Над 110 000 души са сменили личния си лекар през юни

Над 110 000 души са сменили личния си лекар през юни

© Анелия Николова114 223 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар в периода от 1 до 30 юни 2013 г., съобщи Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Най-голям е техният брой в София – 22 499 души, а най-малък е в Силистра – 1420 души.


Основните причини за смяна са: прекратен договор с общопрактикуващ лекар, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания към друг лекар.


Всички здравноосигурени лица имат право да сменят личния си лекар два пъти годишно – през юни и през декември. При промяна на адреса по местоживеене смяна може да извърши по всяко време на годината, уточняват от здравната каса.
Хората, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да направят временен избор на личен лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигурения за периода на пребиваването му на новото място. При изтичане на срока на временния избор пациентът автоматично се връща в списъка на постоянния си личен лекар.


Когато гражданинът пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на лекаря за инцидентно оказана медицинска помощ на пациенти, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка, припомнят от НЗОК.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Аз го смених,защото беше ужасно некомпетентен и ми отказваше направления!

 2. 2 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Без да обиждам тази прослойка, един мой познат лекар в голяма болница казва. Кой е естествения враг на пациента?- Джипито и много прав.

 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Не съм сменяла личния си лекар, тя е педиатър, но цялото семейство сме нейни пациенти. Отношенията лекар-пациент са двустранен процес и изискват взаимно доверие и уважение. Нито първия може да бъде третиран като принтер на направления, нито втория като банкомат.
  На често сменящите своя личен лекар бих препоръчала да се запитат: "Ако съм лекар, бих ли искал пациент като мен?", а на често сменяните лекари - "Бих ли избрал лекар като себе си?".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 418 Неутрално

  3 пъти сменяхме личния си лекар, но не по причини в лекарите, а по други. Първата и отношение и диагностик - много добра, но се чакаше с по 4-5 часа, отиде се в 8 сутрин, я се влезе до 11-12,001 я не, не работеше със записани часове и това ни наложи накрая да сменим. Втората ни беше точно пред нас - но... след 2-3 години се премести на неудобно за нас място и после при друга, също се премести - тя работеше с предварително записани часове, но пък мястото, където избраха заедно с няколко други лекари да си направят център - в един блок нов - неотоплено, студено и ставаше голямо течение и затова я сменихме със сегашната, която ни е наблизо и се намира в Център, където е много топло и уютно през зимата и - няма течение.

  Така че има смяна на лекари и по други причини - не само до тяхната компетентност или не и дали дават направления или не. На нас у дома не ни е отказвано нужно направление.

 5. 5 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Съвсем скоро няма да останат лекари, при които да се преместим. Всички читави доктори се изнасят в чужбина. Остават само тези, които не могат или са прекалено привързани към семействата си... които обаче са доста малко като се има предвид, че някои вземат по 400 лв. при това добри специалисти.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 6. 6 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Весело

  не е лесно и на запад (чужбина)
  някои страни освен говоримия език трябва и английски да се знае
  добре е за тези които са завършили сега или преди няколко години - няма какво да губят но ако си доктор на 45+ години
  най добре си стой на място.

 7. 7 Профил на Калина Маркова
  Калина Маркова
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За Англия специално се държат отново изпити, не признават българската диплома и се явяват на изпити по тяхната система, изкарат ли - получават легитимно право да работят, не изкарат ли, най-много за санитари някъде да ги наемат, а това при толкова години учене и труд, медицината е тежко следване - не си заслужава.

  За Германия зная, че заминават доста лекари, има си даже фирма, която посредничи за работа и на ден даже поне около 8-10 завършили заминават, това ни го каза един лекар от университетска болница.

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#1] от "vestonosec":

  направления ти се отказват ,защото държавата в лицето на НЗОК ти отпуска 1 направление на 2 години за всякакви нужди на човек и 2 лв за изследвания ,за толкова осигуровки ,дават толкова ,апропо ,при средна осигуреност от 200 евро месечно в испания чакат пред джипито 14 дни средно ,а за специалист 1 година ,а не като тук всеки бързал и веднага и като им откаже лекарят им -веднага прост и некомпетентен.

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamenss":

  този лекар в голямата болница казал ли ти е и другото ,че 70 % от проблемите се решават от джипитата 20 5 от специалисти в извънболнична помощ ,а само 10% се решават в болница ,от които 3% не оживяват общо взето ,та едно е да се прави някой на голям специалист с реаниматор и магнитен резонанс и хирург до гъза му ,ама е друго да е сам на село и да се занимава с бебе на 2 дни и дядо с инфаркт и инсулт ,бъди сигурен ,че този компетяга от болницата не може и 10% от това ,което се прави на село ,иначе може и да е професор в областта си

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#5] от "mnogosamkrasiva":

  напълно сте прави за липсата на лекари ,аз съм последен лекар в община с близо 15000 души и 11 населени места вкл и град,така ,че си правете сметката ,имам пациенти ,които са с тежки заболявания като диабет ,рак и т.н .-няколко от тях обикаляха целия юни да си сменят лекаря и некъде не ги приеха ,просто лекарите вече не искат пациенти, които изискват само безплатни грижи и са постоянно недоволни от грижите ,но нищо не казват ,кой ще плаща тези услуги ,защото докторите никак не са освободени от данъци ,даже не ни разрешават регистрация по ДДС ,което пак си е кражба от нас и семействата ни

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#7] от "kalinamarkova":

  никакви изпити не се държат за Англия ,единствено изпита по английски ,след което веднага започват работа -за общопрактикуващи лекари заплатата е от 100000 паунда в голям град до 200000 паунда годишно ,ако се съгласи да работи в отдалечен район и да поддържа аптека за местните ,във Франция се иска френски и всички български джипита получиха покани ,със средна заплата от 5000 до 15000 евро месечно ,като прегледа се плаща изцяло от пациента и е 32 евро ,а извън работно време и нощем ,ако лекаря пожелае се отзовава и хонорара е 160 евра ,които пари се възстановяват от зстрахователя и никой не се отчита никъде и не го проверяват инкакив здравни каси ,просто се издава фактура ,за германия заплатата е мин 5000 евра иска се В1 и В2 ниво на немски и се започва веднага ,за Швеция и Норвегия заплатата започва от15000 евра месечно ,но се изисква местния език да е на ниво ,което не е някакъв проблем за лекар взел изпита си по анатомия ,чиито конспект е 162 страници ,така ,че българското население да си прави много правилно сметката какво иска и какво става ,защото аз съм свидетел ,как от елементарни инциденти ,хората по селата мрат като мухи ,само в района ми ,само тия дни ,само в линейка ,само за 1 смяна са починали 3 ма по разл причини без да стигнат до компетентна помощ -лекувани са от фелдшер .

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#4] от "kalinamarkova":

  добър лекар без забележки ще си намериш ,като започнеш да си заплащаш реална осигуровка ,която е над 200 евро месечно на човек от семейството ви ,останалото ,което очаквате от лекаря ви на който държавата дава 1 лев месечно за вас е просто да ви почерпи едно лукче за тази цена на труда му -вие какво ще направите за някого ,ако той ви даде 1 лев и преди това е вложил 20 години елитно и безплатно учене ,лично аз никога не връщам отписал се пациенти семейството си и не ги лекувам за никакви суми .

 13. 13 Профил на doctor_v_ispania
  doctor_v_ispania
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#11] от "tur671":
  +++++++++++

  Let The Groove In Your Shoes Release You From The Blues
 14. 14 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "tur671":
  доктор
  чул но недочул
  не е точно така показваш диплома в западна европа и почваш да вземаш 10 -20 000евро само защото я имаш
  първо отидете там и тогава пишете засега докторе си стойте в бг
  защото освен в бг доктор никъде другаде в западна европа няма така лесно да станете другото искате да ми кажете че купувате си дипломата в бг и напрово си ставате доктор нещо невероятно запада не работи така защото не е А Ф Р И К А

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#14] от "swich2green":

  виж сега малоумнико ,аз съм доктор с 2 специалности и над 20 г стаж ,трябва да ти кажа ,че за 10000 долара съм работил още преди 15 год в чужбина ,сега печеля над 10000 евра тук в България най законно и си плащам даже данъците и е така вече над 13 години ,та нямам нужда да ходя никъде по света за разлика от тебе явно ,как съм завършил не е важно ,след като пациентите ми не се отписват ,а чакат да се записват при мен

 16. 16 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":

  Не е нужно да обиждаш на "малоумник", медицината не е само да си прочел 23 учебника на Земиздат, а е въпрос на мислене, отношение и респект! И не ми тегли похвално слово за анатомията в България! Земеделските им учебници не могат и да се хванат на половин страница от изпита по английски език за медици в Англия!!!!
  Студент съм последна година по медицина в една от държавите, които споменаваш и подготвям докторската си дисертация, така че съм запознат достатъчно добре с условията, които ти така добре "описваш", но явно си ги чел само във в-к Шок!
  За много от нещата си прав, но не ми разтягай локуми колко добри пациенти има на Запад от Белград! Пациентите в споменатите държави често са с много по-брутално поведение от българските (понеже съм правил достатъчно обменни семестри и на Острова и в Северна Европа), а в някои от държавите лекарите нямат право нито да повишават тон, нито да се карат с пациентите. Много от колегите също се държат грубо, но това е от стреса и въпреки това не обиждат на малоумник!
  Уважения за работата ти, сигурен съм, че си добър и опитен! Но наричайки някого малоумник, определено не ти прави чест, нито ще те задържи на място в една от европейските болниците, които хвалиш.
  Защото западните лекари може да не са по-добри от нашите, но не им липсва манталитет и чест. В крайна сметка всичко е до възпитание и опит, който ти с твоята заплата от 15000, сигурно от Либия или Кувейт, брутално пренебрегваш.

 17. 17 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#9] от "tur671":

  По твоята логика дай да се върнем на село, без модерна апаратаура, без добри лекари и да караме на единия ентусиазъм. Аиде стига, системата на джипитата в Бг е една от най порочните и некомпетентни. Като започнеш от таксите, които само пълнят гушите на въпросните доктори, също така, че през уикендите и когато са в отпуска те пренасочват и те незнаят къде и свършим, че голяма част са учили-недоучили айде няма какво да коментираме. Мога да дам личен пример, през годините съм сменил няколко именно поради некадърност, лошото е, че попадам все на едни и същи "специалисти". Мислиш ли какъв ще е резултата ако се направи проучване доволни ли сте от сиситемата с личните лекари е България?- отоговора е ясен.

 18. 18 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#5:"mnogosamkrasiva"] че някои вземат по 400 лв. при това добри специалисти. [/quote]

  400лв. ?!- без коментар

 19. 19 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#15] от "tur671":

  Щастливец !

  обаче езика ви е като на селянин с две "специалности"

 20. 20 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#15] от "tur671":
  добре че не съм там
  иначе да съм ви прогонил през всичките
  села и в затвора знам как да ви уредя

 21. 21 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Колко от тях са го сменили с по добър?

 22. 22 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Що се вързвате на некъф, дето се изхвърля като донорски материал встрани от бурканчето? Никой цивилизован експерт, камо ли лекар, никога, за нищо на света не говори колко печели. Тва е тиква с претенции без покритие. С 2-3 докъм 5-6 специалности. Ха ха.

 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Каквото да сменяте - все тая. В България останаха само неспособните, некадърниците и нискоквалифицираните.
  Всичко останало с потенциал и желание за работа се изнесе.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Най-много се стахуват личните лекари от издаване на зелени и жълти рецепти. И много трудно ги издават. А това са рецепти за лекарства, които се продават в аптечната мрежа, а не от наркодилъри. Имам чувството, че е големо удоволствие да знаеш, че от теб зависи дали некой от пациентите ти да го боли и да не може да заспи нощем или да не го боли.

  В повечето страни на Европа лекарства като "трамадол" се изписват без проблеми или се отпускат без рецепти - не и в България.Тук, ако поискаш обезболяващо ти изписват аспирин. Като много добре знаят, че имаш нужда от нещо по-ефикасно.

  Ето защо си търся личен лекар, който аргументирано и твърдо отстоява праавото си да изписва ефикасни обезболяващи за пациенти с остеохондроза, например.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK