600 000 души са включени в първия регистър на хората с увреждания в България

Минчо Коралски

© Красимир Юскеселиев

Минчо КоралскиДанните на 600 000 души са вкарани в първия в България регистър на хора с увреждания, съобщи БНР.


Регистърът ще дава информация за техния здравен, социален и образователен статус, като целта е така по-лесно те да могат да се адаптират в обществото и да си намерят работа.


Проектът е на Агенцията за хората с увреждания и се финансира от Европейския социален фонд. Очакванията са с помощта на регистъра до края на годината да бъде осигурена работа на стотина души.
Никой не знае точния брой на хората с увреждания в у нас. Различните институции дават различни числа -  от 250 000 до 1 милион, обясни директорът на агенцията Минчо Коралски. Според него така ще бъде подпомогната държавната политика за тяхната адаптация и ще бъде изваден на показ целият потенциал на тези хора.


Проблемът не е до увреждането на хората, а проблемът е в преградите, които обществото изгражда пред тях. Най-често ние говорим за архитектурните прегради, защото те са най-видими. Но има транспортни, има комуникационни, има административни, има чисто психологически прегради, които това общество трябва да преодолява, заяви Коралски


Регистърът ще бъде част от единна система за управление на цялостната политика за хората с увреждания, а България ще стане първата европейска държава, която ще разполага с такава. Стойността на проекта е 2 милиона лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK