Нов сайт заработи в услуга на около 1000 българи, чакащи трансплантация

Нов сайт заработи в услуга на около 1000 българи, чакащи трансплантация

© Анелия НиколоваТрансплантацията е нещо повече от животоспасяваща операция. Тя преобразява живота на пациенти, страдали с години в такава степен, каквато никой здрав не може да си представи". С това послание посреща началната страница на нов уеб сайт, разработен от пациенти, чакащи трансплантация и от техни близки, с помощта на Агенцията по трансплантации.


Трансплантацията е и сурово изпитание за най-човешките черти у нас: жертвоготовност, състрадание, великодушие, пише още в страницата bgdonor.com. Едва едно от 10 семейства в българските реанимации се съгласяват да дарят органите на своя близък, след като разберат, че няма надежда за живота му.


Около 1000 човека в България се нуждаят от органна трансплантация, за да живеят нормално. Един донор може да осигури това за седем чакащи, пише в портала. Той предоставя разнообразна информация за най-новите донорски ситуации, здравни решения и законодателство, както и подробности за това какво е трансплантация, кога е възможна и как и защо могат да се даряват органи. 
Според авторите на сайта, причината да няма трансплантации в България не е това, че липсват подготвени медицински кадри, нито че липсва необходимата инфраструктура, а това, че липсва културата и разбирането на българите за значението на донорството. Такава е и една от основните цели на сайта - да информира и да провокира хората, да говорят за тази нужда. "Актът на подкрепа е елементарен - трябва просто да отидем в съседната стая и да поговорим с близките си", пише там.


Първият посланик на добра воля на инициативата е писателят Калин Терзийски. "Трансплантацията не е чудо. Когато става въпрос за живота ти, не може да се разчита на чудеса. Тя е въпрос на организация и разбиране у хората", казва той.


През октомври България ще чества за трети път Европейския ден на донорството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK