Електронни рецепти и единни кодове за всички лекарства ще бъдат въведени от 2014 г.

Електронни рецепти и единни кодове за всички лекарства ще бъдат въведени от 2014 г.

© Анелия НиколоваНова система на Националната здравноосигурителна каса ще позволява медицинските рецепти да се съставят и разпространяват по електронен път, както и в реално време да се следи за изпълнението им. Това ще намали риска от грешки и неразчитане на почерка и ще улеснява пациентите, в случай че загубят листчето хартия.


Работата по проекта трябва да приключи до края на тази година, а системата да заработи в средата на следващата, съобщи управителят на касата Пламен Цеков, но уточни, че процесът ще е трудоемък, тъй като обхваща всички играчи в здравеопазването - от производителите и доставчиците на лекарства, през аптеките, личните лекари и специалистите, до институциите.  


За проекта са предвидени около 200 хиляди лева от бюджета на касата. За да заработи софтуерът ще е необходима пренастройка на съществуващите аптекарски софтуери или нов софтуер, които ще се инсталират безплатно при лекарите и аптекарите. Месечният абонамент обаче ще се определя от производителя на системата, но няма да оскъпи работата им, увериха експертите по проекта.
Ще трябва и още едно нововъведение - регистър на всички стоки, които се продават в аптеката. Всяка от тях трябва да има единен код, по който да се разпознава от системата от всяка точка в страната. За целта пък ще са необходими и законови промени, които да направят кода и инсталирането на софтуера задължително за всички производители и разпространители. 


Предимствата на подобна система са много, категорични са специалистите, които представиха проекта пред журналисти днес. Тя би била полезна например в случаи като този  отпреди месец с противогрипното лекарство "Фервекс", което бързо трябваше да бъде спрано от продажба, заради сигнал за замърсяване при производството му. С единна система сигналът би могъл да достигне до всички в рамките на 5 минути, без да се създава объркване и паника.


Единният код на продуктите пък ще улесни поръчката и работата с дистрибутори, като направи по-достъпни и по-малките фирми. Този регистър и кодовете ще бъдат създадени и ще се подържат заедно с Асоциацията на търговците в България. Система за единен код е била въведена в Унгария неотдавна и е сработила отлично, след като дълго време там е царял "кодов хаос", обясниха експертите. Сега в един код се побират всички характеристики на продукта и няма място за грешки, разказаха те. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK