
© Associated Press
Средиземноморската диета, богата на зехтин, ядки, риба и пресни плодове и зеленчуци, може да предотвратява сърдечни заболявания и инсулт, твърди голямо испанско изследване, цитирано от Ройтерс.
И други изследвания твърдят, че хората, които ядат предимно средиземноморски храни, имат по-здрави сърца, но тези изследвания не са могли да изолират диетата от по-здравословния начин на живот като цяло.
В този клиничен тест обаче учените са разпределили участниците, които страдат от повишен риск за сърдечни болести, в две групи – едната е била на средиземноморска диета, а другата - на стандартна нискокалорична диета в продължение на пет години. Това е позволило на учените да изолират ефектите на храната върху сърцето.
"Добрата новина е, че знаем как да предотвратим една от основните причини за ненавременна смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания – като ядем добра храна", коментира д-р Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес от екипа, направил изследването в университета "Навара" в Памплона.
Той и колегите му са избрали 7500 възрастни хора от цяла Испания, които страдат от диабет или имат други предпоставки за сърдечни заболявания. Участниците са били разпределени в три групи. Две от групите са инструктирани да се хранят с предимно средиземноморска храна, като едната група е получила зехтин, а другата - ядки. Освен основните съставки учените са давали и персонализирани съвети и са организирали групови срещи.
Третата група е била "контролна" и е инструктирана да се храни с нискомаслени млечни продукти, зърнени храни, плодове и зеленчуци.
През следващите пет години 288 от участниците са получили сърдечен удар или са починали от сърдечносъдово заболяване.

© Associated Press
Хората от двете групи на средиземноморска диета са били с между 28 и 30 процента по-малко податливи към развиване на сърдечносъдови заболявания, отколкото хората в контролната група.
Резултатите са публикувани в медицинското списание New England Journal of Medicine.
Новото изследване е и първото, което показва ползите от диетата за хора, които не страдат от сърдечни болести.
Според учените ефектът от диетата се дължи на комбинацията от съставките, а не на една от тях.
"Качеството на мазнините в средиземноморската диета е много добро. Те са добър източник на калории и заменят другите, по-лоши източници на калории. Освен това тя е много разнообразна откъм растителни храни и включва бобови култури и плодове за десерт", обяснява Мартинес-Гонсалес.
Това, което не се препоръчва да се яде, са белите хлябове, сладките, газираните напитки, червените меса и преработените меса и колбаси.
Мартинес-Гонсалес съветва хората, които искат да подобрят диетата си, да започнат с малки промени, като да се намали месото до един или два дни на седмица, да се готви със зехтин и да се пие червено вино, вместо твърд алкохол с храната.
Важно е да се заменят закуските, пълни с въглехидрати или наситени мазнини, с шепа ядки.
Schliwobeatz
Рейтинг: 458 НеутралноЗатова "средиземноморците" са най- атлетични и живеят най- дълго. Бич, плийз!
Troubadour
Рейтинг: 515 НеутралноИзследване доказа, че средиземноморската диета помага на сърцето.
..........
Възможно е, а черноморската помага на сладострастието.
Ядеш пасти и си мислиш за глупости.
Леми Килмистър
Рейтинг: 633 ЛюбопитноСредиземноморската диета може и да не помага на мозъка, твърди френско изследване edizemnomorskata_dieta_moje_i_da_ne_pomaga_na_mozu ka/
Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.http://www.dnevnik.bg/zdrave/2013/01/28/1991194_sr
Хмм....Дневник?
Karla c Україна Hanneman
Рейтинг: 739 НеутралноАми Испания е в тежка криза , трябва да си рекламират продукцията...
To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!п.п. Те постоянно се хвалят с гастрономията си , но в сравнение с френската и особено с италианската кухня са светлинни години назад.
vankata1
Рейтинг: 1071 ВеселоДо коментар [#4] от "Karla по пътя на Alien":
Френската и Италиянската кухни също са средиземноморски и следователно здравословни. Зехтин, чесън, червено вино, риба и т.н.
Karla c Україна Hanneman
Рейтинг: 739 НеутралноДо коментар [#5] от "vankata1":
To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!Именно това съм и казала. Просто в сравнението с испанската печелят , а "изследването" е испанско.
Мария
Рейтинг: 1610 НеутралноДо коментар [#5] от "vankata1":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)И трите кухни имат страхотни достойнства. Испанската е по-непозната, по-слабо подчинена на маркетинга и поради това - често подценявана.
jubal harshaw
Рейтинг: 1416 ВеселоВсяка кухня е здравословна, стига да се яде умерено и да не се прекалява с алкохола.
http://jubalharshaw.wordpress.comОсобено ако доброто хапване се комбинира със спорт, любов и добро настроение.
Леми Килмистър
Рейтинг: 633 Весело[quote#8:"jubal harshaw"]Всяка кухня е здравословна, стига да се яде умерено и да не се прекалява с алкохола. [/quote]
Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.Похапни малко чешка кухня и стомахът ти ще те намрази след седмица
jubal harshaw
Рейтинг: 1416 ВеселоДо коментар [#9] от "Леми Килмистър":
http://jubalharshaw.wordpress.comХаха, не ме е страх от кнедли мене, другото ми име е Балоун
peshistiya
Рейтинг: 853 Неутрално[quote#4:"Karla по пътя на Alien"]Ами Испания е в тежка криза , трябва да си рекламират продукцията...
п.п. Те постоянно се хвалят с гастрономията си , но в сравнение с френската и особено с италианската кухня са светлинни години назад[/quote]
Карла с многото прочетени книги!?
Те, Франция и особено Италия, ама хич не са на средиземно море!
Карле, честно, много си умна, истински гербер,свалям шапка!
Леми Килмистър
Рейтинг: 633 Неутрално[quote#10:"jubal harshaw"]Хаха, не ме е страх от кнедли мене, другото ми име е Балоун[/quote]
Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.Хаха, кнедлите са върхът на сладоледа, сравнени с останалото.
Като слушам какво се чува от тоалетните си мисля, че тези хора имат много сериозни проблеми със стомашно-чревният тракт
Нинов
Рейтинг: 2679 НеутралноИнтересно как с годините в бълг. език се промени смисъла на думата диета.
the Onion
Рейтинг: 853 ВеселоИмаше една друга кухня за която бяха характерни две основни съставки - хляб и молитва
Само не съм сигурен към средиземноморската ли се числеше или към някоя друга
Tu Stultus Esthe Onion
Рейтинг: 853 Неутралносега малко по-сериозно: това за средиземноморската кухня е стара новина.... още преди десетина години в Щатите тя почна доста да нашумява покрай подобни изследвания... разбира се за хората от Южна Европа (и като цяло средиземноморието) това не е новина
Tu Stultus Esasparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноНема такава диета, това е измислица на западните медии. Средиземноморците наблегат най-много на свинското, тестените изделия и др. подобни "полезни" храни. Най-здравословната кухня е българската и балканската като цяло.
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 Неутрално[quote#5:"vankata1"]Френската и Италиянската кухни също са средиземноморски и следователно здравословни[/quote]
В италианската преобладават тестени изделия - макарони, пици, лазани. Това ако е здравословно, здраве му кажи...
TAC
Рейтинг: 693 НеутралноВсичко,що е от природата е полезно,щом не се злоупотребява с него!В комбинация с добронамереност,отсъствие на злоба и повече спокойствие
rock n' roll is king!asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноТолко пресни и задушени зеленчуци, салати и яхнии, колкото се ядат в България не се ядат никъде. Каква Испания, там еленския бут и месото като цяло са издигнати в култ. Риба ядат само в крайбрежните райони и островите, но пържена, което пак не е много полезно. Кисело млеко не знаят какво е.
lone wolf
Рейтинг: 884 Неутрално[quote#16:"asparuhkanchov"]наблег т най-много на свинското, тестените изделия и др. подобни "полезни" храни. [/quote]
Да разлая троловете!!Особено алжирците и египтяните...
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#20] от "lone_wolf":
Е баш па тия бедуини кой ги брои за средиземноморци?
Ridiculous Върнете стария сайт!
Рейтинг: 881 ВеселоДо коментар [#3] от "Леми Килмистър":
На мозъка не помага, но виж, на сърцето... И така, ще станеш старец с Алцхаймер, но пък със здраво сърце и кръвоносни съдове, ще стопиш лагерите на близките си, преди да си идеш от тоя свят.
Леми Килмистър
Рейтинг: 633 Весело[quote#22:"ridiculous"]И така, ще станеш старец с Алцхаймер, но пък със здраво сърце и кръвоносни съдове, ще стопиш лагерите на близките си, преди да си идеш от тоя свят.[/quote]
Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.Развесели ме!
...това съм го виждал със очите си, не го пожелавам на никого. Точно така се случи както описваш.
bee
Рейтинг: 1198 НеутралноЯжте каквото ви душа иска, ама да е с мярка. Тогава ще е радост и за небцето, и за сърцето.
" Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "Karla c Україна Hanneman
Рейтинг: 739 ВеселоДо коментар [#18] от "TAC":
To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!Хехе , точно тези последните две съставки липсват в българската кухня!
Tod
Рейтинг: 1416 ВеселоХапвайте повече риба,ядки,плодове и зеленчуци,а как се нарича диетата не е от значение...
Истината няма пресечна точка с популизма на БСПTAC
Рейтинг: 693 НеутралноДо коментар [#25] от "Karla по пътя на Alien":
rock n' roll is king!Да,липсват,но те по-скоро са въпрос на мироглед,няма как да ги има у всеки
Dr_Doolittle
Рейтинг: 1989 НеутралноДо коментар [#17] от "asparuhkanchov":
http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/Пици и лазани не , но спагети и макарони да, по-здравословни са от белия хляб. Макаронени изделия се правят само от твърда пшеница (Triticum durum /Semolina durum) , която е по-богата на белтъчини и по-бедна на въглехидрати и калории, има и по-нисък гликемичен индекс от традиционната хлебна пшеница. Ако замените хляба с макаронени изделия в същото количество, ще свалите около 6-10 кг от теглото си за една година, без други промени в храненето и физическата си активност.
kumcho___valcho
Рейтинг: 579 НеутралноДо коментар [#17] от "asparuhkanchov":
[quote#17:"asparuhkanchov"]В италианската преобладават тестени изделия - макарони, пици, лазани. Това ако е здравословно, здраве му кажи...[/quote]
Такова е общоприетото мнение сред хората, които не са запознати с италианската кухня.
Между другото съквартирантът ми е италианец, не прави често паста, но когато прави, слага много зехтин и чесън. Думата ми е, че тестените изделия не са преобладаващи в италианската кухня, а начинът, по който ги приготвят и комбинират, определено е по-здравословен
Мастър Йода
Рейтинг: 1191 НеутралноОт 7 месеца пътешествам по 2 полуострова, които се отнасят към средиземноморието и поради това съм изцяло на зехти. След като изключих нашенското олио (нещо почти смъртоносно според мен) се чувствам значително по добре. Само дето още не мога да открия тирето върху клавиатурата си. Но не го отдавам на употребата на зехтин. За бога, братя българи, не купувайте олио!
Аз не остря моливи, аз руша империи!Мария
Рейтинг: 1610 ЛюбопитноДо коментар [#19] от "asparuhkanchov":
. Това, което не се вмества в каноните за здравословна храна в Испания, са тестените сладкиши. За киселото мляко сте прав - не че не се продава такова, но като нашето (истинското) няма никъде.
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)Вероятно не сте бил в Испания. Морските продукти, рибата и месото (освен свинско, също много пуешко, пилешко, телешко и заешко) обикновено се приготвят на скара, не пържени. Ядат се много зеленчуци и варива, дори повече, отколкото се употребява в нашата кухня. Отделно плодове, ядки, качествен зехтин и червено вино
Мастър Йода
Рейтинг: 1191 НеутралноЕх, забравих да допълня, че бях на едно място в област Лакония, в което се прави най качественият зехтин в цял свят. Съвсем близо е до Спарта. Хората там само чакаха разговорът да се завърти около захтина и веднага ми подариха дестина литра. От един друг имах една дузина домашни кокоши яйца, чийто жълтък беше толкова жълт, че почти кафенееше. Направих си нашенските пържени филийки в този зехтин. Дано и вие имате късмета да ги опитате...
Аз не остря моливи, аз руша империи!asparuhkanchov
Рейтинг: 402 Неутрално[quote#29:"kumcho___valcho"] Такова е общоприетото мнение сред хората, които не са запознати с италианската кухня. [/quote]
Напротив, това е същинската италианска кухня, тестените изделия са най-широко разпространени там, както днес, така и в исторически план. Не вервайте много на тия туристически глупости за средиземноморски диети и т.н. Истината е по-различна.
Мастър Йода
Рейтинг: 1191 НеутралноС едно не мога да свикна в Гърция, с тукашното розе. Розето не ми е по вкуса. Виж, в Италия ме черпиха едно гъсто, наситено с тежки почти кАТО НА КОНЯК АРОМАТИ, вино. Било много скъпо. По хубаво червено вино не бях пил.
Аз не остря моливи, аз руша империи!Мастър Йода
Рейтинг: 1191 НеутралноДо коментар [#33] от "asparuhkanchov":
Аз не остря моливи, аз руша империи!Точно така е в Италия. Бях смаян. Тия всеки ден се тъпчат с макарони и теста. Всеки ден ядат макарони. В Италия сготвените макарони ги наричат паста. Пиците им направо бледнеят в сравнение с нашите. Ако искате вкусна пица, идете в България!
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#31] от "Мария":
Вероятно съм живял в Испания и то сред испанци, а не в гастарбайтерска общност като тебе, така че сигурно съм по-запознат. Представата ти за испанската кухня е от жълти вестникарски статии като тая. Морска храна ядат само в крайбрежните райони и островите, а рибата се пържи на тиган. Варива тип боб и леща ядат колкото и у нас, но по салати изостават значително. Само в България ядат салати от пресни зеленчуци в такива количества.
Символ на испанската кухня е хамонът, така че за здравословно хранене и дума не може да се говори. Заешко, пуешко и др. ядат и у нас, но в малки количества. В Испания е същото, предпочитат свинско.
Oh my...
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#13] от "Ф.Нинов":
Диета означава буквално режим на хранене. Човек може да е на диета с цел напълняване или лишаване от определени продукти по здравословни причини, но не и за отслабване.
Мария
Рейтинг: 1610 НеутралноДо коментар [#36] от "asparuhkanchov":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)В Испания живея от почти 20 г. и нямам нито един ден в гастарбайтерска общност или каквото си представяте под това. Живейте си с всички заблуди - от еленския бут до мутрата-гений.
Мастър Йода
Рейтинг: 1191 НеутралноДо коментар [#36] от "asparuhkanchov":
Аз не остря моливи, аз руша империи!Така е. Кухнята ни изобилства от салати, които в ония страни са просто в оскъдни количества. Средиземноморската кухня е един мит. В Гърция, например, ядат треви, които вие никога няма да сложите на масата, а ще дадете на животните. Повечето хора в България изобщо не си дават сметка с какви качествени продукти разполагаме. В един магазин в Гърция зелето се продаваше за две и половина евро и хората си купуваха по... 2 листа. Да, да, по 2 листа за боба.
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#38] от "Мария":
Ами това говори лошо за тебе, щом за 20 години не си опознала страната в която живееш.
Мастър Йода
Рейтинг: 1191 НеутралноОзовете ли се в чужбина, никога не правете грешката да се ситуирате в емигрантска среда. Така само ще възпрепятствате интеграцията си. Търсете компанията на туземците. Малко почтеност, експониране на християнската си принадлежност, малко уважение към туземната култура, един призив за малко помощ и вие вече сте топло приет.
Аз не остря моливи, аз руша империи!asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#39] от "Мастър Йода":
Човек требва да пообиколи по чужбина за да оцени българската храна и най-често точно така се случва.
Мастър Йода
Рейтинг: 1191 НеутралноДо коментар [#42] от "asparuhkanchov":
Аз не остря моливи, аз руша империи!Друг е въпросът, че сме занижили качеството на традиционните си продукти. В Гърция поне можех да се наям с кашкавал и сирене, каквито ги познавахме преди 22 години.
princess_x
Рейтинг: 1553 Неутрално[quote#30:"Мастър Йода"]След като изключих нашенското олио (нещо почти смъртоносно според мен) се чувствам значително по добре.[/quote]
Аз готвя само със зехтин, затова всяко посещение на български ресторант ми се отразява трагично - не само заради качеството на използваните там мазнини, но и заради неразумното им количество.
princess_x
Рейтинг: 1553 Неутрално[quote#33:"asparuhkanchov"]Напрот в, това е същинската италианска кухня, тестените изделия са най-широко разпространени там, както днес, така и в исторически план.[/quote]
Аспарухчо, Италия има 20 области и поне толкова разновидности кухня; ако трябва да ти ги описвам, ще напиша цяла книга тук. Но може да се обобщи, че на север използват повече месо, ориз и масло, докато на юг предпочитат пастата, зехтина, зеленчуците. И навсякъде - рибата. Всъщност това разделение е било по-изразено в миналото; сега с миграцията и пр. пастата и пицата са отишли и на север. Но с каквото и да се хранят италианците, като цяло е по-рядко да видиш пълни (да не говорим за дебели) хора, в сравнение с България. Ако трябва да ги сравняваме с англичаните и американците - разликата става астрономическа.
princess_x
Рейтинг: 1553 Неутрално[quote#35:"Мастър Йода"]Пиците им направо бледнеят в сравнение с нашите. Ако искате вкусна пица, идете в България! [/quote]
Е т'ва е! Ти нищо не каза. По повод на една друга статия писах, че българите страдат от вкусов шовинизъм; за тях само българските манджи са вкусни. Я прескочи до Неапол, хапни една маргарита с биволска моцарела и пак ела да ни разказваш за превъзходствата на българската пица! Брей, също като вица с шопа и английския лорд!
princess_x
Рейтинг: 1553 Неутрално[quote#42:"asparuhkanchov"]Човек требва да пообиколи по чужбина за да оцени българската храна и най-често точно така се случва. [/quote]
Аз, след като пообиколих чужбина, разбрах защо не ми е харесвала българската кухня.
Ганий
Рейтинг: 701 Неутрално[quote#35:"Мастър Йода"]Пиците им направо бледнеят в сравнение с нашите.[/quote]
на някаква стачка на диспечерите и ни заточиха да спим в Новара. Беше ~ среднощ...
Разтурям колоквиума![quote#46:"princess_x"]Е т'ва е! Ти нищо не каза.[/quote]
Не знам, не знам...
Преди години налетяхме
Бях за първи път в Италия - и казах - `Ся, ко не ръфнем по една пица, то кога!?`
Взехме някакво такси, който ни таксува като милиардери за по-малко от 1 км, и влязохме в някаква пицария...
Спартанска обстановка - голи дървени маси и циментов под. Глъч по италиански!
Поръчахме... Гарсонът първо донесе НА ВСЕКИ по една гарафа с големина на малка дамаджанка (~3 литра) вода... Гат донесе пиците - те бяха с размер талията на Искрето Фидосова.
Ухаеха чудесно - доколкото си спомням аз поръчах някаква `Наполитана`, другите - други...
Кат кусах и се ужасих!!! В едната хапка имаше сол, достатъчно да се поръси ОБИЛНО не само Картаген, но и Драгалефци...
Пиците бяха възголемички - всеки опита от пицата на другия - същата работа...
Сигур усетиха, че сме Българи и вероятно готвим някакъв ужасен атентат, и решиха да ни осмъртят, не знам, но беше ужас! Нищо не хапнахме, но в замяна на това поръчахме ОЩЕ ВОДА
---
Иначе при друго посещение в района (Велика Братска Италия!) изпитах божествено кулинарно усещане - задушен под капак заек - нещо като яхния... Божествено!
---
заб. съвсем малко съм бил там - и то пътьом, затова и мнението ми не ще да е МЕРОДАВНО!
internation
Рейтинг: 402 НеутралноГлупости.....
igra s otvoreni kartiЯж пий какво ти харесва,с диета или без диета
пак в ковчега,просто няма друг избор...
Euronymous
Рейтинг: 909 НеутралноДо коментар [#2] от "Troubadour":
From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !Ядеш пасти пиеш Боза ...
kaka_ginka
Рейтинг: 826 НеутралноПо начало, храните, богати на омега-3 мазнини, консумирани в умерени количетва, са полезни за сърцето и за здравето изобщо - зехтин, маслини, риба, авокадо, орехи, бадеми и други.
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#45] от "princess_x":
На книга може и 50 различни кухни да имат, но реалността е че всички нагъват фиде по цел ден и така е било от край време. А не затлъстяват защото са слаботелесни гейчета, какво да затлъстяват, то нема за какво да им се налепи храната.
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 Неутрално[quote#47:"princess_x"]Аз, след като пообиколих чужбина, разбрах защо не ми е харесвала българската кухня. [/quote]
Класическо чуждопоклонничество. Всичко е маркетинг с тия прехвалени кухни но много хора им се връзват и се прехласват пред тех.
zaza
Рейтинг: 553 Неутралноhttp://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/02/ 25/mediterranean-diet-cuts-risk-of-heart-attack-st roke-death/1943305/
Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!Има несъответствия - ако се превежда от същия източник лоуфат означава диета с малко мазнини, а не малко калории. С луфат само на картофи, хляб и спагети и бяло пилешко месо можеш да си докараш доста повече калории от стандартните за мъже 2500.
Анализирахме методите в университета и резултатите са доста съмнителни, защото не се ограничават доста фактори. За сърдечните заболявания храната е едно, но теглото на човека, високото кръвно и т.н. са друго. Колко спортува човек и колко стресирана му е работата е трето и т.н.
По принцип има доста изследвания на тази тема показващи горе-долу същото - яжте риба, зеленчуци и пийте вино и ще сте здрави
jubal harshaw
Рейтинг: 1416 ВеселоДо коментар [#33] от "asparuhkanchov":
/USDA_Food_Pyramid.gif
http://jubalharshaw.wordpress.comхляб и зърнени храни са в основата на доброто хранене. на, образовай се:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d
а що се отнася до българската кухня, тя е най-вече бобена чорба и хлебец, запознай се с класиците. по твойте критерии требва да сме измрели отдавна.
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#55] от "jubal harshaw":
Айде са па ново 20. Става въпрос за средиземноморската диета че е медийна глупост, а не какво е в основата на здравословното хранене. Теории много и всичко зависи от начина на живот и най-вече движението.
Какво значи най-вече бобена чорба и хлебец? И защо да сме измрели по моите критерии? Пишеш неадекватно.
jubal harshaw
Рейтинг: 1416 ВеселоДо коментар [#56] от "asparuhkanchov":
мноморците наблегат най-много на свинското, тестените изделия и др. подобни "полезни" храни. [/quote]
http://jubalharshaw.wordpress.comПрочети си коментарите бе, адекват.
[quote#52:"asparuhkanchov"]но реалността е че всички нагъват фиде по цел ден и така е било от край време[/quote]
[quote#16:"asparuhkanchov"]Средиз
Реалността е, че ти немаш идея какво е "полезна" храна, нито какво традиционно ядеме. Вместо това патриотствуваш и се пенявиш за глупости.
Аре бегай да спиш, че утре разнообразните български салати нема да ти се усладят.
ariel28
Рейтинг: 571 НеутралноСредиземноморската кухня е здравословна, но местните консуматори са мързеливи и не спортуват, та елиминират достойнствата на кухнята си. Да не споменавам за гръцки задници и испански шкембета, и то масово при млади хора.
'Let light surround you' Dream Theaterkumcho___valcho
Рейтинг: 579 НеутралноДо коментар [#19] от "asparuhkanchov":
[quote#19:"asparuhkanchov"]Толко пресни и задушени зеленчуци, салати и яхнии, колкото се ядат в България не се ядат никъде[/quote]
[quote#36:"asparuhkanchov"]Варива тип боб и леща ядат колкото и у нас, но по салати изостават значително. Само в България ядат салати от пресни зеленчуци в такива количества. [/quote]
Понеже говориш за българската и средиземноморската кухня даже в исторически план (все едно си правил проучвания и си писал трудове по темата), трябва да те светна, че салатите не са толкова традиционни за българската кухня, колкото си представяш - българските селяни въобще не са се занимавали да дробят продуктите в салати, а докато са ръфали хляб, са гризяли лук и по някой зеленчук. "Най-традиционната" - шопската салата, е "изобретена" от Балкантурсист през 50-те ( според други през 60-те години) на 20 век, впоследствие допълнена с други нововъведения като овчарска и прочие салати. Същото се отнася и за чушките бюрек и други "традиционни български ястия"
futurama
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#58] от "ariel28":
Испания и Гърция са сред държавите с най-голяма продължителност на живота в света.
edin drugii
Рейтинг: 2451 Неутралнонаистина храните в гърция ,а и в турция са по качествени и дори бих казал и по евтини , в одрин си купих селско обезсолено сирене по 4.5лв ,в гърция в ксанти зехтин по 4 лева с невероятен вкус ,сиренето и кашкавала също бяха по евтини от нашия супер в квартала ,съжалявам само ,че нямах место в колата да си заредя 2 -3 тенекии сирене от там ,страхотен вкус,а и правеше впечатление ,че ливадите край морето бяха пълни със стада и млади хора ги пасяха ,а тук е обратното ,наште млади отиват да пасат стада на запад ,за да са роби на някой друг ,щото тука е срамно да са овчари ,всички селяни сега следват право и селскостопански мениджмънт ,след това са безработни и реват като магарета ,че нямали пари и държавата била лоша ,че не им създавала работа ,ами работа има бе ,произвеждайте чесън и лук ,винаги съм го казвал на моите селяни ,ама ги мързи .
princess_x
Рейтинг: 1553 НеутралноДо коментар [#48] от "Ганий":
Ганий, да съм те пращала в Новара за пица?
В Новара яж ризото, трюфел, полента, ама за пица трябва да идеш на юг! Биволската моцарела се яде прясна, затова трябва да я опиташ там, където я произвеждат най-добре - в Неапол. А заекът дето ти е харесал е бил заек по ловджийски/Coniglio alla Cacciatora.
princess_x
Рейтинг: 1553 Неутрално[quote#53:"asparuhkanchov"]Класич ско чуждопоклонничество.[/quote]
Какво 'чуждопоклонничество' съм могла да изпитвам по време на социализма, когато бяхме закрепостени тук и нямахме понятие от вкусовете на света? Но и тогава не бях във възторг от родната кухня, особено по ресторантите - оставах винаги гладна и разочарована (както и сега).
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#57] от "jubal harshaw":
Абе ти тъп ли си, какъв си? Обясни ти се че не в това е дискусията, а какво съдържа средиземноморската диета. Какво смятам аз за полезно и вредно е без значение, но съм пояснил че това зависи от начина на живот. Храна, богата на въглехидрати при активен начин на живот, какъвто е имало преди 100 г. е различно от храна богата на въглехидрати при днешния начин на живот с компютри, телевизори, офиси и леки автомобили. Това ти го намекнах, но май си прекалено тъп за да го асимилираш и да не се налага да ти се набива в чутурата като бавноразвиващ?
И какво значи че не знам какво традиционно ядеме? Как го установи? Пиши по свързано и адекватно и следи нишката в коментарите, а не наново да ми ръсиш глупости.
jubal harshaw
Рейтинг: 1416 Весело[quote#64:"asparuhkanchov"]Обясни ти се[/quote]
http://jubalharshaw.wordpress.comАбе ти прочете ли си коментарите, гений такъв?
Да обобщим: според тебе, средиземноморската кухня, доколкото изобщо я има не е здравословна, щото ядат главно "тестени изделия", а не са дебели, "защото са гейове". От друга страна, "нашата кухня", за разлика от "тяхната" е разнообразна, ядеме салати, зеленчуци и т.н.
Не само си нямаш идея какво е това здравословното хранене, не само си нямаш идея какво се яде по света и у нас, ами и не се свениш да обиждаш хората в няколко държави.
Не знам кой ръси по-големи глупости, но че между нас двамата ти си по-ощетен в образованието и възпитанието е медицински факт.
Айде, у лево.
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#59] от "kumcho___valcho":
Айде още един адекват. В България винаги са се дробили зеленчуци, не толко за салати, но за различни манджи. Откакто има зеленчуци се дробят и се готвят. Има доказателства за това, те се крият в географското разпространение на ястията отвъд политическите граници.
Балкантурист е подобрила шопската салата, но не я е измислила. Набили са ви в главите некакви форумни клишета и ги повтаряте като папагали.
Сега, ако у вас ръфате кромид със сланина, това си е твой проблем. Аз съм живел на село в детството си и съм запознат с всички автентични български традиции, включително и кулинарни.
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#63] от "princess_x":
Ами точно социалистическия комплекс, у много българи присъства. Прехласваха се пред всичко капиталистическо, а сега като ни заля викат аман от боклуци и химия, искаме си старата храна.
asparuhkanchov
Рейтинг: 402 НеутралноДо коментар [#65] от "jubal harshaw":
Абе глупав, казах че това което се води по медиите като "средиземноморска диета" са измислици, а в действителност средиземноморците ядат съвсем различни храни. Ядат тестени и мазно свинско, което не е много полезно по принцип, после съм уточнил че това зависи от начина на живот - за едни ще е вредно, за други нема да е вредно. Кое пак не разбра, та искаш за 4-ти път да си се повтаря?
И как след всичко това тъпотата отново те кара да твърдиш че не разбирам какво е здравословно хранене, не знам какво ядат по света (въпреки че съм живел в 3 държави и съм обиколил още 10) и не знам какво е традиционна и съвременна българска кухня, въпреки че съм живел и в изолирано планинско село в Македония и познавам живи свидетели на турското робство даже? Глупак с глупаците, до кога ще ми губиш времето?
jubal harshaw
Рейтинг: 1416 ВеселоДо коментар [#68] от "asparuhkanchov":
и че съм живел в 3 държави и съм обиколил още 10)[/quote]
http://jubalharshaw.wordpress.com"Глупав" викай на майка си и на баща си, адекватко. Те са виновни за интелектуалната долина, в която се намираш.
[quote#68:"asparuhkanchov"]кара да твърдиш че не разбирам какво е здравословно хранене[/quote]
Очевидно е. Това, че ти не разбираш какво ти се казва требва само да ти намекне колко си адекватен. Не особено
[quote#68:"asparuhkanchov"](въпрек
А като се събуди и гледаш - отвит, дюшека мокър, а на масата - салатена купа с малко олио и оцет на дъното и празно шише ракия.
[quote#68:"asparuhkanchov"]съм живел и в изолирано планинско село в Македония и познавам живи свидетели на турското робство даже[/quote]
Разбира се, сигурно със Захари Стоянов сте делили овчарския хляб и суроватката.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
jubal harshaw
Рейтинг: 1416 ВеселоДо коментар [#70] от "asparuhkanchov":
http://jubalharshaw.wordpress.comНа тебе не бих се впрегнал, форумен неудачнико.