Държавата опитва да намали самоубийствата с 10% с национална програма за превенция

Държавата опитва да намали самоубийствата с 10% с национална програма за превенция

© Юлия ЛазароваВсяка година около 800 българи слагат край на собствения си живот. В световен мащаб хората, които избират този изход, са един милион на година, т.е. по 3000 души на ден. Тенденциите в последното десетилетие са мрачни и в света и в страната ни - като цяло се отбелязва ръст на самоубийствата, както и намаляване на възрастовата граница. По тази причина превенцията на самоубийствата и на депресията са заложени като основни приоритети в Европейския пакт по психично здраве от 2008 г. 


Поредицата от случаи на самозапалвания в България през февруари и март поставиха темата на фокус и у нас. В края на март здравното министерство започна да изготвя национална програма за превенция на самоубийствата, като събра идеи от регионалните служби и от специалисти. Програмата вече е готова и е публикувана на интернет страницата на ведомството за публично обсъждане.


Националната програма "Превенция и профилактика на самоубийствата в Република България" е разписана до 2018 г. и разполага с бюджет от 764 400 лева от държавната хазна и Норвежкия финансов механизъм. Документът е разработен от Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи. 
Основната цел на програмата е в рамките на пет години самоубийствата у нас да се намалят с 10%. Успоредната информационна кампания пък ще има за цел да увеличи знанията на всички за значимостта и начините за укрепване на психичното здраве, за устояване на постоянните атаки на преумората, пренапрежението и житейските кризи. 


Освен информационната кампания като мерки за намаляване на самоубийствените случаи по програмата се предвижда събирането на достоверна статистическа информация и разширени обучения за професионалистите в сферата на психичното здраве и на здравеопазването като цяло.


Специалистите, обвързани с проекта, ще работят с няколко основни целеви групи сред обществото, които са в риск. Това са хората, при които вече е установена суицидна склонност, хора с психични и тежки соматични заболявания и зависимости, както и ученици на възраст между 10 и 18 години, затворници, военни и служители на МВР, медици, близки на хора, които са направили опит за самоубийство (успешен, или не), жени във фертилна възраст, безработни мъже на възраст от 25 до 50 години, възрастни и самотни хора. 


Подходът към различните групи ще е различен, както и в зависимост от степента на уязвимост на хората. Помощ ще се оказва както за предотвратяване изобщо на възникването на такава склонност, така и за преодоляване на автоагресивния порив и на дългосрочни психологически последици след направен опит. 


Програмата предвижда да се създаде система за мониторинг на хората, опитали да прекратят живота си, както и на успелите. Чрез нея ще се следят хората в по-голям риск и освен това ще се оценява по-лесно ефективността на предприетите мерки. На тази база всяка година ще се прави анализ на основните демографски, социални, икономически, психологични и здравни параметри в страната ни, които са най-неблагоприятни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK