Лекари в САЩ обявиха затлъстяването за болест

Лекари в САЩ обявиха затлъстяването за болест

© ReutersВ опит да се бори по-ефективно с "епидемията на затлъстяване" Американската медицинска асоциация гласува във вторник да признае това здравословно състояние за болест и препоръча набор от мерки за лечението й.


На годишната си конференция в Чикаго AMA отбеляза, че затлъстяването в САЩ се е удвоило сред възрастните през последните 20 години и утроило сред децата само в рамките на едно поколение. Освен това лекарите припомнят, че Световната здравна организация, Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и данъчната служба на САЩ вече са дали на затлъстяването статут на болест.


Изследване на фондация "Робърт Ууд Джонсън" от септември миналата година посочва, че през 2011 г. от затлъстяване са страдали над 30% от жителите в 12 американски щата. Ако се запазят сегашните темпове, към 2030 г. затлъстели ще бъдат над 60% от населението на 13 щата, а всичките 50 щата тази група ще надхвърля 44%.
Затлъстяването се свързва с различни заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови и някои видове рак. Увеличаването на страдащите от него американци все повече натоварва здравната система на страната.


Препоръките на АМА включват призив лекарите и здравните застрахователи да признаят състоянието за комплексно заболяване, а на национално ниво да започне просвещаване на населението за "здравните рискове от това да си със свръхтегло или затлъстял".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK