Чобанов иска по-строга финансова дисциплина във ВМА заради 57 млн. лв. дългове

Директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев

© Анелия Николова

Директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян ТоневЗадълженията на Военномедицинската академия няма да се покрият, докато болницата не дисциплинира разходите си, заяви вчера министърът на финансите Петър Чобанов пред парламентарната комисия по бюджет и финанси. Днес в интервю за в. "Преса" директорът на ВМА ген. Стоян Тонев пък обяви, че след актуализацията на държавния бюджет за лечебното заведение са предвидени допълнителни 35 млн. лв., с които ще се опита да покрие част от дълговете си. Тонев очаква постановлението за допълнителните средства да излезе във вторник - 24 септември. 


Към момента болницата е пресрочила плащанията на около 57 млн. лв. към доставчиците си. "Имаме и други задължения, но те са по договор и за тях няма дата на погасяване", уточнява директорът на болницата. От началото на годината със собствени средства лечебното заведение е успяло да намали дълговете си с близо 9 млн. лв. 


На въпроса има ли риск фирмите, към които болницата има задължения, да блокират банковите ѝ сметки, Тонев отговаря "Има, разбира се, такъв риск. Но аз мисля, че няма да се стигне дотам. Задълженията ни са най-общо казано към фирми, доставчици на лекарства и на консумативи. Ние имаме трайни споразумения с всяка от тях и за разлика от много други болници и здравни заведения сме най-големият им клиент". Той уточнява, че заради това и заради взаимното доверие, фирмите не начисляват лихви върху просрочените задължения, както и че никоя от тях не е поискала да извади изпълнителен лист за дълговете на ВМА.
Две трети от задълженията на здравната каса към болницата вече са погасени, обяви още ген. Тонев. НЗОК е дължала на лечебното заведение около 1.5 млн. лв. и вече е изплатила 1 млн. лв. от тях. "Смятам, че всичко със здравната каса ще бъде наред. Досега с тях не сме имали сериозни трудности, свързани с разплащанията към нас", коментира директорът.


Той уточнява обаче, че истинският проблем е недофинасирането на болничните пътеки и фактът, че във ВМА постъпват някои от най-тежките случаи в цялата страна. "Лечението на такъв пациент струва от 2000 до 20 000 лв. за времето от приемането му до изписването. Пътеките за интензивно лечение и реанимацията ни струват по 800 лв. за 8 дни, а имаме пациенти, които стоят с години", обобщава Тонев.


Само 18% от всички пациенти на болницата са от армията, чиито разноски за лечение се покриват от държавата. Всички останали пациенти са цивилни, за които болницата харчи пари. В същото време ВМА няма право да развива диагностично-консултативни центрове и да има лични лекари, защото по здравния закон се води ведомствена болница. На трето място, за всички пациенти, които идват за амбулаторни прегледи във ВМА - около 40 000 средно на година - болницата не получава никакви средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2940 Любопитно

  Е как?!Нали щеше да има раздаване на калпак?!

 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Един от богопомазаните!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Абе,чобанов , КАКВО СТАВА С МИТНИЦИТЕ?!
  ни ш, ни м..

 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Тази болница и персоналалът и загуби основното си предназначение- да осигурява медицински военнослужещите от БА!Остана и само името ,че е ведомствена!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Във ВМА доплащанията са в пъти по-големи от другите болници.За платно за херния в „Пирогов“ искат 300лв.,а във ВМА-800лв. Не знам къде потъват тези пари.Предполагам,че част от тях отиват като бонус при доставчиците и те затова си траят за дълговете.

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 976 Неутрално

  не тъй, ЧОбанов... нали щяхте да раздавате пари за бедните и болните, кви са тия рестрикции сега. Вземете заем и раздайте на свойте хора, това ли е крайната цел? Или пък Стоян Тонев е гербаджия и трябва да се притисне или смени, абе има нещо гнило, щом се изкаже комунсит винаги има нещо гнило.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Най-толерираната болница.При тях няма няма.Така успяха да дръпнат най-добрите лекари.Еваларки за д-р Владов и д-р Мутафчийски.

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#3:"Мoni56"]Абе,чобанов , КАКВО СТАВА С МИТНИЦИТЕ?!
  ни ш, ни м.. [/quote]


  Как какво? Събират двата милиарда от контрабанда както обещаха. Докато отварят 250 000 работни места. Ще стане като преброят бюлетините в Костинброд.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Говори се, че Тонев получава към 50 000 лв. заплата, което е всичко друго, но не и МОРАЛНО!

 10. 10 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чобанов...... Новото правителство....... Не се учудвам!

 11. 11 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1197 Любопитно

  Енергийният министър отказва да си плаща фактурите за АЕЦ Белене, финансовият отказва да плаща на ВМА и иска да си дисциплинира разходите, имаше един театър "няма да платим!". Типично за 130-годишната Партия. С пръдня боя не става!

 12. 12 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 418 Неутрално

  интересно как първо бедност и после лъжи и крадене променят гледната точка на първо човека и после професионалиста

  Който първи прекрачи границата, губи.
 13. 13 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  болница пълна с далавераджии ,40000 прегледа са общо взето годишните прегледи в амбулаториите на 2-3 джипита годишно ,това ли е причината за 57 милиона лв дългове ,явно се прави далавера на много яко ниво ,целия мениджмънт трябва веднага да се смени ,в едно с всички шефове на нещо от лавката нагоре до върха и въвеждане на мандатност от до 2 мандата по 4 години за всяка ръководеща длъжност в държавна болница ,за много голяма част от шефовете в тази болница може да се каже ,че са на ниво на доходите си над шеф на която и да е голяма университетска болница в САЩ или Великобритания .....

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  "Само 18% от всички пациенти на болницата са от армията, чиито разноски за лечение се покриват от държавата. Всички останали пациенти са цивилни, за които болницата харчи пари. В същото време ВМА няма право да развива диагностично-консултативни центрове и да има лични лекари, защото по здравния закон се води ведомствена болница..."

  Сиреч за 82% от пациентите ВМА харчи пари на добра воля?!
  Що за абсурд! Поликлиниката към ВМА е пълна с ДКЦ-та, където преглеждат лекари, познайте откъде.
  ВМА и Правителствена, още от времето на хард-соца са галени деца.
  ген. Тонев(апропо никога не съм го виждал в униформа, за разлика от предишни такива) има репутацията на добър мениджър. В колко фирми биха търпяли мениджър с такива финансови резултати...

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Весело

  "Имаме и други задължения, но те са по договор и за тях няма дата на погасяване" Супер! Значи договорите няма да се изпълнят, но хонорари, бонуси и др. врътки в полза на "наши" хора" в размер на 57 млн. лв. отма ще се уредят.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  "а имаме пациенти, които стоят с години", обобщава Тонев" И що не ги лекувате? Не можете, не знаете или само така може да се цоцнат пари от НЗОК?

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  "Само 18% от всички пациенти на болницата са от армията, чиито разноски за лечение се покриват от държавата." Как така от държавата? В закона за държавния бюджет няма разписан ред за ВМА. От бюджета на МО има трансфер за болницата, но не ясно за какво се дават, щото няма начислени ни здравни осигуровки, ни други осигуровки.
  "Всички останали пациенти са цивилни, за които болницата харчи пари" Тая болница няма ли отчетност и за тия цивилни не плаща ли НЗОК? Да не би някаква далавера да става - тия цивилни да са здравно неосигурени лица и да плащат кеш на който трябва, а лечението да е за сметка на общия бюджет на министерството на отбраната?

 18. 18 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ей, не можа да се намери поне един поне малко интелигентен министър на здравеопазването да предложи, защити и въведе една добра система на здравеопазване. По-добре да бяха преписали от германците или британците и въведат някоя подобна система...

 19. 19 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Чобанов по Дянковски - сега няма да платим, а после може и да стане, но ако се откажете от 10-20 %. Чиба бре Чобанов.

 20. 20 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Няма армия. Военната болница трябва да се закрие. Стига безумни харчове на гърба на народа.

 21. 21 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#18] от "dr_t":

  абе брато ,системата ни е десетки пъти по добра и от германската и от англииската системи ,за нивото ни на осигуряване ,ти знаеш ли със средна вноска както е тук от 10-15 евро месечно ,че в германия ще ти осигурят само право да минеш на бегом покрай кабинет на местното джипи ,без преглед ,а спешната ти помощ е само 300 евро на първи преглед ,тоест ти това не можеш си покри ,за друго не остава ,пък тука целия пакет безплатно и денонощен и веднага достъп до лекар ,в 90% безплатен-нещо непознато по света ,знаеш ли

 22. 22 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#20] от "chuggun":
  Както виждаш, дефакто тя няма нищо общо с армията. Като финансиране и като предназначение. Още повече, че цялата ни армия днес е 45 000 души.
  Но от гледна точка на обем обслужени пациенти, леглова база и кадрови потенциал - идеята ти е безумна.
  Тя така или иначе си е намерила пътя - голяма национална болница, финансирана от здравната каса на общо основание.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 23. 23 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#21] от "tur671":
  По често ги казвай тези неща, защото ние всички си живеем в социализма, от гледна точка на достъпа и финансирането на здравеопазването. Освен това няма лекар по света, който да работи за 350 евро,на месец, освен може би в Сев Корея. За средните мед кадри направо ме е срам да пиша.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 24. 24 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#21:"tur671"]тука целия пакет безплатно[/quote]
  Кое му е безплатното? Че наливаш осигуровки, а после направления за тебе няма и плащаш на частна клиника. Или пък просто точно изследванията, които ти трябват не са "по каса"(разбирай фармацевтична компания не е платила на който и колкото трябва, за да влезе медикамента й в "привилегирования списък". Като влезеш в аптека пак плащаш лекарствата. Във франция парите за здраве са си твои и ти избираш как и за кого да ги харчиш. Взимаш каквито и да е лекарства от аптеката - връщат ти парите. Дори можеш да си изтеглиш 35% от парите, които си спестил като си живял здравословно. Тогава къде е по-безплатно ? Тук при "безплатното" ни "солидарно" здравеопазване или там, където не е толкова безплатно, солидарно и корумпирано?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK