Лекари одобряват избора на Анджелина Джоли да намали риска от рак

Лекари одобряват избора на Анджелина Джоли да намали риска от рак

© Thomas Peter, ReutersРешението на Анджелина Джоли да се подложи на отстраняване на двете гърди с цел намаляване на опасността от рак изненада почитателите й и мнозина по света, но лекарите, изглежда, по-скоро одобряват решението й. Те обясняват, че много жени са с повишен генетичен риск от развиване на рак на гърдата и ако решението им за драстични изпреварващи мерки е добре информирано, то наистина може да донесе полза, разказва "Ройтерс".


В статията в "Ню Йорк таймс", в която актрисата обяви за състоянието си, тя каза, че иска да окуражи и други като нея с наследствен риск да се подложат на тестове. Лекари казват, че това е правилният начин - първо добре да се информираш, преди да се подложиш на операцията.


Години наред изследователи предупреждават, че забелязват увеличаващи се случаи на превантивна двойна мастектомия, на която се подлагат жени с по-малък риск от този на Джоли. Проучване на д-р Мишел Сейблъ от Университета на Мичиган от миналия ноември твърди, че 70% от пациентите с рак на гърдата, отстраняващи и двете гърди, всъщност нямат клинична необходимост да се подлагат на тази процедура. В 90% от тези случаи се действа от страх да не се върне ракът.
Д-р Изабел Бедросян, онкологичен хирург от раковия център "Андерсън" в Хюстън, смята, че това е прекалена реакция и няма доказателства, че двойната мастектомия реално помага на жените с рак в едната гърда.


Но случаят с Анджелина Джоли не е такъв. Тя няма рак, но прибягва до операцията заради много голямата вероятност да се разболее. "Нейната ситуация е много по-различна. В нейния контекст смятам, че е правилно да се пристъпи към отстраняване на двете гърди и от онкологична гледна точка това е оправдано", казва Бедросян.


Тестовете са показали, че тя е носител на гените BRCA (името е съкращение от рак на гърдата BReast CAncer) и това означава 5 пъти по-голям риск да развие заболяването според данни на Американския национален институт за рака. Мутации на гените BRCA 1 и BRCA 2 може да увеличи риска от рак на гърдата с 60-80 процента. Фактът, че майката на Анджелина Джоли е починала млада от това заболяване, увеличава вероятността актрисата да повтори нейния случай.


Основният мотив, който Джоли изтъква, е, че иска да е възможно най-дълго с децата си и това е същата причина, поради която много жени си правят ДНК тест, обяснява д-р Сюзън Клугмън, директор по въпросите на репродуктивната генетика в медицинския център "Монтефиори" в Ню Йорк. Д-р Клугмън казва, е извършвала подобни проверки на хиляди жени и че работи с психолози, които им помагат да осъзнаят какво означава информацията, че тестът е положителен.


"Някои жени са смазани, някои са мотивирани да действат", допълва Клугмън, според която е виждала няколко жени на 30-40 години със сходен риск, които са направили това, което е сторила и Анджелина Джоли. "Всеки ден виждаме такива случаи."


Отстраняването на гърдите е напреднало значително от времената, когато хирурзите започнаха да премахват тъкани и кожа в процедури, които може да спасяват жените, но им оставят телесна травма. Джоли е преминала през серия процедури, които са съхранили по-голямата част от кожата и зърната на гърдите й, докато се премахва тъканта под тях.


Нейните лекари са използвали метод за "разпъване" на кожата чрез специални импланти, които в рамките на няколкото седмици възстановителен период постепенно се надуват, след което се заместват с постоянни силиконови импланти.


Други прилагани процедури предвиждат използване на тъкан от други части на тялото, включително от корема. Според Американското общество на пластичните хирурзи цялата серия операции може да достигне 75 000 долара - сума, която частните застрахователи в САЩ в повечето случаи покриват.


"В наши дни се правят невероятни реконструкции и смятам, че поради това все повече жени предпочитат профилактична мастектомия", казва д-р Шарън Розенбаум Смит, хирург онколог в медицинския център "Рузвелт". "Това се прави с минимална намеса и често мястото остава напълно скрито или под ареолата, или под гънката на гърдата, така че, общо взето, не се виждат белези."


Но този избор не е лесен дори сред жените, които потенциално може да спасят живота си по този начин.


Клугмън разказва за случая на 82-годишна жена, която си направила тест по настояване на дъщеря си. След като тестът излязъл положителен, дъщерята отказала и тя да се провери. "Беше много уплашена." Според лекарката случаят на Анджелина Джоли може би ще накара хората да се отпуснат и да говорят по-спокойно за генетичните си проблеми.


Дебра Капко, хирург, специализирана в операции на гърдите в нюйоркския раков център "Слоун Кетеринг", настоява пациентите, преди да стигнат до нея, да си направят генетичен тест и да потърсят психологична помощ.


Според Националния раков център превантивната мастектомия може да намали с 90% опасността от развиване на рак на гърдата при жените със среден или висок риск. Но и няма пълна гаранция, че това защитава жените. Тъкан като тази в гърдите понякога се открива в костния мозък или в стените на гръдния кош например. И, разбира се, като при всички операции има риск от инфекция или силно кървене.


Патентът за ДНК тестовете, използвани от Джоли, е на компанията "Мириад дженетикс" (Myriad Genetics). Цената име 3-4 хиляди долара всеки.


Миналия месец Върховният съд на САЩ прие да обсъди въпрос дали човешката ДНК може да бъде обект на патентоване и решението се очаква през юни. Специалисти смятат, че едно решение срещу "Мириад" може да доведе до поевтиняване на тестовете и че те може да станат по-достъпни.


От август здравният закон на президента Барак Обама определи BRCA тестът да бъде задължителен като превантивна мярка. От октомври на милиони американци без здравно осигуряване ще бъде предложен нов здравен план, в който тази процедура ще бъде безплатна.


Има и реакции, критикуващи решението на Анджелина Джоли да направи здравния си проблем публично достояние, и то по този начин. Пеги Оринстийн, известна американска писателка, която се е излекувала от рак на гърдата, казва, че преди всичко жените трябва много добре да осъзнаят, че Джоли принадлежи към много специфична група с генетичен риск, и да не смятат, че и те са в опасност, дори ако има в семейството им човек, пострадал от това заболяване.


Освен това тя предупреждава, че засилената през последните години кампания за борба с рака на гърдата, която обгражда хората от всички страни, има и един нежелан неприятен ефект. Става дума за това, че у жените се създава впечатление, че едва ли не това е епидемия и че са все по-застрашени, поради което много от тях взимат прибързани и емоционални решения да се подлагат на операции или не обръщат достатъчно внимание на други видове ракови заболявания.


Оринстийн допълва, че за случаи, които не са толкова специални като този на Анджелина Джоли, нейните лекари са й казали, че отстраняването и на другата гърда е въпрос на отношение към риска, а не медицинска необходимост.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Браво на Джоли много зряла,отговорна постъпка!

 2. 2 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Народа казва - Ако ти е писано да умреш от камък ,няма да се удавиш.
  Та тая гугутка с е осакатила за тоя дето духа,освен ако не имала реална диагноза рак и на двете гърди и сега увърта номера /което също е много тъпо/.

 3. 3 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Евала на жената. И на лекарите и учените, че измислят начини спасяват животи без да разрушават телата на жените.

 4. 4 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дива селянка":

  Детерминизмът е глупост. Стига религиозни ненормалщини.

 5. 5 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 678 Неутрално
 6. 6 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Става дума за това, че у жените се създава впечатление, че едва ли не това е епидемия и че са все по-застрашени, поради което много от тях взимат прибързани и емоционални решения"

  Много точно написано.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 7. 7 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Браво, притежаването на много пари може да помогне за да запазиш здравето си в добро състояние дълго време. Съгласен съм!

 8. 8 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Много е важно преди такава стъпка да се информираш за всички рискове и възможности. Щом при нея рискът е бил огромен, а направила правилната стъпка.

  Остава въпросът за онези, които са в същото положение, но не могат да си позволят операции за 75 000 долара.

  I don't want to believe. I want to know.
 9. 9 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не виждам защо са минусите по-горе. Дори мейнстрийм християните (вкл. православните) предпочитат да смятат, че има свободна воля, а не че ни е "писано".

  Следователно изборът на Джоли е правилен. Отново евала.

 10. 10 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Без коментар...

  Следващия път може да си премахне мозъка заради повишен риск.....

  Всъщност имам един въпрос - а какво мисли Брад Пит?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1589 Весело

  -Следващата стъпка сигурно ще е мъжете да се откажат от "топките" си, преди да са развили "рак", за да не го развият ! -Имам натрапчивото чувство, че се изпълнява програма, за "затъпяването на населението" по целият свят !

 12. 12 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#10] от "epoc":
  В предишната статия "Анджелина Джоли обяви, че си е направила двойна мастектомия" се казва, че Брад Пит напълно приема и одобрява решението. Хвърли един поглед.

  I don't want to believe. I want to know.
 13. 13 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"Milva"]Щом при нея рискът е бил огромен, а направила правилната стъпка.[/quote]

  Мда, ако следваме максимата, че "животът е хронично заболяване, чието единствено лечение е смъртта" най-добре да се застреля, че да не се мъчи.

  5 пъти по-голяма вероятност не значи, че непременно ще развие рак, по-добре да си ходи на редовната профилактика, което всъщност е проблемът на 90% от жените, ракът на гурдата рядко е злокачествен.

  Също така мъжете почти не боледуват от рак на гърдата, що не вземе да си смени профилактично и пола, поне ще е съвсем сигурна, че нито рак на гърдатам нито рак на простатата ще хване.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#12:"Milva"]В предишната статия "Анджелина Джоли обяви, че си е направила двойна мастектомия" се казва, че Брад Пит напълно приема и одобрява решението[/quote]

  Благодаря, пропуснал съм го.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много умни коментари, явно тука половината са дипломирани лекари, в частност онколози...

  Ставате за смях.

 16. 16 Профил на stol1
  stol1
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Одобрявам манипулацията на Анджелина Джоли. Жалко, че в България малко хора имат възможност да направят такъв избор, защото както обясниха, май беше по Нова телевизия, става дума за много пари - нищо не се поема от здравната каса.

 17. 17 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Смела жена !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 18. 18 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Е то в Америка точно защото всякакви ей такива прищевки се поемат от здравните им каси, е станало толкова скъпо, че милиони хора не могат да си позволят да си направят здравна застраховка.
  Там лекарите са такива хиени... ако нямаш осигуровка, в болницата не те вземат. А като покажеш картата, че имаш - потриват ръце и се почва: сър, това е необходимо; мадам, това е жизненоважно... скенери, тестове, процедури - не излизаш без да си оставил едно 3-4,000 долара за добър ден. Ето че и процедура за 75,000 без според мен да е необходима. Не всички са филмови звезди и на една възрастна жена обикновено няма да й е нужно да си реконструра циците със силикони.

 19. 19 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лъчо":

  човек предполага -Господ разполага.

 20. 20 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#11:"vagabond66"]преди да са развили "рак", за да не го развият ![/quote]
  То стига и простата да им се скапе- чудесен повод да ги зачистят до дъно и да пишкат с уринатор.
  А уж ала-бала измами -костен мозък и от бебета дърпат ,за да правят някои си паралии нови,млади и здрави.

 21. 21 Профил на block
  block
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дива селянка":

  Пък римляните са казали - Всеки е ковач на своето щастие.

 22. 22 Профил на block
  block
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дива селянка":

  Ти май за медицинската наука само във вестник "Шок" четеш?

 23. 23 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#22] от "blockblock":

  Абе гъдулко проста.Те ти;

  От времето на първото успешно присаждане през 1968 г., трансплантацията на костен мозък се използва за лечение на пациенти, страдащи от левкемия (рак на кръвта), апластична анемия, лимфоми (като лимфома на Ходжкин, множествената миелома, тежки нарушения на имунитета и някои злокачествени тумори, като например рак на гърдата или рак на яйчниците).
  Макар и трансплантацията на костен мозък да не дава абсолютна сигурност, че болестта няма да се върне, тази операция може да повиши възможността за излекуване или, най-малко, да се удължи периодът на ремисия и

  да се удължи животът на много от пациентите .

  п.с. Тая гугутка горе каква гаранция има ,че като няма цици и си мисли,че няма да хване рак на тях,няма да я хване рака на яйчниците като майка и. Или следващата стъпка е си да ги кастрира и тях. И за ''гаранция'' накрая да стъпи накриво на тротоара пред клиниката и да с утрепе на равно.

 24. 24 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1589 Любопитно

  [quote#20:"Дива селянка"]А уж ала-бала измами -костен мозък и от бебета дърпат ,за да правят някои си паралии нови,млади и здрави. [/quote]
  -Те правят, ама колко е ефективно е друг въпрос! -За парите да не говорим, защото почитателите на тези "интервенции" само трябва да погледнат сметката платена от някой "богоизбран" и автоматически ще забравят за такива профилактики !

 25. 25 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#21:"blockblock"]Всеки е ковач на своето щастие. [/quote]
  И щастливо изчезнаха преди 2000 години..

 26. 26 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ами в крайна сметка, изборът си е неин. Щом е сметнала, че това е правилното решение, не виждам нищо лошо. Въпроса е, че не всеки може да си позволи подобна манипулация.

 27. 27 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "Патентът за ДНК тестовете, използвани от Джоли, е на компанията "Мириад дженетикс" (Myriad Genetics). Цената име 3-4 хиляди долара всеки."

  Ето къде е ключът от бараката. Останалото са празни приказки и реклама.

 28. 28 Профил на block
  block
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#23] от "Дива селянка":
  [quote#23:"Дива селянка"]Абе гъдулко проста.[/quote]
  Отговор от дълбините на гъдулката.
  При нея от статистическа гледна точка вероятността да заболее от рак на гърдата е 500% над средното. Или кво си викаш - еее 500% голема работа.... Пък от друга страна циците са си нейни. От трета страна с това си действие призовава повече жени да си правят диагностика. И от четвърта страна за никой няма гаранции ама нали тебе господ те пази и сичко ти е наред...

 29. 29 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#10:"epoc"]Без коментар...

  Следващия път може да си премахне мозъка заради повишен риск.....

  Всъщност имам е
  Един въпрос - а какво мисли Брад Пит? [/quote]
  -----------------------
  Думи нямам просто. Направо да спре да диша. Кислородът е окислител и създава свободни радикали.
  Хубава жена беше. Жалко.

  България е древна и заслужава много повече!
 30. 30 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво да правим с рака в Мозъка, трябва ли да има превантивни мерки?

 31. 31 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#11:"vagabond66"]-Следващата стъпка сигурно ще е мъжете да се откажат от "топките" си, преди да са развили "рак", за да не го развият ! -Имам натрапчивото чувство, че се изпълнява програма, за "затъпяването на населението" по целият свят ! [/quote]

  Като прочетеш одобрителните коментари, няма да е чувство!!!

 32. 32 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много силно решение от нейна страна. Сигурна съм, че много жени не биха се решили.

 33. 33 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Весело

  До коментар [#30] от "dzmey":

  Режеш главата до кръста- за превенция

 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Тази дама все повече ми харесва.
  ...и преди и бях фен ама!
  Страхотен кураж - пожелавам и здраве!

  I Want To Believe
 35. 35 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#27] от "murttle":

  Ето къде била скрита мишката.Ясно- реклама плюс мозъчни промивки.

 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#23:"Дива селянка"]Тая гугутка горе каква гаранция има ,че като няма цици и си мисли,че няма да хване рак на тях,няма да я хване рака на яйчниците като майка и[/quote]

  Анжелина е BRCA 1 положителна, което е увеличавало с 87% вероятността да развие рак на гърдата и с 50% - рак на яйчниците. Тя е предприела мерки срещу по-голямата заплаха.

 37. 37 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  те лекарите още малко ще ни карат да си режем главите, за да сведем риска от заболяване до нула, щото не могат да ни излекуват по техните комерсиални фармакологични методи!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 38. 38 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Избор на живот и смърт - браво!

 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#29:"flagellumdei"]Хубава жена беше.[/quote]

  Тя пак си е хубава - да не би нейната същност и идентичност да се съдържат в гърдите и'?
  (А гърди все пак има - запазили са зърната и кожата и са и' поставили транспланти - колко други жени си увеличават гърдите по този начин, без да имат медицински показания!)

 40. 40 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Напълно подрепям и аз май имам такова заболяване

 41. 41 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#23] от "Дива селянка":

  Имаше един виц на времето:
  Вълчо решил да не ходи в казармата чудил се чудил се и накарая си отрязал топките. На наборната комисия му казали
  Вълчо ти знаеш ли че няма да ходиш в казармата?
  Защо?
  Защото си дюстабанлия.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 42. 42 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#11:"vagabond66"]Имам натрапчивото чувство, че се изпълнява програма, за "затъпяването на населението" по целият свят ! [/quote]

  На прав път си!

 43. 43 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Решила, осакатила се...неин избор. Големия въпрос е ЗАЩО става толкова публично????? Ха, познайте колко други ще се рендосат?????

 44. 44 Профил на pifche
  pifche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много тъпи лекари. То те не са лекари, а дистрибутори на фармацефтичните компании... и явно и на хирургическата индустрия. Жалко за пострадалите гърди.

 45. 45 Профил на pifche
  pifche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако й кажат, че има 60% вероятност да хване рак на мозъка, ще си го извади ли?

 46. 46 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#28] от "blockblock":

  Точно. Науката напредва и единственото, което се иска от теб, е да слушаш лекарите какво ти казват. Следва да споменем и молоумната постъпка на Стив Джобс, като контра на постъпката на Джоли.
  Мракобесни дебили като много от изказалите се тук ще има винаги.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 47. 47 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е гаси му и лудата......на тая първо са и премахнали мозъка май.....луда страна луди хора

 48. 48 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ееее какъв бизнес може да се развие ако някой докопа отрязаните цици на Джоли...по стотачка за да ги побара желаещ..мухахахахахаха...ще и пратя писмо да ми прати поне едната си цица

 49. 49 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1123 Разстроено

  "Лекари одобряват избора на Анджелина Джоли да намали риска от рак"

  Лекарите одобряват, но форумните галфони - не!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 50. 50 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 450 Неутрално

  По малоумна рекламна кампания не съм виждала. Джоли да прави каквото си иска, но не виждам нужда от популяризирането на подобни решения. Ако ще се притесняваме за генетичната си обремененост да вземем да се борим за легална евтаназия, че то днес гърди, утре уши...

 51. 51 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#50] от "boson":

  Точно вратата за легална автаназия се отваря широко от описаната превентивна практика.

 52. 52 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#46] от "Реконструктор":

  Затова казваме, най-хубав е средният път, най човешки.

 53. 53 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#46] от "Реконструктор":

  Повсеместният проблем, който е виден особено ясно и в българската практика е, че лекарите говорят едно, а всеки чува различно.

 54. 54 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Луда за връзване...

  Да кажем не на педерастията!
 55. 55 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не разбирам как това да послушаш и да се предовериш на лекаря си е "смелост"? Лично за мен това е 1. Признание, че съвременните методи за "лечение" на рака НЕ работят. 2 Медицинската индустрия няма единно становище КАКВО точно е ракът, обаче има поне 101 метода да го "лекува". 3. Как така при общ процент от 10 на "генетичните" ракове в цялостния куп на заболяването, се популяризира една мярка, която все пак създава 5 процента възможност за разболяване. Помислете - 5 процента при 0.00 процента гръдна маса?

 56. 56 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#46] от "Реконструктор":

  Ако не те мързи, погледни каква безмозъчност лъха от коментарите 50 до 55.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  В Европа този тест почти не се използвал....

  Тази мацка го е направила заради децата си, браво.

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дива селянка":

  Добре си си подбрала ника!

  Заговори, за да те видя!
 59. 59 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дива селянка":

  Бог най-вероятно не съществува

 60. 60 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#8:"Milva"]Остава въпросът за онези, които са в същото положение, но не могат да си позволят операции за 75 000 долара.[/quote]
  Ами именно в това ще се съдържа разликата между бедни и богати в наши дни: всички ползват ай-фон и интернет, носят едни и същи дрехи, ядат подобна храна, но едните живеят с 20-30 години повече.

 61. 61 Профил на bubolinkaaa1
  bubolinkaaa1
  Рейтинг: 5 Весело

  пази боже сляпо да прогледа...
  ами, да започнем да си сваляме и кожата, че и в нея голям риск от рак; ами да махнем и мозъка, че и там голям риск
  Народеееее, отвори очи...интересувай се, чети, слушай, не вярвай на всичко , което медиите ти предлагат, съмнявай се...използвай технологиите, (напр. гугъл) като най-елементарното средство за информация, сравнявай...
  Това, което причинява рак не е типа тъкан, ами това , с което тъканите се хранят. Здравословната храна и позитивния мироглед е превантивната мярка,а пречистването на вътрешните органи е единственото спасение, а не отстраняването на тъканите. Да сте чули някога за ракови заболявания в Африка или пък в недоразвита страна? Аз не съм много информирана, но досега не съм. Ама няма и да чуя, щото празен стомах , рак го не лови. Аз нека си интоксикирам организма, пук ще свалям после тъкан, по тъкан докато не остана само кости...Логика, народе, логика е нужна! Ай , по-живо, по-здраво, пък всеки да сваля, каквото иска и може да си позволи, че някои професионалисти в сферата на здравеопаването само туй чакат...Късмет с информацията!

 62. 62 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Мъка, мъка..

  Fail with honour then succeed by fraud
 63. 63 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 705 Неутрално

  благодаря за информацията какво мислят американските лекари, но някои ще напише ли нещо за това, което се случва по този въпрос в България -къде се правят такива тестове, колко струват, покрива ли нещо ЗК и т.н.

 64. 64 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В началото си мислех ,че е превантативна мярка ама като рече че ще маха и яйчници и пр.и други органи се сетигх,че е в тежка диагноза на психическа хипохондрия.
  Няма как да знаеш дали ще получиш нещо просто е така щот американските"специалисти са ти казали и асоциирали някаква вероятност
  за която няма абсол.никакви данни как е асоциирана и получена за да разберем аджеба при равни други условия ли е правено изследването и са калкулирали вероятността или просто са и взели парите за да си карат яхтите няколкото козметични и прочие .хирурзи правили мастектомията.Ами ако утре я бутне камион не дай боже Вероятността не е за пренебрегване особенно ако щофираш ?

 65. 65 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не се учудвам че коментаторите са толкоз невежи щото и статията и тя невежа (както и предишните по повода). Мутациите на гена BRCA вдигат риска от рак не с 60%, а от 12% за средностатистическата жена до 60% за тези с мутациите, т.е. с 500%. На Анджелина риска е бил 87% тоест направо гаранция за рак, и то разновидност която удря млади жени на 100% ги утрепва след големи мъки.

 66. 66 Профил на block
  block
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#65] от "ditenat":
  [quote#65:"ditenat"]средностатистическата жена до 60% за тези с мутациите, т.е. с 500%.[/quote]
  Ами ей на това се опитах да напиша ама някой явно е бягал от часовете по математика. 500% на мен ми се виждат сериозна цифра но щом хората тука викат, че нема проблем.............

 67. 67 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#66] от "blockblock":
  До коментар [#65] от "ditenat":

  Въпросът е принципен и се отнася до това, че на базата на генетични изследвания или на преценка на лекаря се прави прогноза, която дава основание за лечение на отсъстващо заболяване, за отстраняване на здрави органи на базата на хипотеза за бъдещата възможност.
  Тук става дума да си дадем сметка какво представлява всъщност това практическо решение. За огромния морален товар, който носи всеки медик когато ежедневно взема решения за спасяване на животи. Тъкмо тази тежест и вина, схванато отново етически, а не в правов план, която е принуден да носи лекарят, която му е делегирана под сурдинка от съвременния свят, която е напълно нерегулирана и практически е пренос (необоснован, но и оставащ нерефлектиран) на отговорността на всеки отделен върху медицинските лица е нещото, което трябва да ни интересува всички.

  До евтаназията крачката е една, логиката е абсолютно същата като на тази превантивна ампутация: ако лекарят или съответно научни изследвания докажат, че не ти остава да живееш (повече от месец, година), че всичко, което ти предстои е само мъчителна агония или дебилно умопомрачение, то ти би могъл да вземеш тежкото решение (би могло напълно да се обоснове и в името на близките, които преживяват целия ужас и после живеят с него) да поискаш лекарят да проведе контролиран терминален изход. Това въз основа на медицинска прогноза.
  Това е което трябва да стои пред очи. Неимеверната власт на медицината, която е абсолютно нерегулирана - нито етически, нито юридически.
  Тежестта на тази власт е ужасна за самите медици и те би трябвало да са доволни на всяка разтоварваща ги регулация. Вместо това лекарите (тук вече мога да говоря само за бг-реакциите) привиждат в тази неразписана власт гаранция за практикуването на професията.

  И това че толкова говоря за това тук е, за да не говорим по други поводи - например изказвания на бг-лекари от типа на "Знаехме, че ще умре", защото там не може и да се гъкне, нали.

  Затова си говорим за гърдите на Джоли.

 68. 68 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#67:"znaya"]И това че толкова говоря за това тук е, за да не говорим по други поводи - например изказвания на бг-лекари от типа на "Знаехме, че ще умре", защото там не може и да се гъкне, нали. [/quote]

  Само да уточня убеждението ми, а и личният ми опит казва, че българските лекари лекуват много добре, а малкият ми частичен опит в сравнение може да каже дори по-добре от чужбинските.

 69. 69 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#67] от "znaya":

  Циците не са орган.

  Виж яйчниците са, а Анджелина и тях смята да ги махне. Защото риска й от рак на яйчниците е 50%, което е огромно при положение че лечение на практика няма. А и след шест деца яйчниците сигурно не й трябват толкова вече.

 70. 70 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#55] от "tsu":

  Ами така е - тази мутация е толкова опасна че 5% от носителките с двойна мастектомия все пак се разболяват. Най-вече защото мастектомията е била направена твърде късно, когато ракът вече е бил в началната си фаза. И въпреки че първичния рак е премахнат, разсейки се получават в лимфните възли и т.н.

 71. 71 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#70] от "ditenat":

  Това добре, но говорим за неща, които на официалната страница на МacMillan Cancer Support са описани като, "something goes wrong with the cells" и това е официалната популярна позиция на западната наука. Т.е., аз не знам вие как си представяте рака, но съдейки по изрази като "мастектомията е била направена твърде късно, когато ракът вече е бил в началната си фаза", явно се присъединявате ('doctor, do you concur'). Без да искам да споря, смятам, че официалната медицина очевидно се бори със странични ефекти (неумиращите телесни клетки, наричани със страховитото име "тумор", вместо с причините за болестта рак. А няколко интервюта с водещи световни лекари наскоро, както и въпросната патаклама около изрязаните гърди, ме навеждат на мисълта, че битката е ракът да бъде обществено признат за хронично (а не фатално) заболяване. Сещате се защо, нали

 72. 72 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#3:"Лъчо"]Евала на жената. И на лекарите и учените, че измислят начини спасяват животи без да разрушават телата на жените.[/quote]

  Срещу 75000 долара обаче. Дали всяка жена в света може да си позволи подобно нещо? По-скоро на много хора ще им се иска да могат, но няма как да им се случи. И от това няма да им стане по-добре.

 73. 73 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 566 Любопитно

  Не очаквах такава постъпка от Джоли, мислех я за по умна.
  В момента тя само е напълнила гушите на медицинската мафия.
  Гледайте филмите: The Other Side of AIDS , The Gerson Miracle, Dying to have known или Sugar the bitter truth - за да ви стане ясно как медицината не работи е интерес на човека, а основно за големите фармацевтични корпорации.

 74. 74 Профил на hioto_lee
  hioto_lee
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Всеки може да взима решения за собственото си тяло, както и когато му е удобно. Лично аз се радвам, че Анджелина разказа публично за състоянието и решението си, със сигурност ще помогне на много хора, изправени пред подобен избор. Струва ми се забравяте факта, че жената е запозната с развитието на РМЖ, защото е водила борба с него, когато се е развил при майка ѝ. За хора преживели такова нещо начина на мислене и разсъждение неминуемо се променя. Пожелавам ѝ от все сърце да е здрава и да си отгледа дечицата и внуците с любов.

  Предварително благодаря на всеки, който отдели от времето си за да ми помогне, като посети http://tinyurl.com/aguyujy [ММО игра]
 75. 75 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вече няма да се учудя ако и Брад Пити реши да си отреже фалоса.
  Не знам кое точно е интересно, след като Джоли може да си сложи силиконки, и то не 2, а 4 или 6., с оглед броя на децата им, но очевидно са намислили нещо по-екстравагантно.
  И защо изобщо тази вътрешно семейна информация се изнася ако не е спазарена с някоя медия за солидна сума.

 76. 76 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 554 Неутрално

  По-добре жива отколкото суетна.

  Too much цензура Баце.
 77. 77 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#55:"tsu"]Медицинската индустрия няма единно становище КАКВО точно е ракът, обаче има поне 101 метода да го "лекува[/quote]

  Има безброй видове рак, включително и тези на гърдата са много разновидности. Наскоро учени направиха много важно откритие, което ще позволи в бъдеще лечението да бъде индивидуално съобразено според типа рак на гърдата и няма да се лекува, както досега, с почти еднакви методи и медикаменти за всички болни.

 78. 78 Профил на kafe.ganoderma
  kafe.ganoderma
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да бъдеш здрав е въпрос на избор - това е мотото на този филм Филмът е една различна гледна точка - надявам се да бъде полезен на тези, които се нуждаят от тази информация.http://www.youtube.com/watch?v=q6GLDM0mjjI Това отново доказва ползите на лечебните гъби да доставят повече кислород, витамини, минерали, микроелементи, полизахариди и тритерпентини. Повече за лечебние гъби може да прочетете тук http://kafeganoderma.wordpress.com/statii/gabata-reishi-ima-dokazan-protivorakov-efekt Лекар може да ви изготви индивидуална програма съобразена с вашата диагноза и заболявания. http://www.kafe-ganoderma.eu/products

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK