Здравните електронни досиета са достъпни в интернет за всички от днес

Здравните електронни досиета са достъпни в интернет за всички от днес

© ДневникОт днес всеки пълнолетен и здравноосигурен българин може да подаде заявка и да получи своя 10-цифрен код за достъп до електронното си здравно досие. В него ще намери информация за всичките си прегледи, направления, изследвания, лечения, хоспитализации, дентални услуги и дори предписани лекарства от близкото минало. Новата услуга на Здравната каса се подготвя от миналата година и струва около 1 млн. лева. 


Системата ще се тества и чисти от технически проблеми поне още един месец, докато болниците и личните лекари продължават да въвеждат информация в нея, както и от наплива от първите клиенти, уточниха от здравната каса в началото на месеца, когато представиха продукта във финалния му етап.


За да получи достъп до личния си архив, всеки който желае, може да подаде заявление в регионалното звено на здравната каса. Издаването на кода става за минути, затова чакането зависи единствено от дължината на опашките, уточниха от НЗОК. Кодовете ще се издават независимо от актуалния здравноосигурителен статус и последните извършени здравни услуги. Ще става напълно безплатно, като единстеното условие е да се прави лично на място - и заявяването и получаването на 10-те цифри.
Информацията, която договорените партньори са въвели и занапред задължително ще въвеждат своевременно в електронното досие, ще е за различни периоди. За извънболнична и болнична помощ информацията ще върви назад до 2000 г., а за денталните дейности - до юли 2012 г. Данните за манипулации, извършени от лекари-специалисти, болници, лаборатории и аптеки ще са с начало 2009 г. От 1 май 2013 г. всички болници ще бъдат задължени да подават отчетите си ежедневно, за да може информацията в електронните досиета да се обновява в реално време. Предвижда се това да стане правило и за зъболекарите и фармацевтите, но все още няма конкретни срокове. 


Системата ще позволява на пациентите да получават известия чрез есемес и имейл например за предстоящи дати за имунизация и прегледи. Децата до 18 г., които по принцип не са здравноосигурени, също ще имат електронни досиета, до които ще имат достъп родителите им чрез собствените им профили. 

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Сега следва блокаж на системата от претоварване, всеки ще се юрне да си гледа досието..

 2. 2 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 560 Любопитно

  Това само с IE ли работи

 3. 3 Профил на mail123456
  mail123456
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#2] от "пасъм":

  Около обяд пробвах - работи с Firefox под Linux и електронен подпис.

  Единственият дерт беше, че сертификата им мрънкаше, че е невалиден ...

  http://f1.f-e-n.net - Формула 1 каквато трябва да бъде
 4. 4 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "...Издаването на кода става за минути, затова чакането зависи единствено от дължината на опашките, уточниха от НЗОК..."

  Абе, тия в ред ли са...за да си чета онлайн, здравният статус, трябва да им се наредя на опашка в НЗОК, вместо да ми изпратят кода на есемес...ай, без мен...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 5. 5 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 872 Весело

  Чакането зависело единствено от дължината на опашката били обявили от здравната каса. Тия откриха Америка. Аз си мислех, че чакането зависи от размера на червеното петно на Юпитер.

 6. 6 Профил на mail123456
  mail123456
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#4] от "Γαλλα":

  Работи и с електронен подпис.

  http://f1.f-e-n.net - Формула 1 каквато трябва да бъде
 7. 7 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Предния път като го пробвах, ми искаше ПИН кода на електронния подпис в някакъв Java аплет, не смятам да го ползвам в този вид...

 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#6:"mail123456"]Работи и с електронен подпис. [/quote]

  Ох, успокоих се...на опашка, с въже да ме вържат, ше го прегриза и ше избягам

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на mail123456
  mail123456
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#7] от "darkstar":

  Стандартният диалог на Firefox-а за ел. подпис си е ... няма Java поне при мен.

  http://f1.f-e-n.net - Формула 1 каквато трябва да бъде
 10. 10 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да, вече си изкарва стандартен диалог.

  Разгледах си досието, има доста бонус добавен от ДКЦ-то, на един от прегледите ми имам записани 3

 11. 11 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrev111":

  Какво да му гледам на досието,все едно не знам кога съм бил болен.Единствено мога да следя джипито да не си пише неосъществени прегледи за да източва Здравната каса.

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Взех си ПИК кода за нула време. Работи но сигурно има още работи да ги изчистват нещо даже ми превежда преводача от англииски а сертификата си го дава както на НОИ.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#11:"modest"]Единствено мога да следя джипито да не си пише неосъществени прегледи за да източва Здравната каса.[/quote]
  Ами точно за такива цели се правят електронни досиета и е добре да има електронна здравна карта - да не са те оперирали някъде без да си разбрал или пък да не са ти отрязали някой крак и да са ти сложили протеза, пък ти да се заблуждаваш, че двата ти крака са си на мястото.

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  и каква е разликата с преди ,пациента какво ще установи ,кой е надписал прегледи или ще се сети преди 2 години къде и как е ходил ,никакво значение няма този достъп ,това е поредната затормозяваща работата на лекарите система ,крайно време е да се постави въпроса ,кога НЗОК ще започне да заплаща тази дейност на договорните си партньори ,защото разхода да се въвеждат данни в е досиета е над 5 пъти по голям от този да прегледаш някого и да му свършиш работата ,само ,че в НРД се плащат само медицински дейности а не компютържииски ,много скоро може да се окаже ,че е досиета има ,,а няма кой да внася информация в тях ,защото системата е затормозена до крайна степен и сега джипитата си дават 80 % от сумите от НЗОК на пероснал да пише и подрежда безкрайни досиета ,които дефакто никой няма да чете ,при мен като лекар с 25 години стаж и 13 години договор с НЗОк са натрупани над 500000 единици в писмен вид подредени в досиета в три стаи от персонал от 8 души ,които се занимават предимно и само с това от 13 години и за това се плащат на този етап около 6000 лв месечно .от цялата тази документация ,която я има и в електронен вид е проверена най много 50 амб листа за 13 години и по никакъв начин няма значение за здравето на пациентите въпреки стриктното си водене ,пълна порнография .

 15. 15 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Не трябва ли да има един код за всички институции...???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  лекар работещ във франция пише един единствен документ на пациента и се занимава само със прегледа му ,след заплащане на 32 евро за прегледа ,а именно -фактура .След прегледа пациента си взема фактурата и отива в застрахователния си фонд да му я осребрят ,никави е досиета и никакви писаници на небивалици .

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#13] от "teridan":

  то хубаво ,да провериш дали не са направили далавера с тебе ,ама ти дали си готов да си плащаш за тази услуга ,защото пък някой друг трябва да си губи 30 минути от работното време за да ти вкара данните на прегледа ,които ти после да провериш ,след като се усложнява системата ,ще се пвиши цената на прегледа и няма да има 1 лев абонамент и 3 лв такса ,а 30 и ще си четеш веднага и всичко както искаш ,а и далавера няма да става ,така е и по света

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  "За да получи достъп до личния си архив, всеки който желае, може да подаде заявление в регионалното звено на здравната каса. Издаването на кода става за минути, затова чакането зависи единствено от дължината на опашките, уточниха от НЗОК."

  Ашколсун - онлайн услуги по милиционерски. На опашка пред гишето...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#17] от "tur671":

  Работи в много държави и е проверено, че не отнема толкова време. Всеки лекар и сега попълва достатъчно документация за пациента. Ако я попълва електронно в национална електронна система нещата с документацията няма да се променят драстично, но контролът - да. Това е възможност да се спре източването на здравната каса, което е неоспорим факт. Контролът е в интерес на всички - както на пациентите, така и на лекарите, които честно си вършат работата.

 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 872 Весело

  Разбрахме, че от НЗОК не се съмняват, че опашки ще има - единствено не знаят колко ще са дълги.

 21. 21 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#18] от "Тони!": Недей се хаби не ти трябва, да не се уплашиш от диагнозите на психиатъра си

 22. 22 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Журналистите са виновни в тоя случай.
  Системата си РАБОТИ с ел. подпис. Неправилно ги препсувах НЗОК (по този повод неправилно). Почти се учудих как всичко стана и тръгна. Невалидният сертификат си е нещо типично за държавните сайтове, с него съм свикнал. И наистина е полезно да видя, че личната ми не ми е писала нищо никъде.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#11] от "modest":

  Личния ти лекар не получава пари за всеки преглед , а само за един-единствен профилактичен преглед годишно. Ако отидеш изобщо на този преглед....
  А по темата- сто пъти се каза ,че не може без смарт карта както правят в Естония,Белгия Португалия и пак се продължава с полуелектроннйи системи. Единствено валидирането с нея при преглед е гаранция за липса на злоупотреби. Макар ,че се досещам как балканския мачо пак ще даде картата на жена си и ще и каже 'Въри ма , земи ми едно направление' , вместо да спре за малко с бирата и да си занесе телесата при личния лекар за преглед...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#21] от "shileto":

  Нема страшно. Герберастията за съжаление дори до психиатър не може да го докара, щото нема каквито и да било наченки на мисъл.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Следващата наложателна промяна е въвеждането на ЛИЧНИ МАГНИТНИ КАРТИ ЗА ВСЕКИ ЗДРАВНО ОСИГУРЕН.Так ще се премахне цялата хартиена грамада от направления,амбулаторни листове,изследвания и тн.Тя ще е и гаранция за правилната дейност на джипита и болници.За това са необходими и четящи устройства разположени в рецепциите на всяка болница.Те ще указват часа лекара и кабинета където трябва да отиде болният.Ще отпаднат много излишни щатни бройки в здравеопазването.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 26. 26 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "Танас":
  Ако случайно си от София можеш ли да споделиш от къде се взима?
  До колкото разбрах трябва да е от РЗОК София-град на ул. "Енос" № 12-14. Или се бъркам?

 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#26] от "glatzial": От центъра на запад се намира в поликлиниката в Люлин мисля че е 12 вижда се от тролея

 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Практическа стойност ще има , ако имате здравното си досие в тази смарт-карта и оторизирате други лекари например в Спешна Помощ да видят какви алергии имате, какви имунизации са правени, каква е терапията за хроничните ви заболявания, какви консултации са проведени, какви лабораторни и образни изследвания има досега и които може да имат значение за сравнение със сегашното състояние, последни хоспитализации ,епикризи и т.н. Справки от прашното мазе на НЗОК със сдуханите им сървъри не виждам с какво ще допринесат за подобряване на сегашното положение в здравеопазването. Пацо Цековата работа е като да сложиш на каруца 17инчови лети джанти. Може да смае само маалата (за кратко) . Всички лекари знаят ,че в момента в документооборота фигурират формуляри от 50те години на миналия век и никой в МЗ не е преразгледал това пиршество на комунистическата куха бюрократична медицина и нелепите им ‘учетни’ форми (каква хубава съветска дума-‘учетни’).

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#26] от "glatzial":
  Точно от там то друга РЗОК няма там е и за София Окръг и София Град.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 30. 30 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#16:"tur671"]лекар работещ във франция[/quote]

  Френската здравна система е може би най-добрата в света, със сигурност - в Европа.

 31. 31 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "Γαλλα":

  Поредният милион за яхти и поршета.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 32. 32 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Примерно, ако видиш несъществуващи прегледи и/или манипулации, операции и т.н. има ли начин и ако има - какъв е пътят да оспориш тези източвания?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 33. 33 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 853 Неутрално

  и както винаги всичко у нас става лично на място , висене като някое животно докато вземеш един лист хартия .

 34. 34 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#32:"Музар - Избирам бюлетина 27!"]Примерно, ако видиш несъществуващи прегледи и/или манипулации, операции и т.н. ... какъв е пътят да оспориш тези източвания?[/quote]

  Дълъг, прашен или кален/според сезона/, потен и наи-вече административен...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 35. 35 Профил на Elena Georgieva
  Elena Georgieva
  Рейтинг: 263 Гневно

  Къде е министъра на електронното правителство - за да ползваме електронна услуга - да се редим на опашка !!!!!?????

 36. 36 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  е защо не може чрез егн да се логнеш и да си направиш парола след това? Пак трябва разкарвации...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 37. 37 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Пак българското недоволство и скептицизъм властват в този форум... аз пък си мисля , че това може да е едно добро начало...

 38. 38 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#36] от "Пешката":Наистина тези от здравната каса здраво са се окопали в бюрократизма и направо НЕ СА В ЧАС.А в всяка канцелария имат лаптоп климатик и ергономични кресла така меки и удобни за дебелите им задници.Само няма кой да ги срита.Въобще думата " чиновник " звучи гордо и е синоним на вечност,въпреки че не произвеждат нищо те са като хлебарките неизтребими и възпроизвеждащи се.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 39. 39 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dr_Doolittle "Това не е новост и го има в много бели държави,бях в Финландия там е въведено отдавна и няма никакви хартиени носители въпреки че горите им са обширни.За всяко отсечено дърво от собствената си горя трябва да засадиш ново.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 40. 40 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#32:"Музар - Избирам бюлетина 27!"]Примерно, ако видиш несъществуващи прегледи и/или манипулации, операции и т.н. има ли начин и ако има - какъв е пътят да оспориш тези източвания?[/quote]

  Пускаш жалба в РЗОК / НЗОК.
  Поне така ми обясниха днес в касата като си взех кода.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 41. 41 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "shileto":
  До коментар [#29] от "Танас":

  Благодаря

 42. 42 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#36] от "Пешката":

  Защото ако ти знам ЕГН-то (а не е трудно да се открие повярвай ми), ще се логна от твое име, ще ти сменя паролата, и от там:
  1. Ще имам достъп до здравните ти данни, а там може да има нещо, което предпочиташ да е тайна
  2. Ще ти създам още повече главоболия, за да можеш да ползваш системата, пак ще трябва да се разходиш и да обясниш, че не можеш да влезнеш.

  ЕГН НЕ ТРЯБВА да се ползва НИКОГА за доказване на самоличност в електронни или други системи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK