Почти 60% от българите подкрепят забраната за пушене в заведенията

Почти 60% от българите подкрепят забраната за пушене в заведенията

© Анелия НиколоваЗа 57% от българите действащата забрана за пушене в обществените заведеня е правилно решение и не трябва да се отменя. По-голямата част от подкрепящите са непушачи, но един от трима пушачи също застават зад закона. 


Това показва ново национално представително проучване. То е изготвено от агенцията за маркетингови изследвания "Ноема" и беше представено от Гражданска инициатива "България без дим" и Коалиция "За живот без тютюнев дим" по повод на Международен ден без тютюнопушене, който се отбелязва днес. 


Три четвърти от непушачите одобряват забраната, което не е изненада. Любопитното е, че един от десет непушачи не я подкрепят, коментира за "Дневник" Александър Първанов от маркетинговата компания. Съотношението на двете мнение при пушачите не е толкова полярно - 59% не подкрепят забраната, а почти 30% я подкрепят, въпреки че пушат. 
Най-показателният въпрос според Първанов е дали се е променила честотата на посещение на заведение, откакто е в сила забраната. Повече от половината анкетирани - 54% - не са се повлияли от забраната и продължават да посещават ресторанти, толкова колкото и преди. Делът на пушачите и на непушачите в тази група е почти по равно, т.е. еднакво добре се приспособяват. Общо при 19% от хората се е променила посещаемостта, а 28% не могат да преценят.


Спрямо предишното подобно изследване на "Ноема" проличава успокояване сред пушачите. През юни 2013 г. фирмата отчете, че 41% от пушачите са намалили посещенията в заведения заради забраната, но пет месеца по-късно тя е съображения само за 27% от тях. 


Изненада е също намаления брой на пушачите като цяло. На въпроса пушите ли, само 35% от анкетираните са отговорили положително, докато предишни данни показваха, че почти половината българи пушат. Първанов обаче обяснява, че този дял варира както заради различния начин на изследване, така и заради различни икономически и сезонни фактори, така че тенденцията за намаляване на пушачите все още не е потвърдена. 


По повод Световния ден без тютюнопушене днес до 15 ч. в подлеза до Ректората на СУ гражданските организации ще провеждат безплатни консултации и спирометрични изследвания на желаещите. По обяд, когато кампанията започна там се спираха много заинтригувани минувачи, видя репортер на "Дневник".


Доброволци от Асоциацията на студентите по медицина в България обясняват на всеки задържал се как се измерва капацитета на белите дробове. За това се използват два уреда, казва Десислава Павлова от асоциацията. Разказва, че пушачите, които се спират, най-много се стряскат от макетите на бели дробове на пушач и на непушач, поставени едни до други. Самата Десислава пуши, но казва, че подкрепя забраната в заведенията и ѝ харесва чистия въздух в ресторантите.


За интереса към щанда, д-р Гергана Гешанова, председател на гражданската коалиция, коментира че действително много хора се интересуват, но някои подминават гордо. "Зависимостта променя нещо в човека и мисленето му се променя, за съжаление. Но пък много млади хора казват че не пушат, което много ме радва", казва тя. "Ние ще бъдем тук, за да стимулираме мисълта на хората в правилната посока с нашите скромни средства. Надявам се оттук оттам да се разпалят огънчета, които да променят навиците на българите", допълва специалистът. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK