Кортизоновите инжекции не помагат при лечението на "тенисистки лакът"

Кортизоновите инжекции не помагат при лечението на "тенисистки лакът"

© ReutersНово изследване показва, че инжектирането на кортизон няма да излекува латералния епикондилит, известен като "тенисистки лакът", по-добре от инжекция с физиологичен разтвор. Лекарството може дори да забавя възстановяването, съобщава Ройтерс.


Учените са установили, че няколко седмици след стероидната инжекция болката и ограничението на движенията при повечето пациенти са били по-малко, отколкото при хората, получили плацебо инжекции. Една година по-късно обаче възстановяването на първата група е било значително по-малко, отколкото при втората.


"Това твърдо потвърждава, че стероидните инжекции не са добра идея", каза д-р Алън Мишра, ортопедичен хирург в университета "Станфорд" в Калифорния.
"Това е важно да се знае, защото повечето хора смятат, че е добре да се прави кортизонова инжекция за тенисистки лакът, обаче не е добре. Това ще забави тяхното възстановяване в дългосрочен план", заяви Мишра, който не е участвал в изследването.


Заболяването се получава, когато се сухожилията в лакътя се пренатоварят и обикновено се третира с нестероидни противовъзпалителни лекарства, физиотерапия и стероидни инжекции. Датско изследване от миналия месец показва, че в рамките на три месеца нито стероидите, нито тромбоцитните инжекции са помогнали за намаляване на болката и възстановяването на движенията при хората с тенисистки лакът по-добре от инжекция с физиологичен разтвор.


Новото изследване надгражда анализа, защото продължава наблюденията за по-дълъг период.


Бил Вицензино от университета "Куинсленд" в Австралия и колегите му са направили тестове на 165 души, страдащи от заболяването, като са ги разделили на случаен принцип в четири групи – първата е получила кортизонова инжекция и физиотерапия, плацебо инжекци и терапия, третата група е получила само кортизон, а четвъртата само плацебо.


Учените са установили, че след една година не е имало разлика между възстановяването на хората, които са преминали през физиотерапия, и тези, които не са. Сред пациентите, получили кортизон, 83% са се похвалили с пълно възстановяване. В контролната група, получила плацебо инжекция, процентът е бил 96%. Резултатите са публикувани в медицинския журнал Journal of the American Medical Association.


Според тях вероятността симптомите да се появяват отново е била по-голяма след инжекция с кортизон. Изчисленията на учените показват, че заболяването се появява отново при един пациент повече на всеки двама или трима души, лекувани с кортизон вместо с физиологичен разтвор.


"Доказателствата не подкрепят клиничната практика за използване на кортикостероидни инжекции за подпомагане на възстановяването", пишат в изследването си учените.


Според Мишра трябва да бъдат разработени по-добри лечения за болка в сухожилията. Той смята, че алтернатива могат да бъдат инжекциите с богата на тромбоцити плазма, но "технологията не е разработена достатъчно", каза лекарят. Той препоръчва леки упражнения за разтягане и време. "Мисля, че някои упражнения, които могат да се правят вкъщи, са по-добри от кортизоновата инжекция. С това трябва да се започне, защото често дори няма нужда от физиотерапия", обясни той.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Имаше едно лекарство за мазане - индометацин мисля беше, само то ми вършеше идеална работа - оправяше ми ръката и не я правеше на пихтия. Ама го спряха щото беше евтино.

 2. 2 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не са го спрели, произвежда се. Последно съм си взимал преди няколко месеца, към 4-5лв тубичката.

 3. 3 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Откриха америка на картата.
  Това всеки по-стар лекар го знае. От физиотерапията могат да се правят много малко процедури, другите влошават положението
  Като цяло, кортизолови инжекции могат да се правят само преди състезание, когато трябва да се спасява положението, ама за пред WADA се попълват една камара документи и трябва лекарят на състезанието да разреши.
  Иначе кортикостероидите прилагани често по много водят до скъсване на възпаленото сухожилие

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 4. 4 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нещо, което помага, и е безвредно (но не е евтино):

  http://www.zdravnitza.com/a/nav/rubrics/raz/2/cat/1/sub/6/rub/9

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 5. 5 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Травмил С - крем , хомеопатия - помага

  Простщината победи с ИПОН
 6. 6 Профил на vijko
  vijko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сетихте се а ? време беше ... за съжаление преди време попаднах точно на лекар,който лекуваше възпалението на ахилесовото ми сухожилие с кортикостероидови инжекции .. хората трябва да са информирани за тези работи.кортикостероидоват инжекция помага за много кратко време,след което не саме не помага,но и влошава травмата.след това се оказа,че тези инжекции са можели да доведат до скъсване на сухожилието ... моля ви,не се доверявайте на докторите,когато искат да ви лекуват с инжекции,винаги се интересувайте защото тези кортикостероиди могат да бъдат много опасни!

  п.с. : фламексин е скъпо,но и ефикасно лекарство (не просто болкоуспокояващо,но и противовъзпалително).ако някой страда от по-сериозни проблеми силно препоръчвам доктор Ангел Лозанов - разбира си от работата и разполага с модерна техника

 7. 7 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#3:"rapidfire"] От физиотерапията могат да се правят много малко процедури, другите влошават положението [/quote]
  Под „физиотерапия “ ,те нямат предвид-електротерапия ,ултразвук и т.н. ,а леки физически упражнения на базата на разтягане или натоварване.

 8. 8 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "Irina":

  Кои "те"?
  В началния стадий на заболяването не се правят НИКАКВИ упражения и най-малкото разтягане.
  Покой, стигащ до шиниране за няколко дни в по-тежките случаи, мазане с НСПВС гелове, лед, магнит и иглотерапия.
  Която между другото е много по-ефективна от лазера рекламиран по-горе и доста по-евтина.
  БТВ, физиотерапията според приетите в България стандарти е именно елктро и светлолечението. И ултразвукът, който не спада към нито едно от двете.
  Лечението с движение се нарича кинезитерапия.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 9. 9 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "vijko":


  [quote#6:"vijko"]п.с. : фламексин е скъпо,но и ефикасно лекарство (не просто болкоуспокояващо,но и противовъзпалително)[/quote]

  Интересно е, според теб кортикостероидите какъв ефект имат, щом даваш за пример фламексина като противовъзпалително.
  Впрочем лечението с фламексин си е евтинийка - на ден по левче, при кортикостероидите лечението на ден може да е и по няколко десетки левове, зависи от схемата.

  При все това кортикостероидите си остават най-силното познато противовъзпалително, макар и в дългосрочен план с много странични ефекти, ако се прилага дълго време. За това се търсят по-щадящи начини.

 10. 10 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "rapidfire":

  В Англия и Америка (предполагам и Канада и Австралия ) под физиотерапия разбират това което съм посочила.

 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "Irina":

  В Англкя и Америка, доколкото знам, на това, което се използва тук му казват Russian currents и много много не го прилагат като лечение, защото уж имало вреда от електромагнитните излъчвания.
  Пък аз си мисля за едни пари за обезболяващи и за операции. Освен това аз пиша за българските стандарти, понеже се намираме в България и статията е публикуван в българоезичен българси вестник, който би трябвало да ги знае, а не да превежда буквално, а ако среща затруднения да пита, ще му помогнем.
  А ако "ТЕ" лекуват епикондилит по начина по който ти казваш,
  изобщо не се учудвам че няма ефект. Цяло чудо ще е ако няма влошаване.
  Ама в тоя случай си абониран за обезболяващи поне за няколко месеца и пак се връщаме на въпроса за едни пари.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "khaleesi":

  И кортикостероидите и фламексинът, който е нестероидно протививъзпалително, имат противовъзпалително действие. Това на кортикостероидите е много по-силно, разбира се, но пък имат и много повече и по-неприятни странични ефекти.
  Колкото до цените, дексаметазонът струва 50 стотинки ампулата, а Дипрофосът/Целестон (бетаметазон) 5 ампули за 5 лева.
  В лакета се прави по една инжекция на месец, ако има нужда от втора изобщо, така че не е скъпо, а схемата е суперкратка.
  Лошото е че увреденото сухожилие е преди всичко обезболено, но не и излекувано, защото за да се възстанови структурата му е необходим поне две седмици пълен покой и до един месец съвсем леки натоварвания. Нещо, което по-голямата част от спортистите пренебрагват.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK