Здравната каса ще реши в понеделник дали да финансира лечението на Диана Борлакова и още онкоболни

Шествие против рака на гърдата (Архив)

© Георги Кожухаров

Шествие против рака на гърдата (Архив)Лечение за 7500 лв. на месец е необходимо на Диана Борлакова, за да продължи 13-годишната си борба с рака на гърдата. Тя разобличи здравната ни система с писмо до медиите, в което обясни, че от месеци чака животоспасяващия медикамент да й бъде отпуснат от здравната каса, но това все още не е административно уредено.


"Дневник" се обърна към НЗОК с въпросите защо се бави процедурата и кога Диана може да очаква да получи услугите, които й се полагат като редовен платец на здравни осигуровки. Самата Диана многократно е опитала да зададе същите логични въпроси, да потърси "разбиране, подкрепа, контакт, среща, разговор, обяснение или какъвто и да е знак за ангажимент от страна на осигурителя, към когото винаги съм била коректна", но не е получила нито едно от тези неща.


От пресцентъра на касата заявиха, че са наясно със случая на Диана Борлакова и става дума за медикамента афинитор. "Материалът за разрешение на заплащането на лекарствения продукт афинитор е подготвен и ще бъде внесен за разглеждане в надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса в понеделник. Тогава ще стане ясно дали това лечение ще се плаща от НЗОК", обявиха оттам. Борлакова се е обърнала към касата преди повече от половин година.
От пресцентъра не коментираха липсата на отговор до онкоболната, но обясниха, че административното забавяне и изобщо решението за реимбурсиране на конкретни лекарства се определя от Министерството на здравеопазването, а не от касата.  


В случай, че надзорният съвет одобри препарата идния понеделник, той ще бъде отпуснат за 50 пациенти, което ще струва 730 хиляди лева за двата месеца до края на годината, уточниха още от пресцентъра. Припомниха, че бюджетът за онкоболни тази година е 107 млн. лв., а онколеченията са най-скъпи. 


В момента афинитор е вписан в Позитивния лекарствен списък и се отпуска за два вида рак (невроендокринни тумори от панкреатичен произход и бъбречноклетъчен карцином), но не и за рак на гърдата. В това всъщност е административната недомислица - медикаментът вече е преминал процедурите по одобрение, трябва само да се впише допълнителната диагноза, която фигурира и в кратката характеристика на продукта, както показа справка на "Дневник" до Министерството на здравеопазването. 


Оттам дадоха характеристиките на медикамента, точната му цена и каква част се реимбурсира (100%). Обясниха обаче, че решенията за Позитивния лекарствен списък се взимат от Съвета за цени и реимбурсиране на лекарствените продукти към МЗ, а не от ръководството на ведомството, както и че след прехвърлянето на дейностите за онкологично болните на здраваната каса в края на 2012 г., министерството вече не отговаря и за финансовата част.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK