Заради 13 случая на морбили в три области на страната започват допълнителни имунизации

Заради 13 случая на морбили в три области на страната започват допълнителни имунизации

© Георги КожухаровОбщо 13 случая на морбили са били регистрирани в София, Нова Загора и Разград от месец май досега. Огнищата нямат епидемична връзка помежду си, но за да ограничи напълно риска от разпространение на болестта здравното министерство започва допълнителна имунизационна кампания в трите области.


Произходът на заразната болест е установен и за трите региона. В София случаите са 10 на деца и младежи във възраст от 9 до 21 години, а вирусът е пренесен от Германия. В Нова Загора, където от морбили са болни 5-месечно бебе и 20-годишен младеж, заразата е влязла от Турция. В Разград регистрираният случай е на дете на две години.


Само един от всички заболели е имунизиран преди срещу морбили. Останалите не са се отзовали на задължителните държавни имунизации. От здравното министерство уточняват, че повечето от заболелите са роми. Експертите не веднъж са изтъквали, че ромските махали най-често са начална точка на епидемии заради ниското ниво на имунизиране в тях. Затова и допълнителната имунизационна кампания срещу морбили ще се концентрира първо върху тези места. Имунизации ще се правят и в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София област, заради тесните връзки между общностите.
Кампанията се осъществява от Регионалните здравни инспекторати и здравните медиатори, които ще помагат за издирването на неимунизирани и хората без личен лекар. В областите Бургас, Сливен и Софийска ще има и мобилни кабинети на РЗИ. 


Морбили се предавана по въздушно-капков път има висока заразност. Шансът инфекцията да се овладее навреме обаче е голям, тъй като около 95% от българите са в обхвата на задължителните ваксини срещу морбили.


В периода 2001 - 2009 г. у нас не е регистриран случай на морбили, но след това вирусът е внесен от Германия и бързо се разпространява сред ромите до епидемични нива в цялата страна. Епидемията тогава беше спряна отново с извънредни имунизации на над 180 хиляди души между 13 месеца до 30 години. Оттогава до месец май 2013 г. на територията на страната не са регистрирани нови случаи. 


В световен мащаб всеки ден около 450 деца умират от морбили. За първото тримесечие на тази година в рамките на ЕС са регистрирани над 6 200 случая на болни, като най-голямата честота е в Уелс и Англия (716 болни), след това в Румъния (446) и в Италия (106). Ваксинацията е най-ефективното средство за предпазване от тази тежка инфекция, категорични са от здравното ведомство. За предпазени от заболяването могат да се считат хората, които са получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, която е задължителна и част от имунизационния календар на България. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако на 1 г и на 12 г възраст сте пропуснали съответните ваксини за морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола), може би е добре да се ваксинирате.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 2. 2 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Мда, поредният проблем от ромите - всякакви евангелисти, петдесятници и не знам какви си обикалят кварталите и ги подучват да не си ваксинират децата, после....не че няма българи, и те са все повече, които не си ваксинират децата, но заради ниският процент в българската общност, засега не е толкова голям проблем.

  И от друга страна, заради циганите започнаха да имунизират децата срещу Хепатит Б - вижте само картата на разпространение в Европа - ние и румънците....

  Аман!

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  "От здравното министерство уточняват, че повечето от заболелите са роми. "

  "В периода 2001 - 2009 г. у нас не е регистриран случай на морбили, но след това вирусът е внесен от Германия и бързо се разпространява сред ромите до епидемични нива в цялата страна."

  Не съм расист, но ромите с тяхната "хигиена" в гетата си, ще ни докарат някоя хардкор чума и ще стане мазало.

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#2] от "zapoznat":

  Те повечето чуми тръгват от ниската хигиена, даже ваксините могат да помогнат в случая, защото съдържат малки количества отслабена зараза, за да може антителата да се справят с нея и да придобият имунитет. Но какво става, когато заразата вече е наоколо с батарея танкове - една дрипава пехота с пушки е добре дошла.

 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Абе добре че казаха изобщо че основния проблем и разпространител са циганите.
  А отказът им от ваксинации иде от страха да не би с една инжекция да ги стерилизират. Имат го откак е започнало ваксинирането изобщо.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ами 13 случая на морбили в цялата страна много ли са или са малко? И какво лошо има детето да изкара едно безобидно морбили и после да придобие пожизнен имунитет? Никой не умира от морбили - не драматизирайте!
  Не съм и не бих ваксинирал нито себе си, нито децата си нито срещу морбили, нито срещу коклюш, нито срещу каквото и да било всъщност...Господ е създал човека достатъчно приспособен и с достатъчно съвършена имунна система, за да може да противостои и да превъзмогва всякакви болести и неразположения! С ваксините само се компрометира и разстройва функцията на имунната система като пряко на всичките и защитни елементи, в кръвния поток се вкарват външни елементи. Бумът на автоимунни заболявания, алергии, неврологични и всякакви други патологии през последните десетилетия, по интензивност и разпространение, е съпоставим с имунизационните мероприятия. Вадете изводите си сами и правете информиран избор

 7. 7 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За детските надбавки се представя бележка от педиатър за направени ваксини, така че "братята" не би трябвало да ги избягват.

 8. 8 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#6] от "jazzi":
  Вярно, Че в повеЧето слуЧаи не се умира от морбили, но майка ми, вуйЧо ми и леля ми са а нарушен слух в следствие на морбили, прекарано в детството. И тримата са полуглухи заради високата температура, която се вдига по време на боледуването. За мен това не е безобидно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  вследствие на зараза от бебе с морбили ,отключих диабет ,оказа се ,че нямаме задължителните ваксини или вече им е изтекла годността .

 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Е, как няма да има огнищз и зараза, като наскоро болно дете пътуваше с майка си в метрото и се оплакваше как то било болно от "шарка" ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#6] от "jazzi":

  Миналата седмица в Шпигел (тези, дето между другото раздухата и шпионския скандал на САЩ) описаха точно случай, в който едно дете се е мъчило години след инфекция с морбили като бебе, и накрая е починало.
  7777 също посочи проблем с тази болест...аз съм много за ваксинирането с тази ваксина. Само педиатрите да взимат и необходимите мерки бебето/детето да е здраво при ваксинация.

 12. 12 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "За предпазени от заболяването могат да се считат хората, които са получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, която е задължителна и част от имунизационния календар на България".

  1ва доза ваксина се слага на 13м. възраст.
  2ра доза се слага на 12 годишна възраст.

  Нещо не разбирам добре, нека докторите в темата да обяснят подобаващо, защо първата ваксина е на 1г. възраст, а втората след 11 години?

  Ваксината против морбили се прилага в България от края на 60те години на миналия век. Редно е, всички възрастни, които не са имунизирани, да отидат на доброволна ваксинация.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 13. 13 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#12:"Terry bear (Интернет Лумпен в Катарзис)"]... защо първата ваксина е на 1г. възраст, а втората след 11 години? [/quote]
  Не съм лекар, но вероятно е свързано с нивото на антитела в кръвта. Явно са "засекли", че това е периодът, в който количеството им спада под това, даващо някаква съпротивителна сила на организма.
  За много заболявания придобитият имунитет не е доживотен. Например имунитетът срещу тетанус, придобит след имунизация е в рамките на около година или нещо такова, но във всеки случай е доста ограничен.

 14. 14 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "jazzi":след като не е имало слу4аи с години наред и след епидемията преди 2 години, 13 слу4ая са алармира6ти. Знам, 4е изглежда странно,но ако про4етете доклада на СЗО от работата по епидемията в България през 2010, може да се хванете за главата. Не само,4е има неваксинирани хора, но и тези, които са били ваксинирани след 89, не е сигурно дали са полу4или имунитет, тъй като: има нередности в документацията и данни за неправилно съхранение на ваксината (помните добре режима на тока, нали).

  Който първи прекрачи границата, губи.
 15. 15 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Господ е създал човека достатъчно приспособен и с достатъчно съвършена имунна система, за да може да противостои и да превъзмогва всякакви болести и неразположения!"

  По тази логика не трябва да се правят операции, да се прилагат антибиотици, да се наместват и гипсират счупвания - ославяме се на Господ, пък каквото стане!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK