Защо тъгува Иван Иванов, или за сбърканата здравно-социална система

Защо тъгува Иван Иванов, или за сбърканата здравно-социална система

© Цветелина Белутова, КапиталПроблемите с експертните лекарски комисии или т.нар. ТЕЛК-ове са от деня, в който се е родила идеята за тях. Това е мястото, където трайно или временно инвалидизирани хора в трудоспособна възраст отиват, за да получат оценка на уврежданията си и прогнозен период, за който се очаква да се подобрят. Там получават процент нетрудоспособност и в зависимост от него - инвалидна пенсия и различни социални придобивки като карта за градския транспорт и/или за влака. 


Преди големият проблем с ТЕЛК-овете беше корупцията, която дълго време разоряваше и отчайваше и без друго разорените и отчаяни хора, прибягващи до тази процедура. След дългогодишни опити корупцията да се изкорени, поне беше ограничена, защото повечето нелегални практики бяха осветлени и адресирани. Обществена тайна обаче е, че и до сега има злоупотреби, но това не е единственият и вече дори не е най-сериозният проблем. Проблем е зле измислената система и криворазбраната функция на ТЕЛК-овете като цяло. 


Съседът, здрав и прав като бик - с 90% инвалидност пожизнено. Аз, със злокачествен тумор - 65% за две години.   
Това е един от сценариите, за които се чува на битово ниво. Сметката е проста: здравият и прав съсед си е платил или пък познава ключови хора в регионалния ТЕЛК, за да се ползва от допълнителните привилегии и джобни за месеца, докато човекът с тумор не е платил и съответно не е получил по-висок процент на неработоспособност, което пък значи по-ниска пенсия и по-малко придобивки.   


Историята и хората са реални. Иван Иванов, мъж на средна възраст с тежко злокачествено заболяване в ремисия, разказа на "Дневник" за нелеката си съдба, за заможния си съсед и за проблемите, с които се сблъсква в системата на ТЕЛК от няколко години насам. (Той пожела да запази анонимност от притеснение, че ако комисията го усети, ще му намали процента на инвалидност още повече, затова името му е сменено - бел.авт.) 


Става дума за ТЕЛК в неголям град в Западна България. Мъжът разказва, че когато за пръв път се явил пред комисията преди няколко години, експертите му дали 80% за срок от една година, с които имал право на пенсия от 170 лв. С допълнителните 10 лв. социални помощи, и почасовата работа, на която се хваща нелегално, ако изпадне, успявал да свърже двата края. Издържа себе си и дъщеря си на 18 години.


След една година, когато се явил отново пред комисията, Иванов получил 75% нетрудоспособност с три години валидност на решението. "Тази година изтекоха тези три години и за пореден път бях извикан. Този път беше върхът, когато за пореден път ми беше намалена трудоустроеността на 65% и срокът на решението вече стана две години", разказва мъжът. По думите му, председателят на състава "не спря да ме гледа в ръцете и да се надява между документите да има някоя тлъста банкнота, като че ли тя определя степента за инвалидност, а не документите от изследванията които бях предоставил". Той уточнява обаче, че не са му поискали пари в прав текст. 


Така пенсията му паднала до 126 лв. на месец, които са вече съвсем недостатъчни за него и дъщеря му. Обмислял да оспори решението в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), но преценил, че разходите, които ще даде, за да пътува до София и да прекара ден в столицата, са прекалени. Освен това чул от познати, че НЕЛК почти никога не коригира първоначално дадения процент. Вместо това изпратил писмо до омбудсмана на републиката, който отвърнал, че не може да се намеси, защото оценка на трудоспособността се прави само в ТЕЛК-овете и има правила за обжалване. 


"Дневник" отнесе казуса до заместник-министъра на труда и социалната политика Светлана Дянкова, в чийто ресор попадат експертните комисии. Тя обясни, че от разговорите ѝ с директора на НЕЛК д-р Кънчо Райчев е с впечатление, че системата се подобрява и корупцията е намаляла значително. Така уверявал той. Освен това съществуват няколко механизми за контрол и проверки на работата на комисиите, които дават резултат - например експертна комисия в НОИ, посочи тя. 


Намаленият процент нетрудоспособност би трябвало да е повод за радост


Зам.-министър Дянкова коментира и, че намаленият процент на нетрудоспособност би трябвало да радва г-н Иванов, защото това означава, че състоянието му се подобрява.  


Уви, това би било вярно в случай че системата беше кристално чиста и за решенията ѝ нямаше съмнение дали са професионални или се дължат на липса на "тлъста банкнота между документите".


Дори доверието да го имаше, отчаянието и мизерният живот далеч под прага на бедността, в които живеят "Иван Иванов"-ците в България, сбъркват представите им за това кое е добро и кое лошо за самите тях. Добре е да си здрав и да работиш, без да разчиташ изцяло на помощ от държавата, а не обратното. 


Има обаче и десетки хиляди хора с тежки увреждания, при които пожеланието за здраве, просто не е приложимо и състоянието им не се променя за една, две или дори три години. В тези случаи популярен "трик" за спестяване на средства от страна на комисиите е варирането на инвалидността само с няколко процента около 91-ия. Под него хората губят право на придружител и максималния размер на пенсията. За голяма част от тези в най-високата група обаче нуждата от постоянна помощ никога не престава, а пенсията, която им се отпуска, така или иначе не стига и за базовите им месечни потребности. 


Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика

© Надежда Чипева, Капитал

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика


Социалното министерство е критикувано за големия брой на инвалидните пенсии,


които се отпускат, но истината е, че техният дял е дори под средния за Европейския съюз, отбеляза социалният министър Хасан Адемов на среща с журналисти в края на октомври.


Към септември 2013 г. пенсионерите с инвалидни пенсии (лични и наследствени) у нас са малко над 500 хиляди, като повече от половината от тях са в трудоспособна възраст. Инвалидните пенсии, които се отпускат като цяло обаче са почти двойно повече. Причината е, че по-голямата част получават по две пенсии, например наследствена и лична, но втората не е в пълен размер. 


"Ние сме допуснали през годините ТЕЛК-овото решение да е ключът към социални права", обясни министърът. Като недоразумение в системата той отчита и това, че социалната инвалидна пенсия продължава да се дава и след възрастта за пенсиониране. Тя се отпуска на хора в трудоспособна възраст, които не могат сами да изкарват прехраната си с работа, но продължава да се дава и след като започнат да се ползват от правото си на социална пенсия за старост или пък за стаж и възраст, когато вече по презумпция са извън работоспособната възраст и доходите им се заместват от социалната система, поясни Адемов. 


Лошата симбиоза между здравното и социалното ведомство също е пречка. "Социалният и медицинският аспект на увреждането са съвършено различни. Трябва оценката на вида и степента на увреждането да си бъде проблем на социалния вектор, а оценката на загубената трудоспособност да се прави от здравеопазването. Сега тези неща се съчетават от ТЕЛК, но не ефективно", коментира социалният министър.  


Решение, което предлага Адемов за догодина, е цялостно затягане на механизма за издаване на решения от ТЕЛК и отпускане на инвалидни пенсии, за да се задуши практиката за издаване на фалшиви документи. Идеята му е вместо процент нетрудоспособност водещият критерии да стане видът и степента на увреждане, което е записано и в закона за интеграция на хора с увреждания.


Това означава например незрящ човек да бъде оценен като 100% инвалид за професиите, изискващи зрение, но да се счита за здрав в останалите случаи. Така истинската помощ ще дойде от прилагане на активни политики по заетостта, които да позволяват на възрастните и хората с увреждания да останат по-дълго на пазара на труда, вместо да разчитат на символична помощ от държавата. Не е ясно все още какво би означавала тази промяна във финансово отношение нито за държавата, нито за пенсионерите. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Съседът, здрав и прав като бик - с 90% инвалидност пожизнено. Аз, със злокачествен тумор - 65% за две години.
  ___________________
  Системата е насочена към бедните и болните !
  На пенсионерите им пропоръчват да не се занимават с ТЕЛК защото било сложно и за предизвикване на комисия ТЕЛК може да се чака и месеци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Тази система докторите си я Зготвиха за себе си, не за друго.

 3. 3 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Докато комундерите се месят в политиката всичко в България ще е сбъркано, не само здравната система.

 4. 4 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Здравето, по определение на Световната Здравна Организация (СЗО), е субективно усещане за пълно физическо и душевно благополучие. С други думи, ако ти самият не се чувстваш здрав, никой сам или в комисия не може да твърди, че не си болен. По тази причина, субектът, болният човек решава сам дали има нужда от спешна медицинска помощ или иска да получи пенсиониране поради инвалидност.Има много хора, които въпреки че имат множество органични заболявания и по критериите на ТЕЛК-овете би трябвало да получат група инвалидност работят усърдно и не търсят ТЕЛК, а други абсолютно здрави са с група инвалидност.Те са здрави за околните, но са психически негодни за каквато и да било работа! Въпросът е дали държавата има достатъчно финансови възможности да заплаща месечна издръжка на инвалидите. Затова трябва да има държавна индустрия, печалбите от която да отиват за покриване точно на такъв тип социални разходи!

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Логично е, при 900 хиляди "инвалиди" накрая за истинските потърпевши да не остава нищо. Напълно сходен е случаят със здравната система, където мнимите болни опоскват колосално количество направления и безплатни лекарства, а последната преграда пред тях - 2,90 потребителска такса, беше намалена "като елемент от предизборните обещания на БСП".

  Като цяло, доста нечистоплътен вариант на ориенталски социализъм. Защото скандинавските, германската и френската социална система са съпроводени с нулева търпимост към тарикатлъци. И затова работят, защото там има заетост 80% на населението 15-64 г., а тук се борим за 60% , докато 40% са "инвалиди", ранни пенсионери, гимназисти на 20-годишна възраст, магистри на 28 г., майки в 2-годишно платено майчинство, безработни със 60% от заплатата, чак сега споменавам и тези със социалните помощи.... Е такъв социализъм от хора в трудоспособна възраст 3 да работят - 2 да висят на бюджета няма и в Скандинавия

 6. 6 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 376 Неутрално

  От моя скромен опит ТЕЛК са машина за пари - те правят почти всичко за пари. И ако си в състоянието на Човека в статията без средства единствената ти алтернатива е НЕЛК. Не малко решения ТЕЛК падат пред НЕЛК. Но пък ТЕЛК са толкова много и бълват такива глупости, че НЕЛК все повече затъва във времето.

  За съжаление ми идва на ум онази хубава пенен, но тук в лош сценарий: ""Иванеее, Иванее, спасение няма...

 7. 7 Профил на stefan.pintev
  stefan.pintev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съседът, здрав и прав като бик - с 90% инвалидност пожизнено. Аз, със злокачествен тумор - 65% за две години - и къде е справедливостта, че единият си е платил.

 8. 8 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante":

  В раковото общество с болни управления не може да се очаква нищо свястно за по – големи грижи към раково болните . Спомнете си за Теодора Захариева !

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Хасане,действай!Ти електорат си имаш,да не ти пука!

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  [quote#9:"vjacho"]Хасане,действай!Ти електорат си имаш,да не ти пука![/quote]

  Te и БСП си имат електорат. Като въведоха плоския данък, да си видял някоя пенсия или о.з. да им се е разсърдил? След посредственото управление на ГЕРБ средната класа им беше на тепсия поднесена, но те решиха да сплотяват "здравите сили" като подеха война със "соросоидите", "очилатите чикиджийчета от бизнес парка на Плевнелиев" и безделниците с големите заплати, които киснат по жълтите павета.....

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  А това е стратегическа грешка, защото 2 милиона като матрял може да изглеждат много, но като акъл съотношението е 1:1 000 000 000. Няма как да не им видим сметката.

 12. 12 Профил на mariatereza
  mariatereza
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За каква медицина става въпрос.Та те една болест не могат да излекуват ами си я влачиш до гроб.Хванаха се за спина,ами рака,диабета,асмата,инфаркта да не би да ги лекуват.Една пневмония не се лекува, ами остава и винаги ти напомнят за нея при всяка простуда.Едно износване на ставата и хоп вече си инвалид.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Незрящ човек ,който има работа се води за здрав? Браво бе! Само братята от маалата са болни!

 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1039 Весело

  [quote#10:"cinik"]
  Te и БСП си имат електорат.[/quote]
  Подкокуросвам го да свърши някоя добра работа.

 15. 15 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Дали можеш, просто като човешко същество, да паднеш по-ниско от това да искаш подкуп от болни хора и да не им осигуриш необходимата помощ, защото не са ти бутнали? Чисто морално. Това е...толкова лепкаво и гранясало. Не знам.

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#4:"bobhunter"]С други думи, ако ти самият не се чувстваш здрав, никой сам или в комисия не може да твърди, че не си болен. По тази причина, субектът, болният човек решава сам дали има нужда от спешна медицинска помощ или иска да получи пенсиониране поради инвалидност.[/quote]
  Един технически въпрос. Аз съм диабетик, на инсулин, казвали са ми, че ако ида на ТЕЛК, ще получа над 50% инвалидност, ама аз си работя, не съм опрял до тия 100 лева пенсия, чувствам се добре, не обичам докторите, които ми обясняват, че имам проблеми, та не съм го правил. Та въпросът ми е, след като субективното ми усещане е, че съм здрав и всеки път, когато лекар ми каже, че не е точно така, се появява субективно желание да му ударя един шамар и да си изляза, което и правя, де, ама някои са упорити, примерно за диабета един доктор в работата ме уреди със забрана да работя, докато не ида на ендокринолог, след като няколко пъти беше пробвал с добро да ме убеди, аз с добро му казвах, че ще ида, ама сега нямам време, докато накрая се скарахме, това значи ли, че мога да спра инжекциите, докато в мен се появи субективно желание да взимам пенсия, примерно?

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Вижте лицето на министъра и не питайте за нищо повече.

  klimentm
 18. 18 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "vjacho":

  и кой от сегашните има намерение да свърши нещо, че този точно ще се преработи...

  www.soundcloud.com/x2805
 19. 19 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Абсолютно съм възмутена от всиЧко това и знам от близки - двете ми баби и майка ми са Чакали с години за да минат на ТЕЛК за слепота и рак.
  Но какво имам да кажа за да оборя поговорката за Андрешко - нищо.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 20. 20 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 418 Весело

  Здравната система има нужда от спешно лечение със конска доза реформи.

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1039 Весело

  [quote#18:"x2805"]и кой от сегашните има намерение да свърши нещо, че този точно ще се преработи[/quote]
  Исках да кажа че този като е от ДПС няма нужда да се харесва на всички.Те с електората си са се харесали и вземали.

 22. 22 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Странно нещо ни е здравеопазването, но пък понякога от оптимизма им човек му става едно хубаво......След 2 операции и куп тумори през 2006 г. ме изрязаха доста здраво барабар с малко карантия, ама не, че съм искала ТЕЛК или пенсия /чувствам си се добре/, но се оказа, че въпреки, че до живот ще съм на лекарства, които се водят животоспасяващи /и които до ден днешен аз сама си купувам, въпреки, че са безплатни, ама нямам нерви да вися по няколко пъти на всеки 2-3 месеца/, за да ми се правят на всеки 6 месеца прегледите, трябва да минавам през джипито за направление, щото не се знае дали няма да стана някое чудо на природата и да ми поникне нова карантия. Та вместо да ходя директно при лекаря си, аз минавам през джипито, горя му 2 направления годишно, които касата плаща, и всичко това, щото някой болен мозък реши, че като ти отстранят нещо хирургически, то може някой ден да вземе да поникне отново. И май, доколкото разбрах тази вяра не се разпростира само върху вътрешни органи, ми и върху крайници........Не им искам нито пенсия, нито трудоустрояване, нито дори да ми плащат лекарствата. Просто искам да не се ебават с мене и да ми губят времето в обиколки из излишни кабинети. И да не точат така здравната каса с излишни прегледи и направления. Защото като мен са хиляди.......

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  "Съседът, здрав и прав като бик - с 90% инвалидност пожизнено. Аз, със злокачествен тумор - 65% за две години. "

  Господине, вие поглеждали ли сте документите на съседа си?Знаете ли той реално от какво е болен?Длъжен ли е съседа ви да обяви на всеослушание?Знаете ли какви допълнителни заболявания има той, които му утежняват заболяването?
  Едно време такива отрепки като вас ставаха доносници в ДС, господине "Иванов"!

  "председателят на състава "не спря да ме гледа в ръцете и да се надява между документите да има някоя тлъста банкнота"

  Как решихте, че ви гледат така или онака?Или на принципа "една жена каза"?Или така ви се иска?
  Разбирам, че сте в тежко положение, но това не е основание да си измисляте разни работи, както ви е угодно!

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Господин "Иванов", когато човек твърди нещо и е сигурен в него излиза пред обществеността и казва:
  Аз Иван Петров Иванов, с ЕГН (еди си какво) и постоянен адрес декларирам, че:
  На (дата) в (час) в присъствието на следните лица се случи следното:
  1.
  2.
  3...

  За верността на горепосоченото се подпиосвам!

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Кой? Светлана Дянкова ли е констатирала,че се е преборил с корупцията?Това не е истина!Това е сювет по Кафка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK