Започва програма за безплатни прегледи за рак на маточната шийка, на гърдата и на дебелото черво

Започва програма за безплатни прегледи за рак на маточната шийка, на гърдата и на дебелото черво


Програма на Министерството на здравеопазването ще кани хора в рискови групи да се прегледат за рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво. Безплатна цитонамазка ще се предлага на жени от възраст от 25 до 60 години. Безплатна мамография - скрининг на млечната жлеза, ще се прави на жени между 50- и 69-годишна възраст. Анализ за скрита кръв във фекалиите ще се извършва на жени и мъже, навършили 50-годишна възраст.


Хората от рисковите групи ще бъдат подбирани на случаен принцип и ще получават покани чрез система за известяване. Това ще започне в началото на март. В поканата ще е посочено за какъв вид преглед е тя.


В момента се изгражда Национален скринингов регистър и система за известяване. Хората няма да имат нужда от направление от личен лекар, за да отидат на прегледа.
Изследванията ще се извършват в цялата страна в лечебни заведения, които са се регистрирали като изпълнители на скрининговите прегледи по проекта.


Проектът "Спри и се прегледай" се реализира с финансовата подкрепа на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013" и е на стойност 19 558 281 лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK