Наближава развръзката в конфликта между здравното министерство и лекарите в Онкологичната болница в София

Наближава развръзката в конфликта между здравното министерство и лекарите в Онкологичната болница в София

© Юлия ЛазароваВ края на юни здравният министър Таня Андреева направи кадрови промени в ръководството на Онкологичната болница в София и отправи обвинения, които доведоха до проверки в лечебното заведение и протести. Месец по-късно проверките трябваше да са приключили и да решат споровете между министерството и болницата, но това все още не се е случило. Не се знае и кога точно ще стане, но развръзката наближава. По заявката на здравния министър, резултатите ще определят дали сегашният директор ще запази позицията си, макар че изказванията й подсказват, че вече е взела решението си.


Бивш шеф, нов шеф 


Първият от протестите, в който се включиха около сто от служителите на болницата, беше на 28 юни. Продължиха няколко дни. Поводът беше решението на Андреева от борда на директорите да бъдат отстранени доц. Лилянда Еленкова и проф. д-р Страшимир Каранов, а на тяхно място да бъдат назначени бившата и.д. на болницата доц. д-р Петранка Троянова и Ласко Лазаров. 
Колективът на специализираното лечебно заведение тогава беше категоричен, че новите назначения са политически и неоснователни заради репутацията на Троянова, която е била отстранена от директорското място през 2008 г. за системни административни нарушения след разследване на прокуратурата. Освен това заедно с Лазаров, който според протестиращите служители няма общо със онкологичното здравеопазване или пък с държавните здравни заведения, те заемат местата на много уважавани и утвърдени специалисти в болницата. 


Андреева задвижи проверката от медицинския инспекторат още от следващия понеделник, като заяви, че тя ще е и на документите и на финансовото състояние на болницата. "Ако след това се установи, че аз съм действала неоснователно, директорът на болницата няма да бъде отстранен", добави министърът, като всъщност даде да се разбере, че възнамерява да продължи с рокадите и да замени и сега действащия и.д. доц. Здравка Валерианова - останала единствена от старото ръководство. От своя страна, Валерианова отвърна, че очаква от министерството обективна проверка, а не преднамерена.


Андреева допълни, че е очаквала протести, но е предприела хода си въпреки това, защото "той беше абсолютно премислен и оценен". "Държавата е сто процента акционер в Специализираната болница по онкологични заболявания. Там имам сигнали за редица нарушения. Поради тази причина използвах случая да подменя засега само съвета на директорите, който да може да изиска от директора на болницата всички данни", заяви министърът, цитирана от Агениция "Фокус". 


Освен всичко друго Андреева опита да опровергае контрааргументите към новия й избраник д-р Троянова, като заяви, че "нямам основание да смятам, че тази жена е извършила нарушение или престъпление", макар че проверки в миналото вече са го доказали и това е коствало позицията й. 


"Въпросът е в това, че ние знаем какви са нейните методи. Какъв е нейният стил на управление. Две години подред тя не можеше да се оправи с щатното разписание на болницата, със структурата на звената в болницата", каза изпълнителният директор на онкологичната болница доц. Здравка Валерианова пред БНТ отново по адрес на Троянова. 


Доц. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на СБАЛ по онкология - София.

© Надежда Чипева, Капитал

Доц. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на СБАЛ по онкология - София.


Размяна на обвинения 


Обвиненията на здравния министър се основават на проверка в болницата, направена през февруари от инспектората на министерството. В нея по думите й се установяват "редица нарушения на правилника за вътрешен ред и работа, липса на правилници за финансов контрол и управление на човешките ресурси, има двама или трима партньори, които извършват едни услуги и има дублиране на дейности". Нередности има и с трудовите договори на служителите, както и с отчетността на разходите, казва Андреева.  


От своя страна протестиращият колектив на болницата беше категоричен, че проверката през февруари не е показала такива нарушения, а лечебното заведение е едно от малкото, които завършват без просрочени задължения и дори на печалба в последните три кризисни години.


"До момента болницата се е справяла много добре с всички предизвикателства на икономическата криза в страната и проблемите на здравеопазването в областта на онкологията, което още повече ни кара да мислим, че причината за смяната на членовете на Съвета на директорите няма нищо общо с подобряване дейността и икономическото състояние на лечебното заведение, а единствено и само изпълнение на политическа поръчка, с цел деструктивна политика в областта на онкоздравеопазването", се посочва в официално писмо, което протестиращите лекари, сестри и администрация разпратиха до медиите, институциите, пациентските и съсловните организации. 


Пациентските организации бързо откликнаха на писмото, като се обявиха против новите назначения. Българският лекарски съюз пък многократно призова Андреева да спре на този етап "всякакви уволнения и назначения в болниците", каквито тя направи и в други лечебни заведения, например в "Александровска".   


Скандалът зад скандала 


От началото на годината три пъти е започван и провалян конкурсът за директор на болницата. Първият е през февруари и е прекратен, когато правителството подава оставка. Следващите два са при служебното правителство – единият спрян без обяснение, вторият – заради неодобрение на двамата кандидати, което е било естествен резултат от усложнените условия за кандидатстване. 


Това обясни за "Дневник" член на етичната комисия на специализираната болница по онкология, пожелал да остане анонимен. Според него конкурсът по някаква причина се саботира, вероятно за да се направи правилното политическо назначение. Здравният министър обеща, че се задава и още един нов конкурс, макар че обвърза решението за това дали да се сменя директора с резултатите от новата проверка. Колкото до връщането на Троянова в ръководството на болницата, анонимният служител е убеден, че то не само е изцяло по политическа линия, но е и с голяма доза реваншизъм. Засега рокадите не се отразяват на работата в болницата, защото специалистите поддържат професионалното си отношение, но в дългосрочен план всичко зависи от управлението, коментира още източникът. 


Д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването

© Юлия Лазарова

Д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването


Друго противоречие, което кипи под повърхността е едно от обвиненията на Андреева към болницата. Сред поредицата си от нападки тя зададе и въпроса какво се случва с "тези 29 млн. лв. за изграждане на комплекс за лъчелечение, защото според специалисти, с които разговарях, за тази сума може да се построи цяла болница".


Нападката е всъщност към самото министерство. То е бенефициент по проекта по програма "Регионално развитие", по която през 2011 г. бяха отпуснати 29 млн. лв. за разширяване и модернизиране на комплекса за лъчелечение. Това, което "се случва" е, че ведомството притежава и отговаря за съоръжението през следващите най-малко пет години, в които болницата по онкология няма да има собственост върху машините и съоръженията, а само ще ги ползва по съседски. Правилото е, че пет години след като бъде завършен напълно комплексът болницата ще може да придобие права върху новата постройка и апаратура, а до тогава как се разходват средствата по проекта е изцяло работа на министерството. 


Това, както и за цялостното финансовото състояние на болницата, обясни доц. Валерианова скоро след изказванията на Андреева. "Истина е, че от началото на 2013 г. до края на месец май имаме известни финансови затруднения, но това се дължи преди всичко на недофинансирането на дейността по интензивни грижи. При нас минава много тежка патология и съответно се инвестират много средства за тези болни български граждани", каза тя, като едновременно с това върна топката в полето на ведомството. Спрямо 2012 г. разликата в получените средства е над 250 хил. лева, уточни Валерианова.


Колкото до инвестициите, направени в болницата  - 1.270 млн. лв. за гама-камера и консумативи и още 500 хиляди за помещение за апаратурата - по които уж също имало неяснота, те са изразходвани по предназначение и за това има физическо доказателство, допълва изпълнителният директор. Големи ремонтни разходи има и по линейния ускорител в болницата, през който на ден минават по 90 човека, при норма от 50-60 човека дневно. 

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Правителството иска да ни демонстрира, че няма нищо общо с демокрацията! Няма значение какво казват проверките, ще назнача този който ми е удобен на мен, обществото да го духа!

  Sapere aude
 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Колко са жалки комунделите. Дори не могат да намерят хора, които да крадат за тях. Все едни и същи персони въртят, защото членската им маса са полуграмотни бабикодедици, мангали и току-що слезли от дърветата малформати. Тази Троянова не я ще никой, но "жената със странния нос" (Андреева) ще се бори до последно да я преназначи. Защото трябва да се краде.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  то всички шефове на всички болници неотменно от 30 години са били все червени ,тъй ,че няма голяма разлика кой е шеф на болница

 4. 4 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не спират да се карат за пари и постове, а през това време толкова онкоболни останаха без лекарства и адекватно лечение, че множеството от тях си отидоха без шанс...

 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#4] от "pentuer":

  И все повече стават. За което трябва да благодарим на мръснишката партия, която се скри след Чернобил и остави всички ни да ядем огромните марули, украинското жито и изобщо... погрижиха се за България, както винаги.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1203 Гневно

  Само като погледна снимката на министъра се отвращавам. Толкова наглост, такова дебелоочие. Тези хора не осъзнават ли, че светът нито започва, нито свършва с тях и ще дойде ден /сигурно е близко вече/, когато няма да са министри. Как ще работят тогава, след всички лъжи, манипулации и безобразия, които са извършили. Или очакват толкова да награбят, че да нямат нужда от работа

 7. 7 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Здравка, Бойко, Бойка, Здравко, Страшимир, а на тяхно място да бъдат назначени ..Петранка .. и.т.н. все така бойно и всяващто страх продължава. Кой запо4на караницата и реваншистките действия и защо ..защото.. и така до безкрая. Кога спираме нецивилизованите разправии и запо4ваме да водим диалог??Това ще питаме пак и пак.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 8. 8 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#6] от "daam":
  Комунист-морал.Пролетариата не разрешава инакомислещи.Всички сме еднакво тъпи и каквото каже партията това е великата ПРАВДА.

  Ръй! Ръй!
 9. 9 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Министърката и министерския съвет гледат като пребозали.

 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Всички назначения се правят по приятелска линия, не според способностите. За екипа на управляващите е по- важна верността, отколкото кадърността. Тъй като в България образователната система не предполага получаване на диплома след полагане на обективен, независещ от субекта (екзаминатора) изпит, нямаме достатъчно добър критерий да кажем кой е кадърен и кой не. Остава верността и способността да се работи в екип. По времето на социализма на ръководни длъжности издигаха хора доказали се в професията и живота. Демокрацията донесе времето на "ЦАР ПЛЪХ" , на българските "КАЛИНКИ"- ОТ ИМЕТО НА НАЙ- ИЗВЕСТНАТА МОШЕНИЧКА , А НЕ ОТ ИМЕТО НА НАСЕКОМОТО, КАКТО СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕИНАЧАТ НЕЩАТА НЯКОИ ГЕРБАДЖИИЛ

 11. 11 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо министърът трябва да се занимава с назначаване не само на шефовете на болниците но и да определя състава на бордовете? Лекарите в съответните болници трябва сами да избират ръководството си, а министърът само да следи как то си върши работата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK