Над 70 гвардейци даряват стволови клетки в подкрепа на свой колега

Над 70 гвардейци даряват стволови клетки в подкрепа на свой колега

© Цветелина Белутова, КапиталНад 70 доброволци от Националната гвардейска част се включиха в акция за даряване на стволови клетки, за да подкрепят свой колега, който страда от остра миелоидна левкемия. Гвардейците от поделение 54 800 ще помогнат да се попълни Националната донорска публична банка за лечение на пациенти с онкохематологични заболявания, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки, съобщи Министерството на здравеопазването.   


Идеята е на самите мъже, които се включили напълно доброволно. Акцията била организирана от Изпълнителната агенция по трансплантации, Клиниката по клинична имунология към "Александровска" болница и Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания. Лекарски екипи от двете лечебни заведения вече са взели кръв от всички, които желаят да бъдат изследвани и са подписали документите за информирано съгласие.


Предстои в Клиниката по клинична имунология на "Александровска" да се извършат самите изследвания, при които кръвта се типизира. След това потенциалните донори ще бъдат включени в Националната донорска публична банка. Оттам клетките им ще могат да послужат при лечението на всички, които се нуждаят от тях. 


Клиниката търси и още доброволци. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK