Кризата е понижила сериозно качеството и достъпа до здравни услуги в ЕС

Кризата е понижила сериозно качеството и достъпа до здравни услуги в ЕС

© ReutersПървите икономии след началото на кризата в рамките на Европейския съюз са от здравеопазване. Това важи за всички страни-членки без изключение. Това е и причината за рязкото влошаване на качеството и достъпа до здравни услуги, каквото се наблюдава не само в България, а и в целия ЕС през последните години. Новите страни-членки все пак са с най-лоши показатели, а България е на опашката.


Тези проблеми обсъдиха специалисти, евродепутати и представители на пациентски организации в Европарламента по инициатива на българската Национална пациентска организация и международната шапка на Европейския пациентски форум. За основа специалистите използваха резултатите от проучване сред 15 най-нови държави-членки и кандидатки за членство.


Почти половината от хората са недоволни от здравните услуги, които получават и са усетили влошаването в системата на здравеопазването през последните години, показва международното проучване. Две трети от анкетираните заявяват, че разходите им за здраве са се увеличили заради намалените държавни бюджети. Проучване на БАН установи неотдавна например, че близо половината от разходите за здраве на българите излизат от собствения им джоб.
В допълнение 64% от хората усещат тежест от повишените цени на лекарствата и отдават това на кризата. Освен това според повече от половината анкетирани достъпът им до най-новите лекарства е пресечен заради занижените инвестиции в здравния сектор. Хората са единодушни, че осигуряването на средства за здравеопазване трябва да бъде приоритет на ЕС и на родните им държави.


Цените на медикаментите ще бъде една от основните теми за новосформираната група за сътрудничество между пациентски представители, специалисти и евродепутати. Част от идеите са да се създаде нов модел за определянето на цените, който в момента не е съобразен с различните икономически нива на страните в Евросъюза. Друга идея е да се наложат ограничения в износа на лекарства, за да се предотврати прекомерния износ от страни, където производството е по-евтино - например България.


Експертите си поставиха за цел да набележат проблемите в здравеопазването и да разпишат възможните решения, така че достъпът до качествени здравни услуги да се подобри и на национално и на европейско ниво. По план конкретни предложения ще се формират в началото на следващата година, след като се направят подробни анализи на здравните системи и се обсъдят различните идеи.


Четете още по темата утре в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Majulah Singapura
  Majulah Singapura
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кво ни вълнува ЕС? Пишете в Сингапур как е! Фотоволтаици трябват ли им?

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Със сигурност нещата у нас се влошават драстично и в това отношение!За другите страни от ЕС нямам представа!

 3. 3 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Докато не загърбят всякакви експерименти в стил късенсоц няма да се подобри здравеопазването в Е.С. Накрая ще стигнат до щатския модел , при който няма дефицити ,породени от хиляди които не плащат никакви осигуровки и ползват безплатно услугата. От САЩ идват и повечето иновации и в медицината и във фармакологията. Европа още страда от бродещия призрак и затова е в криза. Но постепенно нещата ще се нагласят по естествен път.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  зависи от гледната точка.В голям град не се усеща толкова,но в по малките населени места положението сигурно е различно...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Моралът, моралът го НЯМА... Понякога и ТОЙ лекува.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1503 Разстроено

  Няма здравеопазване.. има продажба на здравни услуги...

 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  -Че то нали за това "кризата" пристигна ! -Та да отнемат, колкото си може повече социални придобивки на обикновените хора ! -Ама иначе пък за продажбите на автомобилните "премиум" марки, криза няма ! -Ха "вервайте" на постоянните повторения на "мантрата -криза" !

 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Аз през цялото време се чудя защо е толкова лошо качеството на здравните услуги у нас, а то било защото имало криза! В България , обаче , тя не е прекъсвала 23г.!

 9. 9 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 720 Разстроено

  [quote#3:"dr_v_ispania"]Накрая ще стигнат до щатския модел ,[/quote]
  Един от доста лошите модели на здравеопазване!
  Отиват да се лекуват в Канада е Куба!?
  От години се мъчат да го променят!?
  Наскоро описваха как нещо, което в аптека струва 2$, в болницата го таксуват 22$!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 10. 10 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Весело

  До коментар [#3] от "dr_v_ispania":

  -Точно пък да моделът на "здравеопазване" в САЩ е толкова "сигурен", че ако се въведе по "нашите" земи, 95% от населението, ще е добре да спре да плаща "застраховки", защото и без това нищо няма да ползва от тях ! -Там в САЩ, здравеопазването е за "хора с пари" ! -Ама не за хора с "пари", а за хора с "МНОГО ПАРИ" ! -"Останалите" с не толкова "много пари", много често доживяват моментът, в който разбират, че са били "издокарани от системата"! - Казано по "нацистки", -това е "социален дарвинизъм"! -Който не е надарен със "здраве", ще отстъпи мястото си на този, който е "надарен да оцелява" при сегашните условия на живот !

 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Разстроено

  До коментар [#9] от "Geoimg*":


  [quote#9:"Geoimg*"]Наскоро описваха как нещо, което в аптека струва 2$, в болницата го таксуват 22$!? [/quote]
  -Не десет,-СТО (100) пъти по-скъпо е !

 12. 12 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#9] от "Geoimg*":
  Няма добър модел за всички. Има работещ икономически модел. Имам колега от Куба ,който работи при мен в частен медицински център. Казва се Антонио. Та в момента Антоние се прибра в Куба за да занесе пълен куфар лекарства и храни за новороденото си внуче в Хавана. Там е глад и ужас ,братко. Има лекарства и храни само за туристите, които плащат в долари. Американската система е разточителна и скъпа и не е социална. Ама затова там идват постянно лекари от Европа и при това от най-добрите , защото приравняването на дипломите е много трудно. И затова там лекарите са усмихнати, културни и некорумпирани. Те и германците идваха тук в Испания да се лекуват по евтино и чанти с евтини лекарства купуваха. И затова след 7 години социализъм бяхме на ръба на фалита и сега десните трябва да вадят кестените от огъня.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Весело

  По повод влошеното здравеопазване в Европа, един виц който чух миналата седмица.
  Значи, семейство се кани да си ляга вечерта, мъжът бил настроен палаво и казва на жена си:
  - Жена, искаш ли да си играем игрички тази нощ, примерно на лекари, аз ще съм болния, а ти - лекарката и да се погрижиш добре за мен, а?
  Жената казва:
  - Добре, става, ама какъв лекар искаш да съм? Частен или Джи Пи?
  - Е, че то има ли разлика? - пита мъжа.
  - Ами, има - отговаря жената - Ако съм Джи пи, ще ти запиша час за след 3 месеца, ако съм частен, ще ти струва 100 евро.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Кризата понижила качеството на здравните услуги!?
  Буда Бей така ли го наричат вече - Криза, че и в целият ЕС, тоя човек доста известен е станал, щом го тачат и му отдават такова заслужено място в техните (западни) медии, а ние наместо да се гордеем с него, не му позволихме да си направи новото-старо правителство и да си управлява Кризисно навеки, както се подготвяше да стори.

 15. 15 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#10] от "vagabond66":
  Аз съм Дарвинист. Считам , че човек ако не се бори да оцелява и му се дава много наготово , бързо се приучва на мързел и живот на гърба на другите. Икономиката на САЩ е базирана на този принцип и за нова са Световния Лидер сега във всяко отношение. И затова сета строят още 1000км стена по границата с Мексико.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  -Има един прекрасен филм на тази тема ! -Горещо го препоръчвам на всички "любители на знанието" ! -Казва се "Sicko- Недъзи" на български ! -Може да си го намерите в "съответните сайтове" ! -Заслужава си да го гледат тези които се интересуват от "темата" ! -Там нагледно е показано за какво става въпрос! http://www.imdb.com/title/tt0386032/

 17. 17 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#13] от "VеnRus 2008": Ха ха , разсмя ме. Жена ми е педиатър и работи в държавно сентро де салуд. Оня ден ми каза , че поискала час за офталмолог за едно дете ,което кривяло очите и дали час за ноември и казали ,че понеже е дете му дават по-рано...

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  До коментар [#15] от "dr_v_ispania":


  [quote#15:"dr_v_ispania"]Икономиата на САЩ е базирана на този принцип и за нова са Световния Лидер сега във всяко отношение.[/quote]
  -Това добре, ама защо са затънали в дългове ?!? -Освен, че са "лидери в потреблението", са "лидери и в задлъжняването" ! -Нямам нищо против "тях", обаче харчат пари дето ги нямат ! -И тогава защо "плюете" по Гърция, а световният "рекордьор" го забравяте ! -Бъдете "принципни", след като сте "социални дарвивисти " !

 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#17] от "dr_v_ispania":

  Напоследък в държавните болници и поликлиники е ужас, чака се с месеци. Аз имам допълнителна осигуровка към Санитас, много съм доволна от тях, никога не са ми давали час за по-късно от 3 дена и имам възможност да си избера лекаря, та не ми се налага да ходя по държавните, но постоянно чувам хората да се оплакват.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#19] от "VеnRus 2008": Мъдро решение

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 21. 21 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#18] от "vagabond66":
  Имат дългове , ама ще им ги плащаме ние. Защото нямаме тяхната военна мощ ,която им осигурява достъп до необходимите ресурси. Тъжно , но факт.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 22. 22 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#15] от "dr_v_ispania":

  ''Възможно най-високият стадий от нравствената култура - когато ние разберем, че сме способни да контролираме своите мисли.''

  Познато ли ВИ е !

 23. 23 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Материалът не е "изпипан"...
  Липсва анализ, или поне "разрез" на заболяванията в различните държави... Така поне ще видим, как в едни страни са недоволни, че не могат да се преборят със затлъстяването, а в други, психичните заболявания се увеличават по причини, които са зададени като програма преди десетки години от шепа хора...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Въобще НЕ е от кризата ... а от началото на демокрацията достъпа до здравни услуги се влошава непрестанно. При социализма беше несравнимо по-добър ... по-заводите си имаше медицински пунктове, редовни прегледи, профилакториуми и санаториуми

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#15:"dr_v_ispania"]Икономиата на САЩ е базирана на този принцип и за нова са Световния Лидер сега във всяко отношение.[/quote]Хи-хи Това в историята ли го пише, защото в медицината комунистическа Куба е Световния лидер, а в икономиката комунистически Китай САЩ на какво са лидер? 48 милиона на купони и по фургони по ленински в САЩ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#24] от "t' Ankus":

  Изпитвате носталгия по ''Татьовото време '' ли ?

 27. 27 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#21] от "dr_v_ispania":


  [quote#21:"dr_v_ispania"]Имат дългове , ама ще им ги плащаме ние. Защото нямаме тяхната военна мощ ,която им осигурява достъп до необходимите ресурси. Тъжно , но факт. [/quote]
  -Напълно съм съгласен с вас ! -Само да добавя обаче, че например в Афганистан, битката с талибаните продължава и макар и хилядократно да отстъпват, на силите на НАТО и САЩ, победа за "западняците" не се очертава ! -Дали "умишлено или не", действителността е такава ! -Значи не всичко е пари и икономика !

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#26:"sisiliya6"]Изпитвате носталгия по ''Татьовото време '' ли ? [/quote]Само сравнявам ... къде бяхме и до къде ни докараха изродите Не карам никой да го харесва. # Несравнимо е ... Тогава имаше едни добри неща , сега други = различни системи ... За теб може да е добре да си сложиш червило, за мъж не е на добре да си слага червило. По принцип всяко сравнение е в полза на соца.
  http://www.econstats.com/weo/V001.htm
  BG-BNP bilion $
  1970 21.71 *
  1971 23.21 **
  1972 24.98 ****
  1973 27.02 ******
  1974 29.06 ********
  1975 31.63 **********
  1976 33.69 ************
  1977 35.80 **************
  1978 37.80 ****************
  1979 40.31 ******************
  1980 42.61 *******************
  1981 44.87 *********************
  1982 46.76 **********************
  1983 48.16 ***********************
  1984 50.38 *************************
  1985 51.28 ***************************
  1986 54.00 *****************************
  1987 56.54 *******************************
  1988 57.89 ********************************
  1989 57.61 ********************************
  1990 52.36 ***************************
  1991 46.73 ********************* F.Dimitrov
  1992 42.79 ***************** L.Berov
  1993 37.82 ************
  1994 36.43 ***********
  1995 35.85 ********** J.Videnov
  1996 32.97 *******
  1997 31.04 ****** I.Kostov
  1998 32.32 *******
  1999 33.05 ********
  2000 34.84 *********
  2001 36.28 *********** Simeon II
  2002 37.97 ************
  2003 40.06 **************
  2004 42.77 ***************** Sergey
  2005 45.48 *******************
  2006 48.45 **********************
  2007 51.57 *************************
  2008 54.76 **************************
  2009 51.76 ***********************B.B.
  2010 51.97 ***********************
  2011 52.83 ************************
  2012 53.26 ************************

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#25] от "t' Ankus":
  Да в Куба е супер , затова има хиляди кубинци в Сащ и стотици кубински лекари в Испания. По стечение на обстоятелствата информацията ми е от първа ръка ,.а не от соцагитмариалите. В Куба няма елементарни лекарства и консумативи. Колегата ми трябваше да занесе на роднините си в Хавана дори елементарни помади и базисни лекарства. Пълна трагедия е там. Даже си умориха спонсора Чавес с некадърно лечение. След първата му операция извикаха тайно именит испански хирург за консулта;ия. После човека обясни че трагично са го лекували завалията. Ти на кой свят живееш ? Защо не идеш да поработиш и живееш малко в замърсения Китай , където има цензура и работят като роби стотици хиляди нещастници. Или да отидеш да видиш как живеят и се лекуват кубинците. Защото ако отидеш да се лекуваш ти и плащаш в долари , лекарства ще се намерят. И в магазините с валутно песо (тип кореком) има храна и пиячка , но кубинците там не могат да пазаруват. Това е соца , братко. Давай по-сериозно и стига с тези пржвокации , ами кажи сега касво ще става с Оланд цоциалиста във Франция. Нещо нашата медсестра французойка каза , че е сгазил лука и ще го изхвърлят скоро , доверието спаднало до около 20% за кратко време. Май ще има протести и там. Ама как не се отказахте да го градите този социализъм Експериментът се провали навсякъде. Какво е това садистично желание да завличате към дъното цели народи. Що не вземете за пример Сащ или добрата стара Англия или някоя по-малка държава като Холандия например. Все някакви презокеански и азиатски последни стожери на комунизма са ви в главата. Нали беше социал-демократ , нещо като широк социалист. Ама май си тесен социалист в широки дрехи. Щото твоите хора разтуриха БСДП на Лулчев и Дертлиев и по лагерите гниеха.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 30. 30 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#28] от "t' Ankus": Курса на долара при соца го знаем. Официалниа и неофициалния. Защо тогава като беше толкжз хубаво имаше огради и се стреляше на границата ?

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 31. 31 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "Geoimg*":

  Не е точно така.
  В болницата струва $200, в аптеката - $70, а ако имаш застраховка - и на двете места струва $20, от които ти плащаш $10.

  Същото лекарство в България струва 7 лв.

 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Гневно

  До коментар [#30] от "dr_v_ispania":


  [quote#30:"dr_v_ispania"]Курса на долара при соца го знаем. Официалниа и неофициалния. Защо тогава като беше толкжз хубаво имаше огради и се стреляше на границата ? [/quote]
  -Живял съм и по "това време", живея и през "сегашното време' ! -И тогава не беше "цвете за мирисане ", и сега е пак подобно ! -Лошото е, че тогавашните "комунисти", сега станаха "баш капиталистите" ! -Е това мене ме отвращава особено много !

 33. 33 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Само да отбележа обаче, че доста лекарства, които ги има в САЩ, ги няма в България, а и в Европа.

 34. 34 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#33] от "anonymous_": Вярно е и това отчасти се дължи и на тромавите бюрократични процедури за регистрация на нови медикаменти и средства за диагностика.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 35. 35 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "VеnRus 2008":

  и аз имам допълнителна осигуровка, но за какво плащаме данъци? а хората, които не могат да си го позволят. освен всичко друго, впечатляваща е мръсотията в поликлиниките - и това не е въпрос на пари. прашно и неизмито. понякога ходя в частните не защото им нямам доверие на държавните, а просто защото е чисто.

 36. 36 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "vagabond66":

  Световният лидер просто може да си плаща заемите.

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#29:"dr_v_ispania"]Да в Куба е супер , затова има хиляди кубинци в Сащ и стотици кубински лекари в Испания[/quote]Защото са си получили образование и квалификация по-добра от лекарите на САЩ и Испания

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#30:"dr_v_ispania"] Защо тогава като беше толкжз хубаво имаше огради и се стреляше на границата ? [/quote]Защото имаше "желязна завеса" и "Студена война" . Предателите се разстрелват навсякъде по време на война. Двете системи бяха несъвместими, преди китайските и виетнамските другари да открият начина за изолация на социалистическата система от свободния пазар ... и изолацията пак се поддържа с разстрели на заместник министри и директори (такива новини не са редки).

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#12:"dr_v_ispania"]Америкаската система е разточителна и скъпа и не е социална. Ама затова там идват постянно лекари от Европа и при това от най-добрите , защото приравняването на дипломите е много трудно. И затова там лекарите са усмихнати, културни и некорумпирани. [/quote]

  Именно, американската здравна система е много добра - за лекарите там - как няма да са вечно усмихнати!

 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#15:"dr_v_ispania"]Аз съм Дарвинист. Считам , че човек ако не се бори да оцелява и му се дава много наготово , бързо се приучва на мързел и живот на гърба на другите[/quote]

  Да, но освен качествата, необходими за индивидуалното оцеляване, по-важни са други, като алтруизъм, емпатия, хуманност - важни за оцеляването на цялото човечество.

  [quote#15:"dr_v_ispania"]Икономиата на САЩ е базирана на този принцип и за това са Световния Лидер сега във всяко отношение. [/quote]

  ...и затова 'Световният Лидер' допринася за експлоатацията и съсипването на толкова много други страни чрез вътрешна намеса и постоянни войни.

 41. 41 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#16] от "vagabond66":

  Майкъл Мур по педалскосоциалистически прaви филм за тези които нямат осигуровки ,като че ли нямането на осигуровки е природно явление , а реално това са хора КОИТО НЕ ВНАСЯТ ЗАЩОТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ВНАСЯТ здравни осигуровки. Същото като да не носиш въже , отивайки да изкачваш скалите
  А здравната система не отказва здравни гиржи, а отказва плащането от нея на тези здравни грижи, което не е едно и също.

  Забележете какво казват в 00:35:00 – ВСИЧКО ТОВА Е ВЯРНО ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ КОЯТО ИМАТЕ И ТУК

  ‘Опитват се да ни пробутат един огромен
  бюрократичен, социалистически план.
  Социалистически преврат...
  - Социалистическо здравеопазване.
  Всичко това ще се превърне в
  гигантски социалистически експеримент.
  Това ще удари държавен
  шамар на болницата ви,
  те ще прецизират услугите,
  ще определят стандарти,
  ще назначават комисии,
  ще искат доклади,
  ще решават кой да се приема
  и кой да се изписва.
  Държавата ще третира всички
  на равни начала, досещате ли се?
  Всичко това ще доведе
  до нова система, при която на всички
  ще се полагат занижени медицински грижи.’
  Край на цитата от филма Sicko (Michael Moor)

  ВСИЧКО ТОВА ГО ИМАТЕ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ ,А АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ГО ЩАТ


  По нататък цитат от Ronald Reagan във този филм
  :

  ‘Един от традиционните методи за налагане на социализъм
  и държавно регулиране е чрез здравната система
  Лекарите започват да губят своята свобода
  Лъжите следват една след друга.
  Лекар решава, че иска да практикува някъде
  Правителство обаче му казва, че не може да го направи
  защото в града има достатъчно лекари и трябва да отиде другаде
  Всички сме наясно, какви може да са последиците
  от такъв прецедент - държавата да определя
  къде и как ще работим
  После ще последват и
  други федерални програми и ще отнемат свободите ни,
  с които сме свикнали в тази страна
  Докато един ден не се събудим и не открием
  че сме станали социалисти ‘
  Край на цитата от филма Sicko (Michael Moor)


  ЗВУЧИ ЛИ ВИ ПОЗНАТО : Здравна карта, регулация,стандарти,лимити !?!?!?!?!?!?

  В 00;45:00 на филма Sicko ви се казва за Канадската здравна система :
  ‘Те чакат с месеци за операции, а у нас(САЩ) става за няколко дни,
  максимум седмица. В Канада се чака по 9-10 месеца за да ти направят байпас.
  Много канадци смятат, че самата здравна система. е сериозно болна.
  Заплатите на лекарите им са по-ниски . Хирурзите имат лимит
  на годишните операции дори при наличието на толкова
  скъпо и модерно оборудване. В САЩ е по-лесно да направиш ЯМР
  на кучето или котката си. Умираш от рак, защото трябва
  да ти се прави химиотерапия, а в Отава има един такъв апарат.
  Ако си въобразявате, че държавното здравеопазване си струва
  питайте канадците.’ Край на цитата от филма Sicko (Michael Moor

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 42. 42 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#25] от "t' Ankus":

  Докога ще разпространявате митове за кубинското здравеопазване ? Партийните секретари не ви ли казаха ,че не е актуална тази лъжа вече, просто щото има и интернет , а не само 'Работническо Дело' както преди 30 години...

  http://www.youtube.com/watch?v=Pv624ONA-nI&feature=plcp

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#42] от "Dr_Doolittle":
  Куба е най-богатата социалистическа страна, с БВП на човек от населението $ 9500,[19] и има значително по-добри показатели от останалите латиноамерикански страни по отношение на детска смъртност, заболеваемост на населението, качество на образованието и здравеопазването.[20]
  Индексът за човешко развитие се равнява на 0,863[21] — сравним с този на страни като Хърватия и Аржентина, и по-висок от тези на Оман и България. Куба е на 14-о място по най-ниска безработица в света — едва 1,8% са безработни.[22] Частните работници в Куба към 2006 се оценяват на 22% от общата работна ръка, сравнено с 8,2% през
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#40] от "princess_x":
  Аз я карах на емпатия и алтруизъм почти 8 г. Като ми се счупи колата и нямах пари да си купя нова а не втора употреба ми се изпари всякакъв алтруизъм. Аз тиквен медал за абтруист , не искам. Искам да си практикувам спокойно професията и да не мисля как да разпределя парите за да стигнат до края на месеца.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 45. 45 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#43] от "t' Ankus":

  Има хора, които по развитие на между мозъчните връзки и тези органи на осезанието, които ги формират да бъдат системно, периодчно и невъзвратимо нарушени. Такива индивиди се срещат много често в страните на най-голямата социална болестотворна социална епидемия на 20-ти век наречена повсеместен социокомуно пристъп. Стартирала в Русуя орез 1917 годна през есента.

  Тя ликвидира моралните норми и прави индивидите разбляли се от нея, като ги превръща в мозъчно неадекватни мъртъвци.

  Ако имаш съмнения в състоянието си вднага се прегледай...!!!

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  [quote#45:"convince"]Ако имаш съмнения в състоянието си вднага се прегледай...!!![/quote]Това ли са ти аргументите? Очаквах повече! Аз давам линк към данните на които се базирам Не съм ги писал аз Няма да предлагам да се прегледаме заедно, за да не те обидя, но поне започни с чай ... а и малко четене в Интернет е от полза да си свери човек часовника ... макар и не всичко да му пасва на концепцията е по-добре да приеме истините за света.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#12:"dr_v_ispania"]Има лекарства и храни само за туристите, които плащат в долари. Американската система е разточителна и скъпа и не е социална[/quote]
  Не съм казал обратното за Куба, но медицината(не звравеопазването) им е на високо ниво. В САЩ имат алгоритъм за добра медицинска практика. Единствен път съм ходил(коремен дискомфорт). Точен час, на минутата излиза сестра, развежда те през 3-4 кабинета и накрая при гастроложка. НАПИСВА ми лекарства и какво да, какво не!? Около 1 1/2 часа - 25$, но ме излекуваха в България!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 48. 48 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#43] от "t' Ankus":

  Кубинска комунистическа стъкмистика.
  Никой не е давал независими данни за кубинското 'развитие', освен техните политкомисари по метода известен у нас от филма 'Кит'...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 49. 49 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#48] от "Dr_Doolittle":
  Колега,не се хаби... Човека си има някакви линкове и на тях си вярва. Аз реагирах понеже познавам доста кубински лекари политемигранти и често ми разказват потресаващи и тъжни неща. Ако Раул Кастро отвори границите , след 1 година кубинска медицина ще има само в правителствената военна болница. Всички колеги ще избягат. Те и сега бягат по различни способи. Например казват че имат баба испанка например и си изкарват испански документи по новия либерален закон за испаноговорящите наследници на колонистите. Или ходят по спогодбите с Венецуела да работят там и от там бягат ,че е по-лесно. Кубинските лекари от Хавана са добри , четат и бързо наваксват познанията по модерна фармакология и диагностика. Обаче има в Куба и университети провинциални, които бълват по-слаби доктори. Правят го в опит да избегнат дефицита. Също така ако кубински лекар легално замине и работи извън Куба (например е получил испанска резиденция)и иска да не го осъдят задочно , трябва на всеки 11 месеца да се върне и да плати един вид ангария по 40€ за всеки месец навън. Много не го правят и така с години не могат да видят близките си. Също така новодошлите говорят на тези теми шепнешком със страх , страха ги напуска постепенно когато си дадат сметка , че са в безопастност. Но много ги е страх за близките си там.

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 50. 50 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  До коментар [#41] от "Dr_Doolittle":

  -Още в началото на филмът, Майкъл Мур много добре пояснява, че този филм е "преди всичко", не за тези без здравни застраховки, а обратно, за тези, които притежават "здравни застраховки" ! И след изброените от вас "цитати" от телевизиите в САЩ, после той показва, колко "истински" са "въпросните изказвания" от правителствените лица на САЩ!

 51. 51 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  До коментар [#36] от "anonymous_":


  [quote#36:"anonymous_"]Световнит лидер просто може да си плаща заемите. [/quote]
  -То и всички останали си ги плащаха, ама до един момент ! -После последваха сривове !

 52. 52 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  До коментар [#44] от "dr_v_ispania":


  [quote#44:"dr_v_ispania"]Искам да си практикувам спокойно професията и да не мисля как да разпределя парите за да стигнат до края на месеца. [/quote]
  -Всъщност и аз това искам ! -Затова съм против "държавното насилствено налагане на заплащане на здравни осигуровки или застраховки" ! -Които желае, да се осигурява или да се застрахова, а не да ми налагат насила това действие, чрез разни санкции или глоби !

 53. 53 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#51:"vagabond66"]После последваха сривове [/quote]
  Именно.
  А Щатите си плащат без сривове.

 54. 54 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Весело

  До коментар [#53] от "anonymous_":

  -Ще видим до кога !

 55. 55 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  много показателен е целия форум, занимаваме се да оправяме здравеопазването на САЩ, не че е трудно да му се намерят кусури.
  вместо да се занимаваме с многобройните и съвсем не нерешими проблеми на нашето си здравеопазване.
  като за начало - да вземат да ударят по една вода на държавните поликлиники, че такава мръсотия само в бедните болници в третия свят има.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK