Здравната каса ще плаща за лечението на хората с пеперудена кожа

Превръзките на тригодишната Яна, която страда от булозна епидермолиза, струват близо 2000 лева на месец. Семейството й е едно от 100-те, които настояваха заболяването да бъде включено в списъка на здравната каса за реимбурсиране.

© Боян Христов, Български хелзински комитет

Превръзките на тригодишната Яна, която страда от булозна епидермолиза, струват близо 2000 лева на месец. Семейството й е едно от 100-те, които настояваха заболяването да бъде включено в списъка на здравната каса за реимбурсиране.Булозна епидермолиза и амилоидна полиневропатия влизат в списъка на заболяванията, чиито лекарства ще бъдат покривани от здравната каса, обяви управителят й Пламен Цеков пред БНР.


За хората с булозна епидермолиза, наричани още пеперудени хора, "Дневник" разказа в няколко статии. То е генетично заболяване и засега нелечимо. Болните са наричани хора с пеперудена кожа, защото кожата им е толкова ранима, че могат да им се формират рани и мехури дори и при обикновен допир. Това състояние изисква постоянна грижа, а за раните трябват специални незалепващи превръзки и антибиотични кремове на стойност около 2000 лева на месец.


Цеков очаква новите правила да влязат в сила най-късно до средата на април. "Около месец, месец и половина след излизане на наредбата ние трябва да синхронизираме нашите вътрешни правила с Наредба 38 и ще започнем може би от началото на месец април или средата. В зависимост от това кога ще излезе наредбата, както казах, ще можем да започнем да заплащаме превръзките при булозната епидермолиза и както и за всичките останали заболявания, които се включват допълнително", заяви той.
Болните от булозна епидермолиза и техните близки молят правителството да включи заболяването в наредбата за реимбурсиране от 2010 г. насам. От болестта страдат около 100 човека в България. Миналата седмица "Дневник" разказа историята на едно от пеперудените деца – Яна.


Българският хелзинкски комитет заедно с "Дебра-България" и Центъра за защита на правата в здравеопазването имат кампания в подкрепа на включването на заболяването в списъка на здравната каса. Досега тяхната подписка е подкрепена от близо 10 590 човека.


Пламен Цеков каза още, че през 2013-а здравната каса ще заплаща по-широк набор от медицински изделия в сравнение с предходните години и в този набор влизат най-често ползваните у нас. Извън заплащаните от институцията изделия обаче остават тези за неврологични и ортопедични операции при деца, които в момента се плащат от център "Фонд за лечение на деца".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK