Частните болници ще съдят държавата, ако се приеме националната здравна карта

Частните болници ще съдят държавата, ако се приеме националната здравна карта

© Анелия НиколоваДо края на годината Министерски съвет трябва да приеме новата национална здравна карта, според която от догодина здравната каса ще има право да сключва договори с ограничен брой болници и на първо място с държавните. Ако кабинетът действително приеме това постановление, частните болници имат готовност да съдят държавата за дискриминация във Върховния административен съд. Това заяви за "Дневник" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).


Според новия проект здравната каса все пак ще може да сключва договори с частни болници, но по собствена преценка. Дори някое лечебно заведение да отговаря на всички зададени критерии, НЗОК ще взима финалното решение спрямо лимитите, записани в картата. Болниците пък ще трябва да докажат, че могат да предложат модерна апаратура и квалифициран персонал на по-високо ниво от останалите кандидати, за да си издействат договор. Според ЦЗПЗ и Националното сдружение на частните болници обаче, това би ощетило както съсловието, така и над 300 хиляди пациенти, доверяващи се на частното болнично здравеопазване на година. 


Проектът за Национална здравна карта се разработва от години и параметрите й вече са записани в Закона за лечебните заведения, но новото правителство поднови работата по нея като в края на септември със заповед на здравния министър беше сформирана национална комисия по проекта, обясни Кацаров. Това е и една от амбициите на здравния министър Таня Андреева, която тя обяви още по време на изборите - Националната здравна карта да бъде довършена и по нея да се определят къде и какви болници да се строят
През последните няколко години идеята да се ограничи достъпът на болници до финансиране от НЗОК е отхвърлена в седем от общо 28-те Областни здравни карти, от които е съставена националната. По тази причина и не е била приложена досега, обясни специалистът. 


Тази есен Комисията за защита на конкуренцията също се произнесе по казуса като обяви определянето на максимален брой легла и лечебни заведения за "ограничаващо и възпрепятстващо ефективната конкуренция между лечебните заведения, които са лишени от стимул за подобряване качеството на предоставяните от тях болнични услуги." Въпреки това, проектът продължава да се движи, коментират от Националното сдружение на частните болници в отворено писмо до БЛС през октомври. 


От своя страна, лекарският съюз е категоричен, че е необходимо преструктуриране и ефективно управление на болничната помощ, както и цялостна национална здравна карта, но критериите, по които касата избира партньорите си, не трябва да са свързани със собствеността им. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Все пак трябва още една здравна каса.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Писна ми от частници, които виреят на държавен ресурс!!!

 3. 3 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 517 Любопитно

  И от какъв зор частните болници ще съдят държавата? Парите от здравни вноски са ограничени,така че е нормално държавата да избере с кои болници да работи.Защото както се вижда парите не стигат за всички,частните болници никой не им е длъжен да им осигурява приходи,да работят на свободния пазар и да привличат пациенти с качествени услуги.

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Весело

  Кацаров,Кацаров,като я правехте тая каца каква я мислехте,а тя каква стана!

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  държавно лицемерие - правителствена болница за номенклатурата, военна за шапкарите, останалите - за плебса.

  откъде-накъде държавата продължава да дели болниците на "наши" и "ненаши"?

  спомням си по времето на предната тройна коалиция какво задлъжняване беше сред болниците в червените участъци на изборната карта.

 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#1] от "sto67nes":


  [quote#1:"sto67nes"]Все пак трябва още една здравна каса.......[/quote]

  И по закон, като в частните пенсионни фондове - всичко вътре, а разни доктори ще го играят осигурители.. упссс.. застрахователи - бизнесмени..
  Даже си мисля, че са ви го подготвили. Вчера на Тренчев му хрумнало, че вноската трябвало да бъде 12%, а не 8, както досега, а из стройните редици на новата тройна тече идеята за втория стълб на здравеотнемането.

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "sto67nes":

  Не една, много, и не държавни!

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#3:"simeonov_"]Парите от здравни вноски са ограничени,така че е нормално държавата да избере с кои болници да работи.[/quote]
  Държавата плаща 50% от здравните осигуровки.А иска да администрира 100 % здравеопазването.Тази система е почти фалирала.

 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#2:"skrita_sila_m"]Писна ми от частници, които виреят на държавен ресурс!!![/quote]

  А къде предпочиташ да се лекуваш, ползвайки твоите здравни осигуровки?

  Конкуренцията води до по-добро обслужване.

  @)----,--'--
 10. 10 Профил на Hristo Gospodinov
  Hristo Gospodinov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "simeonov_":

  Без да съм експерт, мнението ти същото ли е ако:

  Частна болница Х преглежда човек по болнично направление с договор за здравна каса, на въпросния човек му излиза безплатен прегледа защото си плаща здравните осигуровки.

  После здравната каса изведнъж казва, че няма да плати на въпросния гражданин защото държавните болници са някакви черни дупки, в които никой не иска да ходи, но така или иначе никой няма да има избор...

 11. 11 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#3:"simeonov_"]Парите от здравни вноски са ограничени,така че е нормално държавата да избере с кои болници да работи.[/quote]

  ХА-ХА! Ами защо тогава да има и обществени поръчки. Нали е ограничен ресурсът. Нека държавата сама си решава кой ще е изпълнителя!

  В случая трябва да се търси защита на обществения интерес. И той е в рамките на ограничени средства да се осигури по-добро здравеопазване.

  @)----,--'--
 12. 12 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "MyTwoCents":

  За съжаление ми се е налагало да се оперирам в държавни болници и съм доволен.

 13. 13 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "MyTwoCents":

  Това е само на теория

 14. 14 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 517 Любопитно

  До коментар [#11] от "MyTwoCents":

  Казвам само,че е смешно частните болници да съдят държавата защото тя вече няма да сключва договори със всички болници.Иначе е ясно,че здравната система в този си вид не може да продължава защото се източва здраво системата и защото финансирането не е достатъчно за всичко което сега се покрива.Ако питаш мен трябва да има вноска от да речем 5%,която да покрива базови услуги и който вече не иска да чака за направление,който иска да му се покриват най-добрите лекрства и т.н. трябва да се осигурява допълнително в частен фонд.

 15. 15 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Болниците са търговски дружества,дали
  държавни или частни те се регистрират по ТЗ.
  Конкуренцията трябва да бъде критерият
  по който ЗКаса да сключва договори.
  Който предложи по ниски цени,по качествено
  обслужване,и.т.н. на здравно осигурените
  лица той по естествен път ще бъде избран.
  Оп..с,размечтах се,забравих,че сме в България!!!
  И,въпреки това.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 16. 16 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#13:"skrita_sila_m"]Това е само на теория[/quote]

  Казва се добри практики. От там нататък след прилагането на добри слeдва да се очакват по-добри резултати отколкото след прилагане на лоши практики.

  Пук нека реалността покаже накрая...

  @)----,--'--
 17. 17 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#14:"simeonov_"]Ако питаш мен трябва да има вноска от да речем 5%,която да покрива базови услуги и който вече не иска да чака за направление,който иска да му се покриват най-добрите лекрства и т.н. трябва да се осигурява допълнително в частен фонд.[/quote]

  И сега го имаш точно това! 8% здравно осигуряване покрива базови услуги и в повечето случаи частично. Ако искаш нещо допълнително, то правиш вноски в частен фонд.

  Какво точно ти е предложението? Да намалим още задължителните вноски и съвсем да се ограничат покриваните услуги ли?

  Това ще обрече още повече хора, защото ще прехвърли средства от солидарните фондове, към личните такива. Тогава наистина здраве ще могат да си позволят само по-заможните, да не кажа богатите.

  @)----,--'--
 18. 18 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#15] от "ambrozia":

  И на мен първата ми мисъл беше, че това директно отива в КЗК. Не знам обаче кой ще отнесе глобата тогава.

  @)----,--'--
 19. 19 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  [quote#9:"MyTwoCents"]А къде предпочиташ да се лекуваш, ползвайки твоите здравни осигуровки?

  Конкуренцията води до по-добро обслужване[/quote]
  Глупости! Предпочитам сам да си харча парите от осигуровките, защото сега във всяка болница с изненада научавам, че съм бил на смъртно легло, с безброй усложнения, като ми се случи да потърся услугите им за нещо дребно. А когато е нещо сериозно, се оказва, че не става, няма такава пътека, даже и да си платя и да ме лекуват не става. Всъщност, не искам изобщо здравно "осигуряване" и държавна намеса, едно изцяло частно здравеопазване, в което докторът си калкулира всяка крачка, която е направил и всяко стъпало, което е изкачил, ще е сто пъти по-евтино и качествено.

 20. 20 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#3] от "simeonov_":
  [quote#3:"simeonov_"]Парите от здравни вноски са ограничени,така че е нормално държавата да избере с кои болници да работи.[/quote]  Не си прав. Парите от касата се изплащат на болницата, която лекува болния, а не на всяка болница, която поиска. Субсидиите са нещо различно и частните болници не ги получават.

  И на всичкото отгоре, аз искам да се лекувам в частна болница с модерна апаратура и обстановка, а не в смрадта на държавните болници. Това е дискриминация не толкова към частните болници, колкото към пациентите, защото ограничава правото им да изберат специалист, на който вярват.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2334 Весело

  [quote#20:"lacrima"]Това е дискриминация не толкова към частните болници, колкото към пациентите[/quote]
  Точно така! Дискриминация и към гражданите, защото аз не искам никога да съм пациент, лекувам се сам себе си и сакам да получа и моито си осигуровки, и осигуровките на другите, и държавната субсидия. Частник съм като частните болници. Като частници сме равнопоставени пред закона. Тогава защо единият частник ще получава чуждите пари, а пък аз дори и собствените си не мога да възстановя!?

 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#19] от "usero":

  ами най доброто е да отидеш да си плащаш осигуровки на запад ,а ако искаш и на изток ,там няма докторите да ти смятат крачките си , просто ще ти дават тарифата си от 6 цифри ,а осигуровката ти няма да е като тук 1 -2 кутии цигари ,а доста сносна ,така ще се почустваш по качествен човек ,няма да ти искат доплащане и рушвет ,само ,като те брулне някой идиот на улицата като теб ,ще се наложи близките ти ,ако си още жив да доплатят едни 100 -200 хиляди евра ,но е важното ,че ти ще си доволен и най важното ,някакви навлеци доктори ,няма да те тормозят да им даваш джобни пари за банани и портокали ,ако нямаш пари просто ще те изкарат извън болницата още на 24 час ,а ако им обясниш и колко си недоволен от тях ,никой няма да те докосне или да ти обърне внимание дори за миг ,ще те предадат на местния манастир за лечение с молитви .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK