Международни компании пречат на обществените здравни политики, твърдят учени

Международни компании пречат на обществените здравни политики, твърдят учени

© Associated PressМеждународните компании за производство на храна, напитки и алкохол използват стратегии, подобни на тези на производителите на тютюн, за да подкопаят обществените здравни политики, твърдят здравни експерти, цитирани от "Ройтерс".


Международен анализ на влиянието на така наречените компании за "нездравословни стоки" върху обществените здравни политики в Австралия, Великобритания, Бразилия и на други места показва, че саморегулацията не е достатъчна и е необходимо те да бъдат регулирани отвън.


Учените смятат, че чрез агресивния маркетинг на силно обработените храни и напитки международните компании са сред най-големите движещи сили на все по-широко разпространените хронични заболявания по света, сред които сърдените заболявания, рак и диабет.
Изследването, публикувано в The Lancet, показва документи на компании, в които се говори как да се оформи ново здраво законодателство, така че да се избегнат регулации.


Международни компании пречат на обществените здравни политики, твърдят учени

© Associated Press


Това според учените се прави, като се се "създават финансови и институционални връзки" с хората в здравната професия, неправителствените организации и здравните агенции, като по този начин размиват резултатите от изследванията и лобират пред политици да се противопоставят на здравните реформи.


Учените са направили анализ на публикувани изследвани и са установили, че има системно отклонение в резултатите на изследванията в зависимост от финансирането - изследванията, спонсорирани изключително от компании за храни и напитки, са имали четири до осем пъти по-голяма вероятност да завършват със заключения, които са в полза на компаниите, отколкото изследванията, които не са спонсорирани.


"Регулации или заплахата от такива е единственият начин да се променят политиките на тези транснационални корпорации", пише ръководителят на изследването Роб Муди от университета "Мелбърн" в Австралия.


Иан Гилмор, който е специален съветник по въпросите, свързани с алкохола, към Британският кралски колеж на лекарите смята, че заключенията са последният "пирон в ковчега" на идеята, че ако алкохолната индустрия се включи в обсъждането на обществени здравни мерки те ще бъдат ефективни.


"Всяко правителство, което има сериозни намерения да се занимава с общественото здраве, трябва да може да отдели дейностите за опазването на здравето от влиянието на индустрията", смята Гилмор, който не е участвал в изследването.


В отговор на критиките организацията на компаниите, производители на безалкохолни напитки, UNESDA заяви, че експертите за установили, че зад наднорменото тегло стоят редица причинители, включително лоша диета, липса на физически упражнения, генетика и липса на познание за правилното хранене.


Според организацията в рамките на ЕС Европейската комисия е избрала "многостранния подход, който събира правителства, индустрия, здравната общност и граждански организации, така че те да работят заедно, за да научат хората как да се хранят по-добре, да правят физически упражнения и да водят здрави и балансиран начин на живот".


Според учените обаче този подход се е провалил и препоръчват в бъдеще компаниите за храни, напитки, алкохол и тютюн да не участват в националните и международните политики за ограничаване на хроничните заболявания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK