Над 50 000 българи са получили инсулт през 2012 г.

Кампанията "Разпознай инсулта. Действай бързо!" е организирана от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim.

© Дневник

Кампанията "Разпознай инсулта. Действай бързо!" е организирана от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim.Разпознай инсулта. Действай бързо!" Под това мото в началото на седмицата започна информационна кампания, която да запознае жителите на четири български града с първите признаци на исхемичния инсулт и правилната реакция в тези случаи, така че да се намали риска от тежки последствия и инвалидизиране.


Инициативата е насочена към рисковите групи на възраст между 45 и 65 години и техните семейства, колеги и близки, които биха могли да им помогнат при внезапен удар. Екипи от студенти по медицина ще посрещат желаещите да научат повече по темата в диагностично-консултативните центрове на София, Пловдив, Стара Загора и Плевен от 9 до 15 ч. до петък - 26 април, включително.


По данни на Националния център за обществено здраве и анализи случаите на инсулт в България през 2012 г. са общо 50 783. Това поставя страната ни на едно от челните места в Европа по брой инсулти както и по смъртност в следствие на инсулт. За миналата година смъртните случаи са 7 535.
Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст - в 91% от случаите или общо 46 248, от които близо 22 хиляди мъже и 24 хиляди жени. Пострадалите във възрастовата група от 35 до 55 години са малко над 4 300. И въпреки че рискът е по-голям за хората в по-напреднала възраст, случаи на инсулт сред младите хора до 35 години също има - близо 200 през 2012 г.


Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне целия мозък или определена част от него. Той може да бъде предизвикан от руптура на кръвоносен съд (хеморагичен инсулт) или от запушване на кръвоносен съд от съсирек (исхемичен инсулт). С всяка изминала минута след възникването на инсулт в мозъка умират приблизително два милиона нервни клетки. Затова и колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът на засегнатия човек да се възстанови. От огромно значение са и спешните действия, които се предприемат в първите минути от удара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK