Около 140 000 българи имат психични проблеми

Около 140 000 българи имат психични проблеми

© Цветелина Николаева, КапиталОколо 140 000 българи страдат от различни психични или поведенчески разстройства, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от БТА.


В България на всеки 100 000 души се падат по 1900 психично болни. От тях от разстройства на настроението страдат около 26 000 българи, а от невротични разстройства, свързани със стрес - близо 15 000 българи.


За психично болните българи се грижат около 500 психиатри в 12 центъра за психично здраве.
Психиатричните легла са около 4600 на брой, или 10 на сто от общото число на болничните легла у нас, докато разходите за психиатрична помощ за българите са едва 2 на сто от общите разходи за здравеопазване, алармират специалистите.


В последния си доклад в областта на психичното здраве за възрастни и деца Световната здравна организация препоръчва лекарите от първичната здравна помощ да оказват и психологическа първа помощ за жертвите на различни травми и загуби.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK