Всеки десети българин е диагностициран или застрашен от диабет (видео)

От ляво: проф. Михаил Боянов, проф. Сабина Захариева, и.д. на Специализираната болница по ендокринология и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация

© Дневник

От ляво: проф. Михаил Боянов, проф. Сабина Захариева, и.д. на Специализираната болница по ендокринология и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организацияПрез 2012 г. всеки десети българин над 40 години е диагностициран или попада в рисковата група за диабет. Само преди 15 г. делът на хората, застрашени от захарна болест е бил по-малко от 2%. Добрата новина обаче е, че намалява броя на хората, които все още нямат поставена диагноза и не взимат мерки срещу болестта. В момента такива са само около 20% от болните - или около 500 хиляди души, на фона на 40% в края на 90-е. 


Това заяви пред журналисти днес проф. Михаил Боянов, специалист по ендокринология и болести на обмяната в Университетска болница "Александровска" в София. Той представи резултати от проучване на българското здраве и осведоменост за захарната болест от тази година, с което пък беше обявен стартът на национална информационна кампания "Заедно срещу диабета". Партньори на инициативата са парламентарната Комисия по здравеопазването, Българска асоциация "Диабет", Националната асоциация на децата с диабет, Национална пациентска организация и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.


Делът на болните от диабет у нас е по-висок, но близък до стойностите за Европа. В Словакия например диабетно болните са 6.6% от населението, в Полша - 10.6%, в Германия - 8.9%. Болните в Италия обаче са наполовина по-малко като дял от населението. Тенденцията в световен мащаб е за увеличение на хроничните социално-значими болести, каквато е и диабетът. Данните на Световната здравна организация за 2011 г. сочат, че диабетиците са общо 366 милиона, а прогнозите до 2030 г. са броят им да се увеличи на 552 млн. Над 465 млрд. долара се харчат годишно за лечението им. 
Проучването от август 2013 г. сред представителна извадка на българското население показва, че хората масово не знаят как да се предпазят от диабет или дори, че това е възможно. Истината е, че около половината от случаите на диабет (тези в тип 2) са предотвратими с промяна на начина на живот - по-здравословно хранене и спортуване, обясниха специалистите. В допълнение, голяма част от анкетираните не разпознават симптомите на диабета, или пък му приписват крайно нетипични прояви като сърцебиене, главоболие и припадъци, а съвсем малка част назовават верните показатели като често уриниране, висока кръвна захар, загуба на тегло, жажда. 


Сред част от диагностицираните с диабет също липсва важна информация, например за това какъв е правилният контрол, кои показатели трябва да се следят и кои стойности на кръвната захар са в нормата преди и след хранене. Освен това над 40% от диабетнобоните посочват, че не са посещавали ендокринолог през последната една година. Всяка година от диабет и усложненията, до които той води, умират около 8000 хиляди българи, а при около 5000 човека се налагат ампутации на крайници. Рискът от инвалидизацията е висок при всички, които не спазват лечението си или изобщо не взимат мерки. 


Целта на започващата национална кампания е да промени точно тази статистика, коментираха представителите на болниците и на пациентите. Критично важно е да се повиши културата на профилактика, защото при редовни прегледи болестта може да се хване от рано и да се спре развитието й, или пък да се отложи с поне 10 години, като се вземат мерки. Всеки може да направи скринингов тест след като бъде насочен от личния си лекар. В кампанията също се предвиждат такива акции за консултации и прегледи, освен подробната информация, която ще се публикува на специален сайт и ще се разпространява сред населението. Сайтът ще заработи до няколко седмици, а първият рекламен клип вече е готов и също беше показан днес.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Това си е много сериозно заболяване, но за съжаление няма пълно излекуване , а само поддържаща теория, дано скоро да открият лек срещу диабета.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Заглавие:

  "Всеки десети българин е диагностициран или застрашен от диабет"

  Текст:

  "... всеки десети българин над 40 години е диагностициран или попада в рисковата група за диабет."

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  към коментар едно:
  Имах в предвид терапия.

 4. 4 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  към коментар 1
  имах в предвид терапия.

 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Весело

  към коментар 1
  имах предвид терапия.

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Ако цитираните данни са реални, то ситуацията е много зле...

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 7. 7 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Ммммм диабетът не се ли предава генетично само т.е. тези хора са предразположени?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#1:"Борко"]за съжаление няма пълно излекуване[/quote]
  Тип 2 се "лекува"! Със здравословен начин на живот. По-малко баници, сланини, ракии и седене. Повече яхнии (вулго: манджи), риба и движение.

  Winora forever
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Значи всеки 10-и българин.
  А циганите? Досега не съм видял болен от диабет циганин, макар че сигурно има.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#7] от "poijn":

  С тия боклуци дето ги яден поголовно - аспартам, Е101-вида, захар... - НЕ, не се предава само по наследство.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Това се дължи на "спокойния живот", който живеем!

 12. 12 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 744 Разстроено

  [quote#1:"Борко"]Това си е много сериозно заболяване, но за съжаление няма пълно излекуване [/quote]
  А и не са ясни причините!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 13. 13 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#10:"Bulgarische Motoren Werke"]С тия боклуци дето ги яден поголовно - аспартам, Е101-вида, захар... [/quote]
  Това в общи линии няма нищо общо с диабет тип 2. Ако ядеш баници от натурално брашно, плувнали в натурална мас, пиеш като мотика натурална ракия с натурална сланина излежавайки се цял ден пред телевизора, пак ще хванеш диабет от втори вид.

  Но си и прав: полуфабрикатите са пълни с втърдени мазнини, които са трансмазни кисилини, които ти блъскат стрелката на триглицеридите в червеното.

  Winora forever
 14. 14 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Диабета си остава все така рисков и е в първата тройка на най-масово заболяване сред хората.

 15. 15 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Лоша храна, стрес, ниско качество на живот... Какво повече. Това си е сериозен геноцид над българския народ. На едно от първите места сме по сърдечно-съдови заболявания. Какво повече има да се каже по въпроса.

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Как няма да е така. Разходете се из произволен хипермаркет. Повече от половината "продукти" не са храна, а фураж. Производни на жито и царевица. Хората ядат фураж, от който вечно са гладни и изпитват апетит за нещо, заради недостиг на хранителни вещества.

  Гарантирано ако ядеш баница с мас в крайна сметка ще изядеш по-малко, отколкото от диетична баница с палмово масло. С чипс и солети пък може да вдигнеш триглициди повече, отколкото с вратна пържола. Проблемът на "здравословните" модерни храни е, че неусетно ти чупят метаболизма, а после ги ядеш уж за здраве, а всъщност задълбочават проблема. Освен това чревната флора при ядене на джънк не е оптимална за човека и си върши своите поразии.

  Някои ще кажат, че стресът бил фактор, но самото ядене на джънк е стрес за организма, защото води до възпалителни реакции, храносмилателни проблеми, проблеми с нивата на кръвната захар. И това- непрекъснато, през целия ден ниско ниво на стрес, по-опасно и от свадлива жена и лош шеф.

  Яденето на истинска, добре сготвена и апетитна храна в много редки случаи може да доведе до диабет тип 2.

 17. 17 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 720 Неутрално

  нищо,но ще те допълня с това че си плащаме и по - скъпо лекарствата.

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#13] от "_plamen_":

  Как да няма, нали ти прецаква метаболизма? Колкото повече боклуци ядеш, толкова повече метаболизма отива на кино.
  И предпочитам да ям натурално брашно пред синтетично.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Пийте коли, фанти, спрайтове и прочие гняз заредена с царевичен сироп в количества по 10грама на 100 мл. питие и после се чудете що така.
  С една голяма бутилка от 2 литра си доставяте 200!! грама захар за деня.
  Алтернативата - аспартам и прочие изкуствени подсладители, които са канцерогенни.
  Откак прочетох тая кръвосмразяваща информация по етикетите, купешките безлкохолни ги оставих в изторията.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 443 Разстроено

  Преди 3-4 седмици в 'Часът на здравето' по БиТиВи бяха поканили човек, на който са присадили стволови клетки.
  Някяк между другото остана какво каза за боклуците, които ядем...човекът си прави домашен хляб. Каза, че когато го яде, захарта му е 7-8, при купешки, дори диабетичен - 12-14....

 21. 21 Профил на kge
  kge
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тъпчем се с какви ли не "пластмасови" храни по всяко време на денонощието, живеем на крак, стреса си е ежедневие... За съжаление вярвам на тази статистика, нищо чудно и да е спестено това онова - просто като гледам колко хора наоколо се разболяват от диабет или от заболявания които предхождат диабета... не е истина

 22. 22 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Моля не се впускайте в неоправдани дълбокомислия. "Диабетите" са няколко разновидности, повече от две, и единственото, което трябва да вълнува драгия читател е ПРОФИЛАКТИКА!!! Евала на Мишо Боянов - един от най умните медици, които познавам.

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Коварна болест !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#8] от "_plamen_":
  Тип 2 се "лекува"! Със здравословен начин на живот. По-малко баници, сланини, ракии и седене. Повече яхнии (вулго: манджи), риба и движение."

  -Еее,не е баш така.Изтъркахме го това понятие здравословен живот.Какъв ти живот?!
  Ядеш най-евтиното,а то е най-нездравословното,лекарствата скъпи,особено ако са и за придружаващи заболявания,както е обикновено,пийваш,за да не мислиш и каквото дойде...

 25. 25 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  добра новина за изследователските фармацевтични компании (казвам с ирония). Въпросът е кои представители на асоциацията на общопрактикуващите лекари присъстваха на срещата и каква е стратегията и участието им в профилактиката на диабета? В днешно време е почти нула, а говоренето за профилактика като отговорност на вторична и третична здравна помощ е леко казано несмислено.
  "Добрата новина обаче е, че намалява броя на хората, които все още нямат поставена диагноза и не взимат мерки срещу болестта." - защо е добра новина? А после казвате, че това са 20% от болните, т.е. хем нямат поставена диагноза, хем са болни? Може би вестникът има интерес да подобри качеството на подобни публикации на здравни теми и особено да обърне внимание на интерпретациите на статистиката. (или да ме намете парт-тайм за да ви ги редактирам)

  Който първи прекрачи границата, губи.
 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  Диабетът е изключително коварна болест!Лошите условия на живот и перманентния стрес у нас са причина за това нарастване на риска при хората от тази болест!

 27. 27 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Диабета не е от РАДОСТ , а от МЪКА И СТРЕС !

 28. 28 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Има един "лек" срещу диабет и той е правилното хранене. Нацията повсеметно яде боклуци, как да не е плачевна статистиката?

 29. 29 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  има много строго изградена система за профилактика и установяване на диабета ,а след като е установен програма за изследвания ,консулти и лечение .Новите лекарства ,които се ползват са много иновативни и носят добър контрол на захарта ,но трябва и да се пази строга диета и движения ,проблема на българина е ,че всичко това му е безплатно и на него не му пука ,защото държавата му плаща изцяло консултите и лечението ,което не е правилно

 30. 30 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedo pepo":

  Точно обратното е, дедо. Сланината диабет не предизвиква, ами картофите в любимите яхнийки.

 31. 31 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  <a href="http://www.sweetim.com/s.asp?im=gen&;lpver=3&ref=11" target="_blank"><img src="http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000201C1.gif" border="0" title="Click to get more." ></a>

 32. 32 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#29] от "tur671":

  За друта дължава струва ми се говориш.

  Лекар в Германия, който вижда инсулина, използван в България, т.е. осигуряван от касата, го изхвърля в кошчето с думите - този инсулин не се използва вече, защото е опасен за живота.

 33. 33 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Сладък е живота на българите.

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  [quote#29:"tur671"]проблема на българина е ,че всичко това му е безплатно и на него не му пука [/quote]
  Кое точно е "безплатното"? Щото всеки месец плащам 176 лв. здравна осигуровка. Отделно ДОД и данък печалба.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  [quote#32:"zenola"]този инсулин не се използва вече, защото е опасен за живота. [/quote]
  Кой точно инсулин е безвреден за живота? Щото, както се разбира от статията, а аз зная от практиката, нито един не е излекувал болен от диабет. Нещо повече, има научни изследвания, чиито резултати показват, че веднъж приет инсулин, дори рекомбинантен човешки, производството на задстомашната жлеза започва да се потиска. Колкото повече инсулин се влива, толкова по-неспособна става жлезата. А дозите се увеличават ... докато се стигне до фатална грешка или само пропуск.

 36. 36 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  И на мен тва ми се наби в очото. И следват другите проценти, които моменталически нямат нищо общо с действителността понеже се говори за процент от цялото население пък за нас 10% от над 40 години... Значи излиза, че сме много по-добре от Европата... И следва въпроса що толкоз много се реве и се представят неверни данни ?

 37. 37 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  След спорта и политиката, БГ геният най много разбира от медицина. Толкова тъпни, на толкова малко място... Очевидно тези, които нещо разбират, винаги ще са безгласно малцинство.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  [quote#37:"munchoaz"]Толкова тъпни, на толкова малко място..[/quote]
  Ами гробищните паркове са пренаселени в следствие дейността на разбирачите от медицина. Така че мястото требе да се пести. Не стига за всички.

 39. 39 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#32] от "zenola":

  омръзна ми да ми приказвате глупости пациентите ,които сте на запад и си мислите ,че се лекувате с кой знае какви лекарства ,да ,така беше до преди 10-11 години ,когато ние ползвахме свински инсулини за по евтино и нямахме човешки аналози ,но сега се ползват най модерните американски инсулини и тези на най известната датска фирма ,което се ползва и в Германия и САЩ и цяла Европа ,имах лично недоволен от нас пациент ,който си продаде половината имущество отиде крайно недоволен в Белгия и след 1 месец ми се върна и с хъс ми хвърли епикриза на бюрото ,в която му бяха изписали след 20000 евро лечение инсулина ,който аз му бах изиписал само месец преди това и това му го правех абсолютно безплатно ,защото беше освободен от такси и инвалид ,веднага го изгоних от кабинета и го отписах ,не си струваше усилията да лекуваш един малоумник ,който на това отгоре беше и крайно неблагодарен и арогантен ,като всички пациенти със саочувстивие идващи от запад и мислещи се за нещо много велико ,лъскавите болници на запад и високите суми не правят по добро лечението на масовите заболявания ,те се лекуват по едни стандарти навсякъде ,напротив ,тук пациентите срещу 10-20 пъти по ниски вноски и абсолютно безразличие към здравето си ползват всичко и безплатно ,нещо което го няма никъде по света ,особено ако не си ходил на задължителна порфилактика преди да се разболееш ,няма застраховател ,който да покрива скъпо лечение при безхаберие на пациента

 40. 40 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  гробищните паркове не са пълни поради разбирачите по медицина ,а поради безхаберието на пациентите и ниската им култура ,както се коментира сред медицинските среди ,най честата причина за тежки заболявания и смърт е простотията ,която и ти я проявяваш и е мнооого характерна за българския пациент ,дори да е много интелигентен и с 3 висши .

 41. 41 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#34] от "wanderer":

  нали се сещаш че децата ти и родителите ти не плащат нищо и са закачени на твоите 176 лв ,ха погледни си сега и комшиите три етажа нагоре и надолу яко си в блок -30% от тях също нищо не плащат ,пак си ти , ако и булката ти е неосигурена ,тури и нея ,ха сега раздели 176 лв ,прибави и ДОД и другите осигуровки ,раздели ги на 20 и ще получиш реалната сума 8 -9 лв която ти е реалната осигуровка ,ха сега завърти интернета и намери държава по света със средна осигуреност от 4-5 ,аиде 10 евро месечно и ми я назови и ми дай един пример,кой се е лекувал и се е излекувал безплатно -еи пич комунизъма свърши и социализъма тоже -е не се бъркай ,не ни управляват комунисти ,а бандити ,комунистите ги изтрепаха по лагерите отдавна ,тея само крадат .

 42. 42 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  колатерална тема са осигуровките, но след като пак се подхвана..много добри, макар и ядосани коментари от колегите, поздравявам ви за това, че го казвате директно. Искам да добавя само един куриозен въпрос: след като пациентите са разбрали (да речем една част от работещите), че лечението "им струва" поне месечната осигуровка, която както добре бе илюстрирано от tur671 възлиза в края на 5 евро на месец, защо продължават да се натискат за частни здравноосигурителни фондове? Това как го разбирате - да се вливат пари в един частен фонд, който влива парите си само в собствени бизнеси и нищо за инфраструктура и подобряване на здравната помощ в България? а недоволстват от повишаване на осигуровката отдържана от заплатата? Това мисля, ако не го проумеят уважаемите пациенти, сте плачем всички след 10-20 години. И не само това: как например пациентите и лекарите активно участват в изискване и поддържане качеството в здравната помощ?като създадат антиваксерска фейсбук група и пишат там небивалици или търсят и се консултират с известни учени по въпросите. Има доста български лекари в чужбина, които практикуват евиденс бейсд медицина и биха били доволни да помогнат. Не можем и ние да оставим всичко да тъне в невежество или в ръцете на единици спекулативни колеги.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 43. 43 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тоя дето снася 176 лева, ще му ги върнем, ако обещае да не закача лекари по никакъв повод. Баси дървесата никнат по света?!

 44. 44 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#41] от "tur671":

  Ако е на инсулин, тея 176лв., ако и да са само за него, не му стигат . Верно, ако си го купиш от аптеката ще стигнат, но касата плаща скъпо и прескъпо, тъй че за новорапид и левемир, реимбурсирани от касата за месеца, нема да стигнат. Тури му и мижавите 500 тест ленти, които стигат за 3 месеца, но иначе струват 150лв. Като се вкара и в болницата за лечение, то веке се поема от останалите. Ако има и усложнения, които лекува - то бъбреци, то очи, то невропатия ... Действително осигуровките са твърде ниски, а касата твърде разточителна, тъй че 176лв. до никъде не стигат. Каквито и осигуровки да плащаш, нема начин при диабет тип 1 да стигат за лечението ти за месец. Да са живи и здрави здравите, и да се осигуряват, че инак хронично болните са за никаде!

 45. 45 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Основният проблем в България е, че току се подема някаква стихийна кампания за профилактика на някоя болест или борба срещу друго заболяване, вместо да се създаде една цялостна стратегия за създаване на правилни условия за живот; за информиране на населението и за приучаването му да следва разумен режим на хранене и движение. Такава една стратегия неминуемо трябва да засегне и ангажира индустриите, отговорни и виновни за нездравословното хранене и вредните навици на българина, както и медиите и рекламата. Не е достатъчно българинът да е информиран, че даден вид храни, напитки и навици могат да доведат до диабет, рак или нещо друго, когато той има нищожна алтернатива на избора или финансово не би могъл да си осигури по-здравословни условия на живот. Освен това е крайно време да започне разграничаването на пациентите, които сами увреждат здравето си с цигари, алкохол и неправилно хранене, и да бъдат принудени да покриват по-висок дял от стойността на лечението си.
  По-горе някой говореше за невежеството и небрежността на пациентите, но би трябвало да се обърне внимание, че не са малко и лекарите, които са крещящ пример на нездравословен начин на живот - с наднормено тегло, пушачи и пиячи - как може един такъв медик да дава съвети на болните?
  И е важно възпитаването на здравословни навици да започне от най-ранна възраст, даже от утробата на майката.

 46. 46 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedo pepo":

  така е, бедни са хората, от друга страна пък сме на 3 място в света по пушене (май паднахме на 4 скоро). 7000 цигари на година, средно. Това са 350 КУТИИ цигари годишно, или окло 1000 лева на година, ако ги купуваш без бандерол (още по-гнясни). За тия пари можеш да ядеш по-качествено и да палиш цигара по-рядко. Давам само пример за един излишен навик, който си е лукс при заплатите. Добави 0 спортуване (ако някой тича в парка, повечето, които въобще са в парка, гледат странно), и ти става ясна картинката, още преди да се гледа какво ядем, което помага безспорно.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  [quote#40:"tur671"]както се коментира сред медицинските среди, най-честата причина за тежки заболявания и смърт е простотията [/quote]
  Тия среди как коментират безсъртието? Или направо са се взели за безсмъртни!?

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  [quote#41:"tur671"]ха погледни си сега и комшиите [/quote]
  Няма какво да се сещам - и децата ми, и съпругата плащат също по толкова. Родителите ми отдавна са починали. А в чужди канчета, на комшиите, нали не трябваше да се наднича!?

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Весело

  [quote#44:"potrebitel1"]Ако е на инсулин[/quote]
  Аз съм свободен човек - мога да живея, мога да умра. Няма нужда да обременявам някакъв нещастник с моите проблеми.

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  [quote#43:"munchoaz"]Тоя дето снася 176 лева, ще му ги върнем, ако обещае да не закача лекари по никакъв повод.[/quote]
  Ако върнеш 21312 лв. с лихвите за последните 15 години, мога да обеща да не нося на ОПЛ цветя на 7 април. Единствения ден в годината, когато, освен поздравленията, по силата на закона изчистваме здравни задължения кат профилактичния преглед.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK