Още гледни точки към гърдите на Анджелина Джоли

Още гледни точки към гърдите на Анджелина Джоли

© ReutersЦелият свят във вторник обърна поглед към гърдите на Анджелина Джоли, макар и само на архивни снимки. Поводът беше изявлението й, че в рамките на няколко месеца е преминала поредица от тежки и болезнени процедури първо, за да бъдат отстранени млечните й жлези, а след това формите й да бъдат възстановени с пластична реконструкция. Световноизвестната актриса имала 87% риск да развие рак на гърдата (причина за смъртта на майка й на 56 годишна възраст), затова решила да предприеме драстичните превантивни мерки, които според докторите намалили опасността до 5%.


Постъпката на Джоли предизвика


полярни реакции
- шокира половината свят и предизвика респект, подкрепа и възхищение от другата половина. Веднага се появиха и подозрения в PR, но и други известни личности или хора се осмелиха да говорят за своите подобни препятствия. Жълти медии разбира се употребиха новината отвърд всякаква етика, а два дни по-късно започнаха публикации, с подозрения, че признанието й е част от кампания в полза на фармацевтичната индустрия.


Въпреки че обикновено всяка изява на актрисата (дали мисиите й в проблемни държави като посланик на ООН или цепката на роклята й, превърнала единият й крак в главен герой на Оскари 2012) предизвиква медийна вълна, нищо не може да се сравни с писменото й признание "Моят медицински избор" (My medical choice), публикувано в "Ню Йорк Таймс" тази седмица. То не просто накара милиони жени да се почустват по-силни в това, което преживяват, а други - да си запишат профилактичен преглед, превърна темата във водеща за разговори, мислене, спорове, но наново разпали и дискусията за принципите на биоетиката и за това как ще изглежда и колко далече може да стигне медицината на бъдещето.


"Дневник" лесно намери и в България специалисти на двата полюса, защото подобно пионерско решение, макар и не съвсем невиждано, е обречено на полемика. От една страна е притеснението на Стоян Ставру, доктор по гражданско и семейно право и преподавател по "Биоправо" в Софийския университет, че това модерно "лечение" прилича повече на умишлено осакатяване, отколкото на нещо друго. "Чест й прави, че го е направила!" пък възкликна по същия повод доц. д-р Радка Кънева, доктор по молекулярна биология и изпълнителен мениджър в Центъра за молекулна медицина в София (прочетете интервюто с нея).


"Проактивната превенция с осакатяващ тялото ефект е тенденция, която се отклонява от целите на медицината такава, каквато я познаваме днес. Тази тенденция обаче може да се наложи като модерно отношение към здравето, та дори и като отговорност към собственото тяло", коментира д-р Ставру. И провокира до крайност: "От гледна точка на посочената логика


най-ефективната превенция срещу всякакви възможни заболявания е моменталната смърт"


По думите му публичността и широкият обществен отзвук, с които беше посрещнато съобщението на актрисата, може да предизвика своеобразна мода, която обаче в никакъв случай не е здравословна. Признаци за нова мода действително се появиха, след като часове след признанието на Джоли, водеща на сутрешен блок по СиЕнЕн разкри в ефир, че страда от рак на гърдите и обяви, че ще последа примера на актрисата.


Точно това трябва да се случи обаче по думите на д-р Кънева. Тя заявява, че за темата трябва да се говори, а на жените в положението на Джоли им трябва такъв добър пример. "Това е страхотен начин да се повлияе на общественото мнение и на жени в нейната ситуация", казва Кънева. 


Тя обяснява, че


причината да реагираме по-остро на решението на актрисата тук в България


е това, че самият генетичен тест, който установява BRCA-1 и BRCA-2 мутациите, които предразполагат към фамилен рак на гърдата, не е достатъчно популярен. В чужбина обаче той е практика и е почти задължителен за четири категории жени - такива, които имат двама близки или трима по-далечни роднини с рак на гърдата, които развиват рак от рано (преди 40 години) и в случаите на двустранен (билатерален) рак на гърдата.  


Това са и единствените случаи, при които е необходим тестът. При останалите жени с рак на гърдата той може да се дължи на съвсем различни причини, така че тестът не е икономически оправдан и не е необходим, категорична е Кънева. Едва между 5 и 10% от всички случаи на рак на гърдата са наследствени, което за България са около 350 жени от общо 3500 жени диагностицирани годишно със заболяването.


Веднъж след като се установят мутации в един от двата гена, всеки човек индивидуално може да прецени кой да е най-правилният начин за профилактика на това заболяване в бъдеще, обяснява специалистът.


Вариантите са два


- да се засили честотата на профилактичните прегледи на всеки шест месеца, за да може ако се развие ракът да се хвано от рано. И вторият е кардиналното решение на американската актриса, което обаче драстично да намали риска от заболяването. За да е пълна защитата в този случай обаче, трябва да се отстранят и яйчниците, защото мутацията предизвиква висок риск от рак и при тях.


Според д-р Ставру (повече коментари от него - прочетете тук) превенцията в същинския й смисъл на думата, е значително по-лека форма на въздействие върху човешкото тяло, тъй като се бори срещу хипотетична болест. А инвазивните превантивни мерки са парадокс. "Тялото се уврежда, за да не се разболее. Тази специфична "превантивна" медицина "изпреварва" евентуалното заболяване, като му отнема неговата "жертва". "Лечението" прави това, което болестта само се надява да постигне", казва той.


Център по молекулна медицина

© Анелия Николова

Център по молекулна медицина


Специалистите са единни в това, че


няма такова нещо като 100 % риск от заболяване, нито 100% защита


В случая на Анджелина Джоли рискът от заболяване наистина е много висок, но това не означава че задължително ще се разболее. Едновременно с това, опасността е в пъти по-голяма, отколкото при средностатистическата жена. Обикновено на жените-носители на генната мутация в различни възрастови групи се определят около 70% опасност от развиване на рак на гърдата и 60% на яйчниците при изменения в BRCA-1 гена, и малко по-малко, ако има мутация в другия ген.


У нас генният тест за установяване на мутации се прави на малко места, като най-големия център е този под ръководството на д-р Кънева. Той започва работа през 2006 г. с инвестиция от 1 млн. евро по европроект. Сега центърът е във финалния си етап на научно изследване конкретно на BRCA-1 и BRCA-2 гените у българските жени, като за теста вече са подбрани около 270 жени. Когато резултатите излязат, което по думите на Кънева, ще бъде скоро, България ще разполага със знание за общите тенденции при тези мутации у нас и съответно кои са най-подходящите лечения.


Тогава ще разберем и има ли изобщо смисъл да говорим за случая на Анджелина Джоли, или не, защото българската специфика на мутацията може да се окаже различна.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  важното е да се говори за рака на гърдата и здравната каса да прави редовна профилактика както едно време !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Просто е ! Всяка жена е отделен случай и така трябва да се разглежда от лекарите.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Д-р Ставру има добро чувство за хумор.
  Все пак истината е може би по-средата.
  Анджелина навярно търси и реклама, това е нормално за хората от шоубизнеса, винаги искат да са в медиите.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  До коментар [#2] от "EREBUS":

  а защо никой не говори за рака на гърдата при мъжете - макар и по-рядко срещан !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, профилактичните прегледи са безмислени защото се правят само проформа и са ненужно харчене на пари. Хората сами трябва да ходят на лекар като имат проблем, а не да чакат до последно.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  До коментар [#5] от "Нефертити":

  това въобще не е вярно ! Едно време с профилактика смъртността при жените бе сведена до минимум поради ранното диагностициране и сполучливото лечение .Попитай по- възрастните !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Мирабела Катрова
  Мирабела Катрова
  Рейтинг: 627 Неутрално

  При всяка жена с рак на гърдата, установяването и развитието на заболяването е строго индивидуално.
  Мнението на лекарите, както и назначеното лечение е животоспасяващ акт в повечето случаи.
  Пълното отстраняване на гърдите, ако не се налага е лично решение на всяка жена.
  С отстраняването и на 2-те си гърди, Джоли може би иска да фокусира вниманието на обществото към този проблем.

 8. 8 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И въобще е нямало нужда от никаква Джоли по медиите...
  Сега изкарват развитото демократично и цивилизовано западно общество до степен на първолаче. Все някой трябва да тича и да им казва какво да правят, как да живеят и да им бърше задниците...

 9. 9 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]важното е да се говори за рака на гърдата и здравната каса да прави редовна профилактика както едно време ![/quote]

  И в момента жените имат право на безплатна профилактика, но тя не е задължителна.


  [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"]а защо никой не говори за рака на гърдата при мъжете - макар и по-рядко срещан ![/quote]

  Защото само 1% от случаите на рак на гърдата са при мъжете, останалите 99% - при жените.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 814 Любопитно

  [quote#8:"bluescreen"]Все някой трябва да тича и да им казва какво да правят, как да живеят и да им бърше задниците... [/quote]
  Тия като спукат гума викат пътна помощ.
  Кой ли им прави децата?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  До коментар [#9] от "epoc":

  само дето няма направления ! доста смешно твърдение от твоя страна !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Не зная за каква толкова полемика се натиската.

  Преди всичко за да има тази тема отношение към България трябва въпросните тестове, а и операциите след това, да са достъпни за българките.

  Е смея да твърдя, че $4000 за един такъв тест не са по джоба на 90% от нуждаещите са, а вероятно още 9% ще си кажат "бе може и да, ама може и не и ако да какво, още $100,000 да дам?! я сиктер!".

  Та преди българите и българките да се вълнуват по медиите за това нека се развълнуват къде отиват данъците им и какво правят военните и полицаите с всичките пари които им се наливат ежегодно.

  На останалия 1% който е вече оттатък бариерата също средствата са му най-важния проблем вероятно, а останалото пък опира до лични качества.
  Казват ти докторите - по-добре режи, изборът е твой.
  Няма полемика, която да го направи по-лесен, всичко си е до човека.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#3:"Нефертити"]Анджелина навярно търси и реклама, това е нормално за хората от шоубизнеса, винаги искат да са в медиите.[/quote]
  не знам защо са ти сложили минуси, мнението ти е напълно вярно.
  без да вниквам напълно в конкретния случай - Тялото за тези хора е като експериментално поле - безкрайни пластични операции, зъбни протези и какво ли още не. Светлината под прожекторите ги прави не-човеци, продукти. Почти невъзможно е да запазиш човешкия си облик.
  Така че това което е направила Джоли няма връзка с поведението на обикновените хора, най-малкото защото не разполагат със същите средства.

 14. 14 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Позицията на д-р Ставру е болезнена, но е единствената разумна и близка до медицинската етика и елементарната човешка такава. Тялото ни не е някакъв придатък към нас, което да ремонтираме на парче, както си ремонтираме колата в автосервиза. И болестите също не идват в проценти. Когато страдаш, винаги е на 100%.

  Една българка
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  При Анджелина всичко е Политика/за съжаление/.

 17. 17 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "Нефертити":
  [quote#5:"Нефертити"]...проилактичните прегледи са безмислени защото се правят само проформа и са ненужно харчене на пари. Хората сами трябва да ходят на лекар като имат проблем, а не да чакат до последно. [/quote]
  ===========
  Учудва ме, че жена може да произнесе толкова подвеждащо и опасно за самата себе си мнение!
  Единствено превантивните мерки, особено мамограф, може да открие началото, а не "като имат проблем"!
  При ранна диагноза, шансовете са 90 и повече %!
  Момичета, статистиката е, че вече почти една на пет жени е с проблеми! Това е вече почти като епидемия!
  Затова редовни гинекологични прегледи и задължителен мамограф от касата според възраста на 2 или 3 г.
  Казвам ви го като свидетел в дома си! Идва като гръм от ясно небе!

 18. 18 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#9] от "epoc":

  Ми на мен лекарката никога не ми дава направления за никакъв профилактичен преглед.
  Казва, че не се полага.
  Има ли някъде публикувано изредено какво се полага, да й го покажа.

 19. 19 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#18] от "znaya":
  Здравната каса.

 20. 20 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#14:"Палица"]Позицияа на д-р Ставру е болезнена, но е единствената разумна и близка до медицинската етика и елементарната човешка такава. Тялото ни не е някакъв придатък към нас, което да ремонтираме на парче, както си ремонтираме колата в автосервиза. И болестите също не идват в проценти. Когато страдаш, винаги е на 100%.[/quote]

  Израз "на 100%", не съществува в българския език. Казва се 100%.
  Като лекар смятам, че позицията на д-р Ставру е изключително вредна и опасна. При провеждане на химиотерапия, например, покрай болните клетки, загиват много по-голям брой, здрави. Е, трябва ли да отречем това лечение? Полемиката за етиката в медицината е безкрайна, но все пак, оставете лекарите да лекуват.
  И последно: не виждам каква реклама си прави Анджелина Джоли, с двустранна мамектомия?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 21. 21 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Интересно е как хората се интересуват от други хора, които изобщо не се интересуват от тях...

  краен идеалист
 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Весело

  Още гледни точки към гърдите на Анджелина Джоли
  .........
  Нали ги няма, какво има да се гледа. То като ги имаше бяха мъндзърки. Това е някакъе вид фетишизъм, цял свят се занимава с гърдите на една дъска, а тя вечер си седи в дйкузио, чете пресата , коментарите и се почесва.
  Тая Анджелина е абсолютен трол, не я хранете, не е гладна. Пълен кьорфишек, жалко за баща и, един наистина голям актьор.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#20] от "grand funk railroad":

  Оставете лекарите да си вършат работата върху вашето тяло и нито гък.

 24. 24 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 515 Весело

  Съседката ми се оперира от рак на гърдата, очевидно, обаче, това не е повод за световен шум! Тя май не даде и пресконференция по ввъпроса.
  Нищо, като получи рак на дебелото черво ще направи изявление пред медиите и целия свят ще може да види снимките.
  Аман от щуротии... цяла седмица се занимаваме с циците на Анджелина!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 25. 25 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#24] от "kollin":

  Затова тези мнения, които сега получаваме допълнително, трябваше да се потърсят веднага и да се публикуват успоредно с новината, за да се даде реален контекст и да не се объркват лековерните хора.

 26. 26 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#19] от "péro":

  Не го намирам - може ли линк.

 27. 27 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#23:"znaya"]Оставете лекарите да си вършат работата върху вашето тяло и нито гък.[/quote]

  Нищо не разбрах от това изречение. Под тази статия, водим цивилизована полемика, струва ми се. Всеки има право на мнение, но може би, е по-добре, все пак, специалистите да имат последната дума.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  [quote#20:"grand funk railroad"]И последно: не виждам каква реклама си прави Анджелина Джоли, с двустранна мамектомия?[/quote]

  Рекламката е за тестовете !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Естествено е повечето медици да подкрепят изявленията и действията на Джоли, те наливат вода и в тяхната мелница. Дори да не се стигне до крайния етап, това тестове, изследвания, лекарства са все източници на много, много приходи. Без гаранция за положителен изход за пациента, но кого ли пък му и пука за пациента. А колко кухи лейки пък ще хукнат сега да си правят операции, без изобщо да има нужда!
  Да се говори за рака - да, разбира се, но да се говори по този начин, за мен е проява най-малкото на лош вкус.

 30. 30 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#27] от "grand funk railroad":

  Последната дума разбира се е на пациента (тя е формализирана в информираното съгласие), като тя трябва да е предхождана от разговор в условията на взаимно доверие и взаимно уважение с лекаря.
  При това има един важен момент - медиците трябва да се научат да приемат с уважение отказ от определено предлагано от тях лечение, дори и този отказ да е действително самоубийствен, и да продължат да оказват необходимата според новонастъпилата ситуация помощ по всички стандарти. А не ако не подпишеш съгласие няма да те лекуваме, върви си в къщи.

 31. 31 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Даа, животът е силно рисково начинание във Вселената!
  Не виждам защо Дядо Господ е създал човека, като се има предвид самоубийствената му нагласа да разбере всичко разрушавайки го - като дете, което разглобява кукла или слага всичко в устата, за да го опознае. Творението заплашва Твореца

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 32. 32 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#18] от "znaya":
  Зависи на каква възраст сте.Здравната каса всяка година прогресивно орязва парите за профилактика. Специално за профилактика на рака на млечната жлеза след 50 год. възраст ви се полага мамография на всеки 5 години (в по-кратък период от време ,ако липсват категорични показания, облъчването е по-вредно и потенциално канцерогенно), както и мануален преглед на гърдите ви всяка година,ако желаете разбира се.

 33. 33 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Какъв е смисълът на болестта? Тя е коректор на неправилна посока в развитието. Т.е. Ние се опитваме да коригираме "резултата", а не да се замислим за Божествения ред и вселенската хармония, в която сме създадени. Трябва да се говори много повече за вселенските закони и тяхното естествено спазване, т.е. за мястото на човека в света, а не как да се коригира "корекцията (болестта)", заради печалбите на определени кръгове, които първо ни разболяват, а после ни предлагат лечение. Винаги скъпо, както в случая с Джоли.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 34. 34 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Излишъкът от мазнини и захари в днешно време, както разбира се и вредностите в околната среда са причината за увеличението на болестите. Човек еволюционно? не може да се приспособи към значително по-бързо променящата се среда. Ако си говорим за истинска профилактика, редно е да се замислим какво ядем на първо място и как да се самоконтролираме. А не първо да мислим за хирургия. Механичното отстраняване на каквото и да било, рядко върши работа. Хирургията е краен метод.
  Млечните продукти са доказан причинител на заболявания на половите органи, поради хормоните с които тъпчат животните /естроген/.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 35. 35 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Въпросната дама е идеално подбрана - познават я по целия свят като актриса, благотворител, посланик на ООН (по този повод Никол Кидман се беше изказала, че много известни актьори също са такива посланици и благотворители, но почти никой не вдига ненужен шум около това си амплоа, за разлика от Анджелина), с определено лабилна психика, станала е свидетел на кончината на майка си именно от рак на гърдата.
  Всички тези фактори, както и желанието й да помага на хората я превръщат в идеалното лице и говорител на милиардна индустрия, както за "борба" с рака, така и пластичната хирургия. Дали тя е наясно, или не е друг въпрос. Но е факт, че дни след изявлението й по целия свят се забелязва бум на прегледи за рак на гърдата. Нека само да отбележим, че мамографията - сама по себе си - повишава риска от такъв, т.е. желаещите се вкарват в такъв филм, че само успешното разболяване може да е логичен завършек.
  Имам позната, болна от уникална форма на рак, толкова уникална, че една година беше "лекувана" с грешна диагноза. Това не попречи да й направят 12 химиотерапии със свръхдози отрова, както и операция при единственият в света лекар, наемащ се да я направи. Няма да ви описвам колко пари струва всичко това. Няма и месец след всичко, ракът се появи отново. Лекарите свиха рамене и предложиха.... химиотерапия.

 36. 36 Профил на bezrazlichen
  bezrazlichen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много странно, но не се коментира вариантът, че въпросният тест примерно не едостатъчно достоверен, не се коментира вариантът, че връзката м/у някакви гени и някаква заболеваемост примерно не е строго доказана и т.н. Вероятната причина за липсата на такива коментари е проста - некомпетентност от страна на специалисти, стоящи в периферията на такива изследвания. Това е естествено. И точно тук възниква съмнението, че някакви корпорации, търсещи печалби, водят за носа некомпетентни персони като въпросната Джоли и даже я превръщат в свое рекламно лице. Тази история изглежда много нечистоплътна, и с това трябва да се започне.

 37. 37 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "bezrazlichen":

  Не се коментира в официозните медии. Иначе има и разумни изявления, и то от лекари, на какъвто и Дневник дадоха трибуна, че касапското рязане ще бъде отхвърлено като неефективно, но ще минат поне 10-20 години.
  За сравнение, съвсем доскоро апендиксът се махаше от волле, тъй като освен че "нямал никаква роля в организма", често се възпалявал (не знам, може би в някои провинциални болници в България още да го махат) и за всички нас това беше нормално, даже съм завиждал на оперирани връстници, с белези и пр. В наши дни се оказа обаче, че апендиксът е изключително важен за бактериите на храносмилането орган

 38. 38 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#30:"znaya"]При това има един важен момент - медиците трябва да се научат да приемат с уважение отказ от определено предлагано от тях лечение, дори и този отказ да е действително самоубийствен, и да продължат да оказват необходимата според новонастъпилата ситуация помощ по всички стандарти.[/quote]

  Това е факт от много години!
  За пореден път ви моля, да не се изказвате непотготвена, тъй като не познавате, изобщо, материята.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 39. 39 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#10] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":


  [quote#10:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Тия като спукат гума викат пътна помощ. [/quote]

  И като акат купуват тоалетна хартия - не режат вестници да ги бучат на пирон.

 40. 40 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Какво забрави да ни каже Анджелина Джоли?

  За първи път видях заглавието рано във вторник в Real Clear Politics – новинарския сайт, където обикновено започвам сутрините си. И в никакъв случай мястото, където бих очаквал да видя статия за рака на гърдата.

  След това проверих имейлите си – и всички бяха за операцията, с която Анджелина Джоли отстрани гърдите си. Студентите от класа ми искаха да обсъдим въпроса на следващата лекция. Колегите ми изказаха загрижеността си и се чудеха как е правилно да реагират. Хора, които дори не познавам, ми пращаха имейли.

  Един от тях, изпратен от изследовател от Международната агенция за онкологични проучвания, чудесно обобщи общата тревога: „Боя се, че това разкритие ще мотивира други жени да се подложат на превантивна мастектомия, въпреки че не се нуждаят от нея”.

  Божичко. Може би трябва да прочета историята на Джоли.

  Направих го. Стори ми се трогателен разказ и разбрах решението й. Това, което в началото не разбрах обаче, бе тревогата, която много хора изразяваха.

  С напредването на деня историята превзе новините. До този момент не знаех колко обичана и уважавана е госпожица Джоли и не бях помислил колко могъща може да бъде една известна личност и нейната лична история.

  Ако жените обаче се припознават в Анджелина Джоли, това би било проблем. Защото логичният въпрос, който следва, е: трябва ли да си направя превантивна мастектомия?

  Тогава осъзнах, че в статията на Джоли липсва нещо; нещо, което трябваше да бъде отпечатано с големи букви:

  Тази история не се отнася за 99% от жените.

  Защо? Защото над 99 на сто от жените нямат гена BRCA1 или BRCA2, които повишават риска от рак на гърдата.

  Да сме наясно – BRCA1 e нещо лошо. Може и да бъркам точните цифри, но в общ план истината е следната – BRCA1 увеличава риска от развиване на рак на гърдата около пет пъти, а риска от рак на яйчниците – над 10 пъти.

  Това е огромен рисков фактор за тези видове рак – почти толкова важен, колкото тютюнопушенето за рака на белия дроб.

  Когато хората са изложени на много висок риск да им се случи нещо лошо, превантивната намеса по принцип е нещо правилно; тоест, ползите най-вероятно ще са по-големи от вредите. Не казвам, че профилактичната мастектомия е правилният избор за една жена, носител на гена BRCA1, а просто, че е разумен избор.

  Когато хората са изложени на среден риск обаче, нещата се променят. Вероятността да имаме полза от такова драстично решение намалява, защото е по-малко вероятно да ни се случи лошото. Вредите от превантивните интервенции обаче си остават същите.

  Това е един от основните постулати на медицината – постулат, който постоянно набивам в главите на студентите си от долните курсове (бъдещи пациенти) и на студентите-медици (бъдещи лекари): пациентите със сериозни аномалии печелят повече от операциите от пациентите с леки аномалии. Вторите имат по-висок риск да преживеят неприятни странични ефекти от интервенциите, просто защото имат по-малък шанс да получат полза от тях.

  Огромното мнозинство от жените по света нямат BRCA1. Те са изложени на среден риск от рак на гърдата. Те не са Анджелина Джоли. Те не бива да си правят превантивна мастектомия.

  Преди няколко седмици в статия за „Ню Йорк Таймс” писателката Пеги Оренстийн сподели първата си инстинктивна реакция, когато разбрала, че я застрашава рецидив на рака на гърдата: отрежете ми и другата гърда. Онкологът й отвърнал със следния въпрос: „Една обикновена жена би ли си отрязала гърдите?”

  Надявам се, че не.

  Статията на Джоли обаче повдига още един въпрос за жените: трябва ли да се тествам за наличието на BRCA1?

  Тя явно вярва, че отговорът е „да” и сочи половината милион жени от целия свят, които умират годишно от страшната болест. Актрисата обаче пропуска да спомене, че 90% от тези смъртни случаи нямат нищо общо с BRCA1. Това е така, защото повечето жени нямат този ген и защото повечето случаи на рак на гърдата имат по-сложни причини.

  Малкото жени, които вероятно носят този ген, вероятно също знаят за този риск заради най-древния генетичен тест на света – ярката семейна история на ракови случаи.

  Въпросът за национално тестване за гена повдига сложни и проблематични теми за дискусия. Бихме искали да знаем повече за това колко често тестовете грешат, особено когато са невярно положителни. Това е важно, защото жените, погрешно диагностицирани като носители на зловредна мутация, може ненужно да се подложат на профилактична мастектомия. След това идват ефектите върху психиката – не само за пациентката, но и за сестрите и дъщерите й.

  Трябва да знаем повече и за това какво означава мутацията на BRCA1 при липса на семейна история на рак. Майката на Анджелина Джоли почина от рак на яйчниците на 56-годишна възраст. Не съм генетик, но мога да предположа, че това я поставя на по-висок риск – както от това да има мутацията, така и от това да развие злокачествен тумор.

  Със сигурност искаме и отговор на въпроса – нужно ли е тестът да е толкова скъп?

  Няма един правилен избор за жена в положението на Анджелина Джоли, но тя вероятно е взела правилното за себе си решение. За щастие, това е стъпка, която повечето жени не се налага да правят.

  Х. Гилбърт Уелш, професор по медицина в Дартмутския институт за здравна политика и клинични практики, за Си Ен Ен.

 41. 41 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#38:"grand funk railroad"]За пореден път ви моля, да не се изказвате непотготвена, тъй като не познавате, изобщо, материята.[/quote]
  ...което не и пречи да мисли и да изказва изключително ценни съждения за избора на човек, т.е. отказа от лечение в дадени случаи, който винаги трябва да имаме предвид като възможност, когато се обръщаме към лекар за помощ.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 42. 42 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#36:"bezrazlichen"]Тази история изглежда много нечистоплътна, и с това трябва да се започне.[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Опитвам се да ни подвеждат в мисленето или по-точно да ни научат да не мислим, чрез масови манипулации, като тази новина с Джоли. Лековерни овце, на които да им се подава ГМО и да се водят към заколение.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 43. 43 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#38] от "grand funk railroad":

  Не знам дали е факт, но практика не е.

 44. 44 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дива селянка":

  Да и аз го прочетох по линка даден от читател тук. Звучи съвсем разумно.
  Впрочем същото казаха и бг-лекарите, които бяха попитани за мнение. Много премерени и човешки звучаха, сигурно така и действат.

 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Проблемът е сложен и изявлението на Джоли е правилно, донякъде. Истината не е точно такава каквато я представя, но е важно да се говори публично на тема рак на гърдата, а Джоли даде отличен повод за това.

 46. 46 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#22:"СДС"]цял свят се занимава с гърдите на една дъска, а тя вечер си седи в дйкузио, чете пресата , коментарите и се почесва. Тая Анджелина е абсолютен трол, не я хранете, не е гладна. Пълен кьорфишек[/quote]
  Напълно съм съгласен. И с гърди и без тях, все тая-една доста бездарна актриса ,пък и грозновата.
  http://zvezdastok.ru/wp-content/uploads/2013/04/7.jpg
  http://stylenews.net.ua/wp-content/uploads/wpid-ee592040b61c8ce26.jpg
  http://www.story.com.ua/i/publications/12849/300_340/85wbY4iP.jpg

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 47. 47 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 844 Неутрално

  А какво значи "след това формите й да бъдат възстановени с пластична реконструкция"?
  От какъв материал ще бъдат формите й?

  Защо ако не да?!
 48. 48 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "znaya":


  [quote#27:"grand funk railroad"]Всеки има право на мнение, но може би, е по-добре, все пак, специалистите да имат последната дума.[/quote]
  *Едни неща в множествено число* на търкалета!!!
  Голям човек съм и предпочитам крайното решение да е мое, а не на някакви *специалисти*.
  Естествено ще ги изслушам безкрайно внимателно преди да взема решение.
  Специалистите нека си ръсят акъли, но пациентът трябва да има последната дума, поне що се отнася за подобни изчанчени интервенции.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 49. 49 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 467 Неутрално

  лекарите постоянно съветват хората да намаляват рисковете от различни заболявания. отслабваме, за да намалим риска от инфаркт или инсулт, спираме да пушим, за да намалим риска от рак на белия дроб, намаляваме пиенето, ако искаме да не развием цироза, не ядем пикантно, за да намалим риска да развием гастрит и язви и тн и тн. Превенцията е именно това - взимане на адекватните мерки за намаляване на рисковете от опасност. Каква е точно разликата? Че става дума за генетика и нож? Смешна полемика е това за мен, жената е взела мерки да намали риска от нещо чудовищно, надвиснало над нея и да повиши шансовете си за живот с децата си. Къде точно е проблема - превенция като всяка друга, само че с участието на гърди и нож. Който му стиска, аз не бих се колебала ако имам толкова тежка наследственост.

 50. 50 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Изключително безотговорна е постъпката на Джоли!
  Трябваше да ни попита!
  (това като реверанс към заглавието)

  Иначе аз защитавам позицията, че 100% риск няма.
  Както и няма 100% надежда.
  Превантивното осакатяване не е добър ход. Най-малкото защото заболяването може да започне и от съвсем друга част на тялото.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 51. 51 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 467 Неутрално

  "най-ефективната превенция срещу всякакви възможни заболявания е моменталната смърт"
  Това направо не мога да повярвам, че са думи на лекар, д-р Ставру тутакси да си скъса дипломата. Без гърди човек може да живее и това не е 'осакатяващо' нито бележи последваща тенденция за осакатяване ... ще живее напълно нормално. Естетичният елемент мен лично не ме вълнува изобщо - нито съм Брад Пит, нито Анджелина Джоли, това е нулев аргумент в 'спора'. Важното е, че си е дала шанс да си отгледа децата, а на жените с подобна тежка наследственост показа, че има и това решение. Нищо лошо.

 52. 52 Профил на devett
  devett
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе какви са тея малоумни коментари, че не би трябвало да ни пука, че всяка жена, която се оперира, не дава пресконференции и тн. Това е световноизвестна личност, която не мисля, че някой не познава. Решението ѝ е наистина трудно (не знам до колко мъжете могат да го проумеят, но съм сигурна, че ако всяка жена само се замисли как може да ѝ се наложи да отстрани и двете си гърди, ще се почувства ужасно неприятно и осакатена) и не мога да повярвам как някой би си помислил, че е само ПР. В този смисъл всяка жена със същия проблем може да се почувства окуражена и да се зарадва, че света поне за малко се интересува от нейния проблем, който за самата нея със сигурност обзема цялото ѝ съществуване. Също така да види, че тези неща могат да се случат на всеки и дори "звездите" не са застраховани.

 53. 53 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Нещата са пределно прости:

  * генните мутации в двата гена носят риск 97% за заболяване.
  * с тотално отстраняване на гърдите въз основа на доказан генетичен проблем, риска пада на под 5%.

  В Бг мрем като мухи от възможно предотвратими заболявания, но продължаваме с упорство на тъпи от третия свят да плещим глупости и да се правим на "бодри и недоволни", пренебрегвайки факти и консумирайки сланина и това отвратително Бг слънчогледово "олио" пълно с карциногени.

  Време за отваряне на очите... .

 54. 54 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#20] от "grand funk railroad":
  [quote#20:"grand funk railroad"]Израз "на 100%", не съществува в българския език. Казва се 100%.[/quote] Филолог съм и в качеството си на такъв мога най-отговорно да ви гарантирам, че изразът "на 100%" от 15-20 години вече съществува в българския разговорен език. Наистина, не е особено книжовен. Но като за форума на "Дневник" си е точно на място. Не учете филолозите на лингвистика.
  [quote#20:"grand funk railroad"]Полемиката за етиката в медицината е безкрайна, но все пак, оставете лекарите да лекуват.[/quote] За беда имам и медицинско образование. Този факт обаче няма отношение по въпроса, защото етичните понятия са общовалидни, а не само за употреба на медиците или някои други професионални общества.
  Разбира се, че ще оставя лекарите да лекуват. Но! Когато е налице болест! В случая с г-ца Джоли имаме клинично здрава жена, носителка на ген, който ЕВЕНТУАЛНО може да причини заболяване. Но може и да не причини. За какво лекуване става дума, след като болестта в момента просто Я НЯМА? Не ми казвайте, че това е превенция, защото се връщаме отново до здравословно циничния цитат на юриста д-р Ставру: "Най-ефективната превенция срещу всякакви възможни заболявания е моменталната смърт."

  Една българка
 55. 55 Профил на athines
  athines
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#50:"keen"]Превантивноо осакатяване не е добър ход. Най-малкото защото заболяването може да започне и от съвсем друга част на тялото. [/quote]

  Вероятността да се развие друг тип рак остава, но тук говорим за рак на гърдата, който няма как да започне от пръстите на краката, примерно. И не бих го нарекла "осакатяване" - все пак Анджелина е реконструирала гърдите си с импланти. Операцията не я прави по-малко жена...

 56. 56 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#34] от "Qassem Suleimani":
  [quote#34:"Qassem Suleimani"]Ако си говорим за истинска профилактика, редно е да се замислим какво ядем на първо място и как да се самоконтролираме. А не първо да мислим за хирургия. Механичното отстраняване на каквото и да било, рядко върши работа. Хирургията е краен метод.[/quote] Поздравления за това мнение! Колко модерни лекари обаче изобщо питат пациента си с какво и как се храни? И ако го питат, колко от тях му предлагат освен лечението и подходящ за неговото състояние хранителен режим? Колко кардиолози опитват, преди да предпишат първите лекарства на хипертоника в начална фаза, да го излекуват със здравословно хранене?

  Една българка
 57. 57 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivailo_kirov":

  Съгласна съм за множественото безлично. Нещата се изработват в добронамереното отношение между конкретен пациент и конкретен лекар. Тогава и протичат по правило доста по-гладко.

  И тук идва още един фактор. Има различни типове пациенти. Освен такива, които искат те да решат, има и други, които като отидат на лекар искат да се разтоварят от отговорността за себе си. Те дори предявяват като изискване към лекаря да решава вместо тях, като част от неговите задължения го смятат.

  Но и сред желаещите да поемат отговорност пациенти има различия - има хора непросветени, да не кажем безпросветни, които просто проектират митични страхове върху лекаря, виждайки в него много повече вестител на смъртта, отколкото лечител. Може ли такъв пациент да прецени и да вземе отговорно решение. Не е ли дълг на лекаря да го надвие силом, за да му осигури живот и здраве. Слушай ме, и всичко ще е наред, е добронамерената реплика в такъв случай. Бедата е, че тъкмо това изискване за послушание, което обещава, създава неприятности за медика в случай на неблагоприятно развитие. Съответно и едва ли не сатанизиращите на препатили.
  Тук стигаме до този проблем за огромната неразписана власт на лекаря, който в случая трябва освен всичко друго и да преценя с какъв човек си има работа, и за това, че за самите медици е много по-изгодно да се въведе повече регулация в такива моменти от работата им.
  Например в случай на несъгласие може просто да се въведе един разговор с психолог, който преценя, доколко пациентът си дава сметка за реалните последици от решението си. АКо е способен, трябва да се уважат, ако не е способен, нека е по-убедителен лекарят. Мисля, че такова нямаме сега.

  Бедата според мен е, че бг-лекарите клонят по презумпция към преценка за пациента като суеверно и некомпетентно същество. А също и че има остатъци от шефско отношение към подчинения пациент. Тази предварителна наклонност в преценката е обидна и невъзпитателна. Вместо да поощри отговорните за себе си пациенти, тя поощрява тъкмо суеверните, а и освен това е противообществена, не отговаря на основни схващания за личността в обществото ни.

 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  [quote#5:"Нефертити"]Кмете, профилактичните прегледи са безмислени защото се правят само проформа и са ненужно харчене на пари[/quote]

  Безсмислен е коментарът ти - мога да ти дам примери, когато точно 'безсмислените' профилактични прегледи са открили рак на гърдата в сравнително ранен стадий. Ако пациентите чакат до поява на симптоми, ще бъде доста късно и ракът ще е в напреднал стадий, с по-лоша прогноза.

 59. 59 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  [quote#13:"kr"]Така че това което е направила Джоли няма връзка с поведението на обикновените хора, най-малкото защото не разполагат със същите средства.[/quote]

  В Англия съм чела за подобни случаи, но тук тестовете и лечението се поемат от здравната каса. За България не съм информирана; знам само, че реконструкцията на гърдите се заплаща от пациента.

 60. 60 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 657 Весело

  Поредната масова психоза. Анджелина Джоли си отрязала цицити. Е голем праз. !?!?. Що ни занимавате с глупости а? Дреме ми. Да си реже квото иска. Ако искате да се борите с рака на гърдата това не е начина.

 61. 61 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#20] от "grand funk railroad":
  за да не влизаме в полемика, но отстраняването на млечните жлези трябва да бъде последвано от постоянен прием на хормонални препарати - до живот... поради това и не се препоръчва превантивно да се извърши преди менопауза ... мисля, че АД сигурно има диагностициран рак на гърдите...

 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  [quote#17:"péro"]Момичета, статистиката е, че вече почти една на пет жени е с проблеми! Това е вече почти като епидемия!
  Затова редовни гинекологични прегледи и задължителен мамограф от касата според възраста на 2 или 3 г.[/quote]

  Още по-важно е да се обърне внимание, че различни фактори като пушене, алкохол, неправилно хранене, липса на витамин Д, не раждане и не кърмене на деца и пр. са свързани много сериозно с рака на гърдата (както и с други видове). Всички тези фактори са много лесно преодолими, но възпитанието и превенцията трябва да започнат в най-ранна вързраст и така е възможно да се намали значително рискът от рак на гърдата.

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  [quote#20:"grand funk railroad"]При провеждане на химиотерапия, например, покрай болните клетки, загиват много по-голям брой, здрави. Е, трябва ли да отречем това лечение? [/quote]

  Има изследвания, които показват, че химиотерапията може да е директна причина за завръщането на рака. Имам пример и за това, в лицето на една близка.

 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  [quote#28:"EREBUS"]Рекламката е за тестовете ! [/quote]

  Анжелина е започнала кампания за намаляване цената на тези тестове, за да станат по-достъпни.

 65. 65 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  [quote#33:"Qassem Suleimani"]Какъв е смисълът на болестта? Тя е коректор на неправилна посока в развитието. Т.е. Ние се опитваме да коригираме "резултата", а не да се замислим за Божествения ред и вселенската хармония, в която сме създадени.[/quote]

  Божественият ред е човекът непрекъснато да се усъвършенства и да побеждава всички препятствия, вкючително болестите.

 66. 66 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  [quote#34:"Qassem Suleimani"]Млечните продукти са доказан причинител на заболявания на половите органи, поради хормоните с които тъпчат животните /естроген/. [/quote]

  Установена е и връзка с рака на гърдата.

 67. 67 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 657 Неутрално

  ми като не кърмите и не раждате така ще е.

 68. 68 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 802 Неутрално

  [quote#55:"athines"]Операцията не я прави по-малко жена...[/quote]
  Разбира се.
  По същия начин както сакатите жени не са по-малко жени.
  Но си е доброволно осакатяване.
  И понеже заболяването не е налице (вероятността за заболяване не е заболяване), това осакатяване е и безцелно.

  В началото си мислех, че от това събитие може да има повече полза (да се говори за проблема по-свободно), но четейки коментарите тук и на други места, все повече се убеждавам, че съм се заблудил.
  Това събитие нанася повече вреда на жените и психиката им.

  Напомня ми за мъжкото обрязване в САЩ.
  Преди няколко години истерията там беше довела до това, че 60% от децата от мъжки пол да бъдат обрязани. Иначе имало вероятност за развитие на някакъв рак.
  Да, обрязаните мъже може би не са по-малко мъже. Но бяха осакатени от деца от глупавите си родители.

  За щастие, в момента тенденцията там е обърната, но май изгрява друга - доброволна мастектомия.

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 69. 69 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivailo_kirov":


  [quote#57:"znaya"]Има различни типове пациенти. Освен такива, които искат те да решат, има и други, които като отидат на лекар искат да се разтоварят от отговорността за себе си. Те дори предявяват като изискване към лекаря да решава вместо тях, като част от неговите задължения го смятат. [/quote]

  Те пък също не са хомогенна група. Сред тях има едни, които просто умеят да делегират отговорност, мениджърски тип можем да кажем. Но има е такива, които вместо да делегират, бягат от отговорност. Претенциите на вторите към лечението в последствие са неминуеми.

 70. 70 Профил на lucy
  lucy
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Изобщо не вярвам на историята на Анджелина за пред медиите и хората. Тя се изкара героиня.
  Четох че е имала импланти преди операцията и то отдавна. Имплантите увеличават риска от рак, особено пък при жени, обременени наследствено. Така че за нея е било задължително да ги махне. Естествено, че резултатът би бил неприятен за окото и за камерата, все пак тя е актриса. А сега - и вълкът сит, и агнето цяло. Занижен риск от рак и нови гърди. Много шум, реклама и дивиденти от цялата тази работа.

 71. 71 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#31] от "Qassem Suleimani":

  Това е един от отговорите: Алберт Айнщайн умира и отива на небето. Посреща го самият Господ.
  - Добре дошъл, Алберт! За нас е чест, такъв велик учен, такава велики формули измислил!
  Айнщайн казва:
  - Остави ги моите формули. Аз цял живот чакам този миг, та да видя твоята формула – онази, по която направи човека.
  Господ се дърпа:
  -Това са стари работи, нищо интересно няма, какво толкова…
  След дълго настояване Господ дава на Айнщайн едно смачкано листче. Ученият чете внимателно, по едно време се сепва и казва:
  - Но, Господи, тук има грешка?!
  - Е, да де…

 72. 72 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Действията на Анджелина Джоли по тази тема и по всички останали не будят възхищение у мен, но пък еуфорията на една камара медии и обикновени хора около "събитието" ме притеснява сериозно. Защото темата за здравето и за болестите отиде в графа "Светска хроника", а както знаем, светските новини отшумяват бързо, докато здравните теми заслужават постоянното ни внимание.

 73. 73 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#71] от "ikar_01":

  Вицът е хубав, но ако трябва да поразсъждаваме логически, това което за нас е грешка, за Господ е планирана грешка, т.е. не е грешка /влиза в плана/.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 74. 74 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#65] от "princess_x":

  Усъвършенстването може да бъде само в посока спазване на вселенските закони, а не преодоляване на препятствията на всяка цена, т.е. не гтрябва да е коригирането на грешката с друга грешка.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 75. 75 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#66:"princess_x"]Установеа е и връзка с рака на гърдата.[/quote]
  Е да, де!
  Примерно при тотална липса на мазнини в храненето се стига до аменорея. За производството на хормони са необходими мазнини.

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 76. 76 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Май никой не обърна внимание, че върпосния ген/и отговарят и за рака на яйчниците. Освен това не разбрах със сигурност дали майка и е починала от рак на гърдата или на яйчниците.
  Тя защо не си е махнала и яйчниците?

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 77. 77 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Весело

  [quote#54:"Палица"]че изразът "на 100%" от 15-20 години вече съществува в българския разговорен език.[/quote]

  Да, този на д-р Стоичков и тем подобни.
  Явно, вие сте най-добрият филолог, сред медиците и най-добрият медик, сред филолозите. На финала, едно голямо нищо.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 78. 78 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#77] от "grand funk railroad":

  Има хора, които през цялото време са заети да уточняват кой кой е. На това Хегел му казва абстрактно мислене.

 79. 79 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#72:"omniam"] Защото темата за здравето и за болестите отиде в графа "Светска хроника", а както знаем, светските новини отшумяват бързо, докато здравните теми заслужават постоянното ни внимание. [/quote]

  Да.

 80. 80 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  До коментар [#17] от "péro":

  Кмета говори за профилактичните прегледи при соца. На тези точно прегледи бил ли си "подлаган"?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 81. 81 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Весело

  [quote#78:"znaya"]Има хора, които през цялото време са заети да уточняват кой кой е. На това Хегел му казва абстрактно мислене.[/quote]

  Продължавам с абстрактното мислене: достатъчно сме виждали мед.сестри, завършили българска филология,задочно.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 82. 82 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Весело

  [quote#80:"Нефертити"]Кмет говори за профилактичните прегледи при соца. На тези точно прегледи бил ли си "подлаган"?[/quote]

  Носталгията по соца ходи по хората.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 83. 83 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#81] от "grand funk railroad":

  Да, пак е абстрактно.

 84. 84 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1637 Весело

  До коментар [#82] от "grand funk railroad":

  +++++

  Предразсъдъците са за ограничените.
 85. 85 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "grand funk railroad":

  Какво означава специалистите да имат крайната дума? Специалистите диагностицират и предлагат лечение. Този, който има крайната дума е потърпевшия, особено имайки се предвид колко често специалистите сте на различно мнение и предлагате различни опции за лечение.
  Междудругото, като лекар, вероятно знаете, че ракът на гърдата е бум в страните с висок стандарт, предимно сред жените с висок образователен ценз и в най-висок процент сред белите жени.
  Women in developed countries are at increased risk of breast cancer compared with women from less developed countries. A large part of this variation can be explained by the fact that women in developed countries have fewer children on average and a limited duration of breastfeeding.
  Освен това честата мамография не е препоръчителна, защото допринася за увеличаване на риска от това да се сдобиеш с рак на гърдата. Това последното, ми е потвърдено от член на семейството ми, лекар-онколог, не практикуващ в България. Аз лично бих се следила с thermograph + ръчен преглед при гинеколог на всеки 6 месеца. Ето сравнение между термограф и мамограф, въпреки че е направено в непрофесионален форум.
  http://holisticsquid.com/breast-thermography-vs-mammogram/

 86. 86 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#81] от "grand funk railroad":

  Любопитно ми дали като лекар сте чували и какво мислите за Gerson Therapy, за която има само позитивни отзиви и която е против химио, лъче и хормоналните терапии, използвани при лечението на рак от конвенционалната медицина.

  http://gerson.org/gerpress/

 87. 87 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#86] от "angelats":

  Отговарям и на двата ви коментара. Естествено, че всеки човек има право да избере да живее или да умре и по кой начин. Стив Джобс отказа предписаното лечение и видяхме резултата. Специалистите, а не профаните, трябва да имат крайната дума, по отношение на терапевтичните възможности при дадено заболяване. Оттам нататък, пациентът е този, който решава. Никой не може, а и не трябва, да ви лекува насила. Имате право да хрупате трева на воля.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 88. 88 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Т.е Анжелина си е сложила силиконови цици .... брааааавооооо !!! Боли ма ..... що ни занимавате с глупости ....

  "първо, за да бъдат отстранени млечните й жлези, а след това формите й да бъдат възстановени с пластична реконструкция. "

  Т-е направила си е 2 големи силиконови бомби ... еми ...

 89. 89 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Стига празни приказки, дайте да ги видим тези гърди най-после.

 90. 90 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  [quote#75:"Qassem Suleimani"] За производството на хормони са необходими мазнини. [/quote]

  Мазнини, при това полезни, се набавят от зехтин, ядки, риба - за какво е необходимо млекото и други млечни пълномаслени продукти?

 91. 91 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#87] от "grand funk railroad":

  Примерът Ви ми е малко странен, имайки се предвид колко хора спазват предписаното им лечение и имат същия край като на Джобс. Предполагам не твърдите, че всеки следвал стандартната за онкологичните заболявания терапия се е излекувал? Не искам да бъда разбрана погрешно, не съм против конвенционалната медицина. Не знам кого точно визирате с определението профан. Макс Джерсон е лекар точно като Вас самия, но с различни виждания. Успехи постига и Станислав Бързински също с различен тип терапия. И той ли е профан?! Аз помолих за мнение, получих заяждане Не че това ме учудва, разбира се...Благодаря за отговора все пак

 92. 92 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 543 Неутрално

  А бе Дневник нямате ли по важни неща за които да пишете че се занимавате само с гърдите на Анджелина Джоли. Например темата че 50 човека са загинали в турция от бомбени атентати. Или щом не е в САЩ и Израел значи нищо не е станало.

  Too much цензура Баце.
 93. 93 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#7:"Мирабела Катрова"]С отстраняването и на 2-те си гърди, Джоли може би иска да фокусира вниманието на обществото към този проблем.[/quote]
  Новата Жана Д'Арк !

 94. 94 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#76:"Qassem Suleimani"]Тя защо не си е махнала и яйчниците?[/quote]
  Ще ги маха. Тя анорексията на никого не е простила. И на тая няма да прости.

 95. 95 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#91] от "angelats":

  Лично аз смятам, че елементи от Gerson Therapy са полезни не само на болните от рак, но и за всички, които са загрижени за здравето си. Но не бива да се очаква излекуване на рака от прилагането единствено на този режим. Лечението на която и да е болест трябва да бъде комплексно и индивидуално; т.е. съобразено с пациента и неговия начин на живот. Грешка на повечето лекари, практикуващи официалната медицина е, че не обръщат внимание на целия организъм на пациента, включително неговата психика. Не мисля, че на раково болните се препоръчва цялостна програма, вкючваща не само медикаментозна и друга терапия, но и режим на хранене, движение и релаксиране. А има безброй проучвания, които доказват огромното значение на храненето и движението за удължаване живота на болните от рак. Дори и умерената, но всекидневна, физическа активност се отразява благоприятно на продължителността на живота им; поддържането на нормално тегло, максималното ограничаване на захарта и други подобни мерки, за които малко лекари имат време или интерес да препоръчат на пациентите си.

 96. 96 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#95] от "princess_x":
  I can't agree more!
  +++

 97. 97 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Оказа се, прав съм бил:

  "Британски бизнесмен отстрани простатата си превантивно"
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5783131

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
 98. 98 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#91] от "angelats":

  Изразих мнението си, без никакво заяждане. Профан, изобщо не е обидна дума и не означава нищо отрицателно. Ако имате съмнения, проверете в речника.
  Приятна вечер!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 99. 99 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Дори само от коментариите се вижда, че избора на Джоли и начина за разпространяване на „новината“ е дала резултат. Да трябва да се случват такива неща, най-малкото за да ни подсещат и да си обръщаме една идея повече внимание, а не след като каруцата се е обърнала напълно.
  Съвсем друг е въпроса, дали и колко ще бъдат пътеките, доколко това ще е по-скоро бизнес въпрос или хуманна дейност за здравето на хората.
  Поне на мен, ми прави много силно впечатление, че многото милиарди, които се въртчт в тази сфера ( медицина и фармацевтика) в света и даже и у нас, някак не водят у нас потребителите, че нещата се подобряват. Още нещо, не може да не прави впечатление, че в продължение на толкова много години, не се откриват средства, които да решават корена на проблема. За сметка на това се „откриват“, разпространяват и популяризират срества, които се вземат доживотно и обикновено се заплащат от здравните системи. Такива според мен са случаите с кръвното налягане, диабета , накои стомашни и бъбречни заболявания и кой знае какво още. Имам чувството, че ако ваксината за едра шарка не беше измислена толкова отдавна и нея нямаше да я има.
  Та без да съм много краен, не трябва да се отказваме от дебата за реалните необходимости от изследвания, видове лечения, техните цени и въобще цекия процес. Иначе няма да е изненадващо, ако имаме скъпо, в относителния смисъл на думата и неефективно в реалния смисъл здравеопазване.

 100. 100 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#99] от "tsvetko_51":

  Преди да се жалваме за скъпото и неефикасно здравоопазване би следвало да предприемем някои съвсем безплатни и в същото време, доста ефикасни мерки - като подходящ режим на хранене и движение; оказване от пушенето и ограничаване на алкохола.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK