Учени използваха кожни клетки, за да поправят наранени от множествена склероза нерви при мишки

Учени използваха кожни клетки, за да поправят наранени от множествена склероза нерви при мишки

© Associated PressВъзможно е да се използват клетки от кожата на пациентите, за да се възстановят нараняванията, причинени от множествена склероза, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.


При заболяването нервите не успяват да предадат съобщения от мозъка към тялото заради атаките на имунната система върху предпазната им обвивка. Това причинява отпадналост и затруднява движението.


Тестове върху животни, описани в журнала Cell Stem Cell, са показали, че е възможно модифицирани кожни клетки да поправят наранената предпазна обвивка на нервите.
Експертите приветстваха изследването заради спешна нужда от такива терапии.


Нервите са изолирани с протеина миелин. Когато заради заболяване миелинът бъде наранен, това пречи на електрическите сигнали да се движат в тялото.


Екип от учени от медицинския център към университета Рочестър в САЩ използваха стволови клетки, за да поправят тези наранявания.


Те са взели проба от човешки кожени клетки и са ги превърнали в сволови клетки, които имат способността да се превръщат във всякакъв вид клетки.


Следващата стъпка е била да се трансформират клетките в незрели мозъчни клетки, които произвеждат миелин. Когато тези клетки са били инжектирани в мишки, които са родени без миелин, това е довело до значителен ефект, съобщиха учените.


"Миелинът беше произведен от нервната система, а продължителността на живота на някои животни беше нормална", каза д-р Стивън Голдмън, които участва в изследването.


"При множествена склероза нервните фибри са си на място, целта е да ги обвием отново в миелин", каза той.


При пациентите с болестта обаче имунната система продължава да атакува протеина. За да бъде приложена тази терапия трябва да бъдат използвани и други лечения, които да успокоят имунната реакция.


Според д-р Голдмън няма причина за песимизъм, въпреки че са необходими още изследвания, за да се установи безопасността на технологията да бъде използвана при хора. Той смята, че клиничните изпитания върху хора могат да започнат в рамките на две години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK