в морето се маринова от самосебе си.
dimko
Рейтинг: 531 ВеселоКойто се съмнява в опасното действие на солта, да сипва всеки ден, по лъжица от нея, в кръга на котлето си за отопление. След седмица-две, ще каже какво се случва. Човешкият организъм е като парен котел, осолиш ли му водата, нагревните тръби се запушват от нещо, като... каменна сол...
weltenwanderer
Рейтинг: 8 Неутралносолта, която ни продават е всъщност произведена за индустриални цели. Яжте колкото ви е солено, не казвам сладко, но океанска и хималайска сол без промишлена преработка. Следете да е чиста и без примеси...не е толкова сложно...
Петко
Рейтинг: 479 НеутралноНяма доза, която да е подходяща за всички и в СЗО много добре знаят това, но няма как да издават индивидуални препоръки и затова правят каквото могат. А всъщност просто всеки трябва да си следи кръвното налягане. Ако ми е нормално, ще си ям колкото си искам сол. Ако ми е високо, ще се ограничавам.
Damnant quod non intellegunt.'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 2041 НеутралноПросто е.....казали са го гърците преди хиляди години...."пан метрон аристон"-всичко с мярка !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Приказки от Шипковия храст.
Рейтинг: 530 ВеселоПърво да попитам защо това стои вече две седмици?
И второ - като си плати който трябва, препоръчителната доза пак ще се вдигне.
Така направиха през 86-та в СССР, след Чернобилския взрив - вдигнаха допустимите дози радиация и всичко влезе в норма.
Всичко е законно.