На Световния ден за борба с ХИВ/СПИН Европа отчита загуба на преднина

На Световния ден за борба с ХИВ/СПИН Европа отчита загуба на преднина

© Анелия НиколоваНа 1 декември целият свят отбелязва Деня за борба срещу ХИВ и СПИН. Макар че битката с вируса се води от 30 години, резултатите не са обнадеждаващи. През 2012 г. ХИВ-позитивните в Европа и Централна Азия са се увеличили с 8% спрямо предходната година и така тенденцията на плавно намаляване на случаите е прекъсната рязко, съобщава "Ройтерс".  


Около 131 хиляди души в Европа са били регистрирани като нови носители на вируса през миналата година. Повече от половината от тях - 76 хиляди - са в Русия, сочи доклад на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).


Като цяло по-голямата част от новооткритите случаи са в Източна Европа и Средна Азия, пише в доклада. Специалистите обясняват, че високият процент на увеличение на ХИВ-позитивните се дължи на късното диагностициране и съответно - на забавеното лечение. Това се получава при почти половината от хората, живеещи с ХИВ.
В допълнение, повишеният дял се дължи и на липсата на превантивни мерки сред някои маргинализирани групи с висок риск от прихващане на вируса като наркоманите, секс работниците и хомосексуалните мъже. Такива мерки могат да бъдат раздаването на кондоми, улесненият достъп до тестове за ХИВ и незабавното осигуряване на лечение за тези, които излязат с положителен резултат, съветват от СЗО. Коктейли от различни медикаменти могат да ограничават вируса в продължение на години и да позволят на носителите му да живеят дълго и пълноценно.


"Въпреки че сме далеч от края на ХИВ-епидемията в Европа, амбицията ни за овладяване и обръщане на тенденцията до 2015 г. е постижима за много държави", успокоява регионалният директор на СЗО Сузана Джакоб.


В западните страни на Европа, броят на хората със СПИН върви стабилно надолу. От 2006 г. до 2012 г. делът на новорегистрираните случаи е намалял с цели 48%. За същия период в Източна Европа и близката част на Азия е отчетено увеличение на диагностицираните със СПИН от 113%. Тендецията на ненавременно лечение обаче е еднакво висока. Дори в заможните европейски държави едва един от трима ХИВ-серопозитивни получава необходимото лечение.


В световен мащаб проблемът се засилва особено много сред младите демографски групи. Повече от 2 милиона младежи между 10 и 19 години в света носят вируса ХИВ, като малка част от тях получават грижите и подкрепата, които са им необходими, за да живеят пълноценно и да предотвратят разпространението му. От 2005 г. насам смъртните случаи в тази възрастова група, свързани с усложнения при СПИН, са се увеличили с 50%, на фона на 30% понижение на смъртността като цяло.


Общо над 35 милиона са ХИВ-позитивните хора по света. По последни данни на Министерството на здравеопазването към средатана ноември в България те са 1809. При новорегистрираните с ХИВ у нас съотношението между мъже и жени е 5:1. Най-много от тях са регистрирани в София (67), Пловдив (26), Пазарджик (13) и Варна (12).


За справяне със заболяването у нас от няколко години действа програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", която се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. По нея се осигуряват безплатни консултации и тестове за всички желаещи и се организират кампании сред уязвимите групи.По повод Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН в столицата ще се проведат няколко инициативи:


*На 1 декември от 11 до 15 ч. на пл. "Св. Неделя" до метростанция "Сердика" ще бъде разположен мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на фондация "Инициатива за здраве". Доброволци от Българския младежки червен кръст ще раздават презервативи и информационни материали.


*В 18 ч. пред НДК доброволци и представители на партньорски организации на Българския червен кръст ще запалят панделка от свещи в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.


*На 2 декември от 10 ч. доброволци на Българския младежки червен кръст ще проведат информационни антиСПИН акции в няколко вуза едновременно: Медицински университет – София, Висше транспортно училище "Тодор Каблешков", Национална музикална академия "Панчо Владигеров", Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Технически университет – София.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK