Световната здравна организация ще развенчава митовете за рака

Световната здравна организация ще развенчава митовете за рака

© Associated PressВ понеделник светът отбелязва деня на борба с рака, като тази година Световната здравна организация определи, че фокусът на събитията ще бъде развенчаването на митовете около болестта. Европейската комисия използва случая, за да припомни съветите на експерти за по-здравословен начин на живот, които помагат за намаляване на риска от заболяване от рак.


Според ЕК по последни данни от 2008 г. приблизително 2.4 милиона души заболяват от рак на година в Европейския съюз. От тях 55% са мъже, а 45% са жени. Най-честите диагнози са рак на простатата, колоректален рак, рак на гърдата и рак на белите дробове. Учените смятат, че около е 1/3 от случаите могат да бъдат предотвратени.
 


Експертите от групата на ЕК препоръчват:


1. Не пушете
2. Избягвайте затлъстяването
3. Правете кратки физически упражнения всеки ден
4. Яжте повече плодове и зеленчуци
5. Намалете дневната си консумация на алкохол
6. Избягвайте прекаленото излагане на слънце
7. Избягвайте излагане на вещества, които могат да причинят рак
8. Добре е дамите след 25 годишна възраст да се преглеждат за рак на шийката на матката редовно
9. Дамите над 50 годишна възраст би трябвало да преминават през прегледи за рак на гърдата редовно
10. Редовното преглеждане за колоректален рак е важно както за мъжете, така и за жените над 50 годишна възраст
11. Ваксинациите срещи хепатит В са ключови за избягването на рак

Ракът е общ термин за голяма група заболявания, които могат да засегнат всяка част от тялото. Другите термини, които се използват, за да определят тези заболявания, са злокачествени тумори и неоплазми. Това, което ги обединява, е, че всички видове рак започват от една клетка, която започва да се разраства и дели ненормално бързо, като навлиза в околните части и органи. Процесът се нарича метастаза и е основната причина за смъртност.
Под името рак се крият 150 различни заболявания. По данни на СЗО 70% от всички смъртни случаи, причинени от рак, са в страните със среден и нисък доход. Най-често срещаните форми на рак в света, които се срещат при мъжете, са белодробен, стомашен, чернодробен, колоректален и рак на хранопровода. Жените най-често боледуват от рак на гърдата, на белите дробове, на стомаха, колоректален и на шийката на матката.


СЗО определя тютюнопушенето като най-голямата причина за появата на рак, на която се дължат 22% от леталните изходи при заболяване от рак. Една пета от всички ракови заболявания по света са причинени от хронични инфекции като човешкия папилома вирус и хепатит B, който причинява рак на черния дроб.


В България онкоболните са над 300 000 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK