Изследване доказа, че средиземноморската диета помага на сърцето

Изследване доказа, че средиземноморската диета помага на сърцето

© Associated PressСредиземноморската диета, богата на зехтин, ядки, риба и пресни плодове и зеленчуци, може да предотвратява сърдечни заболявания и инсулт, твърди голямо испанско изследване, цитирано от Ройтерс.


И други изследвания твърдят, че хората, които ядат предимно средиземноморски храни, имат по-здрави сърца, но тези изследвания не са могли да изолират диетата от по-здравословния начин на живот като цяло.


В този клиничен тест обаче учените са разпределили участниците, които страдат от повишен риск за сърдечни болести, в две групи – едната е била на средиземноморска диета, а другата - на стандартна нискокалорична диета в продължение на пет години. Това е позволило на учените да изолират ефектите на храната върху сърцето.
"Добрата новина е, че знаем как да предотвратим една от основните причини за ненавременна смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания – като ядем добра храна", коментира д-р Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес от екипа, направил изследването в университета "Навара" в Памплона.


Той и колегите му са избрали 7500 възрастни хора от цяла Испания, които страдат от диабет или имат други предпоставки за сърдечни заболявания. Участниците са били разпределени в три групи. Две от групите са инструктирани да се хранят с предимно средиземноморска храна, като едната група е получила зехтин, а другата - ядки. Освен основните съставки учените са давали и персонализирани съвети и са организирали групови срещи.


Третата група е била "контролна" и е инструктирана да се храни с нискомаслени млечни продукти, зърнени храни, плодове и зеленчуци.


През следващите пет години 288 от участниците са получили сърдечен удар или са починали от сърдечносъдово заболяване.


Изследване доказа, че средиземноморската диета помага на сърцето

© Associated Press


Хората от двете групи на средиземноморска диета са били с между 28 и 30 процента по-малко податливи към развиване на сърдечносъдови заболявания, отколкото хората в контролната група.


Резултатите са публикувани в медицинското списание New England Journal of Medicine.


Новото изследване е и първото, което показва ползите от диетата за хора, които не страдат от сърдечни болести.


Според учените ефектът от диетата се дължи на комбинацията от съставките, а не на една от тях.


"Качеството на мазнините в средиземноморската диета е много добро. Те са добър източник на калории и заменят другите, по-лоши източници на калории. Освен това тя е много разнообразна откъм растителни храни и включва бобови култури и плодове за десерт", обяснява Мартинес-Гонсалес.


Това, което не се препоръчва да се яде, са белите хлябове, сладките, газираните напитки, червените меса и преработените меса и колбаси.


Мартинес-Гонсалес съветва хората, които искат да подобрят диетата си, да започнат с малки промени, като да се намали месото до един или два дни на седмица, да се готви със зехтин и да се пие червено вино, вместо твърд алкохол с храната.


Важно е да се заменят закуските, пълни с въглехидрати или наситени мазнини, с шепа ядки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK