Електронни рецепти и единни кодове за всички лекарства ще бъдат въведени от 2014 г.

Електронни рецепти и единни кодове за всички лекарства ще бъдат въведени от 2014 г.

© Анелия НиколоваНова система на Националната здравноосигурителна каса ще позволява медицинските рецепти да се съставят и разпространяват по електронен път, както и в реално време да се следи за изпълнението им. Това ще намали риска от грешки и неразчитане на почерка и ще улеснява пациентите, в случай че загубят листчето хартия.


Работата по проекта трябва да приключи до края на тази година, а системата да заработи в средата на следващата, съобщи управителят на касата Пламен Цеков, но уточни, че процесът ще е трудоемък, тъй като обхваща всички играчи в здравеопазването - от производителите и доставчиците на лекарства, през аптеките, личните лекари и специалистите, до институциите.  


За проекта са предвидени около 200 хиляди лева от бюджета на касата. За да заработи софтуерът ще е необходима пренастройка на съществуващите аптекарски софтуери или нов софтуер, които ще се инсталират безплатно при лекарите и аптекарите. Месечният абонамент обаче ще се определя от производителя на системата, но няма да оскъпи работата им, увериха експертите по проекта.
Ще трябва и още едно нововъведение - регистър на всички стоки, които се продават в аптеката. Всяка от тях трябва да има единен код, по който да се разпознава от системата от всяка точка в страната. За целта пък ще са необходими и законови промени, които да направят кода и инсталирането на софтуера задължително за всички производители и разпространители. 


Предимствата на подобна система са много, категорични са специалистите, които представиха проекта пред журналисти днес. Тя би била полезна например в случаи като този  отпреди месец с противогрипното лекарство "Фервекс", което бързо трябваше да бъде спрано от продажба, заради сигнал за замърсяване при производството му. С единна система сигналът би могъл да достигне до всички в рамките на 5 минути, без да се създава объркване и паника.


Единният код на продуктите пък ще улесни поръчката и работата с дистрибутори, като направи по-достъпни и по-малките фирми. Този регистър и кодовете ще бъдат създадени и ще се подържат заедно с Асоциацията на търговците в България. Система за единен код е била въведена в Унгария неотдавна и е сработила отлично, след като дълго време там е царял "кодов хаос", обясниха експертите. Сега в един код се побират всички характеристики на продукта и няма място за грешки, разказаха те. 

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Пак ще лапат. Ако искат да "улеснят" пациенти и лекари държавата да се отегли от здравеопазването. Електронни плащания в частния сектор има от десетилетия, а и услугите са на много по-високо ниво. Също корупция няма.

 2. 2 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Крайно време беше да има електронни рецепти, така поне хората няма да рискуват да ги загубят, а и аптекарите ще ги разчитат лесно предвид лошия почерк на лекарите.

 3. 3 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Разгеле,а ако въведем и изцяло електронно здравеопазване с чип в личната карта в който да е записана всякаква нужна на лекарите и пациентите информация ще е направо чудно.Надявам се да се появи от някъде смел човек който да се наеме с тежката здравна реформа и да каже истината и на пациентите и на лекарите в очите.

 4. 4 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#3] от "simeonov_":

  Точно виждал съм как работи това нещо в Италия - дойде човека, подаде една карта с баркод, светнаха му я с четеца, след 2 секунди излезе какво му е изписано, светнаха се кодовете на лекарствата и се дадоха на човека - цялата работа за около 45 секунди. Тук и сега отнема поне 5 мин да се обработи рецепта по касата и масово само се лепят стикерите на рецептата и след това нает специално за целта човек въвежда рецептите в софтуера.

 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  "За проекта са предвидени около 200 хиляди лева от бюджета на касата. За да заработи софтуерът ще е необходима пренастройка на съществуващите аптекарски софтуери или нов софтуер, които ще се инсталират безплатно при лекарите и аптекарите. Месечният абонамент обаче ще се определя от производителя на системата, но няма да оскъпи работата им, увериха експертите по проекта."

  Демек всички ние ще се бръкнем с едни 200'000 за нещо, което лекри и аптекари ще ползват БЕЗПЛАТНО?
  Притеснява ме, че производителят(кой е всъщност той?) ще определя стойността на абонамента.
  Да не се получи, подобно проблемите с поддръжката на публичния регистър?!

  I Want To Believe
 6. 6 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  А единна система лекари-аптека ?
  С малко труд и мъки стигаме европа

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#6] от "Euronymous":"

  А единна система лекари-аптека ?
  С малко труд и мъки стигаме европа"

  -Много трудно,бавно,мъчително.
  Дано го направят,но едва ли в този срок...

 8. 8 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Дано да стане!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 9. 9 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#7] от "dedo pepo":
  В скандинавия е така и май само там. Дори и досието си при лекаря гледаш през интернет. На лекарствата с рецепта ти лепят името и предписанието как да ги пиеш. Можеш и без хартиена рецепта да ги вземеш има ги в системата само се представяш с лична карта.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#5] от "2.5":

  приятелю ,трябва да те уверя ,като лекар с 20 год стаж ,че държавата ,касата и общините от 13 години нямат нищо общо с лекарите и техните разходи ,те не са поели нито стотинка ,камо ли да дадат безплатен софтуер за ползване ,не платен ще е ,като при лекарите ще е 10 евро месечно,а за аптекарите 20 евро ,на лекарите ще им се наложи да си купят и пос терминали и четци на карти ,което си е пак няколко хилядарки ,които няма да ги дадете вие пациентите ,а ние ,на това отгоре единствено лекарските фирми не начисляват ДДС ,което значи ,че не го и теглят ,както другите търговски субекти ,само го плащаме ,затова общо взето лекарската професия е непечеливша и на фона на 15 години разходи и тормоз е ясно ,че изобщо не е рентабилно практикуването в България ,декапитализираш се ,дори да си най кадърния доктор

 11. 11 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1387 Любопитно

  До коментар [#9] от "Euronymous":

  Всичко, което описваш е така и в Испания, или поне тук, където живея - на Балеарските острови.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  [quote#10:"tur671"]които няма да ги дадете вие пациентите[/quote]

  ...а кой?

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 963 Любопитно

  Ами след като това нещо е сработило перфектно в Унгария, защо просто не я купят оттам?
  Или тези 200 000 са само за "локализация"?

  Допреди няколко години в България оперираше една германска софтуерна фирма ICW(InterComponentWare), чиято функция беше да напише софтуер за германската здравна каса, което така и не се случи, а германците, като видяха, че са дали пари за нищо, си изтеглиха бизнеса от България.

 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Тези вместо да започнат по естонския модел с въвеждане на електронна смарт карта в която може да се вкарат данни за анамнеза, вкл (професионална и фамилна), статус,терапия,медикаменти, рецепти, алергии ,биоданни, паспортни данни , се захващат за електронизиране на една малка част от цялото здравно досие на пациента , а голяма част от останалото стои на ниво хартиени документи 'учетни форми' от 1959 година - бумаги от социализма. Цялото изписване на лекарствата за хронични заболявания е дълбоко перверзно, баркодът няма да реши проблемът от огромната загуба на време за изписване на рецепти. Ролята на лекаря е да назначи терапията, не да отпечатва и слага по 50 печати на рецепти и в рецептурната книжка и да брои колко таблетки има и колко и докога ще стигнат и колко му е отстъпката . На всичко отгоре ръчното вписване в рецептурната книжка вероятно е дa остане въпреки баркода, като си знаем полуелктронния манталитет на чиновниците дали заявка към IT фирмите. Отново милиони левове за полуелектроника, отново каруцата НЗОК с летите джанти...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dr_Doolittle":

  абсолютно си прав ,при мен 4 медицински лица целодневно набират на компа информациии за рецепти ,книжки направления листи ,които след това никой не чете ,дефакто улесняваме след това чиновниците ,за да си намират работа и да ни търсят кусури ,тоест отчитат дейност ,която по никакъв начин не по мага на пациента ,едно време си пишех през1994 г в едно малко тефтерче 5 броя инсулин на филанкишията ,биех си печата ,пишех му трите имена в амб книга и човека си отиваше на аптеката и си вземаше лекарството ,което пак му беше безплатно ,сега на същия човек му пиша направление ,доктора в града уж го преглежда ,назначава му 5 флакона инсулин на месец ,праща го с протокол до РЗОК ,там чиновник го проверява ,бие му печати ,след това пациента идва при мен на село да ме напиша лекарството ,аз сядам на компа ,30 минути пиша на 5 места ,подпечатвам го и пациента пак хуква за града да си вземе 5 те флако на ,ако обаче недай се боже съм му дал 2 дни по рано инсулина ,хоп глоба от 400 лв .Така моята рецепта носи заплата на още 1 софтуерист ,1 сестра при мен ,1 лекар специалист и 1 сестра при него ,1 биещ печати в РЗОк 1 проверяващ от касата и 1 директор на касата ,а аз правя пет пъти повече разходи ,за да изпиша същото ,което човека е вземал 20 години напр, а държавата плаща за този пациент 7 пъти повече за написване и контрол на лекарството му ,отколкото преди 14 години .

 16. 16 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Euronymous":

  [quote#9:"Euronymous"]Дори и досието си при лекаря гледаш през интернет. [/quote]

  http://www.dnevnik.bg/zdrave/2013/04/15/2042065_zdravnite_elektronni_dosieta_sa_dostupni_v_internet_za/

 17. 17 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#16] от "rio":
  Не е това ... А досието с диагнози и рецепти от всички лекари при които си бил.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 18. 18 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "Euronymous":

  В него ще намери информация за всичките си прегледи, направления, изследвания, лечения, хоспитализации, дентални услуги и дори предписани лекарства от близкото минало. За извънболнична и болнична помощ информацията ще върви назад до 2000 г., а за денталните дейности - до юли 2012 г. Данните за манипулации, извършени от лекари-специалисти, болници, лаборатории и аптеки ще са с начало 2009 г.

 19. 19 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#18] от "rio":
  Ама работи ли защото това "ЩЕ" ме притеснява .
  В общи линии България има доста да догонва европа по някои въпроси.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 20. 20 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#18] от "rio": е няма такова не работи

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 21. 21 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#20] от "Euronymous":

  Има и работи

  За да получи достъп до личния си архив, всеки който желае, може да подаде заявление в регионалното звено на здравната каса. става напълно безплатно, като единстеното условие е да се прави лично на място - и заявяването и получаването на 10-те цифри.


 22. 22 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#21] от "rio":

  Добре де аз колкото пъти съм бил на лекар в България не съм видял някой лекар да пише , отваря компютъра за да провери здравните осигуровки.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 23. 23 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  ЕС спи! спи в непробуден бюрократичен имперски сън...

  "Система за единен код е била въведена в Унгария неотдавна и е сработила отлично, след като дълго време там е царял "кодов хаос", обясниха експертите."

  това трябва да е законодателна инциатива на ЕС, за да се въведе електронно правителство и електронни услуги за гражданите на целия съюз.

  така ЕС ще стане по-стабилна федерация и ще се ограничат простотиите на местните правителства като Гърция, България, Румъния, Унгария и т.н.

  РЕФОРМИ !
 24. 24 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 680 Разстроено

  [quote#1:"lordcris"]държавата да се отегли [/quote]
  Неолибералистите са другото лице на болшевиките!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 25. 25 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Би било интересно и полезно, но какво всичко в България не очаквам и това да проработи от първия път. Най-вероятно ще тръгне, ще се срине, ще го ремонтират. Да не говорим и кой ще прибере паричките за проекта.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK