Градът променя начина, по който функционират мозъците на хората, показва изследване

Градът променя начина, по който функционират мозъците на хората, показва изследване

© ReutersГрадският живот изисква сериозно внимание – навигацията в градска среда може да е втора природа за повечето хора, но психолози смятат, че за мозъка това изисква все повече усилия, пише сайта Тhe Аtlantic Сities. В новия брой на медицинското списание Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance британски психолози обясняват, че хората, които живеят в градове, показват общото внимание и концентрация, значително по-лоши от тези на хората, живеещи извън града.


Според учените гражданите не обръщат внимание на заобикалящия ги свят, освен ако не е много привлекателен. Вместо това те са развили особена форма на внимание, която приоритизира "търсенето на потенциални опасности или нови възможности".


Учените от колежа "Голдсмит", който е част от системата на Лондонския университет, са провели изследването си върху унилано население – хората Химба в Намибия. Част от Химба живеят по традиционния си начин, като отглеждат добитък, а други водят "предимно западен начин на живот" в близкия град Опуво. Това според учените дава рядката възможност да се изследва психологическото разделение между градското и селското в суров вид.
За да са сигурни, че откритията им имат приложение извън участниците в изследването, учените са направили същите тестове и на лондончани, като са установили, че и в двата случая градските мозъци са реагирали приблизително еднакво.


Един от експериментите е бил да определи пространственото внимание. Участниците са определили цел, в случая стрелка, сочеща в определена посока, на екран, пълен със стрелки, сочещи в други посоки. Традиционните Химба са показали много по-фокусирано внимание, отколкото роднините им от града. Нещо повече, учените не са видели съществена разлика в липсата на внимание между хората родени в града и тези, които са се преместили там по-късно в живота си.


При втория тест учените са установили, че могат да пренатоварят мозъците на традиционно живеещите Химба така, че те да реагират като градските си съплеменници. Участниците е трябвало да запомнят няколко числа, докато повтарят предишното упражнение. С това допълнително разсейване неградските Химба са показали също толкова намален фокус, колкото и гражданите в първия тест.


"Ефектът от когнитивното натоварване не се различава от ефектите на урбанизацията", пишат учените.


Според тях не градският живот изчерпва способността на хората да забелязват околния си свят, тъй като при един от тестовете гражданите са се представили по-добре по отношение на работната памет. Учените смята, че хората, които живеят в града, реагират само на неща, които имат особено голямо значение, като лица например.


Така учените заключват, че хората, които не живеят в град, могат да се фокусират върху това, с което се занимават в момента, докато градските мозъци реагират на непрекъснатите промени в градската среда. Затова много селяни намират града за натоварващ, а много граждани смятат провинцията за скучна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK