Хипертонията убива 9.4 милиона души по света всяка година

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивНа 17 май - този петък - трядиционно ще се отбележи Световния ден за бобра с хипертонитята. По този повод в София и други градове на страната ще бъдат разкрити няколко пунктове за измерване на артериалното налягане. Това съобщи днес проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония (БЛХ). 


Организацията отбелязва деня за седма поредна година. Мотото на тазгодишния ден за внимание към проблема ще бъде "Нормално кръвно налягане - нормален сърдечен ритъм". Световната здравна организация също акцентира върху хипертонията като глобален проблем тази година, като на Световния ден на здравето – 7 април - отправи посланието "Контролирай кръвното си налягане!"


Хипертонията, или високото кръвно налягане, е известна като "тихия убиец". Много хора страдат от нея през голяма част от живота си, понякога дори без да знаят. Всяка година обаче от високо кръвно налягане в света умират 9.4 млн. души, а при 1.5 милиарда има усложнения и страдат от ефектите на заболяването. 
Това е най-силният самостоятелен рисков фактор за смърт в световен мащаб, водещ до сърдечно-съдови усложнения, мозъчен инсулт, бъбречни увреждания и диабет. Статистиката показва, че долната възрастова граница на хипертонията пада все по- ниско и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване, което налага обществото все по-ясно да се осъзнае ролята на рисковите фактори, коментираха специалистите. Факторите, които предразполагат към заболяването пък са наднорменото тегло и нездравословната диета, тютюнопушенето, както и генетичното предразположение.  


Високото кръвно налягане е най-честата причина и най-значимия рисков фактор за възникване на предсърдно мъждене (неритмична сърдечна дейност). При съчетаване на предсърдно мъждене с артериална хипертония рискът от мозъчен инсулт силно нараства. 


Проф. Торбова обясни, че в огромна част от случаите - около 86% - предсърдното мъждене е съчетано и с артериална хипертония. В България около 4% е честотата на предсърдно мъждене при 70-годишните. "Последиците от предсърдно мъждене са пет пъти по-голям риск за мозъчен инсулт и два път по-голям риск от смъртност. Предсърдното мъждене често протича без симптоми", каза проф. Торбова. 


Всъщност в 30% от случаите предсърдното мъждене протича безсимптомно, но то е основната причина за емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови. Рисков фактор за възникването му в 40% от случаите е наследствената обремененост. Другите основни причини за предсърдното мъждене са артериална хипертония, захарен диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, тютюнопушене,  злоупотреба с алкохол.  


От началото на пролетта в 10 града в страната са били разкрити 15 пункта за измерване на артериално налягане, на кръвна захар и серумен холестерол. През тях вече са преминали около 200 доброволци. На 17 май ще бъдат разкрити нови четири пункта в София, а на 18 май още 10 пункта в Пловдив, Плевен, Варна, Велико Търново, Русе, Бургас, Хасково, Пазарджик и Стара Загора, където ще се измерва артериалното налягане и ще се регистрират налични нарушения в ритъма, съобщи Торбова. В София пунктовете ще бъдат разположени пред Народния театър "Иван Вазов", в парка "Заимов", в градинката пред Централната софийска баня, в Южния парк откъм бул. "Г. Делчев". Акцииите навсякъде започват в 9 ч.  


Междувременно всеки може да предприеме мерки, за да пощади сърцето си и да нормализира кръвната си захар и налягане като бъде по-активен физически, например с редовни разходки в парка, като яде повече плодове и зеленчуци и по-малко полуфабрикати, мазнини, захар и сол, като ограничи алкохола и спре пушенето. 

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ...Факторите, които предразполагат към заболяването пък са наднорменото тегло и нездравословната диета, тютюнопушенето, както и генетичното предразположение... Както и последните до момента изборни резултати

 2. 2 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ако някой иска да научи повече (и по-специализирани неща) по темата, посетете уеб сайта на списание МД, където има над 60 статии за артериалната хипертония http://spisaniemd.bg/?s=%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 3. 3 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Трябва да се следи редовно.

 4. 4 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Трябва да има все повече такива инициативи.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 5. 5 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 775 Весело

  А пращащи бележки след спечелени избори бивши министър-председатели по колко убива ?
  Да букнем един за догодина ?

  Eff U Greta
 6. 6 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#2] от "nea":

  Ок... ама с четене на статии няма да накарате никого да спре цигарите, да намали алкохола и мазните манджи и да ходи да тича на стадиона по поне 5 обиколки дневно.

  Вие правите ли я??? Превенцията, м?!

  Жената е покана за щастие
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  НИЩО НЕ КАЗВАТ КАК Е БОЙКО С КРЪВНОТО ДИГА ЛИ ГО ДИГА ЛИ ГО ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  А в БГ ядъхт неправилно, никво движение сол бол после стои та гледаи цирка ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 9. 9 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Бях такъв. Било е 192/100.
  Ето как моята Дианка (girl power)
  ме излекува.

  "350 гр. чесън се почиства и се счуква в дървено хаванче с дървено чукало.Слага се в буркан и се залива с 200 мл. чист спирт.Затваря се и се съхранява на хладно и тъмно 10 дни.На 10 ден се прецежда и течността престоява на тъмно още 3 дни.
  Пие се 10 минути преди хранене в 50 мл непреварено студено мляко по схемата:
  1-и ден: закуска - 1 капка; обед – 2 капки; вечеря – 3 капки
  2-и ден: закуска- 4 капки; обед – 5; вечеря – 6
  3-и ден: закуска - 7 капки; обед – 8; вечеря – 9
  4-и ден: закуска - 10 капки; обед – 11; вечеря – 12
  5-и ден: закуска – 13 капки; обед – 14; вечеря – 15
  6-и ден: закуска – 15 капки; обед – 14; вечеря – 13
  7-и ден: закуска – 12 капки; обед – 11; вечеря – 10
  8-и ден: закуска – 9; обед – 8; вечеря – 7
  9-и ден: закуска – 6; обед – 5; вечеря – 4
  10-и ден: закуска – 3; обед – 2; вечеря - 1
  11-и ден:закуска -15; обед - 25 ; вечеря -25
  12-и ден:закуска - 25;обед - 25 ; вечеря - 25

  РЕЗУЛТАТИТЕ СА НЕОЧАКВАНО ДОБРИ:Организма се изчиства от излишните мазнини.Подобрява се обмяната на веществата.Кръвното налягане се нормализира само за 5-6 дни.ТУМОРИТЕ се стопяват,често изчезват.Кръвоснабдяванет на сърдечния мускул се нормализира.Бързо се подобрява слединфарктно състояние на болните.Артритите се успокояват,костните болки също,слухът и зрението се подобряват.Лекува гастрит и колики.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#6] от "bgpainter":

  Изобщо не е нужно да тичаш като луд.
  Ма въобще.
  Спазвай описаното с чесъна и няма проблеми...поне при мен.
  Пия, пуша и третото върша с голямо удоволствие и няма грижи, но чесъна е задължителен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#10] от "Росен (загубихме...... всички)":

  Пълна простотия бате, ако беше толкова просто мислиш ли че милиардери щяха да получават сърдечни удари и тн.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 12. 12 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#11] от "ivanchoLA":

  Вярвай, че от тия девет милиона дето мрат ей така поне половината ще оцелеят.

  Френското правило също не е за подценяване.
  Червено вино.
  Изпих едно буре собствено Мерло и буквално след ден трябваше да ида на коронарография.
  Чистички артерии. Дори питаха дали не е грешка написаното в листа ми, че съм пушач от милион години. Казах им за Мерлото и решиха, че това е вероятната причина за чистите артерии. После пак имах грижи, щото не мога Мерло да пия през лятото и чесъна реши въпроса.
  Имам кризи понякога, но не и страшно.
  Нося хапчета разбира се винаги със себе си, но рядко ги пия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 446 Весело

  [quote#9:"Росен (загубихме...... всички)"]РЕЗУЛТАТИТЕ СА НЕОЧАКВАНО ДОБРИ:Организма се изчиства от излишните мазнини.Подобрява се обмяната на веществата.Кръвното налягане се нормализира само за 5-6 дни.ТУМОРИТЕ се стопяват,често изчезват.Кръвоснабдяванет на сърдечния мускул се нормализира.Бързо се подобрява слединфарктно състояние на болните.Артритите се успокояват,костните болки също,слухът и зрението се подобряват.Лекува гастрит и колики.[/quote]

  Всичко това изпита (установи) върху себе си?!?
  Веднага да почерпиш ... след като си вземеш чесъна де

  simple mind
 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#13] от "senser":

  Сериозно. Всъщност пих от отварата доста по-дълго време.
  Сега чакам новия чесън и ще си я пия постоянно.
  Не мирише от мен, макар да си мирише на чесън като пия от нея.

  Виж сега, ако това не помага поне няма как да пречи.
  Аз си я направих дори не със спирт 96◦, а с преварена неразредена ракия около 80◦.
  Стана си, нямам грижи с кръвното, но се получи и друго. Пулсът ми от 82/86 нормално, стана 66/68.

  Нищо не пречи да се опита. Концентрацията на алкохол е толкова малка, че дори антибиотици да се пият едва ли ще пречи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanchoLA":

  Сетих се нещо.
  Виж там някой около теб с проблеми с кръвното и нека опита този метод.
  Да видим какво ще стане, ще кажеш после тук.
  Може да не действа универсално, не знам, но факт, че при мен подейства.
  Дори утре, ако все пак ме прасне инсулта или инфаркта нищо не значи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#11] от "ivanchoLA":

  Ега ти и затапването!

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 17. 17 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#9] от "Росен (загубихме...... всички)":

  мерси з а рецептурата
  Ще я изпробвам за себе си.

  ма не е зле и да потичваш
  щото мозък се храни с кислород

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 18. 18 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  цикъла на земята е такъв,че рано или късно всички си отиваме.Има ли значение от какво???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1629 Весело

  До коментар [#17] от "crowd founder":
  [quote#17:"crowd founder"]ма не е зле и да потичваш
  щото мозък се храни с кислород [/quote]
  И с добър алкохол.
  Да подтичват кончетата, аз още имам кола .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#18] от "sto67nes":
  [quote#18:"sto67nes"]Има ли значение от какво???[/quote]
  Не разбира се, но има значение кога.
  Наскоро дете на 11 години почина в училище.

  Има ли значение?
  Май има и от голямо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Наскоро имаше статия в научната част на Икономист, по темата.
  Вече е почти доказано, че хипертонията зависи е строго наследствена. Някои имат една бактерия в стомаха дето при разграждането на храната отделя вещество, което пък стимулира дроба да отделя един специфичен ензим който води до втъврадяване на съдовете. Някои я имат таз бактерия, други не.
  Що се отнася до хаповете за кръвно налягане в момента Новартис са на пангара в Щатите за измами с тая работа - рушвети на доктори и висши лица, да им вкарат хаповете в Медикеър и от там цунват десетки милиони. Нещата отиват към одрусване на глоба от повече от 200млн.
  Аз лично като ходих на профилактичен преглед скоро в много реномирана софийска болница, още не ми измерила кръвното докторката се хвана за рецептурника щото на моите години вече трябвало да пия хапове и те биле безплатни.
  Три пъти мислете преди да посегнете към отровите на съвременната фармацевтична индустрия.

 22. 22 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#21] от "k_":

  Пред кабинета на нашата лекарка (джипи), обикновено броят на пациентите е съизмерим с броя на чакащите "фармацевтично-търговск представители", или както там се казват.
  Доста е показателно според мен.

  simple mind
 23. 23 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Баси хората. Мрът като мухи от най-различни болести със стотици милиони на година ... и пак населението расте като полудяло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK