Д-р Владимир Наков: Самоубийството чрез запалване не е характерно за България

Д-р Владимир Наков: Самоубийството чрез запалване не е характерно за България

© ДневникСамоубийството чрез поливане със запалителна течност и запалване не е характерно за България. Този начин за самоубийство се използва преди всичко като форма на протест и рядко от хора с психични заболявания. Това заяви в интервю за БТА д-р Владимир Наков от сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве (НЦОЗА).


Днес по обед 51-годишен мъж се замозапали пред сградата на президентството. Това е четвъртият пореден случай на самозапалил се в страната от началото на годината. Първият беше на млад мъж, който се самозапали в центъра на Велико Търново. Вторият - на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали пред община Варна в знак на протест срещу управлението на ГЕРБ и кмета Кирил Йорданов, по-късно почина от раните си. След това в Раднево се самозапали 53-годишният Венцислав Василев, който също почина в болницата.


В края на февруари пък друг 53-годишен мъж мобилизира екипи на полицията, пожарната и спешна помощ, след като застана пред президентството и заплаши да се самозапали.
България попада в страните със средно ниво на самоубийствата - между 10 и 20 на 100 000 души население, уточни пред БТА д-р Наков. В ЕС-27 подобни показатели имат Чехия, Дания, Норвегия, Швеция и Румъния. С най-високо ниво на самоубийствата са страни като Литва и Унгария, а с най-ниско - Италия, Гърция и Малта.


Официални данни на НСИ показват, че през 2011 г. у нас е имало 763 извършени самоубийства, докато през 2010 г. те са били 859. Около половината от реализираните самоубийства са извършени в пет области на страната - София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна.


През 2011 г. е имало завишаване на опитите за самоубийства в страната - 3153 при отчетени 2799 опита за 2010 година.


Данните, с които разполага сектор "Психично здраве", са на базата на оценка на медицинско лице за това дали се касае за опит или завършено самоубийство, уточни д-р Наков. Според него данните на НЦОЗА отчитат нарастване на броя на опитите за самоубийство през последните години (2009, 2010, 2011 г.). Данните за 2012 г. все още са в процес на обработка, но може да се каже, че опитите през 2012 г. са повече от 2011 г., коментира експертът.


Според него медиите трябва да имат важно място при спирането на вълната от протестиращи чрез самозапалване.


"Дневник" публикува пълния текст на интервюто на БТА:


- Д-р Наков, какви са статистическите данни за броя на самоубийствата в България през 2012 г.?


Официална статистика за причините за смърт на населението се води от НСИ. Разликата между данните, които сектор "Психично здраве" в НЦОЗА събира, и данните на НСИ се обяснява с факта, че там се отчита причина за смърт по Международната класификация на болестите /МКБ/ - 10 ревизия. В МКБ-10 няма класификационна категория "самоубийство". Има различни причини, които са в резултат от използваните способи от хората, посегнали на живота си. Съвкупността от всички тези категории се обединява като "смърт поради самоубийство".


Данните, с които разполага сектор "Психично здраве", са на базата на оценка на медицинско лице за това дали се касае за опит или завършено самоубийство. Според нашите данни се отчита нарастване на броя на опитите за самоубийство през последните години (2009 г. , 2010 г., 2011 г). Данните за 2012 г. все още са в процес на обработка, но може да се каже, че опитите през 2012 г. са повече от 2011 година.


Така например през 2004 г. у нас има 3618 опита за самоубийства (реализирани - 727). През 2009 г. съотношението между опит за самоубийство и реализирано самоубийство е 2712 към 673 през 2010 г., 2799 опита към 783 самоубийства и през 2011 г. 3153 опита и 796 реализирани самоубийства.


България попада в страните със средно ниво на самоубийствата (между 10 и 20 на 100 000 души население). В ЕС-27 подобни показатели имат Чехия, Дания, Норвегия, Швеция и Румъния. С най-високо ниво на самоубийствата са Литва и Унгария, а с най-ниско - Италия, Гърция и Малта.


- Влияе ли икономическата криза върху нарасналия брой на самоубийствата?


Икономическата криза е само един от факторите за опитите за самоубийства и тяхната реализация. Тъй като тя е видима, в повечето случаи се прави пряка връзка с влиянието й върху промяната на броя на самоубийствата. Такъв пример за влиянието на кризата върху нивото на самоубийствата е Гърция, където те нараснаха двукратно.


- Споменавате, че преди години е имало програма за превенция на самоубийствата, а сега  няма. Защо, по какви причини липсва подобна програма - финансови, бюрократични?


Както програмата за психично здраве в България, така и програмата за суицидопревенция не се финансират от 2006 г. Защо - би трябвало да отговори МЗ.


Проблемът за самоубийствата в България е много сериозен и не датира от няколко години, нито дори десетилетия. Неговата многопластовост и обвързаност с редица фактори го прави труден за анализ и за превантивни мерки, още повече когато това се съчетава с дългогодишното неглижиране на този проблем от страна на редица правителства.


Едва през 2009 г. започва сериозна работа по събиране и анализ на постъпващите данни за опитите за самоубийства в страната като базата данни, която се събира в НЦОЗА, е уникална за страната, тъй като дава възможност да се провежда адекватна превенция на повторни опити при първи неуспешен такъв. За съжаление у нас липсват специализирани центрове за подкрепа при направен първи опит за самоубийство, както и обучени специалисти, които да се включват в такава вторична превенция. Ето защо нуждата от национална програма за суицидопрофилактика е от особена важност за системно решаване на този важен проблем за нашите граждани.


Как ще тълкувате опита на самозапалилия се и починал във Варна Пламен Горанов за протест чрез подобен акт? Как да го тълкуваме: това акт на силен човек ли е или проява на слабост?


Самоубийството чрез поливане със запалителна течност и запалване не е характерно за България. Това е ненадежден и изключително болезнен начин за самоубийство. За страха от изгаряне говори и факта, че при пожар във високи сгради хората предпочитат да скочат и да загинат, падайки на земята, а не в пламъци. Дори в нашата бланка няма такава позиция за отчитането на този метод.


Този начин за самоубийство се използва преди всичко като форма на протест и рядко от хора с психични заболявания.


Тъй като огънят се явява символ, а с мъките на човека при изгарянето се илюстрират мъките, които той е понасял през живота си.


При определена ситуация за всеки човек самоубийството може да е логичен завършек на живота, като се изхожда от начина му на живот, трудностите, които понася, и те са много. Но за такава оценка е необходимо да се познават много детайли от живота на човека и личността на самия индивид. Отдавна е известно в психологията, че едни и същи събития оказват различно влияние върху хората. От леките психотравми до тежките. Дори е въведен терминът "значима за личността ситуация".


Като начин на протест в бившия социалистически блок чрез самозапалване първи загива полякът Ришард Сивиец. Той не става известен, колкото чехът Ян Палах, загинал една година по-късно в Чехословакия.


При протестите срещу войната във Виетнам за периода 1963-1971 г. в САЩ от самозапалване загиват повече от 100 души.


В процеса на отразяване на самоубийствата медиите имат двупосочна роля - от една страна, това е "ефектът на Вертер" с повишаване на броя на самоубийствата и повтаряне на използваните методи от други хора в подобна ситуация. От друга страна, при посочване на изход от определени ситуации се наблюдава и позитивен ефект от медийното отразяване - "ефект на Папагено".


Медиите трябва да имат важно място при спирането на вълната от протестиращи чрез самозапалване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Не мога да повярвам, че самозапалването не е психически проблем!

 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  ".....не е характерно......". Не беше, традициите не са това което са

 3. 3 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Психиатричната наука още дълго има да изучава последиците от четирите години управление на ГЕРБ.

 4. 4 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Има и по-безболезнени начини да прекратиш демонстративно живота си. Но самозапалването е най-зрелищния и впечатляващ начин.
  Затова в средните векове еретиците и магьосниците са ги горили публично на клада.
  Изгарянето не е християнска традиция. Също и самоубийството.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Мир на праха им.За мен е важно да не загиват хора.
  Всеки има проблеми,дори и богатите.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Само да не започнат да се самовзривяват!

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  Докторе, ама е характерно за будизма.

  Т.е. вече и за България ...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Бащата на самозапалилия се Димитър: Бивш полицай затвори работилницата на сина ми и го остави без прехрана
  - Оттогава не работи никъде и нищо, пенсионер е по болест - със сърдечни проблеми
  http://www.blitz.bg/news/article/187772

 10. 10 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Според мен тези случаи са плод на безизходицата, пред факта, че хората са видели държавата изправена срещу тях. Ние не знаем, колко още са си отишли тихичко и без много шум по същата причина, овесени на някой таван.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 11. 11 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Вече Е ... Нещо повече - след малоумното решение за национален траур - родните "Херостратовци" се чувстват поощрени.

 12. 12 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Според Библията, самоубийството е убийство, а това винаги е грешно. Аз сериозно бих се усъмнил в истинността на вярата на някой, който твърди, че е християнин, но въпреки това се самоубива .А според психолози най-често се самоубиват хора с психични разстройства , с депресии и шизофрения , т.е. хора със заболявания, които могат да се лекуват или подържат с лекарства.Как са стигнали до това положение е отделен въпрос !

 13. 13 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  май ГРОБ трябва постоянно да ходят с черни знамена защото погубиха България ..

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 460 Неутрално

  "Медиите трябва да имат важно място при спирането на вълната от протестиращи чрез самозапалване"
  Тоя говори като от сектор "Психични разстройства"...

  От идиоти отговор не чакам
 16. 16 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тъкмо щех да пиша, че това е далеч по- ефективен начин на "протест" , особено в близост до власт имеещите.

  [quote#6:"lone_wolf"]Само да не започнат да се самовзривяват![/quote]

 17. 17 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В България има 12.3 самоубиства на 100000 души. В САЩ цифрата е 12.0

  престанете да говорите за отчаяни хора в България, не само у нас си имаме неприятности. важното е самоубийствата да не се рекламират от медиите. спрете да ги превръщате в мода, за Бога!

 18. 18 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "Делян":

  Няма как да е, самоубийството е край на мъките като цяло бързо най желано, а тоя метод не е сред най успешните в това начинание. Много воля и други неща се искат за да направиш тази стъпка, много повече от колкото да се провесиш на въжето

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2770 Разстроено

  Тъжно... - "със средно ниво на самоубийствата" - значи, според маститата НАУКА, има мегдан още!? До къде ли ще стигнат "цивилизационите" постижения на българите, водени от хора, които хал хабер си нямат от ДЪРЖАВНИЧЕСКО отношение, от управление на народ, който така или иначе продължава да ГИ търпи?! Подобни дълбокомъдрени обяснения, за изкривена народопсихология, са толкова нелепи, че всички забравяме и причините и обстоятелствата за днешното НИ време. Със сигурност ще има и някоя и друга защита на научен труд по време на криза?! Какво ли ПОМАГА всичко това за отчаяните ХОРА, какво НИ прави отчайващо безпомощни вече толкова време... Българите спасили евреите, а самите себе си не можем...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 463 Гневно

  Нещата се променят ...
  Нека още да мълчат как така сметкте се качиха двойно за 1 месец, пък ще се види отчаянието на българина!

  Всякави глупости ни говорят, ББ властта сдаде, само и само да не кажат кой, кога, защо и с колко ни измами, кой го защитава и т.н.

 22. 22 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Политиците докараха народа до оскотяване. Особено пред младите хора липсва каквато и да е перспектива. За възрастните е ясно - останали самии беззащитни мнозина избират края. Но във всички случаи личи безразличието на социалните служби и НПО за подпомагане на хора в беда.

  effi
 23. 23 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 541 Гневно

  "Този начин за самоубийство се използва преди всичко като форма на протест и рядко от хора с психични заболявания."

  Ужас. Дори сега уж нормалните, сега, в съседна тема клеветят паметта на тези нещастни хора!

 24. 24 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#3] от "cup_of_tea": Почват от злобарчета като теб

 25. 25 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "Туриста":

  +++++++++++++++++++++++++++++

  До коментар [#19] от "Югозомби":

  +++++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#17] от "Туриста":


  До коментар [#19] от "Югозомби":


  До коментар [#25] от "ariel28":

  Според вас,зрелищното самоубийство на Исус е породено от психическата криза в която е изпаднал,и трябва да бъде демистифицирано. Същото се отнася и за другият световно известен самоубиец Сократ. Предизвикал атиняните да го отровят. Така да бъде. Съгласен съм.
  Но едно нещо не може да се отрече. Самоубиеца (не говорим за лудите-при тях е ясно),винаги иска с този си последен акт,да нарани ЗАВИНАГИ хората,които обича,но които вече не го обичат и са го предали. Това се отнася даже и за Ромео и Жулиета.


 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":

  Исус е разпънат на кръст от римляните.Къде видя самоубийство при неговия случай?

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#27] от "kermit":

  Пилат пита евреите:"Кого да разпъна-Варава или Исус?". Те:"Исус".
  Според еврейските закони,този който се обяви за пратеник на Бог или за цар на евреите,се наказва със смърт. Смъртта на Ботев е саможертва в името на една Цел,Исус въобще няма цел,следователно е самоубийство.
  Трябва ли да ти разяснявам елементарни неща.

 29. 29 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":
  Изкупуването на греховете на всички "чада Божии" малка саможертва ли ти се вижда?

  Pivoley
 30. 30 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "Митко Василев":

  Не, напротив, за много от тях знаем. През ден се появява новина за някой обесил се дядо. В някое забравено от Бога село. Жените по нямат тоя кураж. Обаче такъв отзвук нямаше. Но е страшно. Страшно е, че ще вземе да стане характерно.

 31. 31 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Тази епидемия от самоубийства е просто, защото много хора, включае много "медии" издигнаха самоубийството на Пламен едва ли не в култ. Той бил герой, той бил водач. Сега гледам във Фейсбук се сетиха, че глупостите, които говорят може да повлияят на по-лабилните хора и дадоха заден. Започнаха да убеждават, че човешкият живот е свещен. Защо не го направихме миналата седмица??? Защо оставихте още няколко души да се самоубият. Колкото управляващите са виновни за това, толкова и хората, които подкрепят този безумен акт. Смъртта на тези хора трябва да тежи на съвестта ви.

  Обичам да слушам само себе си
 32. 32 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 701 Гневно

  Дарвин се оказва прав. Луди винаги ще има, без значение с какво оправдават лудостта си. Трябва да се въведе строго критично отношение от цялото общество, а не да се представят като мъченици. Религията много правилно ги е отлъчила от всички дивиденти, които се полагат на нормалните.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 33. 33 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lord Dreadfort":

  Ти се радвай, че тези хора доведени до ръба с любезното съдействие на държавата, засега предпочитат да се вживяват като Палах, а не като Брейвик.

 34. 34 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Според мен възрастните хора ,на основата на хубави емоции от миналото гласуваха като човекоядци за Комунистическата партия и дпс и унищожиха децата си. Егоизъм .Невладеене на чувствата.Инерция на мисленето.
  Психозата че народът това са много бедните ,може да ни направи народ с ниско самочувствие. Етническите българи които са бедни са около 15 % .Около 50% от етническите българи живеят нормален живот в жилища и европейски автомобили.

 35. 35 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#31] от "buzanka":

  Дам, би трябвало да се порицае не да се издига в култ щото иначе лошо ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 36. 36 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#34] от "k73":

  Право в десятката. +++++
  И с подправяне на гласовете също.

 37. 37 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Протокол на работна среща на доброволческа група за влияние към Оперативното бюро на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП

  Кирил Добрев:
  - Другари, минаваме към четвърта точка.
  Всичко което говорихме по точки две и три, не важи за активността в социалните интернет мрежи и интернет-медии. Тук средата е съвършено различна. Единственото правило което трябва да съблюдаваме стриктно е да спазваме своята анонимност. Препоръчва се да създадете една легенда за себе си далече от политическата сфера - примерно активността и използваните прякори и картинки на профили трябва да създават впечатление за вас като за спортен фен, запален турист или пък, ако щете, безработна бивша учителка сега домакиня чието основна радост от живота е да гледа сапунени сериали. Втората легенда която трябва има всеки под ръка е на привърженик на трета партия със слабо влияние в обществото, като тук е препоръчително това да са десни партии. И двете самоличности се използват както в защита, така и в атака. За да се избегне разкриване на връзката между двете самоличности, разбира се, доколкото ви е възможно трябва да съблюдавате различен стил на изразяване и да не използвате едни и същи изрази и словосъчетания . От досегашната практика се установи, че често се получава объркване, доброволеца пуска коментар присъщ за едната самоличност, но забравя да превключи потребителките профили. Тук Митко даде едно предложение, как да избегнем тези рискове. Ще го помоля да сподели.
  Димитър:
  - Ами, същността на предложението е различните акаунти да се използват в различни браузъри. Примерно, единия акаунт се използва само с Интернет Експлорър, другия в Мозила. По този начин не се налага непрекъснато превключване на акаунтите, и бързо се добива автоматизъм. В момента в които решиш да пуснеш коментар от някоя самоличност отваряш и съответния браузър. Аз лично ползвам четири самоличности в четири браузъра, освен тези подходящи са също Опера и Сафари. Не ми се е случвало да сбъркам и да пусна коментар под друг акаунт.
  Елена:
  - Аз се опитах да си инсталирам Фаърфокс на лаптопа, които ми е предоставен, но ми иска администраторска парола.
  Кирил:
  - Които има такива проблеми - компютрите при Павел - той ще ви инсталира каквото е необходимо. Преминаваме нататък. Както вече споменахме, тъй като в интернет е осигурена анонимност, ограничения като премерено поведение няма. Трябва да удряме безкомпромисно в най-неочакваните точки за нашите противници. Ако в обществото има усещане, че даден политик от управляващите е честен - изкарвате го лъжец и крадец, ако някой има добро семейство, обвинете го, че има любовница, ако има титла професор, обвинете го че е некомпетентен, а дисертацията му преписана, ако води скромен начин на живот, внушавайте, че има милиарди в швейцарски сметки, и т.н. Нищо не е неприемливо, нищо не е цинично, използването на нецензурни думи също не е проблем. Дори и коментарите ви да не се приемат от случайно четящите ги, те ще се трупат като негатив към вашата фалшива самоличност, но и към истинската самоличност на атакуваните субекти. Основната цел е да се предизвикат пукнатини в имиджа и да се породят съмнения към тях. В този аспект трябва да сме търпеливи и настойчиви както капката дълбае камъка. Втората насока по която трябва да работите е да се създава всеобщо впечатление за безнадежност и мизерия. Това няма смисъл да го обяснявам, ясно е че всички подобни негативи се трупат на гърба на управляващите. Декларирайте съжаление към трудния живот на пенсионерите, приравнявайте живота в България с този в страни от третия свят, декларирайте склонност към емиграция и т.н. Тези неща и друг път сме ги говорили. Третият аспект по които трябва да работят доброволците е защита от така наречените "лоши" коментари за партията и политици от БСП. Значи, практиката показва, че влизане в спор по същество не е добра тактика. Проучванията показват, че най-добре работещата тактика е бързо да бъде изтикан коментара назад в списъка с коментарите. Времето напредна, за съжаление имам важна среща след 15 минути и ще трябва да ви напускам. Ще ви бъда благодарен да прегледате този документ, които обаче нямате право да изнасяте. Документа съдържа проучвания за поведението на интернет потребителите, кои са най-популярните интернет медии, а на последната страница са синтезирани изводите от проучването, които биха били много полезни в нашата работа.

 38. 38 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#31] от "buzanka":

  Добре казано. Такова деяние е трудно за проумяване. Нихилист? Луд? Герой? В кой случай самоубийството е оправдано?

  Той е бил отчаян човек. Героите не извършват подвизи от безнадеждност и обичат живота. Сигурно е бил човек с идеали, но с драсването на клечката е дал воля на отчаянието си. Наистина се изисква голяма смелост (или лудост) за такава смърт, но това е глупава смелост, а не смелостта на героя.

  В този смисъл той е обикновен самоубиец.

 39. 39 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Страната с най-голям брой самоубииства на глава от населението е Южна Корея.

  Марс е изконна Американска територия!
 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":

  Това че вярваш на написаното от полуграмотните писачи на евангелията си е твой проблем.Всеки сам си избира степента на ограниченост в живота.Разпъването на кръст си е типично римско наказание.На кръст са били разпънати десетки хиляди евреи освен Исус.Той е осъден по римското право,а не по еврейските закони.Осъден е на разпъване на кръст за престъпление против Римската държава-а именно това,че се е обявил за цар на евреите.Обявил се е за Месия-а Месия в онези времена се е разбирало като човек,който ще освободи евреите от чужда власт-в случая римската.И е проповядвал само на евреи-дори ,когато една самарянка е поискала да помогне на болната й дъщеря е отказал.А това,че апостол Павел изменя изцяло учението му вече е друг въпрос.И от еврейски проповедник прави Исус общочовешки бог.Само че няма как един евреин възпитаван в традициите на юдаизма по онова време да го е грижа за хора,които не са евреи.Доста книжки трябва да прочетеш преди да престанеш да вярваш на глупостите на евангелията и апостол Павел.

 41. 41 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Вече е! Гарантирано от ГЕРБ!
  Време е да се възстанови равновесието и традициите.
  Да се успокоят хората и да видят перспектива за живот пред себе си!
  Изгони ГЕРБ завинаги!!!

  apoloniy
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  [quote#33:"nikero"] засега предпочитат да се вживяват като Палах, а не като Брейвик. [/quote]За ... С Е Г А ... !!! ... а до кога ?!
  Проблемът на поредния ... ще стане НАШ - общ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3184 Весело

  До коментар [#40] от "kermit":

  Исус борец за народна свобода???!!!! Стига! Той е отричал всяка форма на организация,като държава,народ,етнос,църква...

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  [quote#32:"Lord Dreadfort"]Трябва да се въведе строго критично отношение от цялото общество, а не да се представят като мъченици.[/quote]Те от мъченици станаха СВЕТЦИ, защото НЕ посегнаха на други - ВИНОВНИ за положението им. Типично по български"Ако губя -губя само себе си!"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 626 Любопитно

  В моята чужбина на медиите е забранено да отразяват самоубийства - превенция срещу подражанието. Мъдра нация!

  Иначе щеше да е като в България - лабилните хора се "заразяват" един от друг и окапват като зрели круши.

  Препоръчвам на всички книгата "The Tipping Point" (май беше от Malcolm Goodwill). На оригиналния език.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 46. 46 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#33] от "nikero":

  Тя разликата между масовите убийци като Брейвик и бившия полицай, който убиваше ченгета в САЩ преди седмици е малка, просто в единия случай насилието е насочено навътре. И в двата случая извършителите живеят в някакъв свой свят, в който делото им изглежда напълно смислено и дори благородно.

  Какво смислено има в това да се запалиш заради корумпиран кмет или дори корумпирана държава?. Луд човек, а не герой. А може би е имало някакво двумислие. Може би като всеки човек с идеали е имал някакви романтични представи. Представял си е как след саможертвата му хората се събуждат по-добри и се прегръщат, а разплакани млади момичета поднасят цветя на гроба му. Един вид умишлен героизъм. Героите не вършат подвизи заради самия героизъм.

  Казват, че бил добър човек. Значи е по-лош и от самоубиец, ако е убил един добър човек. Кой има полза от мъртви добри хора, освен политиците и вестникарите? Смятат го за силен заради стореното, но той го е сторил именно от безсилие, защото безсилието поражда отчаяние.

  Никакъв герой. Още един побъркан.

 47. 47 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  благодаря за смисленото интервю и за това, че не се опростяват излишно нещата, и за липсата на пренебрежение, към хората, посегнали си по този начин

 48. 48 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1296 Гневно

  Това показва, че ножът е опрял до кокала!
  Показва, че държавата е враг на народа.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#43] от "deaf":

  Не той ли е казал Кесаревото-кесарю, божието - богу? Т.е. не против държавата, а за разделение на държавата и религията.

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#50] от "waterfall":

  При Исус има само жестове,а не думи и действия. Затова и когато говори,не се разбира какво точно иска да каже.

 52. 52 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1593 Любопитно

  Нещо като модерно?

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK