Здравната каса и лекарският съюз започват преговори за НРД 2014

Д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК

© Надежда Чипева, Капитал

Д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОКДнес започват преговорите между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за Националния рамков договор за 2014 г. Срещата между управителя на касата Румяна Тодорова и управителния съвет на на БЛС начело с Цветан Райчинов, ще бъде следобяд в сградата на НЗОК. 


Националният рамков договор се урежда наново всяка година, като с него се определят методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ и услуги. До тази година законът гласеше, че ако не се постигне съгласие, в сила остава последният приет такъв договор.


В края на 2012 г. касата и лекарите не успяха да постигнат съгласие след поредица от спорове и открита вражда между тогавашния шеф на НЗОК Пламен Цеков и председателя на БЛС Райчинов. Така в сила остана договора от 2012 г.
Управляващата партия ГЕРБ обаче прие спешно промени в Закона за здравното осигуряване, с които даде нови правомощия на Надзорния съвет и на управителя на здравната каса. По предложение на управителя Надзорът може да отпуска финансиране за медицински и дентални дейности и лекарствени продукти, които не са вписани в действащия Национален рамков договор. По този начин Цеков въведе шест нови методики, които бяха остро критикувани от лекарите, предизвикаха съсловни протести в страната и в последствие повечето от тях бяха отменени.  


Спешната промяна пък се наложи, тъй като управляващите тогава прехвърлиха няколко дейности, например разходите за онкоболните и "Ин витро" програмата, от бюджета на здравното министерство към този на НЗОК. В случай че не бяха направени промените, тези услуги щяха да останат недостъпни, обясни тогава здравният министър на ГЕРБ Десислава Атанасова

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много е тънка границата... От една страна изчерпателно изброяване на предоставяните медицински услуги е зле, защото така някой може да остане извън системата, макар и да е осигурен. От друга страна, не е добре да оставяш разни вратички на лекари, по които после да си цоцат пари от НЗОК с несъществуващи или ненужни манипулации

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Договорът/споразумение приет и после с промени в закона се обезсмислят някои негови решения.Когато се слага подпис и печат във финансовата част,юридическата преди това би трябвало да е окончателна.

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#1] от "VivaLaMadness":

  този груб език можеш да държиш на лекарите ,когато започнеш да си плащаш реална осигуровка ,съобразена с реалните разходи за дейността ,която желаеш да ползваш ,не може каското на скапаната ти кола да е 2000 лв годишно и да ти покрива 50000 лв ,а здравната осигуровка да ти е средно на човек 420 лв и да ти покрива среден разход от по 20000 на човек .Реално ти желаеш всичко безплатно ,на ниво поне американска болница ,но не желаеш да си платиш този разход ,държавата също ,обществото и общините също ,а на това отгоре и обвиняваш лекарите ,как лекарите цоцат пари от НЗОК.Аз пък твърдя ,че ние нямаме НРД и няма и да имаме ,защото касата и това ръководство на БЛС влизат във ватрешни договорки и по този начин вече дълги години цените на медицинските услуги кретат на едно место ,а инфлацията е над 100% ,обществото иска качество и скъпи изследвания ,консумативи и техника ,а не желае да плаща разхода за това .Така практически в системата от 3.3 милиарда лв до работещите с пациенти лекари стигат под 3% от цялата сума ,другата отива някъде другаде ,за лекарства , за конусмативи ,за строителство на болници , за външни услуги ,и т -н ,но не и за работещите лекари ,но другаря от пост номередно пише -да цоцат лекарите -еми това е българския манталитет ,затова лекарите има възможност да отидат на друг вариант ,без договор с НЗОК ,всеки си плаща услугата кеш ,взема си фактура ,отива в здравната каса и си осребрява парите дотолкова ,колкото е осигурен ,така е системата във франция и лекарите не пишат нищо ,а само фактури ,вземат си средно по 32 евро за преглед и който желае в дома и нощем по 160 евро ,всеки си плаща ,взема си фактурата и си търси парите от застрахователя ,така лекарите няма да цоцат здравните каси ,а и пациентите ще имат право да си претендират за качество на услугите .

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#1] от "VivaLaMadness":

  Не е реално някой да си мисли ,че може да е здравно осигурен с 20-30 лева месечно днес дори в България. Не е реално 'преглед на принтер' (изразът е на един сайт за ремонти) да струва 15 лева, технически преглед на моторно превозно средство да е 35 лева, а преглед на бебе 8 лева. Ако някой си мисли,че е здравни осигурен' значи е жертва на демагогията последните 13 години, (ако не и 69), че здравеопазването нищо не струва. Ще дам и един съвсем реален пример от днешната практика. Консумативите аз един шев на рана с размер 5 см са 20 и повече лева –стерилни игли с конец, локален анестетик, дезинфекционни разтвори, превързочен материал ,разходи за стерилизация (еднократните китове струват още по-скъпо) . И изобщо не смятаме труда на лекаря и медицинската сестра (ако включим и нея) . Няма как да стане с някаква мижава потребителска такса от 2.90 я платил , я те писали освободен и от нея. Ето затова аз и не само аз вече не шия рани, а ги пращам в Спешна Помощ или на хирург с направление (пък той там взима я от закъсалата болница или не знам от къде). Няколко пъти превързвам пациенти с мои консумативи , при което следва да си платят консумативите. Настъпва странно недоумение у пациента и въпроси от типа ‘Ама защо трябва да си плащам бинтовете ? Вие нямате ли ?, Аз съм здравно-осигурен !’.Последния път отговорих, че баща ми няма фабрика за бинтове и всичко в този кабинет е ЗАКУПЕНО по свободни цени и не е предоставено от никого безплатно на моето здравно заведение .След такива случаи вече не купувам и бинтове. Който си донесе ще го превържа , който не отива 3 етажа по-долу да си ги купи от аптеката. Раните от социализма в мозъка обаче не мога да лекувам с нищо. Сами си представете до какво е докарано здравеопазването с алчни социалистически мераци за безплатното, неостойностения труд, неначислените консумативи и масовата демотивация на медицинския персонал в резултат на масовото облъчване на обществото с дефектни постановки кое как трябва да бъде и кой бил и се смятал за ‘осигурен’…

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#3:"tur671"]
  [/quote]

  Не държа никакъв език Осигурявам се на 1,700 лева осигурителен доход и ходя само по частни лекари. За щастие, за последните 5 години ми се е налагало да се лекувам само веднъж Може да се сетиш, беше в частна клиника и си плащах като поп. А за това, че има лекари, които си цоцат от НЗОК - познавам поне трима такива Мразя да категоризирам, но определено има и такива лекари. Според мен лекарската професия е много зле заплатена в България и това поражда голяма част от проблемите. Нормално е лекарите да искат заплащането, което заслужават. Разбирам им мотивите. Но това е проблем, който може да се реши само с държавна политика в съответния сектор.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 6. 6 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 660 Неутрално

  искаите приватизация, стига сте слугували

  BG e мини империя на злото.
 7. 7 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#4:"Dr_Doolittle"]Раните от социализма в мозъка обаче не мога да лекувам с нищо. Сами си представете до какво е докарано здравеопазването с алчни социалистически мераци за безплатното[/quote]
  +++

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#5] от "VivaLaMadness":

  уважаеми господине ,аз се осигурявам също на максимума плащам годишно над 30000 лв данъци за разлика от теб и като лекар разпределям около 30000 лв месечно пари за моите пациенти за изследвания консумативи и направления .Ако си мислиш ,че ползвам нещо от касата също много се лъжеш ,само миналия месец съм си заплатил лично за себе си изследвания за 300 лв в лабораторията ,на която давам месечно над 15000 лв изследвания ,тоест разбирай те печелят луди пари от мен ,а в същото време аз си плащам всички разходи за мен ,съпругата ми също лекар ,също с над 20000 лв годишни данъци към тази държава ,също си заплати изцяло 2 операции на онкозаболяване в българска клиника ,не разбрах ,как точно източваме касата ,след като плащаме и ние всичко от джоба си ,когато се нуждаем ,но за разлика от другите ми пациенти ,които са постоянно недоволни от мен и системата плащам и данъци ,а най недоволни са пенсионери и родители на деца ,които се оказва ,че практически са най неосигурени ,тоест не плащат нищо ,нито държавата им плаща .

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  абсолютно си прав колега ,същите казуси има и при мен ,но продължаваме от немай къде да сключваме уж договорите ,които ни налагат червената каса и червения ни БЛС.

 10. 10 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#8:"tur671"]
  [/quote]

  Напълно е възможно Радвам се, че има лекари и като Вас.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 11. 11 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "VivaLaMadness":

  Много жалко , че има много българи като теб, подведени от политиците и журналистическите жълтушки , да вярват , че лекарите основно крадат и нехаят за здравето на хората."tur67" и "Dr_Doolittle" много ясно описват голяма част от истината. Парите ни отиват не в джоба на "крадливите лекари" , а за в много голям процент за консумативи и лекарства. Това , че се лекуваш на частно означава , че си оценил, че Осигурителния ни модел не работи за осигуряващите се , защото те получават трохи. Той работе изцяло за тези , които нехаят за осигурителния модел.

 12. 12 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "pelagia":

  При тази финансова оценка на медицинските грижи приватизацията обрича на фалит всеки един наумил си да го прави

 13. 13 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Свои хора са си касата и БЛС, ще се договорят - можете да бъдете сигурни.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 14. 14 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Всичко се свежда до: "Няма пари - действайте!"

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK