Чобанов иска по-строга финансова дисциплина във ВМА заради 57 млн. лв. дългове

Директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев

© Анелия Николова

Директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян ТоневЗадълженията на Военномедицинската академия няма да се покрият, докато болницата не дисциплинира разходите си, заяви вчера министърът на финансите Петър Чобанов пред парламентарната комисия по бюджет и финанси. Днес в интервю за в. "Преса" директорът на ВМА ген. Стоян Тонев пък обяви, че след актуализацията на държавния бюджет за лечебното заведение са предвидени допълнителни 35 млн. лв., с които ще се опита да покрие част от дълговете си. Тонев очаква постановлението за допълнителните средства да излезе във вторник - 24 септември. 


Към момента болницата е пресрочила плащанията на около 57 млн. лв. към доставчиците си. "Имаме и други задължения, но те са по договор и за тях няма дата на погасяване", уточнява директорът на болницата. От началото на годината със собствени средства лечебното заведение е успяло да намали дълговете си с близо 9 млн. лв. 


На въпроса има ли риск фирмите, към които болницата има задължения, да блокират банковите ѝ сметки, Тонев отговаря "Има, разбира се, такъв риск. Но аз мисля, че няма да се стигне дотам. Задълженията ни са най-общо казано към фирми, доставчици на лекарства и на консумативи. Ние имаме трайни споразумения с всяка от тях и за разлика от много други болници и здравни заведения сме най-големият им клиент". Той уточнява, че заради това и заради взаимното доверие, фирмите не начисляват лихви върху просрочените задължения, както и че никоя от тях не е поискала да извади изпълнителен лист за дълговете на ВМА.
Две трети от задълженията на здравната каса към болницата вече са погасени, обяви още ген. Тонев. НЗОК е дължала на лечебното заведение около 1.5 млн. лв. и вече е изплатила 1 млн. лв. от тях. "Смятам, че всичко със здравната каса ще бъде наред. Досега с тях не сме имали сериозни трудности, свързани с разплащанията към нас", коментира директорът.


Той уточнява обаче, че истинският проблем е недофинасирането на болничните пътеки и фактът, че във ВМА постъпват някои от най-тежките случаи в цялата страна. "Лечението на такъв пациент струва от 2000 до 20 000 лв. за времето от приемането му до изписването. Пътеките за интензивно лечение и реанимацията ни струват по 800 лв. за 8 дни, а имаме пациенти, които стоят с години", обобщава Тонев.


Само 18% от всички пациенти на болницата са от армията, чиито разноски за лечение се покриват от държавата. Всички останали пациенти са цивилни, за които болницата харчи пари. В същото време ВМА няма право да развива диагностично-консултативни центрове и да има лични лекари, защото по здравния закон се води ведомствена болница. На трето място, за всички пациенти, които идват за амбулаторни прегледи във ВМА - около 40 000 средно на година - болницата не получава никакви средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK