Студентите по медицина са против отпадането на изпита за специализация

Студентите по медицина са против отпадането на изпита за специализация

© Юлия ЛазароваПротив отпадането на приемния изпит за специализация на младите лекари се обяви Асоциацията на студентите по медицина в България. Решението, което обяви вчера министърът на здравеопазването Таня Андреева, е още от догодина за специализация да се приема по успех, а не според резултатите от изпита, както е в момента. Това обаче ще създаде проблем за колегите, които имат нисък успех и ще ограничи достъпа на чуждестранните кандидати, казват студентите по медицина.


Целта на промяната е, от една страна, да се облекчи достъпът на младите лекари до специализация, а от друга - да бъдат стимулирани да поддържат висок успех по време на следването си, обясни вчера здравният министър. Промените ще бъдат окончателни, когато се впишат в Наредба 34, която урежда въпроса със специализацията, допълни Андреева. 


Студентите по медицина обаче са недоволни, защото решението не е било обсъдено с всички заинтересованите страни, тъй като при изготвянето му, не е имало представители нито на студентите, нито на специализнатите. Според тях отпадането на изпита ще обрече на чакане с години хората със слаб успех, а за студентите от Европейския съюз, които имат равни права да специализират тук и им излиза по-евтино, кандидатстването ще бъде неуредено. 
По-ефективен начин да се стимулира специализацията у нас би бил да се увеличи заплащането за специализантите, както и да се уредят по-добре трудовите им права, казват студентите. В момента специализантите получават между и 2 и 4 минимални заплати на месец, т.е. между 600 и 1200 лв., а трудовоправните им отношения не са уредени с трудов договор, заради което не могат да се ползват от различни услуги. Специализантите подписват договор с университета си, в който страна е и работодателя, но отношенията им не са директни, обясниха представителите. 


Асоциацията на студентите по медицина настоява заплтата на специализантите, които взимат по-малко, да се изравни поне със средната за страната - около 800 лв. Хората, които получават по-малко просто нямат стимул да останат - ако им се налага да плащат наем и да се издържат сами в София например, става въпрос за много мизерно съществуване, коментира председателят на Асоциацията Кирил Пенчев. А ако изберат чужбина - докато специализират там ще покриват разноските им за настаняване и храна, и ще получават месечна заплата далеч над тази в България, коментира още той. 


Около 600 млади лекари завършват успешно обучението си всяка година, обаче за това време около 400 лекари и специалисти напускат страната, за да работят навън при по-достойни условия, казват още представителите на студентите. Изчисленията показват, че това струва скъпо на стратаната ни - около 6000 лв. плащата държавата за издръжката на един студент по медицина, а редовното следване продължава 6 години. Така, че 400 напускащи лекари са над 14 млн. изтичащи от страната ни лева. 


Освен с по-високо възнаграждение, специализациите могат да се стимулират и като се увеличи квотата за държавна поръчка, смятат студентите. За миналата година тези места бяха около 250, или една трета от всички приети, но според тях е редно да обхваща поне две трети. Те са изчислили, че ако се обхванат повече специализанти в държавния бюджет, това ще струва около 4 млн. лв. на година.  


Здравното министерство вече е предвидило 16 млн. лева за целта по проекта "Нови възможности за младите лекари". През 2014 г. с тези пари ще се финансира специализацията на окло 1000 млади лекари, като амбицията в програмата да успеят да се включат и още 500 специализанти, в това число и от денталната медицина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK