За първи път България отбелязва Деня на спасението

За първи път България отбелязва Деня на спасението

© Николай ДойчиновС минута мълчание и включени сирени за първи път в България официално ще бъде отбелязан 15 август - Ден на спасението, съобщи Министерството на здравеопазването.          


Точно на 15 август преди половин век 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на тази дата в много лечебни заведения в страната неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, срещнали смъртта си при изпълнение на своя професионален и човешки дълг.


Ритуалът тази година за първи път ще е официален, тъй като 15 август беше обявен за Ден на спасението с решение на МС от декември 2012 г.
С този документ България стана първата страна в ЕС, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции.      


"За нас, медиците, е важно да спрем и да помълчим за минута, почитайки  паметта на над 130 лекари и над 15 медицински сестри, на десетки минни, водни, планински спасители, обикновени граждани, обрекли се на смърт, за да живеят други", коментира по този повод здравният министър Таня Андреева. 


Тя подчерта, че на този ден отдаваме признателност и на дарителите, чийто органи са трансплантирани на други хора, почитаме готовността за себераздаване, която наред с професионализма е основен двигател в медицинската професия.       


Министър Таня Андреева е изпратила писма до държавните лечебни заведения и регионалните лекарски колегии с предложение за едноминутно мълчание на 15 август в 12 часа, съпроводено от сирените на линейки.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK