Почти 60% от българите подкрепят забраната за пушене в заведенията

Почти 60% от българите подкрепят забраната за пушене в заведенията

© Анелия НиколоваЗа 57% от българите действащата забрана за пушене в обществените заведеня е правилно решение и не трябва да се отменя. По-голямата част от подкрепящите са непушачи, но един от трима пушачи също застават зад закона. 


Това показва ново национално представително проучване. То е изготвено от агенцията за маркетингови изследвания "Ноема" и беше представено от Гражданска инициатива "България без дим" и Коалиция "За живот без тютюнев дим" по повод на Международен ден без тютюнопушене, който се отбелязва днес. 


Три четвърти от непушачите одобряват забраната, което не е изненада. Любопитното е, че един от десет непушачи не я подкрепят, коментира за "Дневник" Александър Първанов от маркетинговата компания. Съотношението на двете мнение при пушачите не е толкова полярно - 59% не подкрепят забраната, а почти 30% я подкрепят, въпреки че пушат. 
Най-показателният въпрос според Първанов е дали се е променила честотата на посещение на заведение, откакто е в сила забраната. Повече от половината анкетирани - 54% - не са се повлияли от забраната и продължават да посещават ресторанти, толкова колкото и преди. Делът на пушачите и на непушачите в тази група е почти по равно, т.е. еднакво добре се приспособяват. Общо при 19% от хората се е променила посещаемостта, а 28% не могат да преценят.


Спрямо предишното подобно изследване на "Ноема" проличава успокояване сред пушачите. През юни 2013 г. фирмата отчете, че 41% от пушачите са намалили посещенията в заведения заради забраната, но пет месеца по-късно тя е съображения само за 27% от тях. 


Изненада е също намаления брой на пушачите като цяло. На въпроса пушите ли, само 35% от анкетираните са отговорили положително, докато предишни данни показваха, че почти половината българи пушат. Първанов обаче обяснява, че този дял варира както заради различния начин на изследване, така и заради различни икономически и сезонни фактори, така че тенденцията за намаляване на пушачите все още не е потвърдена. 


По повод Световния ден без тютюнопушене днес до 15 ч. в подлеза до Ректората на СУ гражданските организации ще провеждат безплатни консултации и спирометрични изследвания на желаещите. По обяд, когато кампанията започна там се спираха много заинтригувани минувачи, видя репортер на "Дневник".


Доброволци от Асоциацията на студентите по медицина в България обясняват на всеки задържал се как се измерва капацитета на белите дробове. За това се използват два уреда, казва Десислава Павлова от асоциацията. Разказва, че пушачите, които се спират, най-много се стряскат от макетите на бели дробове на пушач и на непушач, поставени едни до други. Самата Десислава пуши, но казва, че подкрепя забраната в заведенията и ѝ харесва чистия въздух в ресторантите.


За интереса към щанда, д-р Гергана Гешанова, председател на гражданската коалиция, коментира че действително много хора се интересуват, но някои подминават гордо. "Зависимостта променя нещо в човека и мисленето му се променя, за съжаление. Но пък много млади хора казват че не пушат, което много ме радва", казва тя. "Ние ще бъдем тук, за да стимулираме мисълта на хората в правилната посока с нашите скромни средства. Надявам се оттук оттам да се разпалят огънчета, които да променят навиците на българите", допълва специалистът. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това е едно от малкото неща в България в момента, които ни приближават до цивилизования свят.
  Моля, не го разваляйте и него в името на повече печалби за Цветан Василев и руските му господари.

  zenrus.ru
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Общо понятие "заведения" няма. Разликата между сладкарница и нощен бар е като между детска градина и университет. Едното е за едно, другото за друго.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на kondor
  kondor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези мишки в парламента ,един закон за пушене не могат да гласуват,а ние цяла оставка чакаме. Те не знаят какво искат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Във веригата ресторанти "Хепи" се пуши. А ограничението за тютюнопушенето не е отменено. Или щото собствениците му са баш комунисти, правим се че не виждаме?

 5. 5 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Пушач съм но подкрепям закона.

 6. 6 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Почти 60% подкрепят забраната, а сигурно на още 20-30% им е все едно за забраната и са с неутрална позиция.
  Общо взето против са един файтон хора+Василев и Пеевски.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 7. 7 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":
  -Лошото е,че посетители,които би трябвало да са в сладкарницата,се кефят необезпокоявано в бара!

 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Аз не съм пушач,но ми се струва,че трябва собствениците сами да избират дали ще се пуши или не.......да имат избор

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "historama":

  Пуши се ама трънци.

 10. 10 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Какво значение има какво мислят хората по въпроса, няма референдум въпросите се решават от горе, така че ние колкото и да се караме и да спорим нищо няма да променим, остава да се примирим с нещата такива каквито са.

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 939 Неутрално

  60%, голям праз. Важното е, че другаря Станишев пуши!

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#7] от "spoko":

  това е проблем с който трябва да се борят и собственици на клубове и дискотеки и родители.

 13. 13 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  -Лошото е,че посетители,които би трябвало да са в сладкарница,се кефят необезпокоявано,в бара!

 14. 14 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не е важно какво мисли мнозинството от българите. Трябва да се пита само електората на БСП. Грешка на анкетьорите!
  Да бяха застанали в събота на Орлов мост , какви анкети щяха да попълнят...

 15. 15 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз смятам,че е справедливо пролетта заедно с изборите за европейски парламент да са направи референдум дали са се пуши в заведенията или не и каквото кажат хората това е и да се приключи един път завинаги с това.Защото здравето на хората е много по-важно от печалбите на собствениците на заведения.

 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Една положителна новина днес.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много зависи как са поставени въпросите.
  За какви заведения става дума: такива за хранене, сладкарници, дневни барове, нощни барове, дискотеки.
  Много непушачи примерно не посещават редовно(ежедневно) барове, не защото се пуши, а защото нямат този навик (който е пряко свързан с пушенето и кафето). Като цяло такива заведения са се появили поради нуждата на хората, които пушат и пият кафе да излязат някъде, където всичко ще им дойде на готово и ще се отдадат за малко на кефа си било сами или с други като тях. Много непушачи, които са убедени във вредата на пушенето са убедени и във вредата от кафето. Те по принцип нямат особено желание да посещават такива "специализирани" заведения. Визирам малките барчета с по няколко маси. Т.е. нормално е след забраната за пушене да не хукнат орди заклети непушачи да ги посещават. Т.е. заведенията на пушачите на практика губят сериозен процент клиенти.
  Заведения с голям капацитет по принцип не са особено засегнати. Както и луксозните ресторанти, в които традиционно дори без забрана пушачите избягват да пушат. За най-масовите заведенията за хранене обаче нещата са по-зле, защо пушачите се чувстват некомфортно точно толкова колкото непушачите в заведения с пушачи.
  На практика тотална забрана или разрешение ощетява едната група за сметка на другата.
  Очевидно режим в който има някакъв баланс (като предишния) е по-приемлив и имаше потенциала с времето да се обособят подходящи места за всички без да си пречат.

 18. 18 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "Lady Zeppelin":
  Тази новина може и да е положителна, но не е много ясно този режим до кога ще остане. Много се надявам в НС наистина да не гласуват отмяната на забраната, защото това ни връща крачка назад, по - близо до арабския свят, където се пуши навсякъде и ни отдалечава от там където искаме да бъдем.

  Впрочем откакто започнаха разправийте по тази отмяна, забраната започна да се нарушава на много места. Даже стана по - лошо и от преди, защото поне тогава можеше да влезеш в зоната за непушачи, а сега няколко човека могат да отровят въздуха на всички. Персонала често се прави, че нищо няма...

 19. 19 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Подобна статистика не събаря комунягите. Те са обещали на ресторантьорите да махнат забраната и не им пука какво мислим ние по въпроса. Гадините ще отменят един добър закон наравно с това ,че спряха и пенсионната реформа, натресоха ни 1 млрд. лв. дълг от които ще раздадат към 200 млн. за да се направят на "социално отговорни" на наш гръб ,и както винаги ще оставят следващото правителство да им сърба попарата. Но така е като няма затвор за политическа корупция и некадърност.

 20. 20 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  А виж ти. Проучване, поръчано от партийка, драпаща за парламентя.

 21. 21 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  трябва да се започне образователна кампания за спиране на тютюношушенето, забрана за пушене на обществени места и като цяло забрана за производство и продажба на цигари в България.

  РЕФОРМИ !
 22. 22 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 481 Неутрално

  влизаш в ХЕПИ.

  "Здравейте, пушачи или непушачи?"

  некои са по-равни...

  Ти за мен си Мики Маус!
 23. 23 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Забраната ще падне. С цел монополизиране на ресторантьорския бизнес, тази забрана обслужваше само близките до тогава управляващите от ГРОБ заведения, където не се спазваше забраната, защото имаха чадър от полицията и ХЕИ. Останалите заведения на хора, които нямаха връзки с властта, фалираха и затвориха.

 24. 24 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#11:"virakocha"]Важното е, че другаря Станишев пуши![/quote]
  Тов. Орешарский тоже.

  zenrus.ru
 25. 25 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Пуши се дори в стаите на някои общини. Държавата е изпуснала тотално положението!

 26. 26 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "Shlosera":

  Съгласна съм с коментара ти. Аз също съм против отмяната на забраната. Все пак ми се струва положително, че хората взимат по-добри решения от управляващите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Първо анкета без отговор "Не ме интересува въобще" и "Слабо ме интересува" я считам за а приори некоректна.
  Тези,които подкрепят забраната в степен да предприемат активни действия са сигурно не побече от 1000,пряко сили.
  Тези,които биха гласували за някой,за който иначе не биха гласували са сигурно не повече от 10 000.Ако има и толкова.
  Противно.Тези които биха биха гласували за някой,за който иначе не биха гласували,ако този някой ще въведе балансиран режим,или ако забраната се преразгледа бихане биха гласували за някой,за когото по-принцип биха гласували са няколкостотин хиляди.
  Дори Дянков,който въпреки недостатъците му знаеше много добре кое колко струва беше предвидил 200 милиона за година загуби за бюджета от това,което ще рече минимум милиард загуби в икономиката и то изцяло в частния сектор.

 28. 28 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Охх...така искам да се прибера от кафе и да не смърдя на цигари, ама на....раздават купички със салфетка и лед и....се дими яко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK