Честит празник, бивши пушачи!

Виктория Азаренка: Честито, бивши пушачи!

© exsmokers.eu

Виктория Азаренка: Честито, бивши пушачи!В целия Европейски съюз днес - 26 септември - се отбелязва първият по рода си Ден на експушача. "Да си бивш пушач е всекидневна победа. Време е да отпразнуваме тази победа", призовават организаторите от международната кампания "Експушачите са неудържими".


Кампанията стартира през 2011 г. по идея на Европейската комисия. Целта ѝ е да информира европейците за вредите от тютюнопушенето и ползите от спирането, като дава добри примери и аплодира отказалите се. Освен това в рамките на кампания е създаден безплатният онлайн инструмент iCoach,  който е на разположение на всеки, опитващ се да прекъсне вредния навик. За три години в него са се регистрирали близо 400 хиляди души. Над 15 хиляди от тях - българи. 


Партньори за България са Министерството на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта и неправителствените организации Коалиция за живот без тютюнев дим и Гражданска инициатива "България без дим".
Лица на европейската кампания и на днешния празник на бившите пушачи са диджеят Боб Синклер и тенинсистката Виктория Азаренка. В България пък начело на инициативата застават телевизионният водещ Део и певецът Лео. Денят ще се отбележи с многобройни инициативи в цяла Европа, включително и няколко у нас.


През целия ден в повечето регионални здравни инспекции на територията на страната ще се правят безплатни спирометрични измервания и тестове за определяне на зависимост от никотина (теста на Фагерстрьом). Служителите на РЗИ ще помагат на желаещите да се регистрират за iCoach и ще консултират за начини на отказване. На места ще се демонстрират вредните последици от тютюнопушенето с помощта на макети, а навсякъде ще се раздават информационни материали. Подробности са публикувани на сайтовете на регионалните звена. 


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK