Революционен апарат поддържа "жив" черния дроб извън тялото

Апаратът OrganOx Metra, с който е направена революционната крачка в медицината.<br />

© Handout, Reuters

Апаратът OrganOx Metra, с който е направена революционната крачка в медицината.Черен дроб от донор е бил съхранен жив, топъл и функциониращ извън човешкото тяло благодарение на нов апарат, след което успешно е присаден на пациент. Никога досега в света на трансплантациите не е имало подобна голяма крачка, която дава шанс на хиляди хора за нов живот.


Екип от британски лекари, инженери и хирурзи обяви официално постижението си в петък. Според тях, ако в следващите няколко години това се превърне в масова практика на болниците в развитите държави, броят на черните дробове, подходящи за трансплантация, може да се удвои.


Досега авангардната процедура е приложена на двама пациенти от британския списък с чакащи за присаждане. И двамата се възстановяват чудесно, обяви медицинският екип. Апаратът не е напълно непознат - за него се говори от около две години и той бе демонстриран в научни издания и по медицински форуми. Но досега не е бил използван на практика в пълния цикъл от получаването на орган до присъждането и проследяването на реакцията на организма.
Екипът на болницата в King's College, специалистите от Оксфордския университет и инженерите от OrganOx след успешното свързване на черен дроб към апарата.

© Handout, Reuters

Екипът на болницата в King's College, специалистите от Оксфордския университет и инженерите от OrganOx след успешното свързване на черен дроб към апарата.


"Беше страхотно да видим как първоначално студеният и сив на цвят черен дроб започва да се изпълва с цвят, след като го закачихме за машината, и как започва да функционира сякаш е в човешко тяло", каза на пресконференцията Константин Кусиос, професор по биомедицина в Оксфордския университет и един от изобретателите на апарата. "Още по-впечатляващо бе да видим същия този дроб присаден на пациент, който сега се разхожда сред нас."Според хирурзите черен дроб, държан в охладено състояние повече от 14 часа, вече е рисков за присаждане, макар че се смята, че може да запази функциите си до 20 часа.


Всяка година в Европа и САЩ се извършват около 13 000 трансплантации на черен дроб, но в списъците с чакащи има общо около 30 000 души. Специалисти твърдят, че до една четвърт от чакащите ще умрат. В същото време всяка година се изхвърлят над 2000 черни дроба, подготвени за присаждане, защото или са увредени от недостиг на кислород, или не оцеляват в процедурата на охлаждане.

В момента предназначените за трансплантация черни дробове се поставят в камера, в която те се охлаждат, за да се забави метаболизмът и да не действат, както когато са в тялото. Този подход действа от десетилетия, но е далеч от съвършенството, защото органи се оказват повредени или неподходящи за пациенти, които се нуждаят от тях.


Новата технология, разработена от Кусиос и Питър Френд, директор на Оксфордския център за трансплантации, защитава черния дроб при телесна температура и го насища със снабдени с кислород червени кръвни телца, за да го поддържа жив.


"Това е първото от този тип в историята напълно автоматично устройство за насищане на черен дроб. Първите клинични изпитания потвърждават, че можем да поддържаме този орган извън човешкото тяло, да го съхраняваме жив и функциониращ в машината и след това - часове по-късно - да го присадим успешно на пациент."


Апаратът имитира за черния дроб състояние сякаш е в тялото, кръвта циркулира през капилярите му и се произвежда жлъчен сок. Това продължава 24 часа и повече.


Найджъл Хийтън (вляво), ръководител на отдела за трансплантации към болницата на King's College, при представянето на резултатите в петък. Вдясно е проф. Питър Френд, един от създателите на апарата.<br />

© Luke Macgregor, Reuters

Найджъл Хийтън (вляво), ръководител на отдела за трансплантации към болницата на King's College, при представянето на резултатите в петък. Вдясно е проф. Питър Френд, един от създателите на апарата.


Резултатите от двамата пациенти от болницата на лондонския King's College, при които е изпробвана новата технология, ни карат да смятаме, че тя е приложима за всички пациенти, нуждаещи се от трансплантация на черен дроб. "Ако се наложи като масова практика, това може да промени изоснови сектора на трансплантациите", прогнозира Найджъл Хийтън, директор на центъра за присаждания в болницата и част от екипа, извършил двете операции.


Кусиос и Френд експериментират с технологии за новия апарат от 1994 г. насам и го разработват благодарение на свързаната с Оксфордския университет компания OrganOx.


Първият пациент с успешна трансплантация чрез системата OrganOx е 62-годишният британец Ян Кристи. Той все още се възстановява, но в изявление до медиите каза, че всеки ден се чувства все по-добре и "по-жив". Миналата година му е била поставена диагноза цироза и прогнозата е била, че ще му остават 12-18 месеца, ако не получи нов черен дроб.


Уайел Джасим, хирург, специализиран в присаждането на органи в болницата на King's College, разказа в Лондон как са преминали двете операции, които се правят за пръв път в историята на медицината.

© Luke Macgregor, Reuters

Уайел Джасим, хирург, специализиран в присаждането на органи в болницата на King's College, разказа в Лондон как са преминали двете операции, които се правят за пръв път в историята на медицината.


Екипът планира да извърши още 20 пилотни присаждания на пациенти от същата болница.


Успешните резултати ще ни позволят OrganOx да кандидатства за излизане на пазара на медицинска техника, което означава, ще е възможно да започнем да го предлагаме още от 2014 г., съобщи Кусиос.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Такива новини искаме да чуваме от Острова. Аман от Фараж...

 2. 2 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Шанс на хиляди за нов черен дроб и възможност за доставчиците на "резервни части" за доставки от Третия свят (и не само).

 3. 3 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 483 Неутрално

  браво на тия мъже - наука, техника и хуманност в един впечатляващ резултат

 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Похвално! Като се абстрахираме от възможните злоупотреби, такава технология може да направи качествен скок напред в донорството, вкл. при ПТП с фатален край (когато всяка секунда е важна за органите, и не само тези на реда)...

  П.П.
  Лъчо Вертуто има технология за поддържане на мозък извън тялото, но чака да получи патент, преди да я обнародва...

 5. 5 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Добре звучи. Сега трябва да се направи универсален за всички органи.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 6. 6 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ако може и обратното - да поддържа живо тялото без черния дроб, ще отида да пийна още едно

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 7. 7 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 572 Весело

  "новината" е от ББС, от четвъртък миналата седмица.

 8. 8 Профил на doni.edreva
  doni.edreva
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много хубава новина! Дано да се намерят пари и да видим такъв апарат и в България скоро!

  http://donkaedreva.com/
 9. 9 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Главата на професор Доуел"-А.Беляев 1926г.-май остава една крачка,а може и да е направена?

  .

 10. 10 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#6] от "gun":

  извинявам се за старият виц, ама:
  80-те години, Пловдивски панаир. Първа награда печели наше инженерче, с черна кутия - от едната страна вкарваш прасе, натискаш копчелъци, от другата - кеф ти наденици, кеф ти пържоли, ...
  другарят живков, горд, се изправя на трибуна и обявява призьора. и добавя, кикотейки се в свой стил: "а не може ли оттука да пъхаме наденици и от другата страна да излиза живо прасе?"
  инж.-а го гледа и казва: "това да не е на майка ви онази работа!"

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Революционен скок в донорството ! Дано да е за добро !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#9] от "jelev_jelqzko":

  с маймуни е правено - даваха го по Дискавъри !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  ейййй сега да имаше такава технология да възстановят и другаря живков ,на бесепето му беше сигурно 99% на изборите на 12.май

 14. 14 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да,да ясно !!!
  Имат си вече полу -жив фризер
  При подобни трансплантации е най важно
  1/органа да е съвместим
  2/да е здрав
  Приемайки и двете условия изпълнени теоретично като второто -така наличният "жив фризер"определено удължава живота на органа ,но пак остава най важният въпрос

  1/самата операция да се направи добре,да се зашият всички работи където трябва вени артерии и тн.
  2/ Органа да се приеме на тъкано ниво добре от реципиента
  3/Получилият го да си пие надлежно по график до живот по една шепа имунносупресанти за да не стане отхвърляне усложнение

  Факта ,че липсва адекватна съвместимост налага да се пият много хапчета за да не стане отхвърляне и тук няма панацея освен мощни имуносупресанти потискащи имунитета и клетките ви на имунният комплекс .и тук става най лошото .Всяка намеса с божие творение си има цена А тук цената на тази замяна е това ,че имунитета ви който ви пази от всички болести трябва да се "смаже "чрез мощна химия до живот .
  Да не говорим за чашка ракия нито ...цял списък са Отслабването на имунитета умишлено носи своята цена - за да се пази дроба който е уязвим от атаката на -самият организъм да не го отхвърли. .В момента има налични технологии за изцяло генетично идентични клонирани по поръчка органи които не се отхвърлят (въпроса е кой може да си позволи подобно нещо ) индустрията няма изобщо никакъв стимул да предлага евтини подобни чудеса на био технологиите
  Туй ,че всички сме на много тънък лед и трябва внимателно и с ракията и с хепатита и с мазното и с много неща и с колите ако щеш
  Със или без този апарат дългосрочните прогнози при трансплант. не само в България не са добри


 15. 15 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#14:"Seola"]Приемайки и двете условия изпълнени теоретично като второто -така наличният "жив фризер"определено удължава живота на органа ,но пак остава най важният въпрос
  [/quote]

  дрън дрън та пляс.

  Хората са решили един конкретен проблем, ти дрънкаш за всичко останало. Само за сведение, една роговица издържа не повече от 5-6 дни, за да е годна за трансплантация (както виждаш говорим за едно парче тъкан, което и не е толкова сложно като структура). Което значи, че лекарите имат буквално 2-3 дни за намирането на пациента, за подготовката и за операцията. За сложните органи да не говорим.

  А и до момента при всяка една трансплантация най-големият проблем не е кой ще я прави и как ще бъде закърпен пациента, а наличието на орган за трансплантация - пациентите в мозъчна смърт с подходяши за присаждане органи не се намират лесно....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK